שנת 2021 הייתה אחת השנים הטובות בשווקים הפיננסיים בעשורים האחרונים. גלי הקורונה שבאו והלכו, ואפילו הופעתה מחדש של האינפלציה העולמית, לא הרסו את החגיגה – ושוקי העולם סיימו את השנה בשיאים היסטוריים. את הדלק לחגיגה הזאת סיפקו, כהרגלם, הממשלות והבנקים המרכזיים שהמשיכו בהזרמת טריליוני דולרים לאזרחים באמצעות תוכניות סיוע ובהדפסת טריליונים נוספים במסגרת תוכניות ההרחבה הכמותית.
וכך, מדד הנאסד״ק זינק במהלך השנה ב־21%, זאת לאחר זינוק של 43.5% ב־2020. ה־S&P 500 נסק בכמעט 27%, ובישראל גם הבורסה המקומית הצטרפה לחגיגה, כשהמדדים המובילים מזנקים בכ־33%. לכך יש להוסיף את שוק האג״ח המקומי ששמר על תשואה חיובית, בניגוד למגמה העולמית.
כל אלו תורגמו באופן טבעי לתשואות שיא בקרנות ההשתלמות, הגמל והפנסיה. תיק הנכסים המנוהלים בשוק הגמל – הכולל את קופות הגמל להשקעה, התגמולים וקרנות ההשתלמות – תפח במהלך 2021 להיקף של כ־688 מיליארד שקל והציג תשואה שנתית חריגה של 12.33%. זוהי התשואה הגבוהה ביותר שנרשמה באפיקי חיסכון הגמל מאז 2009, שנת ההתאוששות מהקריסה של 2008. גם קרנות הפנסיה החדשות, שם מנוהלים כ־577 מיליארד שקל של כספי הציבור, רשמו בסיכום 2021 תשואה פנטסטית של כ־15%.
אך לא כל החוסכים נהנו מהתשואות החריגות. התנודתיות הגבוהה בשווקים הציבו אתגרים משמעותיים לא רק בפני מנהלי ההשקעות אלא גם בפני החוסכים עצמם, שהיו צריכים לפתח עצבי ברזל ברכבת ההרים שאפיינה את הבורסה בשנתיים האחרונות. תשואות של שנים נמחקו בחודשים הראשונים של 2020, ומי שנתפס לפאניקה ומיהר לפדות או לדלג למסלולים ״סולידיים יותר״, הפסיד את פניית הפרסה החדה והזינוק בשווקים.
כל מטאטא יורה?
אך גם בשנה נדירה כמו 2021, שבה נראה שכל מטאטא יורה וכולם שותפים בחגיגה, הסתמנה שונות ברורה בין מנהלי ההשקעות המוסדיים. אף אחד לא הפסיד בשנה הזאת, אבל היו כאלה שהיכו את המדדים – ואחרים שהשתרכו הרחק מאחור. ממצאי הדירוג המיוחד המוצג כאן לפניכם, המשקלל את ביצועי קרנות ההשתלמות, קופות הגמל וקרנות הפנסיה בחמש השנים האחרונות, מעלים תמונה ברורה של מנצחים ומפסידים בקְרֶב המנהלים הגדולים של חסכונות כספי הציבור.
בענף הגמל הפגינו מיטב־ד״ש ואנליסט עליונות כמעט מוחלטת, כשגם הקרנות של הפניקס וכלל הפגינו ביצועים עודפים ובלטו לחיוב בענף הפנסיה. אבל הסיפור הגדול של השנה שייך לבית ההשקעות הגדול בישראל, אלטשולר־שחם.
לאורך העשור האחרון בלט אלטשולר־שחם לטובה בכל השוואה מול גופי ההשקעות האחרים, וכמעט בכל אפיקי ההשקעה המרכזיים. בית ההשקעות השיג באופן עקבי תשואות עודפות לעומת המתחרים – ולפעמים גם לעומת המדדים. והשוק תיגמל אותו בהתאם: בין השנים 2017־2020 זרמו לקופותיו כספי גמל בהיקף של למעלה מ־50 מיליארד שקל מהמתחרים, מה שהפך אותו לבית ההשקעות הדומיננטי ביותר בענף.
