בספטמבר 2019 נראה היה שדאע"ש קרוב לסופו יותר מאי־פעם. סדרה של תבוסות צבאיות בעיראק ובסוריה, כששיאן בנסיגה מהעיר א־רקה, בירת הח'ליפות האיסלאמית והסמל הגדול ביותר לעוצמה האדירה שרכש, תוארו אז כ"קיצה של מדינת דאע"ש המזויפת". הכוחות הסורים הדמוקרטיים, בתמיכת כוחות הקואליציה העולמית בראשות ארה"ב, המשיכו לרדוף את אנשי דאע"ש שהתפזרו לכל עבר ונסוגו למעוזי שליטה מוגבלים. עד מרץ 2019 חוסלה אחיזתו הפיזית של הארגון בכל השטחים שבהם החזיק – אלו שחלשו על שליש משטח סוריה ורבע משטחה של עיראק – במה שסימן את "התבוסה הטריטוריאלית המלאה של מה שמכונה הח'ליפות של דאע"ש", כפי שהגדיר משרד החוץ האמריקני.
מכת המוות המוחצת לכאורה הגיעה בשלהי אותה שנה. בפעולה של כוחות הביטחון המיוחדים של צבא ארה"ב בצפון־מערב סוריה נלכד ונהרג אבו־בכר אל בגדדי, מנהיגו הרוחני ומייסדו של דאע"ש. "הוא מת כמו כלב. העולם הוא מקום טוב ובטוח יותר בלעדיו", צוטט אז נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ. אך ההכרזות הללו יתבררו לימים כמקדימות את המאוחר – מה שחוזר כדפוס מצער במאבק המתמשך של המלחמה בטרור. גם לאחר שכורתים את ראש הנחש, לא ניתן לקבור את הגוף. הרוח החיה העומדת בבסיס ארגוני הג'יהאד, שמניעה ומתדלקת לפעולה מאות אלפי פעילים בארגוני טרור כמו אלו של דאע"ש, אל־קאעידה, הטאליבן ורבים דומים אחרים, לא דעכה – להיפך.
כך שגם לאחר שנרדף, הוכה וירד מנכסיו ומהשפעתו – דאע"ש עדיין חי ובועט, וכמוהו גם הרעיון שעדיין קוסם למיליוני מאמינים ברחבי העולם – הקמת ח'ליפות איסלאמית.
בשיאה, בשלהי 2014, השתרעה המדינה האיסלאמית על שטח בהיקף כולל של כ־100 אלף קמ"ר – כמעט פי חמישה משטחה של מדינת ישראל – ותחת שלטונה המדכא חיו בשיא כוחה כ־10 מיליון בני אדם. השטחים העצומים שתפס הארגון ומיליוני האנשים שהוכפפו לחוקיו האכזריים, היו מקור עושרו הרב בשיא כוחו. דאע"ש שלט אז על שדות נפט וגז, מרבצי מינרלים עשירים, שטחים חקלאיים פוריים, מפעלי תעשייה ונשק, וכמובן מיליוני בני אדם שהניעו את כלכלת הארגון בעיקר בזכות כספי המיסים ודמי החסות שגבה מהם. בשיא כוחו הצבאי והמדיני נאמדו הכנסותיו השנתיות של הארגון בכ־2 מיליארד דולר – סכום שהציב אותו אז בראש דירוג ארגוני הטרור העשירים של פורבס ישראל.
אך למרות הלחימה הממושכת והירידה בכוחו, ממשיך הארגון לייצר הכנסות מפעילות פלילית באמצעות הרשתות החשאיות הרבות שלו בעיראק ובסוריה, והוא מספק תמיכה פיננסית משמעותית והדרכה לשלוחות שלו ברחבי העולם. נוכח חוסר היציבות השלטונית בעיראק ובסוריה, הצליחו אנשי הארגון לבסס את נוכחותם במדינות הללו ואף להגדיל את השפעתם מחוץ להן. ממש כמקבילו אל־קאעידה, מצליחה הנהלת הארגון לייצר מוקדים פיננסיים ולוגיסטיים ברחבי אסיה ואפריקה, ואף הודיעה לאחרונה על שתי שלוחות חדשות של הארגון בפקיסטן ובהודו.
