תאים סולאריים. "אנרגיה מתחדשת היא תחליף אמיתי לתחנות כוח" | צילום: UBS
תאים סולאריים. "אנרגיה מתחדשת היא תחליף אמיתי לתחנות כוח" | צילום: UBS

"אנשים הבינו שאנרגיה מתחדשת, משמעה חירות": ראיון עם מייסד חברת אנרגיה סולארית

הילה גולדנברג, מנכ"לית UBS Wealth Management ישראל, מראיינת את עופר ינאי, מייסד ויו"ר נופר אנרגיה הפועלת בתחום האנרגיה הסולארית ונסחרת בבורסה ת"א

BrandVoice

איך הפכת ממתכנת ירושלמי ליו"ר חברת אנרגיות מתחדשות מובילה?

את הדרך התחלתי בתואר בירושלים בפיזיקה, מתמטיקה ומדעי המחשב, בתוכנית אמירים לתלמידים מצטיינים. בכלל חשבתי שאהיה פיזיקאי, אך התואר באוניברסיטה העברית נעשה בצורה מאוד טכנית שלא כ"כ הוקסמתי ממנה. לאחר מכן עבדתי בחברה שצמחה מהר מאוד וגם נסגרה מהר במשבר הדוט.קום. אז החלטתי לצאת ליזמות עצמית. הקמתי חברה שהייתה בעצם וולט, רק בשנת 2000, הרבה לפני זמנה. וסגרתי אחרי שלוש שנים.

בתואר השני למנהל עסקים נחשפתי לנושא האנרגיות המתחדשות. במסגרת פרויקט ייעוץ בתואר היתה קבוצה שהציגה עבודה לעיריית ב"ש על גגות סולאריים עם תשואה של 15%. נכנסתי לראות כמה נסחר אג"ח של חברת חשמל ואני רואה תשואה של 2.2%, זה פער עצום. שם החלטתי שאני נכנס לתחום. הבנתי שזה תחום חדש וכולם צריכים ללמוד, ושם ידעתי שיש לי יתרון. 

יש הבדל בין יזם בתחום הסייבר והפינטק לבין יזם בתחום האנרגיה המתחדשת? איך מנהלים מערכות יחסים עם משקיעים כשהתוצאות הן ארוכות טווח?

עולם האנרגיה המתחדשת הוא בקומת ביניים בין הלואו-טק להייטק. אין חברת לואו־טק שיכולה לצמוח בקצבים שלנו, ומצד שני הסקלביליות שלי קטנה מהייטק, אין לי תוכנה שמיליוני אנשים יכולים להוריד. היחסים עם משקיעים הם חשובים, אבל הדבר היותר חשוב הוא לוודא שהחברה מתקדמת. יש הרבה דרכים להיכשל בפרויקט של אנרגיה מתחדשת אבל הצלחה היא רק לאלה שברמת מומחיות גבוהה. חשוב תמיד להקדים את הטרנד, כמו למשל שהבאנו מערכות סולאריות על שטח צף לישראל, וכן מתקני אגירה. בשני המקרים הללו היינו חלוצים וזה סייע לנו לכבוש נתח שוק גדול בשוק מאוד רווחי.

"הגענו לחיבור מערכות סולאריות בהיקף של 200 ג'יגה בשנה". תאים סולאריים |" צילום: USB

איך אתה מסביר את זה שחברות טכנולוגיה רבות נצבעות אדום בזמן שחברות אנרגיה ירוקה מטפסות? האם משקיעים באמת מחפשים ערך סביבתי בהשקעה?

בניגוד לצמיחה המהירה בהייטק, אני צריך להשקיע מיליארדים בתשתיות ופרויקטים. אבל ברגע שאלה הושקעו, יש  גידור לערך המניה. אני כבר לא ארד מתחת לערך הכלכלי של הפרויקטים שלי. אני חושב שהסיפור של ה־ESG הוא אירוע שצריך לשים לב אליו. בנוסף, לאור המתרחש באוקראינה, אנשים הבינו שאנרגיה זה לא רק כסף. על רקע המלחמה ומדינה שמחזיקה את האנרגיה בכיס, אנשים מבינים שאנרגיה מתחדשת, משמעה חירות.