אבל את 2021 אלטשולר־שחם ירצו לשכוח: בעוד השווקים מזנקים והמתחרים מציגים תשואות שיא, איבד בית ההשקעות הגדול בישראל מיליארדי שקלים מכספי הציבור שהתאכזב מפער התשואות השלילי שרשמו הקופות והקרנות שלו. ההימור הכושל על השוק הסיני התברר כמהותי, וכתוצאה ממנו איבד אלטשולר־שחם את ההובלה והידרדר במורד הדירוג – גם כשמשקללים תשואות ארוכות יותר, בטווח הבינוני של החמש השנים האחרונות.
אסטרטגיית החשיפה המוגברת לשוק הסיני, היא שהניבה לבית ההשקעות תשואות עודפות על פני יתר המתחרים בשנים האחרונות, דרך השקעותיו בקרנות סל מחקות. בזכות אסטרטגיה זו ניצבו עד לאחרונה הקרנות והקופות של אלטשולר־שחם בראש הטבלה – וזו גם הסיבה העיקרית לתשואות החסר שהניבו ב־2021, בעקבות נפילה חדה בערך מניותיהן של חברות האינטרנט הסיניות, שפגעו מהותית בתשואות. לשם המחשה, בקרנות הסל של קרן ההשתלמות הכללית מנהל בית ההשקעות כ־1.25 מיליארד שקל (נכון לדוחות ספטמבר 2021) 44% מתוכם – כ־555 מיליון שקל – מושקעים בקרן הסל המחקה KraneShares CSI China Internet, שנחתכה בשנת 2021 ביותר מ־50%.
כמובן, מוקדם עדיין לקבוע אם מדובר במגמה או במעידה חד פעמית. ייתכן בהחלט שבשנה הבאה יחזור בית ההשקעות להשיא תשואות יתר ולהוביל את השוק – אבל בינתיים, הציבור כבר מעניש: מאמצע 2021 החלה נהירה של לקוחות החוצה לטובת גופים אחרים. בסך הכל נוידו מבית ההשקעות כספי גמל בהיקף של 6.5 מיליארד שקל לקופות אחרות.
עוד שחקן מוביל בענף הגמל שהשיג תשואות בולטות בשנים האחרונות ועבר שנה קצת פחות מוצלחת מבעבר הוא בית ההשקעות ילין־לפידות. גם פה מיהר הציבור להעניש, כשהעביר מידי בית ההשקעות השנה 3.6 מיליארד שקל לידי הקופות המתחרות.
זו הייתה גם שנה חשובה באבולוציה של השוק, שבה שחקנים ותיקים, כמו פסגות והלמן־אלדובי, שהשתרכו בתחתית הרשימה בדירוגים הקודמים, נמחקו מהמפה והתמזגו עם גופים אחרים. מנגד, בית ההשקעות מור, שבלט בשנים האחרונות בתשואות עודפות, מצליח לעת עתה להפריך את הטענה שהוא נהנה מיתרון לקוטן – זאת לאחר שהגדיל את היקף הנכסים המנוהלים שלו ל־03 מיליארד שקל (יותר מאנליסט וממגדל) – והצליח לשמור על תשואות עודפות (עוד על מור – בהמשך הכתבה).
ממצאי הדירוג
דירוג מנהלי ההשקעות הטובים בישראל מסכם את ביצועי הגופים המוסדיים המנהלים את כספי הפנסיה והגמל של כולנו ומהווה מדריך חשוב בשאלת ניהול ההשקעות של כספי החיסכון לטווח הבינוני והארוך. הדירוג בוחן לא רק את התשואות שהשיגו בתי ההשקעות השונים בשנה נתונה, אלא גם את התשואות ארוכות הטווח, ומשקלל גם מדדי סיכון ותנודתיות ואת דמי הניהול. בסך הכל נבחנו 953 קופות גמל, קרנות השתלמות וקרנות פנסיה חדשות, המנהלות נכסים בהיקף כולל של למעלה מטריליון שקל על ידי גופי ההשקעות המובילים בישראל.
הכתבה המלאה פורסמה במגזין פורבס. לרכישת מנוי מודפס או דיגיטלי
כך בדקנו
מודל הניתוח שבוחן את ביצועי מנהלי ההשקעות לצורך הדירוג, משקלל את הנתונים של קרנות ההשתלמות, קופות הגמל וקרנות הפנסיה החדשות על פי מספר פרמטרים של ביצוע: תשואה (מצטברת בשנה האחרונה, בשלוש השנים ובחמש השנים האחרונות), תנודתיות (סטיות תקן), יחס תשואה־סיכון (מדד שארפ), תשואה עודפת (אלפא שנתית) ועלות הניהול (שיעור דמי ניהול).
