Contributors
מערכות תקשורת רדיו למשימות קריטיות הן כבר מזמן הטכנולוגיה הנבחרת לארגוני הביטחון והחירום בישראל ובעולם, לשגרה ובעיקר בעתות חירום. כולנו מכירים את התמונות של שוטרים בפעילות מבצעית מעבירים בטירוף דיווחים ועדכונים למכשירי הקשר הצמודים למדיהם.
מכשירי קשר רדיו הם סוג של טכנולוגיית תקשורת שנמצאת בשימוש כבר כמעט 100 שנה. אולי זו הסיבה שרובנו שכחנו, או התייחסנו כמובן מאליו לעובדה שמערכות ומכשירי תקשורת רדיו נשארו הטכנולוגיה המהימנה והאמינה ביותר המשמשת את גורמי החירום וההצלה בשגרה ובאירועי חירום.
פעם אחר פעם כשמתרחשים מצבי חירום בארץ ובעולם, מערכות תקשורת הרדיו המשמשות את גורמי הביטחון וההצלה הוכיחו את אמינותן ושרידותן באירועים המשמעותיים והקיצוניים ביותר.
לאחר אסון הר מירון, מסרו אנשי ביטחון והצלה עדות כי רשת הרדיו הדיגיטלית שלהם פעלה בצורה חלקה, גם כאשר התקשורת הסלולרית קרסה.
אותו דבר התרחש ביולי האחרון במהלך השיטפונות ההרסניים באזורים נרחבים של גרמניה ובלגיה, כאשר מערכות תקשורת רדיו פעלו ללא רבב ותמכו ביחידות החירום וההצלה הראשונות שעסקו במשימת הצלת חיים.
כאשר הוריקן איידה זרה הרס במדינת לואיזיאנה באוגוסט האחרון, גם אז מערכות הרדיו נותרו זמינות ומבצעיות לאורך כל פעולת החילוץ.
במרדף אחר סטנדרטים גבוהים יותר
מספר גורמים קריטיים הופכים את מערכות תקשורת הרדיו הפרטיות המשמשות את שירותי החירום לבעלות יכולת עמידה בתנאים קיצוניים כאשר הטכנולוגיות הסלולאריות הציבוריות נכשלות.
הגורם החיוני מכולם הוא שתקשורת רדיו לארגוני ביטחון והצלה "מבוסס תקנים". במילים אחרות, התעשייה שעומדת מאחורי הטכנולוגיה תכננה, פיתחה והטמיעה אותה לפי תקנים בינלאומיים שנבנו במיוחד עבור משתמשי ביטחון הציבור. דבר המבטיח שפונקציות ייעודיות כמו שיחות חירום, רמות גבוהות של ביצועים ומפת דרכים לפיתוח טכנולוגי עתידי נשמרות תמיד.
גורמים נוספים המעניקים לרשתות הרדיו חוזקות ייחודיות הם רמות גבוהות יותר של אבטחה והצפנה דיגיטלית להגנה על מידע רגיש. הם גם מציעים כיסוי ויכולת מעולים לחיבור משתמשים נוספים מארגונים שונים בעת חירום.
עתיד התומך בפס רחב
רשתות קשר רדיו ימשיכו לענות על הצרכים הקריטיים של תקשורת לביטחון הציבור בעתיד הנראה לעין – אבל זה לא אומר שסקטור ארגוני הביטחון הציבורי אינו מאמץ בנוסף עתיד המאפשר תקשורת רחבת פס.
ההתפתחות המתמשכת של מערכות תקשורת פס רחב, כולל 4G ו-5G ציבוריות ופרטיות כאחד, מייצגת התפתחויות ואפשרויות מרגשות לארגוני יטחון הציבור, ולא רק מתן גישה למקורות נתונים גדולים יותר.
יחד עם המשך התפתחות תקני מערכות קשר הרדיו, התקנים לתקשורת עבור משימות קריטיות על גבי רשתות סלולריות מתפתחים בקצב מואץ. התקנים החשובים ביותר, המכונים 3GPP MCX, ירחיבו את טווח ההגעה והיכולת של תקשורת דו-כיוונית גמישה להרבה יותר משתמשים. החיבור בין הטכנולוגיות יאפשר לעובדים בארגוני החירום וביטחון ציבור לתקשר ולשתף פעולה באופן מידי ללא קשר אם הם משתמשים במכשירי קשר רדיו, סמארטפונים או מכשירים אחרים.
מערכות תקשורת פס רחב יתמכו גם בהעברת וידאו ברזולוציה גבוהה, תמונות ונתונים אחרים כדי לתמוך בעבודה היומיומית של שירותי החירום, הביטחון וההצלה.
במספר מדינות כבר הוחלט להקים מערכות סלולריות LTE פרטיות וייעודיות לארגוני ביטחון הציבור. לדוגמה, מערכת ה- FirstNet האמריקאית, המבוססת על רשת סלולרית שפותחה והוקמה עבור ארגוני ביטחון הציבור. ואף בישראל הוקמה מערכת תקשורת רחבת פס (LTE) לגופי החירום –מערכת סל"ע (סלולאר לעורף)
למרות שקיימת הסכמה רחבה בין שירותי החירום שגם אם LTE תספק יישומים מונעי-נתונים חדשים, מערכות תקשורת רדיו יישארו עוד שנים רבות וימשיכו לספק את הבסיס לתקשורת קולית קריטית למשימה.
הסיבה לכך היא שאין דרך מהירה יותר, שרידה יותר או יעילה יותר לשתף עדכונים חיים בזמן חירום מאשר תקשורת רדיו עם הקול האנושי.
אנו רואים ארגוני חירום רבים ממשיכים לפתח ולשדרג את מערכות תקשורת הרדיו הקיימות שלהם כדי להפוך אותן "מוכנות לעתיד" ובמקביל – משקיעים במערכות תקשורת בפס רחב חדשות. האבולוציה של טכנולוגיות קשר רדיו ופס רחב תמשיך וצריכה להמשיך ולהתפתח בו-זמנית. על ידי שימוש במגוון גדול יותר של תקשורת קולית ומקורות נתונים, ארגוני החירום וההצלה יכולים לעבוד בצורה בטוחה יותר, לשפר את הביצועים התפעוליים שלהם ובסופו של דבר לספק הגנה טובה יותר לקהילות שלנו.
התמונה הקולנועית הקלאסית של שוטר אוחז ברדיו דו-כיווני בזמן חירום תישאר איתנו עוד זמן מה. בעתיד, סצנות של נציגי הביטחון והחירום המשתמשים בשילוב של טכנולוגיות רדיו ופס רחב יתבררו כשובר קופות גדול עוד יותר.
הכותב הוא רפי כתב, מנהל מחלקת האסטרטגיה והפיתוח העסקי בחברת מוטרולה סולושנס ישראל, המובילה העולמית של מגוון פתרונות טכנולוגיים לגופי הביטחון שעוסקת בתחומי הווידאו וניתוח אנליטי של מידע.
ה-Contributors של פורבס ישראל הם כותבים עצמאיים שנבחרו על ידי מערכת פורבס, מומחים בתחומם, המספקים פרשנות וסקירת תופעות עכשוויות בתחום התמחותם. התוכן הוא מטעמם ובאחריותם והוא אינו תוכן ממומן.