האם שוק ההשקעות המשני בדרך להפוך לשוק תנודתי?

על אף התמונה הריאלית בשוק הסקנדרי הפרטי, גם בו היו מקרים קיצוניים של תמחור חברות שאינו ריאלי. צילום: shutterstock
על אף התמונה הריאלית בשוק הסקנדרי הפרטי, גם בו היו מקרים קיצוניים של תמחור חברות שאינו ריאלי. צילום: shutterstock
השינויים שחווינו בשוק הסקנדרי ובחברות הטכנולוגיה הפרטיות מראים כי הקידמה, הטכנולוגיה וקצב התפתחות ההייטק נשארו כשהיו. כשיעברו המגמות הסביבתיות והשפעותיהן נחזור לראות צמיחה משמעותית בחברות אלו גם בשוק ההון

Contributors

בשנת 2021 היינו עדים לעליות יוצאות דופן בשוק ההון, עם תנודתיות משמעותית, בעיקר במניות ובמדדי הטכנולוגיה. מדד הנאסד"ק 100 עלה בשנת 2021 ב-27% ובכך השלים עליות מצטברות של 71% מאמצע שנת 2020.

בניתוח השינויים שהתרחשו בשוק ההון בשנת 2021, אל מול המגמות שראינו בשוק הסקנדרי (המשני) בחברות טכנולוגיה פרטיות, ישנם מספר הבדלים משמעותיים גם בגורמים לעליות וגם בעוצמה שלהם. לכן, באופן טבעי, בתקופת הירידות בשנת 2022 אנו רואים מגמה שונה בשוק הסקנדרי מהמגמה אותה אנחנו חווים היום בשוק ההון.

העליות של שנת 2021 בשוק ההון נבעו ממספר גורמים מרכזיים. הראשון שבהם הוא סביבת הריביות הנמוכה שהכניסה משקיעים רבים להשקעות מנייתיות מסוכנות בחיפוש אחר אפיק תשואה. גורם נוסף היה זרימת סכומי השקעה משמעותיים מגורמים שאינם מתוחכמים לתוך השוק. גורמים אלו, ביניהם משקיעי "רדיט", משקיעים צעירים חסרי ניסיון, תידלקו והקצינו כל תנודה בשוק, שבשנת 2021 – הייתה בעיקר כלפי מעלה.

השקעות גבוהות

לצד זאת, העליות במניות הטכנולוגיות תודלקו גם משינויים בהרגלי העבודה והצריכה, שהובילו להאצת אימוץ והטמעת הטכנולוגיות בחיינו. מעבר חד למשלוחים ורכישות מקוונות, צריכה מוגברת, הרגלי עבודה מרחוק וצריכת שירותים באונליין עודדו התפתחות של מגזרים טכנולוגיים שלמים ואפשרו לחברות רבות לאמץ אוטומציות ולצמוח. למגמה זו הייתה גם השפעה היקפית בהאצת התפתחותן של חברות המשרתות את התעשיות האלו, כדוגמת חברות הסייבר והענן. כך אנו רואים ששוק ההון הושפע בשנת 2021 גם מגורמים חיצוניים וגם ממאיצי צמיחה אמיתיים שעודדו את עליות השווי שחווינו.

באופן מעניין ניתן לראות כי המגמה העיוורת של שוק ההון בשנת 2021 התעלמה לחלוטין מגורמי ירידות שפעלו במקביל כדוגמת האינפלציה, צפי לעליית ריבית מהירה, בעיות בשרשרת אספקה ומשבר השבבים והקורונה שפקדו אותנו יחד.

משקיעי "רדיט", משקיעים צעירים חסרי ניסיון, תידלקו והקצינו כל תנודה בשוק. צילום: shutterstock
משקיעי "רדיט", משקיעים צעירים חסרי ניסיון, תידלקו והקצינו כל תנודה בשוק | צילום: Shutterstock

במגזר הסקנדרי ובשוק הפרטי בו אנו עוסקים, ראינו כי שנת 2021 הייתה מושפעת בעיקר מהמגמה השנייה, האצה בצמיחה ובהכנסות חברות, שיצרה דחיפה להמשך השקעות גבוהות והמשך התפתחות טכנולוגיות משמעותית והאצה נוספת בעקבותיה. לעומת השוק הנסחר, במרבית החברות השוק הפרטי נותר נאמן למכפילי הכנסה/צמיחה ונשאר צמוד לתחזיות ולערכים ריאליים ולא הושפע מגורמי ריבית ותנודתיות של כסף לא מתוחכם. הסיבה המרכזית היא חוסר הנזילות בשוק זה, שמונע ממשקיעים פרטיים להציף אותו ואף יוצר השקעות ארוכות טווח המושפעות באופן מתון יותר מסביבת ריביות נוכחית, ואף לוקחת בחשבון את צפי השוק לעליית ריביות ואינפלציה בעתיד הקרוב. כך, שאופי ההשקעה ארוכת הטווח בשוק הפרטי הוסיפה למאזן את הצפי לאינפלציה ולעליית ריביות, ובודדה את הריבית הנמוכה משוק הסקנדרי.