הציון הסופי חושב על בסיס שקלול פרמטרים של תשואה בפרקי זמן שונים המהווים בסך הכל כ־75% מהציון, כאשר יתר הפרמטרים מהווים כ־25% מהציון הסופי המשוקלל. הקרנות והקופות שנבחנו הן רק כאלה בעלות נתונים היסטוריים בחמש השנים האחרונות לפחות. מסיבה זו קרנות ההשתלמות וקופות הגמל של בית ההשקעות מור – שחקן בולט בשוק הגמל – לא נכללו בדירוג.
הציון בכל פרמטר ניתן באופן יחסי לביצועים של יתר הקרנות או הקופות המתחרות באותו מסלול, כך שמוצר החיסכון עם הנתון הטוב ביותר במסלול זכה בציון 100 וקיבל את מלוא הנקודות שמעניק פרמטר זה (על פי משקולות הדירוג שנבנו). יתר הקופות או הקרנות באותו מסלול קיבלו ציון מותאם באופן יחסי לביצועים של המובילה באותו הפרמטר. בשקלול כל הפרמטרים והמשקולות התקבל ציון סופי ומשוקלל המגלם את יעילות ואיכות הביצועים של הקרן או הקופה, באופן יחסי ובהשוואה לביצועים של יתר הקרנות או הקופות באותו מסלול השקעה.
נקודה חשובה נוספת המאפשרת את ניתוח תוצאות הביצועים לאורך נקודות זמן שונות נובעת מעדכון תדיר של המודל והשוואה לתוצאות שהתקבלו בעבר. העדכון האחרון מבוסס על תקופת הדיווח ינואר־דצמבר 2021 כשנת הבסיס ושיקלל בנוסף נתונים של שלוש שנים אחורה (2019־2021) וחמש שנים אחורה (2017־2021), באופן המאפשר לבחון איזו קופה או קרן הצליחה להתבלט לאורך זמן ולהציג ביצועים חזקים לאורך תקופה ממושכת ומשתנה.
בסך הכל נבחנו 359 קופות גמל (תגמולים וגמל להשקעה), קרנות השתלמות וקרנות פנסיה חדשות, המנהלות נכסים בהיקף כולל של למעלה מטריליון שקל על ידי גופי ההשקעות המובילים בישראל.
הדירוג המלא של מנהלי ההשקעות המוסדיים הטובים בישראל
בשקלול ממוצע הציונים של כלל הקרנות והקופות שנכללו בדירוג זכה בית ההשקעות אנליסט לציון המשוקלל הגבוה ביותר מבין כל גופי ההשקעות עם ציון כללי ממוצע של 90.6. קרנות ההשתלמות (ציון של 96.0) וקופות הגמל להשקעה (97.2) של אנליסט זכו לציונים הגבוהים ביותר כאשר גם בניהול קופות הגמל (תגמולים ואישית לפיצויים) הצטיין בית ההשקעות ודורג במקום השני.
אל המקום השני בדירוג הכולל עם ציון כללי ממוצע של 89.3 הגיע בית ההשקעות מיטב־דש אשר התבלט במיוחד בניהול קופות הגמל שזכו לציון הגבוה ביותר (91.3).
חברת הביטוח הפניקס רשמה את השיפור הגדול ביותר השנה מבין כל מנהלי ההשקעות המוסדיים ודורגה במקום השלישי הכולל – קפיצה של ארבעה מקומות בהשוואה למיקומה אשתקד. בניהול קרנות ההשתלמות, קופות הגמל וקרנות הפנסיה החדשות דורגה הפניקס בשלושת המקומות הראשונים בדירוג.
מיד אחריה במקום הרביעי ניצבת חברת הביטוח כלל, בדומה למיקומה אשתקד, אשר זכתה לציון הגבוה ביותר בניהול קרנות הפנסיה החדשות.
