זהו ערב אביך של סוף הקיץ וסם בנקמן־פריד נכנס אל Electric Lemon, מסעדה "מודעת מוסרית" בקומה ה־24 של מלון Equinox במתחם ה־Hudson Yards במנהטן. מיליארדר הקריפטו בן ה־29 עלה על מטוס פרטי מהונג קונג, בין השאר כדי לארח את המסיבה הפרטית הזו, אך הוא בכל זאת מנסה לחמוק לפינת החדר בלי שישימו לב.
הלבוש הרגיל שלו – קפוצ'ון שחור, מכנסי חאקי קצרים ונעלי ניו בלאנס חבוטות – עשוי לשמש כהסוואה למטה ברחוב, אבל בים הזה, של חפתים ושמלות קוקטייל, הוא בולט אפילו יותר מאובי טופין, הפאוור פורוורד החדש של הניו יורק ניקס בגובה של 2 מטר שמתערבב עם הקהל. לא לוקח הרבה זמן עד שחוטפים את בנקמן־פריד: "אני יכול להציע בפניך רעיון?", "מה אתה חושב על קריסת הקריפטו האחרונה?", "אפשר תמונה לאינסטגרם?" – זה הכל חלק מהעבודה של בני העשרים העשירים בעולם.
FTX, זירת המסחר במטבעות קריפטוגרפים של בנקמן־פריד, המאפשרת לסוחרים לקנות ולמכור נכסים דיגיטליים כמו ביטקוין ואתריום, גייסה ביולי 900 מיליון דולר מחברות כמו Coinbase Ventures ו־SoftBank לפי שווי של 18 מיליארד דולר. היא מטפלת בכ־10% מערך נקוב של 3.4 טריליון דולר של נגזרים (בעיקר חוזים עתידיים ואופציות) הנסחרים על ידי משקיעי קריפטו מדי חודש.
FTX מכניסה לכיסה 0.02% מכל אחת מהעסקאות הללו בממוצע. זה אומר 750 מיליון דולר בהכנסות כמעט חסרות סיכון – ו־350 מיליון דולר ברווחים – במהלך 12 החודשים האחרונים. בנפרד, חברת המסחר שלו, Alameda Research, רשמה רווח של מיליארד דולר בשנה שעברה ועשתה עסקאות מתוזמנות היטב משלה. לאחרונה, בנקמן־פריד נכנס לזירה הטלוויזיונית כדי לחוות דעה על מחירי הביטקוין, רגולציה ועתיד הנכסים הדיגיטליים."זה באמת זמן ביניים מוזר ומביך עבור התעשייה", הוא אומר. "יש פשוט הרבה אי ודאות בחצי מהמדינות בעולם".
עד לפני ארבע שנים, בנקמן־פריד לא קנה ביטקוין אחד. כעת, חמישה חודשים לפני יום הולדתו ה־30, הוא מופיע לראשונה ברשימת 400 עשירי ארה"ב במקום ה־32, עם שווי נקי של 22.5 מיליארד דולר. מלבד מארק צוקרברג, אף אחד בהיסטוריה לא התעשר כל כך בגיל צעיר כל כך. האירוניה? בנקמן־פריד אינו חסיד של הקריפטו. הוא אפילו בקושי מאמין. הוא שכיר חרב, המסור להרוויח כמה שיותר כסף (לא ממש אכפת לו איך) אך ורק כדי שיוכל לתת אותו בחזרה (הוא לא באמת יודע למי, ומתי).
סטיב ג'ובס היה אובססיבי לגבי המוצרים המלוטשים והפשוטים שלו. אילון מאסק טוען שהוא בעסק כדי להציל את האנושות. זה לא כך עם בנקמן־פריד, שהפילוסופיה שלו "להרוויח כדי לתת בחזרה" הביאה אותו לבהלה לקריפטו, תחילה כסוחר, ואחר כך כיוצר זירת מסחר, פשוט כי ידע שהוא יכול להתעשר.
כשנשאל אם ינטוש את הקריפטו אם הוא יחשוב שיוכל לאסוף יותר כסף לכיסו ממשהו אחר – נגיד, ממסחר בחוזים עתידיים על מיץ תפוזים – הוא אפילו לא עצר כדי לומר: "הייתי עושה את זה, כן".
נכון לעכשיו, ה"אלטרואיזם האפקטיבי" של בנקמן־פריד, התפיסה התועלתנית של לעשות הכי טוב שאפשר, הוא כמעט לחלוטין תיאורטי. עד כה, הוא חילק רק 25 מיליון דולר, כ־0.1% מהונו, מה שממקם אותו בין החברים הכי פחות נדבנים ברשימת "פורבס 400". הוא מהמר שהוא בסופו של דבר יוכל להכפיל את הנתינה שלו בפי 900 לפחות אם ימשיך לרכוב על גל הקריפטו במקום לפדות את כספו עכשיו.
"המטרה שלי היא להשפיע", הוא אומר. אבל כדי להגיע לשם, בנקמן־פריד, שעבר להונג קונג ב־2018 ואל איי הבהאמה בספטמבר, יצטרך לשרוד את תשומת הלב הממשלתית הגוברת ולעקוף צבא של מתחרים שנאבקים על יותר מ־220 מיליון סוחרים ברחבי העולם – כל זאת תוך עמידה במחזורי הפריחה והנבילה של הקריפטו, שיכולים להוליד הון עתק במהירות היסטורית, אך גם לתקן ולמחוק אותו באותה מהירות.
"הוא תופעה", אומר קווין או'לירי, כוכב התוכנית Shark Tank של רשת ABC, שהשקיע לאחרונה ב־FTX והינו דובר בתשלום של החברה. "הוא השיג הרבה מאוד עד כה, והרבה משקיעים מכבדים אותו – אני אחד מהם – אבל העבודה שלו רק התחילה".
הכתבה המלאה תתפרסם במגזין פורבס. לרכישת המהדורה בגרסה המודפסת או הדיגיטלית