האנרגיה המתחדשת עברה שלוש מהפכות בעשור האחרון: מהפכת המחיר – ירידה ב־85% במחיר הציוד. מהפכת הסקייל – הגענו לחיבור מערכות סולאריות בהיקף של 200 ג'יגה בשנה כאשר, לשם השוואה, כל יכולת היצור של מדינת ישראל שנבנתה במשך 70 שנה היא 22 ג'יגה. מהפכת האגירה – לקבל את האנרגיה כשאתה צריך אותה ולא כשהשמש מספקת אותה. השילוב של שלושת המהפכות הללו מוביל לכך שאנרגיה מתחדשת היא תחליף אמיתי לתחנות כוח.

"תמיד יש מקום ליזמים ואני מתגעגע לימים שהייתי יזם קל משקל שיכול להביא רעיון ולהתחיל מאפס. אני יושב היום על נושאת מטוסים – 150 עובדים, שווי של 3 מיליארד שקלים, 7 מדינות, לו"ז מפוצץ. אני חושב בעצמי על 5־6 נישות שמחכות ליזמים שיבואו וירימו אותן"

האם משבר האקלים יביא לתור הזהב של האנרגיות המתחדשות?

אצלי משבר האקלים לא חצה את סף הוודאות המדעית. בתקופת ימי הבינים היה חם משמעותית מהיום ובעידן הקרח הקטן היה פה קר משמעותית. אני חושב שבעולם הזה, אם אתה רוצה לייצר אימפקט, צריך להתנזר מסמליות ולהתעסק בעבודה של הפרטים הקטנים. הסיפור של משבר האקלים לתפיסתי מלא בפאתוס וסמליות, הוא לא תכנית עבודה.

האם אתה צופה צמיחה של יזמים בישראל בתחום האנרגיה המתחדשת?

מצד אחד הסביבה בישראל מבעבעת. אפשר להסתכל על קצב החיבור של מערכות אנרגיה מתחדשת. עד 2017 עמדנו על קצב חיבור שנתי של 70 מגה־וואט, ב 2017 התחלנו להרגיש את המהפכה עם כניסתו של יו"ר רשות החשמל ד"ר אסף אילת, אז עברנו לקצב של 400 מגה־וואט לשנה, והשנה כבר עוברים את ה־1,000 מגה־וואט. המהפכה הזו גרמה לגורמים רבים לקפוץ על העגלה. מצד שני, אני חושב שהשוק בישראל היום עמוס עם 12 חברות ציבוריות כך שלדעתי חברות קטנות ימוזגו לחברות הגדולות.

אני חושב שתמיד יש מקום ליזמים ואני בעצמי מתגעגע לימים שהייתי יזם קל משקל שיכול להביא רעיון חדש, ולהתחיל מאפס. אני יושב היום על נושאת מטוסים; 150 עובדים, שווי של 3 מיליארד שקלים, 7 מדינות, לו"ז מפוצץ. אני חושב בעצמי על 5־6 נישות שמחכות ליזמים שיבואו וירימו אותן.

הילה גולדנברג (מימין), מנכ"לית UBS WM ישראל, עופר ינאי, מייסד ויו"ר נופר אנרגיה | צילום: דרוד סיתהכל, ראובן קופיצינסקי

מה הן העצות שלך ליזם ישראלי מתחיל בתחום?
יש לי שלוש עצות זהב. קודם כל – תמיד תלמד ותהיה הכי מעודכן. שנית, תעבוד קשה. הפער בין מי שנותן 50% למי שנותן 100% הוא לא ליניארי, בטווח הארוך יש תגמול למי שעובד קשה מאוד. העצה השלישית, תמצא אנשים טובים שיחברו אליך. צריך עבודת צוות, אנשים עם סט יכולות שיכולים לכפות עליך בדברים שאתה פחות טוב. בנה משפחה ותהנה מהדרך.


BrandVoice הוא מותג התוכן השיווקי של פורבס ישראל

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן