המלחמה באוקראינה שואבת משאבים עצומים מהרוסים שנאלצים לצמצם את הנוכחות שלהם באזורים רבים, תוך ניסיון לשמור על האינטרסים – והטורקים מזהים הזדמנות. ההכנות הטורקיות לכניסה לצפון סוריה נמצאות בשלב מתקדם, וכל השחקנים בזירה נאלצים להיערך בעצמם למהלך הצבאי.
החולשה הרוסית היחסית עשויה להיות מתורגמת לאור ירוק עבור הטורקים כדי להביא לשינוי בזירה הסורית. לכן, כל השחקנים בסוריה נזקקים לחשב מסלול מחדש לאור ההתפתחויות, כן, גם ישראל.
לטורקים יש כמה מטרות בתוכנית שלהם ליצור רצועת ביטחון לאורך הגבול עם סוריה ובעומק של 30 קילומטר. המטרה הראשונה היא לפעול נגד הכורדים בסוריה ולנתק בינם ובין המחתרת הכורדית בטורקיה, ה-PKK. מטרה זו תלויה ברצון הטוב הרוסי ובאינטרסים המשתנים של מוסקבה בסוריה.
המטרה השנייה היא להגדיל את השטח שבשליטת הסורים הסונים כדי לאפשר חזרה של כמה שיותר פליטים מטורקיה לסוריה, שמספרם מוערך היום ב-3.6 מיליון פליטים. החזרת הפליטים תוריד עומס מהכלכלה הטורקית ותאפשר שיקומם במולדתם, תוך שידוך בין כסף ערבי ואירופי לחברות קבלניות טורקיות.
המטרה השלישית היא לייצר לחץ צבאי על משטר אסד כדי להפילו ולהפוך את סוריה ביום מן הימים למדינה סונית. הדבר מאוד תלוי בתפיסה הרוסית העכשווית את האזור. מדינה סורית סונית תחת חסות טורקית יכולה לשמור על העצמאות הרוסית בנמל טרטוס לא פחות ממשטר אסד, אך האם הנשיא הרוסי פוטין ירצה להיות תלוי בחסדיו של נשיא טורקיה ארדואן?
נקודת מבט רוסית
הרוסים נמצאים כבר עשורים רבים בסוריה, עוד מימיו של הנשיא חאפז אל אסד. בשנות ה-90 אחרי קריסת ברה"מ, הנוכחות הרוסית פחתה בצורה משמעותית. אולם עם השנים חזרו הרוסים לזירה. האינטרס הרוסי העיקרי בסוריה הוא נמל טרטוס. הרוסים מחזיקים צי של 15 ספינות בים התיכון והנמל המשודרג משמש כבסיס לאחזקתן, ללא הצורך להישען על נמלי הים השחור, תוך מעבר במייצרים שבשליטת טורקיה. כדי לשמור על הבסיס הימי מחזיקים הרוסים נוכחות אווירית שהופעלה בהצלחה בספטמבר 2015 כדי לשמר את משטרו של אסד בחיים.
בסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים באזור לטקיה, בירת העלווים, שימש בשנות מלחמת האזרחים כמגן על שני האינטרסים החיוניים של הרוסים – נמל טרטוס ומשטר אסד. אחרי ההתערבות ב-2015 לטובת אסד גדלה הנוכחות הצבאית הרוסית בצורה דרמטית כולל שימוש ביחידות מיוחדות ובקבלנים אזרחיים, בדרך להפוך את סוריה למדינת בובה רוסית.
המלחמה באוקראינה והצורך להפנות משאבים לחזית, אילץ את הרוסים להיערך מחדש בסוריה. בסיס חיל האוויר חמיימים התרוקן ממטוסים רוסיים שעברו לבסיס חיל האוויר שליד קמישלי, הבירה הכורדית, בשטח שנמצא בשליטת המשטר הסורי כיום. הכורדים הם באופן מסורתי בני הברית של האמריקנים במאבקם בדאע"ש, ובכך מהווים תמריץ עבור הרוסים להעביר אותם לצד שלהם. ההתמקמות הרוסית בקמישלי מאותתת לטורקים שלא ייהנו מאור ירוק גורף לפעול באזור הכורדי. עם זאת, בפגישה שקיים שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב עם עמיתו הטורקי, אמר לברוב כי רוסיה מבינה את צרכיה הביטחוניים של טורקיה בהתייחס לתוכניות הפלישה הטורקיות. הטורקים יוכלו אולי לפעול נגד חמושים כורדים או לדחוק אותם מהגבול המשותף, אבל לא יוכלו להפיל את האוטונומיה הכורדית.
לעומת זאת נראה שפינוי הנוכחות הרוסית מלטקיה מאותת לטורקים שמבחינת הרוסים ניתן לפעול באזור חאלב להרחבת השטח הסוני בסוריה שכיום מהווה כ-11% מסוריה שלפני המלחמה. התקדמות טורקית כזאת חוסמת את ההתקדמות האיראנית בצפון סוריה. הרוסים לא רוצים שאיראן תצבור כוח חזק מדי בתוך סוריה.
