ה־Real IRA, או ה־IRA החדש, נחשב עד היום לארגון ההתנגדות החזק והאקטיבי ביותר הפועל היום בצפון אירלנד. חברי פלג קיצוני זה, אשר התפצלו מארגון ה־IRA המיתולוגי (Republican Army Irish, “הצבא האירי הרפובליקני"), הקימו את הארגון המחתרתי במטרה לשמר את ההתנגדות להסכמות שהושגו במסגרת הסכם "יום שישי הטוב" – ומאז דואגים להצדיק את הגדרתם כארגון טרור על פי מדינות האיחוד האירופי וארה"ב.
לפי הערכות ועדת המעקב העצמאית (The Independent Monitoring Commision), הארגון המפקח על הסכמי שביתת הנשק באירלנד, ארגון ה־IRA Real הוא האלים והדומיננטי ביותר, שאחראי לרוב מתקפות הטרור שנרשמו מאז נחתם הסכם השלום והתפרקות ה־IRA מנשקו. גם בכירי האינטרפול שותפים לאותה ההערכה, ובדוח ה־Terrorism Situation and Trend Report שפרסם לאחרונה העריך כי "האיום על צפון אירלנד מצד ארגון המחתרת האירי נותר ללא שינוי כ'חמור' – כלומר סבירות גבוהה להתקפה".
ארגון המחתרת האירי מכוון את עיקר התקפותיו נגד הצבא הבריטי וכוחות המשטרה הצפון אירית, והיה רשום על כמה מפעולות הטרור הקטלניות ביותר בחבל הארץ. הגדול והזכור ביותר הוא ללא ספק פיצוץ מכונית התופת בשוק ההומה של העיר הצפון אירית אומה (Omagh) באוגוסט 1998, בו נהרגו 29 בני אדם ונפצעו 220 – הפיגוע הקטלני ביותר בתולדות הסכסוך. פעילי ה־RIRA היו גם אלו שרשומים על חיסולם של שני חיילים בריטים במרץ 2009, הראשונים שנהרגו על אדמת אירלנד מאז 1998.
בנוסף לאירועים אלה היה אחראי ה־IRA Real למספר פיגועי ראווה במרכז לונדון, שהיו מטילים צל גם על פעולותיו הראוותניות של ה־IRA בשיא כוחו – כמו ירי טילי ה־RPG על המטה המרכזי של ה־MI6 (סוכנות הביון הבריטית) בספטמבר 2000, ופיצוץ מכונית התופת מול המטה הראשי של ה־BBC במרץ 2001, אשר תועד בשידור חי והועבר למיליוני צופים ברחבי העולם.
גם בשנים האחרונות לא קפא הארגון המחתרתי על שמריו. ב־2016 פוצץ ה־RIRA ואן של קצין כלא אירי במזרח בלפסט והביא למותו. באותה שנה חשפה משטרת דבלין מאגר של חומרי נפץ שנקשר לאנשי הארגון, ובינואר 2017 ירו חמושים של RIRA לעבר שוטרים בצפון בלפסט ופצעו שוטר אחד. בסופה של אותה שנה הורשע בכיר הארגון, שיימוס מקגריין, הנמנה על מייסדיו, והואשם בתכנון התנקשות ביורש העצר הבריטי, הנסיך צ'רלס, לקראת ביקורו המלכותי באזור. מקגריין תועד כשהוא מתכנן עם פעיל אחר בארגון את תוכנית ההתנקשות, ובחיפוש שנערך בביתו נמצא ארסנל שלם שכלל שלל אמצעי לחימה וחומרי נפץ.
לפני כשנה, במסגרת חוק הטרור, נערך גל של מעצרים וחיפושים נגד פעילי הארגון במבצע משותף של כוחות משטרת אירלנד וצפון אירלנד. בתגובה הטמינו פעילי ה־RIRA פצצה במכוניתה של קצינת משטרה בכירה שהוחבאה בכיסא התינוק האחורי. בפברואר 2020 הטמינו אנשי ה־RIRA מטען חבלה ברציף בנמל בלפסט אשר יועד להתפוצץ סמוך למועד יציאתה של בריטניה מהאיחוד האירופי. בהמשך השנה נמצאו בקרב פעילי הארגון מטען חבלה מוכן לפעולה וכלי הנשק שבאמצעותו נהרגה עיתונאית צפון אירית במהלך מהומות שהתחוללו בעיר דרי (Derry).
שמם של בכירי ה־RIRA נקשר פעמים רבות לפשע המאורגן ולאנשי המאפיה האירית, שותפים אסטרטגיים הדוקים בפעילות העסקית הקרימינלית של הארגון – זו המתנהלת בעיקר באמצעות רשת גלובלית של הברחות ומסחר בסחורות גנובות ומזויפות. עיקר הכנסות ה־RIRA נובע ממכירה של סיגריות ומוצרי טבק גנובים ומזויפים, המניבים לארגון עשרות מיליוני דולרים בשנה.
תעשיית הברחות הטבק בבריטניה משגשגת בשנים האחרונות, והשוק הפיראטי של הסחר בסיגריות ומוצרי טבק באי הבריטי הוא מהגדולים ביותר באירופה. דוח מיוחד שפרסמה השנה פירמת רואי החשבון הבינ"ל KPMG, מצביע על המשך המגמה, וכי חרף מגבלות הקורונה והמלחמה המאומצת של רשויות החוק מוסיפה התעשייה הזו לגלגל סכומי עתק ולפרנס ארגוני פשיעה וטרור שונים.
על פי הדוח, במהלך 2020 נמכרו באופן לא חוקי כ־5.23 מיליארד סיגריות מזויפות או מוברחות אשר שוויין בשוק השחור נאמד בלמעלה ממיליארד דולר.
נתונים שהגיעו לידינו מרשות המיסים של בריטניה (HM Revenue and Customs), ממחישים עד כמה מדובר בתעשייה של מיליארדים – משנת 2015 החרימה הרשות יותר משישה מיליארד סיגריות ו־1,000 טון של טבק לגלגול בשווי כולל של למעלה מ־9 מיליארד ליש"ט. בשנה האחרונה, בין אפריל 2020 למרץ 2021, החרימו רשויות המס והמכס יותר מ־1.1 מיליארד סיגריות מזויפות או מוברחות וכ־150 טון של טבק לגלגול.
על פי הערכות מומחי ממשל ורשויות מס ומכס, אנשי ה־IRA (כולל ה־Provisional IRA) אחראים לכ־40% מתעשיית הטבק הלא חוקי בבריטניה – כשמהרווחים הנוצרים בתעשייה הזו מרוויחים אנשי ה־RIRA כמה עשרות מיליוני דולרים כתמלוגים הזורמים ישירות לרווחי ארגון.
את אותה רשת מסחר פיראטית להברחות טבק מנצלים אנשי המחתרת האירית כדי להפיק מזומנים קלים מהברחת סחורות לא חוקיות נוספות, כמו מוצרי דלק, אלכוהול, או מוצרי חשמל ואלקטרוניקה, כשאת הרווחים הנאים גוזר הארגון בעיקר בצורת עמלות ודמי חסות שהוא גובה עבור אבטחת הסחורות הגנובות והמוברחות.