השנה הקשה שעברה על בית ההשקעות הגדול בישראל, אלטשולר־שחם, ניכרת היטב גם בתוצאות הדירוג הסופי המסכם את ביצועי מנהלי ההשקעות המוסדיים המובילים. בית ההשקעות אשר דורג אשתקד במקום הראשון וזכה לציונים הגבוהים ביותר בניהול קרנות הפנסיה וקופות הגמל, ואף הצטיין בניהול קרנות ההשתלמות – הדרדר השנה שבעה מקומות והוא מדורג בסיכום הכולל במקום השמיני בלבד.
קרנות השתלמות
הסכום הכולל של כספי החיסכון המנוהלים בקרנות ההשתלמות גדל במהלך 2021 ב־18% והסתכם בכ־321 מיליארד שקל – כמעט מחצית (47%) מסך הכספים המנוהלים בשוק הגמל וההשתלמות הישראלי. כ־172 מיליארד שקל מנוהלים במסלולים הכלליים, כשבית ההשקעות אלטשולר־שחם שולט נכון להיום על כ־41% מנתח השוק הזה. לכאורה, לא בכדי – בשנים קודמות השיגה קרן ההשתלמות הכללית של אלטשולר־שחם את התשואה הגבוהה ביותר ולאורך שנים הציגה תשואות גבוהות באופן מובהק מיתר הקרנות. אולם, בשנתיים האחרונות ביצועי הקרן היו הרבה מתחת לממוצע, מה שאיפשר לקרנות אחרות לסגור במהירות את הפער ולעקוף אותה.
המובילה שבהן והמצטיינת החדשה של אפיק ההשקעה הפופולארי היא קרן ההשתלמות מיטב־ד״ש השתלמות כללי, שהצליחה להכות את השוק ולהשיג את התשואה הגבוהה ביותר בשנה האחרונה (לצד הקרן של אנליסט) ובשלוש השנים האחרונות (36.6%). גם במדדי היעילות (שארפ ואלפא) הציגה קרן ההשתלמות של מיטב־ד״ש את הביצועים הטובים ביותר ובשקלול כלל הפרמטרים היא מדורגת במקום הראשון.
לא רחוק אחריה במקום השני נמצאת קרן ההשתלמות של כלל ביטוח ופיננסים, שהציגה גם היא תשואות מרשימות בשנים האחרונות (14.6% בשנה האחרונה, 36% ו־46% בשלוש וחמש השנים האחרונות בהתאמה), לצד מדדי יעילות גבוהים שממקמים אותה במקום השני הכולל. קרן ההשתלמות של הפניקס (אקסלנס לשעבר), שהשיגה תשואות דומות לזו של כלל, מדורגת במקום השלישי. הקרן הכללית של אלטשולר־שחם, שהובילה בשנים האחרונות על פני האחרות, השיאה ב־2021 את התשואה הנמוכה ביותר מבין כל הקרנות במסלול (10.6%) – והדרדרה בשקלול הסופי למקום השביעי בדירוג.
מסלול מנייתי
26 מיליארד שקל מנוהלים כיום בקרנות ההשתלמות במסלול המנייתי, שהשיאו השנה תשואה של 23% בממוצע. קרן ההשתלמות המנייתית של אנליסט היא המנצחת הבלתי מעורערת במסלול וממוקמת במקום הראשון, בעיקר בזכות תשואות פנומנליות שהשיאה בשלוש השנים האחרונות (88%) ובחמש השנים האחרונות (104%). ב־2021 השיגה הקרן המנייתית של אנליסט 26.2% – הרבה מעל הממוצע במסלול, מעט פחות מילין־לפידות (26.6%) – שבשקלול הכללי מדורגת אחריה במקום השני.
קופות הגמל | תגמולים ופיצויים
בהתאם לסנטימנט הכללי, 2021 הייתה שנת שיא גם בהיקפי הגיוסים והתשואות של קופות הגמל. כ־688 מיליארד שקל מנוהלים היום באפיקי הגמל השונים, מתוכם כמעט מחצית, כ־305 מיליארד שקל, בקופות לתגמולים ולפיצויים שהשיאו ב־2021 תשואה שנתית ממוצעת של יותר מ־12% – הטובה ביותר ב־12 השנים האחרונות.
דווקא לאור הנתונים השנה, חשוב להתבונן אחורה ולבחון את הביצועים שהשיגו קופות הגמל במסלולים השונים לאורך זמן – מי מבין הקופות השיגו את התשואות הטובות ביותר לאורך השנים האחרונות ומי עשו זאת ביעילות גבוהה ובסיכון נמוך יחסית.