אינטרסים משותפים
הכורדים חוששים כמובן מהפלישה הטורקית שתנגוס שטחים מהאוטונומיה שלהם. האמריקנים, הפטרון ההיסטורי של הכורדים, מחזיקים בסדר כוחות מצומצם בצפון סוריה. כוח זה בוודאי שלא יכול למנוע צבאית מהטורקים לפלוש לאוטונומיה הכורדית אולם אזהרה מהבית הלבן עשויה הייתה לשנות לטורקים את התוכניות. אזהרה כזאת לא הגיעה.
האמריקנים רק הביעו דאגה ממהלך טורקי אך לא פועלים כדי למנוע אותו. ברשתות החברתיות הכורדיות מופיעים סרטונים שבהם הכורדים בסוריה שורפים דגלי ארה"ב והמנהיגים שלהם כבר הבהירו שהמשמעות של הפניית הכוחות הכורדים להתמודדות עם פלישה טורקית היא צמצום המאבק באנשי דאע"ש במזרח סוריה, האינטרס האמריקני האחרון באזור. זו בעיה אמתית עבור האמריקנים כי היא עשויה לשדר תמונות דומות למה שאירע בקאבול אחרי הנסיגה האמריקנית, ובכל מקרה לאיים על אינטרסים אמריקנים בעיראק.
לרוסים ולטורקים יש מגוון של אינטרסים משותפים לצד תמיכתם עד כה בצדדים יריבים במלחמת האזרחים הסורית. שתי המדינות בוחנות פתיחת מסדרון הומניטרי להוצאת החיטה האוקראינית לשוק העולמי, על רקע החשש מרעב במזרח התיכון ובאפריקה. הרוסים רוצים לרתום את הסכמתם למסדרון כזה בהורדת סנקציות שהוטלו עליהם בשל המלחמה.
הווטו שמטילים הטורקים על צירוף שבדיה ופינלנד לנאט"ו, בתואנה שמדינות אלה מאפשרות חופש פעולה לאנשי ה-PKK כמו גם ליריבו המיתי של ארדואן, פתחוללה גולן, משרת היטב את האינטרס הרוסי. ושתי המדינות, כל אחת מסיבותיה, רוצות איראן חלשה יותר בסוריה.
אבל המעבר הרוסי מלטקיה לקמישלי מעורר באסד חשש שהרוסים מסירים מעליו את ההגנה. מרגע שהתחילה ההיערכות המחודשת של רוסיה בסוריה בתחילת מאי, הזדרז אסד לעלות על מטוס לטהרן כדי להיפגש עם המנהיג העליון של איראן, ח'מינאי, ולהתחנן על נפשו. למרות ניסיונות מצד מדינות ערב למשוך את אסד לצד שלהן, נראה שכיום היחסים עם איראן הם בעלי החשיבות האסטרטגית העליונה ביותר עבור אסד. במילים אחרות, ביטחונה של העדה העלווית המצטמקת בסוריה נתון כמעט לחלוטין לחסדי איראן.
עולם חדש של אפשרויות
מהן המטרות העדכניות של הרוסים בסוריה כיום? דרך לבחון את התפיסה העכשווית של רוסיה את הזירה היא הפגישה המתוכננת להתקיים באסטנה, בירת קזחסטן, בהשתתפות נשיאי רוסיה, טורקיה ואיראן – פוטין,ארדואןוראיסי. שלוש המדינות צריכות להסכים על כללי משחק חדשים במגרש הסורי ובכך לשרטט מחדש את האינטרסים והשאיפות של כל מעצמה.
המלחמה ברוסיה פתחה עבור האיראנים עולם חדש של אפשרויות, לצד אתגרים לא פשוטים. מצד אחד עלייה במחירי האנרגיה מזרימה קצת כסף לקופה המדולדלת. צמצום הנוכחות הן של רוסיה והן של ארה"ב במזרח התיכון מזמינה את האיראנים להגביר את השפעתם בשורה של מדינות.
עיראק היא מדינה שניסתה להשתחרר מהלפיתה האיראנית אך לא מצליחה להקים ממשלה. בלבנון החיזבאללה אומנם הפסיד בבחירות אך נראה שהדבר לא מתורגם לשטח וטביעות האצבע האיראניות עודן חזקות. גם ישראל חשה את ההשפעה האיראנית מצד החמאס והגיאהד האסלאמי עם גל קצר וקטלני של טרור בזמן הרמדאן, בעידוד קולני מטהרן.