בשנים האחרונות עבר דאע"ש טרנספורמציה והצליח להמציא את עצמו מחדש כארגון חסות גלובלי – בדיוק כפי שעשה אל־קאעידה לפניו.
כיום הוא מסתייע במשאבים הכספיים העומדים לרשותו למימון המשך ביסוסו, ולפעילות גרילה נגד כוחות הביטחון בעיראק ובסוריה למען תדלוק הטרור הגלובלי. את ההון שצבר בשנים האחרונות הוא מצליח לתעל אל שלוחותיו ברחבי הגלובוס, במטרה להמשיך את מלחמת הקודש העולמית על מנת להגשים ביום מן הימים את החזון של הקמת מדינה איסלאמית.
אוצר האימפריה האבוד
גם לאחר שאיבד חלק דרמטי מההון העצום שצבר, נותרו בידי הארגון נכסים בהיקפים משמעותיים המייצרים עבורו תזרים מזומנים של עשרות מיליוני דולרים בשנה. על פי הערכות הצליחו פעילי דאע"ש להסתיר מלאים עצומים של גז ונפט בשווי מאות מיליוני דולרים – מאגרים נסתרים הפזורים ברחבי עיראק וסוריה, שאותם הפיק, שינע והצפין במרוצת השנים שבהן שלט באזור.
היקף הרזרבות הכספיות הזמינות הנמצאות כיום בידי אנשי הכספים של דאע"ש נע בין 25 ל־50 מיליון דולר, המוסתרים רובם בעיראק. באפריל השנה חשפו אנשי הביטחון העיראקים מטמון שהסתירו אנשי דאע"ש במחבוא בעיר מוסול, העיר השנייה בגודלה בעיראק, אשר נכבשה על ידי דאע"ש ב־2014. זמן קצר לאחר שנפלה בידי פעילי הארגון, נשדדו מכספות הבנק המרכזי מזומנים ומטילי זהב בשווי של קרוב לחצי מיליארד דולר. מצבור המזומנים, הכסף והזהב שהתגלה, בשווי כולל של 1.7 מיליון דולר, חושף רק טפח קטן מאוצר הכספים האדיר שמחביא הארגון במדינות שבהן שלט.
את האוצר שלא נקבר במרתפים ובבורות חבויים, מבריחים אנשי הכספים של דאע"ש בהצלחה החוצה. כך, עם נפילתה של הח'ליפות האיסלאמית של דאע"ש ופירוק נכסי האימפריה, הוברחו אל מחוץ לסוריה ולעיראק סכומי כסף אדירים, המוערכים על ידי מומחים בכ־400 מיליון דולר. עשרות מיליוני דולרים מתוך הכספים שהוברחו כבר הולבנו על ידי פעילי ותומכי דאע"ש במדינות שונות בעולם, והושקעו בעסקים מגוונים כמו נדל"ן או סוכנויות למכירת מכוניות משומשות, למשל.
בנוסף מחזיקים אנשי דאע"ש אוצרות ארכיאולוגיים חבויים, עתיקות בנות אלפי שנים שנשדדו מאתרים היסטוריים בעיראק ובסוריה, שבהם החזיק בזמן שלטונו. מוצרי העתיקות היקרים, שמחירם יכול להגיע למיליוני דולרים לפריט, נסחרים כיום באופן פיראטי ונמכרים לסוחרי אומנות ועתיקות באמצעות הרשת האפלה.
בנוסף לכל אלה, בדאע"ש לא שוכחים לחזור למקורות וממשיכים לגייס כספים בשיטות מסורתיות שלהם מהעבר – סחיטה, דמי חסות, חטיפות, כופר וביזה. כספי תרומות מאוהדים ברחבי העולם מהווים גם הם מקור חשוב לגיוס כספים, בעיקר באמצעות רשת האינטרנט.