מבין קופות הגמל שנבחנו במסלול הכללי של קופות הגמל – המנצחת השנה בדירוג היא קופת הגמל אנליסט גמל ישראל, שהציגה ביצועים עדיפים, בין היתר מבחינת שיעור התשואות בשנה האחרונה (16.9%), בשלוש השנים האחרונות (41.3%) ובחמש השנים האחרונות (50.2%).
קופת הגמל בר של כלל, המנהלת נכסים בהיקף כולל של כ־4.7 מיליארד שקל (לעומת 970 מיליון שקל של אנליסט), הציגה תשואות מעט מתונות יותר בהשוואה למובילה (15.1%, 36.8%, ו־47.5% בהתאמה), אולם השיגה מדדי תנודתית וסיכון עדיפים ומדורגת במקום השני.
גמל מנייתי
במסלול המנייתי הציגה אנליסט גמל מניות את הביצועים הטובים ביותר בשקלול כלל הפרמטרים – זאת למרות שבשנה החולפת הקופה של ילין־לפידות הציגה תשואה טובה יותר (28.4%).
בבחינה של נתוני התשואות והיעילות בשלוש ובחמש השנים האחרונות הציגה קופת הגמל המנייתית של אנליסט תשואות גבוהות
באופן ניכר לעומת יתר הקופות במסלול (90% ו־106% בשלוש וחמש השנים האחרונות בהתאמה) ומדדי יעילות טובים יותר לעומת המתחרות.
גמל אג"ח
במסלולי האג״ח המדורגת ראשונה היא קופת הגמל של מיטב־ד״ש גמל אג"ח ללא מניות, שעקפה את זו של אלטשולר־שחם בזכות ביצועים טובים יותר – בעיקר הודות לתשואה העודפת שהשיאה השנה. קופת הגמל האג״חית של מיטב רשמה ב־2021 תשואה פנטסטית של 7.2% – כמעט פי שתיים לעומת תשואת המתחרה שהשיגה תשואה של 3.8% בלבד – מה שהקפיץ אותה היישר אל המקום הראשון ובפער ניכר לעומת זו של אלטשולר־שחם.
גמל מסלול תלוי גיל
במסלולים השונים של קופות הגמל לפי קבוצות גיל הייתה בשנים האחרונות מנצחת אחת ברורה – אלטשולר־שחם. אולם, כבר בדירוג של 2020 הצטמצמו הפערים בצורה משמעותית, ואילו תוצאות הדירוג השנה כבר מצביעות על מהפך – קופות הגמל של מיטב־ד״ש, אנליסט והפניקס תופסות כעת את ההובלה.
במסלול לבני 50 ומטה, קופות הגמל של הפניקס ואנליסט נהנו מהביצועים המעולים שהפגינו בשנתיים האחרונות ואת 2021 סיימו עם תשואה יפה של כ־17%, גבוה בהרבה מקופת הגמל של אלטשולר־שחם שהשיגה 11.9% בלבד – הרבה מתחת לממוצע במסלול (15.6%). מבחינת ביצועי התשואות בשלוש השנים ובחמש השנים האחרונות השיגה הקופה של אנליסט את התשואות הטובות ביותר (45.6% ו־54.8% בהתאמה), אך בשקלול כל הפרמטרים – מדורגת קופת הגמל של הפניקס במקום הראשון, כשצמוד אחריה נמצאת זו של אנליסט.
במסלול לבני 50 עד 60 השיגה קופת הגמל של מיטב־ד״ש את התשואה הטובה ביותר בשנה האחרונה (15.9%), טוב בהרבה מהמתחרות (אנליסט – 14.1%, אלטשולר – 11.1%), כאשר שקלול נתוני התשואות ומדדי היעילות ממקמים אותה במקום הראשון בדירוג במסלול זה. הקופה של אנליסט רשמה את התשואה הגבוהה ביותר בשלוש השנים האחרונות (37.9%) וזו של אלטשולר־שחם, למרות ביצועי החסר השנה, עדיין מובילה מבחינת התשואות בחמש השנים האחרונות (47.4%).
