״השנתיים האחרונות הביאו אותנו למקומות שלא היינו צריכים להגיע אליהם. הייתה עלייה לא מובנת, לא מוצדקת ולא פרופורציונלית בשווי החברות – אז עכשיו הגיע התיקון״ – כך אמרה אתמול רקפת רוסק עמינח, שותפה מנהלת בקבוצת Team8 ולשעבר מנכ"לית בנק לאומי, בראיון מיוחד לפורבס ישראל.
לרגל חשיפת רשימת ה- Next Billion Dollar Startups לשנת 2022 קיים אמש (א׳) פורבס ישראל אירוע השקה מיוחד באולם האירועים של משרד עורכי הדין מיתר, בו השתתפו בכירים בתעשיית ההון סיכון וההיי-טק המקומיים.
מלבד חשיפת רשימת היוניקורנים הבאים של פורבס, עסק האירוע במגמות הבוערות הקשורות לאתגרים המורכבים שמציבה 2022 בפני תעשיית ההייטק המקומית – המפולת בבורסות העולם וחוסר הוודאות הכללי ששורר בקשר לכיוון הכלכלה העולמית.
בראיון אישי שעמד במרכזו של האירוע התייחסה רוסק עמינח למגמה העולמית השלילית, לתנודות בשווקים הפיננסים ולהערכות השווי הגבוהות של החברות, שנחתכו כעת בצורה דרמטית.
הזינוקים החדים בשווקים ובשווי החברות בתקופת הקורנה יצרו לדבריה אנומליות בתמחור החברות שזכו להערכות שווי מנופחות וכעת נחתכות באופן חד, מה שיוצר את התנודתיות החריפה לה אנו עדים כעת. "היו חברות טובות שעלו בגלל הקורונה במאות אחוזים. הן חברות מצוינות, אבל העליות במאות אחוזים לא היתה הגיונית – והשווים המשוגעים האלה פגעו גם ביזמים. עכשיו יש התרסקות והן חוזרות חזרה לשווי שהיו בו לפני שנתיים ושלוש לפני הקורונה – וזה גם לא הגיוני, כי בינתיים הן גדלו״.
אבל גם הירידות החריפות בשווקים שהביאו לנפילה חדה בשווי חברות ההייטק הישראליות והמדיניות הניצית של הבנקים המרכזים אשר יקשו בעתיד על גיוסים – בטח בהיקפים הפנומנליים אותם חווינו בשנה האחרונה – לא ישנו לדעתה את מעמדה החזק של תעשיית ההייטק המקומית.
״התשתית של ההייטק כאן חזקה, והיא התחזקה בצורה משמעותית בשנים האחרונות, ללא קשר לשווי החברות. תעשיית ההייטק הישראלית מבוססת קודם כל על הטאלנט הישראלי ועל היזמות הישראלית. יש פה משהו חזק בתרבות המקומית שמקבל תדלוק מהיחידות הצבאיות – אשר יוצרים טאלנט שאין דומה לו בעולם".
"בגלל זה הגיעו לפה משקיעים מכל העולם, ובגלל זה זרמו לפה סכומים ענקיים של כסף. כל המשקיעים הגדולים שפתחו פה משרדים – הם לא נעלמים ולא הולכים מחר בבוקר. הם פה להישאר״, הדגישה בראיון.
"יש פה משהו אמיתי. חברות סטארטאפ טובות ואני לא מתייחסת לשווי שלהן כעת כפי שלא התייחסתי לשווי שלהן בעבר, כשהיינו בשיא״, ציינה. ״בסוף היה ידוע שיבוא תיקון, אז הכי טוב לקחת נשימה עמוקה – אנחנו נעבור את התקופה הזאת".
את הקושי היא רואה דווקא במקום אחר, אולי כחלק מתהליך התפכחות בריא של השוק: ״מי שגייס כסף ולא צריך עוד גיוס, מבחינתו זה תיקון תאורטי. אבל מי שבתחילת דרכו היום – הוא כבר לא יגייס כסף באמצעות מצגת, חברות יצטרכו קצת יותר להתאמץ – להראות שיש רעיון שעבר ולידציה שמראה שהכל הגיוני, שיש מוצר, יש תוכנית עסקית ושאפשר גם להרוויח מזה. זה אפשרי וחברות טובות יעשו את זה".
"התיקון יוצר סדר חדש, קצת יותר רגוע קצת יותר שפוי", מסכמת רוסק עמינח, "ההייטק הישראלי הוא פלא מדהים שלא הולך לייעלם".