ישראל עולה דרגה
ההתמודדות הישראלית עם השינויים בסוריה כוללת מספר רב של הפצצות באזור דמשק כשהבולטת שבהן היא תקיפת שדה התעופה הבינלאומי של סוריה, שלפי הערכות נוחתים בו מטוסי מטען איראנים עם נשק עבור החיזבאללה. שדה התעופה הושמש לאחר מכן אך המסר היה ברור – ישראל עולה דרגה במאבקה בהברחות הנשק לחיזבאללה. היומון העצמאי אילאף שיוצא לאור בלונדון וקשור לבית המלוכה הסעודי טוען שישראל העבירה לסורים מסר שהתחזקות האיראנים בסוריה תוביל להפצצה של הארמונות של אסד. בין אם הדיווח נכון או לא, ברור שהפעילות הישראלית נגד איראן בסוריה היא גם אינטרס סעודי חשוב ביותר.
המציאות המורכבת הדורשת פעולות התקפיות מול האיראנים בתקופה הקרובה מוסיפה דבק ליחסי ישראל עם המפרציות ומצרים כשנעשים מאמצים גדולים להוביל לנורמליזציה גם עם הסעודים. כך למשל העברת שני איים ממצרים לסעודיה, פעולה שדורשת הסכמה ישראלית לפי הסכם השלום בין ישראל למצרים.
איראן ומשטר אסד מוצאים את עצמם בתוך פעולת מלקחיים. מצפון בגזרת חלב זהו הצבא הטורקי שכבר מפעיל כטב"מים אך כאמור מתכונן לפלישה; מדרום זו ישראל הפועלת באזור דמשק. השמיים פתוחים כמעט לחלוטין ובפעילות אינטנסיבית ניתן לייצר שינוי בסוריה, כולל אפילו הפלת משטר אסד. האינטרס העליון הישראלי בסוריה הוא סילוק הנוכחית האיראנית משם. בעבר ניסתה ישראל לעשות זאת באמצעות הרוסים אך ללא הצלחה.
כעת, עם ההבנה שאסד נאמן לחלוטין לאיראן ואף תלוי בה, הוא הפך לנטל לחלוטין ולישראל יש אינטרס לפגוע במשטרו. תפיסת הפתרון הישראלית בסוריה לנוכח השינויים בזירה עשויה להיות הדחתו של אסד והשתלטות סונית על השלטון, מה שיביא לדחיקתה של איראן, תוך שימור עצמאותם של הכורדים והעלווים. בכך תישאר סוריה מדינה קטנה יותר מבעבר ופחות מאיימת. סילוק האיראנים והדחת אסד יביאו לסיום מלחמת האזרחים.
רגע האמת מתקרב
המאבק לדחיקת האיראנים מסוריה הוא חלק מהמלחמה הקרה שמנהלות איראן וישראל כבר שנים. בחודשים האחרונים קצב חיסול מדעני הגרעין והטילים באיראן מתגבר, כשבדרך כלל ישראל מכחישה קשר אליה.
זירת הגרעין היא המורכבת והרגישה מבין הזירות שמנהלת ישראל עם איראן. יש כיום הסכמה שאיראן נמצאת כפסע מלהפוך למדינת סף גרעינית והפסע הזה אינו טכנולוגי אלא תלוי בהחלטת ההנהגה האיראנית. השיקול האיראני הוא כמובן להימנע מתקיפה ישראלית או אמריקנית. הסבירות לתקיפה כזו עולה כמובן במקביל להתחזקות הסכנה הגרעינית.
האיראנים מאיימים על ישראל גם ממקומות נוספים כמו לבנון, ירדן ועזה, כשמטרתם לזעזע את היציבות במדינות השונות באזור כדי להחדיר את ההשפעה שלהם. בכל המקומות הללו – טהרן, דמשק, דרום לבנון, רצועת עזה, שטחי הרש"פ ואף ירדן – עשויה ישראל לאמץ דרכי פעולה אקטיביות ואגרסיביות יותר בזמן הקרוב, תוצאה ישירה כמובן של ניצול החולשה האמריקנית והרוסית על ידי איראן.
מאחורי הקלעים קיימים ניסיונות אמריקניים להניע מחדש את שיחות הגרעין עם איראן, שכרגע עומדות על סירוב האמריקנים להוציא את משמרות המהפכה, מרשימת ארגוני הטרור; ומהומות הלחם באיראן, אף הם תוצאה ישירה של המלחמה באוקראינה והמחסור העולמי בחיטה, שמאתגרות את היציבות השלטונית באיראן עצמה.
רגע האמת מתקרב. ישראל עשויה להתעורר יום אחד כשהיא מוקפת מדינות וארגונים בשליטה איראנית מלאה. רק הפלת משטר האייתוללות באיראן יביא לבסוף לרגיעה באזור. דחיקת האיראנים מסוריה עשויה להיות צעד חשוב בדרך לשם.
אלון לוין ויובל בוסתן הם העורכים הראשיים של סיקור ממוקד, ירחון מקוון לחקר מגמות ביחסים בינלאומיים.