גם במסלול לבני 60 ומעלה הציגה השנה אלטשולר־שחם תשואת חסר משמעותית של 7.3%, לעומת הממוצע הכללי במסלול שעמד בסיכום 2021 על כמעט 10%. תשואה יפה של 11.4% שהשיאה קופת הגמל של מיטב־ד״ש השנה העניקה לה את המקום הראשון במסלול זה, תוך שהיא דוחקת את זו של אלטשולר־שחם למקום הרביעי בשקלול הכולל.
קופות הגמל להשקעה
נהירת הכספים הגדולה אל קופות הגמל להשקעה נמשכה גם במהלך 2021. התשואות הגבוהות בהשוואה לשאר אפיקי החיסכון, הטבת המס (החלקית) והגמישות בניהול הפכו את קופות הגמל למוצר חיסכון מבוקש בקרב הציבור. כ־14 מיליארד שקל זרמו בשנה האחרונה אל קופות הגמל להשקעה, גידול של למעלה מ־50% בהשוואה ל־2020. כ־43 מיליארד שקל מנוהלים כיום באפיק זה אשר בסיכום 1202 הניב למשקיעים תשואה שנתית ממוצעת של %31 – הגבוהה ביותר מבין כל אפיקי הגמל.
במסלול הכללי, שבו מנוהלים יותר ממחצית מסך הכספים באפיק הגמל להשקעה (כ־18 מיליארד שקל), זכתה קופת הגמל של אנליסט לציון הגבוה ביותר. אנליסט דורגה השנה במקום הראשון בזכות התשואות שהשיגה בשלוש השנים האחרונות. אחריה בדירוג ממוקמת הקופה של הראל, שהציגה השנה את התשואה הטובה ביותר (15.4%).
גם במסלול המנייתי זוכה אנליסט לציון הגבוה ביותר, שבסיכום 2021 השיאה תשואה פנטסטית של 26%. מיד אחריה מדורגת הקופה של ילין־לפידות, בזכות תשואה דומה שצברה בשנה זו.
קופות הגמל להשקעה של אלטשולר־שחם, המנהלת 47% מסך הנכסים המנוהלים (8.8 מיליארד שקל), השיגו את התשואה הנמוכה ביותר מבין הקופות בשנה האחרונה, (9.7%) – והיא מדורגת בתחתית הרשימה.
קרנות הפנסיה החדשות
הגאות החריגה בשוקי ההון בישראל ובעולם התבטאה כמובן גם באפיק ההשקעה הפנסיוני, שהשיג את התשואה הטובה ביותר שנרשמה זה למעלה מעשור. קרנות הפנסיה החדשות, המהוות את המסה העיקרית באפיק הפנסיוני, מנהלות כיום כ־577 מיליארד שקל מחסכונות הציבור, שגדלו ב־2021 בשיעור של 24% לעומת השנה הקודמת. בשנה זו השיאו הקרנות עבור החוסכים תשואה שנתית של 14.96%, כמעט פי שלושה משיעור התשואה שרשמו ב־2020 (5.43%).
גם השנה רשמה קרן הפנסיה ספיר, בניהול כלל גמל ופנסיה, את התשואה הגבוהה ביותר – 16.5% – פי שלושה מהתשואה שרשמה ב־2020, שגם בה דורגה ראשונה מבחינת התשואות. בניתוח התשואה המצטברת בשלוש השנים האחרונות (39.3%) ובחמש השנים האחרונות (53.7%) קרן הפנסיה של כלל בולטת באופן ניכר על פני יתר הקרנות במסלול הכללי, בו מנוהלים קרוב למחצית מחסכונות הפנסיה בישראל. לצד מדדי השארפ והאלפא העדיפים, ממוקמת ספיר במקום הראשון במסלול עם ציון משוקלל כמעט מושלם של 98.9 מתוך 100.
במסלולי קרנות הפנסיה על פי קבוצות גיל שוקללו לראשונה ביצועי הקרנות בחמש השנים האחרונות, ואם עד לאחרונה התבלטו בראש הדירוג קרנות הפנסיה של אלטשולר־שחם, הרי שהשנה תופסות הקרנות של מיטב־ד״ש, הפניקס ומנורה־מבטחים את הפסגה.
במסלול ההשקעה עד גיל 50 זוכה קרן הפנסיה של הפניקס לציון המשוקלל הגבוה ביותר בזכות התשואה העודפת שהשיגה בשנה האחרונה (17.8% הגבוהה במסלול) ומדדי הסיכון והיעילות. קרן הפנסיה של מיטב־ד״ש, שהשיאה תשואה טובה יותר בשלוש השנים האחרונות (43.2%) מדורגת במקום השני, בעוד זו של אלטשולר־שחם, שדורגה ראשונה, מדורגת כיום רק במקום הרביעי אחרי קרן הפנסיה של כלל.
במסלול לבני 50־60 מדורגת מיטב־ד״ש במקום הראשון, אך פה בפער ניכר על פני יתר הקרנות במסלול. קרן הפנסיה איילון מיטב מקיפה 50־60 השיאה תשואות גבוהות בהרבה יחסית למתחרות בשנה האחרונה (16.6%), בשלוש השנים האחרונות (40.5%) ובחמש השנים האחרונות (50.8%) וגם הציגה מדדי סיכון ויעילות עדיפים יותר – מה שמקנה לה ציון קרוב למושלם – 98.8 מתוך 100.
במסלול לבני 60 ומעלה מדורגת ראשונה קרן הפנסיה של מנורה־מבטחים, שהשיגה תשואות טובות יותר בכל טווחי הזמן (שנה אחרונה, שלוש וחמש שנים) מזו של כלל המדורגת מיד אחריה, למרות מדדי תנודתיות וסיכון גבוהים יותר. קרן הפנסיה של כלל דורגה כאן במקום השני.
בקרנות הפנסיה במסלול המניות ובמסלול האג״ח, שם מנוהלים סכומים צנועים יותר מאלו המנוהלים במסלולים הכלליים ותלויי הגיל, זוכה קרן הפנסיה של הפניקס במקום הראשון בשני המסלולים – בעיקר בזכות התשואות העודפות שהושגו לחוסכים בשנה האחרונה, בשלוש וחמש השנים האחרונות ובזכות מדדי יעילות עדיפים על פני יתר המתחרות.
למה מור לא בדירוג?
בית ההשקעות מור כבר אינו "התלמיד החדש בכיתה״, ובעקבות היקפי הגיוס המרשימים בשנים האחרונות, הוא גם ממש לא השחקן הקטן שהיה בעבר. במסלול הכללי מנהל בית ההשקעות ״הבוטיקי״ נכסים בהיקף של כ־30 מיליארד שקל באפיק הגמל – יותר משחקניות ותיקות בהרבה כמו אנליסט או מגדל. נתוני הגיוסים נטו שצבר השנה מור לא מפתיעים לאור התשואות שהשיגו קופות הגמל וקרנות ההשתלמות שלו השנה – בעיקר במסלולי המניות – אשר השאירו מאחור את רוב המתחרות בענף.
קרן ההשתלמות הכללית של מור השיגה בשנת 2021 תשואה של 14.7% ובשלוש השנים האחרונות רשמה תשואה פנומנלית של 60% – כמעט פי שניים מהתשואה השנייה בטיבה (36.6%) שהשיגה קרן ההשתלמות של מיטב־ד״ש באותו מסלול. קרן ההשתלמות של מור במסלול המניות, השיגה תשואה מצטברת של 26% בשנה האחרונה וצברה תשואה פנומנלית של לא פחות מ־148% בשלוש השנים האחרונות. הרחק אחריה ממוקמת הקרן המנייתית של אנליסט שהשיאה באותה תקופה תשואה יפה מאוד של כ־88%.
והתשואות היפות אכן ניכרות היטב גם בהיקף הגיוסים. להבדיל מאלטשולר שספג השנה פדיונות כבדים, מור, השחקן העולה בתעשיית הגמל בשנים האחרונות, סיכם עוד שנה מוצלחת במהלכה משך גיוסים בהיקף של 12.9 מיליארד שקלים – הגבוה ביותר מבין כל הגופים המוסדיים.
ואולם, מתודת דירוג בתי ההשקעות של פורבס ישראל נותנת משקל לתשואות וביצועים ארוכות טווח. הקרנות והקופות של מור, פועלות רק משנת 2019, ולכן לא ניתן להשוות את תוצאותיהן לאלה של המתחרים, המשקללים גם תוצאות של חמש שנים אחורה.
הכתבה המלאה פורסמה במגזין פורבס. לרכישת מנוי מודפס או דיגיטלי