תמחור שאינו ריאלי

על אף התמונה הריאלית יותר שראינו בשוק הסקנדרי הפרטי, גם בשוק זה ראינו מספר מקרים קיצוניים של תמחור חברות שאינו ריאלי, אך מקרים אילו אינם מעידים על מרבית העסקאות שביצענו וראינו בשנת 2021. לדוגמה, עסקת סקנדרי קטנה בחברת ראפיד יצרה פרסום לפיו החברה שווה 15 מיליארד דולר. עסקאות סקנדרי בודדות בחברת איטורו שבוצעו לפי שווי של 8 מיליארד דולר, אך גם בשנת 2021 שווי החברה בשוק הפרטי ולרבות בעסקאות סקנדרי נוספות שבוצעו נשאר במחירים דומים לשוק הראשוני הריאלי, מחירים זהירים המשקפים את צמיחתה האמיתית של החברה.

באופן דומה לקיצוניות שראינו בשוק ההון בשנת 2021, כך גם התיקון של שנת 2022 קיצוני יותר בשוק ההון מאשר השינויים שראינו בשוק הסקנדרי.

שנת 2022 התחילה עם מספר גורמים מאיצי ירידה. העלאות ריבית, המלחמה בין רוסיה לאוקראינה, עלויות אנרגיה וסחורות, עלויות שינוע וסגרים חוזרים בסין הובילו למגמת ירידות בשוק ההון, שהתחזקו עם יציאת משקיעי ה"רדיט" שהושפעו מאווירה שלילית ומימשו החזקות. מתחילת שנת 2022 ועד לכתיבת שורות אלו, מדד הנאסד"ק 100 ירד בקרוב ל-30%, חזר לערך של תחילת שנת 2021 ומחק גם את העליות שנבעו מסביבת הריביות והאווירה של שנת 2021 וגם את העליות שנבעו מצמיחה של מגזר הטכנולוגיה בשנה זו. כך שכמו שהעליות של שנת 2021 לא היו מגובות בערכן האמיתי של החברות, כך גם הירידות של שנת 2022 לא מגובות בערכן האמיתי של החברות ומייצרות מספר הזדמנויות השקעה בשוק ההון.

בשנת 2022 נולדו בישראל יותר חברות חד קרן ממה שנוצרו בשנה אחת אי פעם. צילום: shutterstock
בשנת 2022 נולדו בישראל יותר חברות חד קרן ממה שנוצרו בשנה אחת אי פעם. צילום: shutterstock

מחסור שיא בעובדים

השוק הפרטי ועסקאות הסקנדרי המבוצעות בו נותר נאמן לשוויי החברות, וניתן לראות בו ירידות בודדות בחברות בהן ההכנסות נפגעו. בשלב זה אנחנו לא רואים ירידות בשווי חברות הנוצרות מעליות הריבית וירידות בשוק ההון. כך לדוגמה, השינוי המשמעותי שראינו בחברת איטורו (שווי של 5-6 במקום שווי של 10 מיליארד דולר) נובע בבסיסו מירידה בשוק ההון בו המוצר של החברה עוסק, ועזיבת משקיעים קטנים וסוחרים יומיים שהם לקוחותיה המרכזיים של החברה.

לעומתה, חברות פרטיות שאינן ניזונות ישירות מהכנסות השוק הציבורי נותרו בשוויין המקורי וממשיכות לבצע עסקאות סקנדרי בשוויים דומים ואף גבוהים יותר. ניתן לראות כי נולדו בישראל בשנת 2022 יותר חברות חד קרן ממה שנוצרו בשנה אחת אי פעם (מלבד בשנת 2021). הביקוש לעובדים בחברות טכנולוגיה שובר שיאים ואנו נמצאים בימים אלו במחסור שיא בעובדים בהייטק הישראלי.

שינוי מהותי שאנו כן רואים בשוק הסקנדרי בשנת 2022 הוא המיקוד בחברות בעלות אופי שונה. אם בשנת 2021 כל חברה נתנה ערך למשקיעיה, בשנת 2022 משקיעי סקנדרי מעדיפים באופן ניכר חברות עם הכנסות משמעותיות, וחברות עם מוצר מחובר לתעשייה, ופחות מוצרי טכנולוגיה חדשניים שטרם התחילו ליצור הכנסות.

הצמיחה בדרך

שינוי מהותי נוסף שאנו רואים הוא היצע מניות משמעותי יותר. בעלי מניות רבים שקיוו שגם החברה שלהם תספיק להנפיק בגל של שנת 2021, הבינו שבמצב השוק הזה יתכן ויצטרכו לחכות עוד שנה או אפילו שנתיים עד שהחברות יונפקו. חלקם נשארים בהשקעה וממתינים שהחברה תמשיך לצמוח, אך חלקם כבר הרגישו את הכספים ותכננו מה לרכוש בהם ועכשיו מוכנים למכור, גם במחירים נמוכים יותר משוויין הריאלי של החברות.

לסיכום, אמנם עדיין מוקדם לדעת האם שוק ההון ימשיך לרדת או שהיה מדובר בתיקון שהסתיים, אך אם ננסה ללמוד מהשינויים שחווינו בשוק הסקנדרי ובחברות הטכנולוגיה הפרטיות, ניתן לראות כי הקידמה, הטכנולוגיה וקצב התפתחות ההייטק נשארו כשהיו. כשיעברו המגמות הסביבתיות והשפעותיהן נחזור לראות צמיחה משמעותית בחברות אלו גם בשוק ההון.


מאיר שטייגמן הינו מייסד Valoo, פלטפורמה לנכסים בחברות פרטיות. מומחה בתחום ההשקעות ורגולציה פיננסית בישראל ובעולם. בעל ניסיון של יותר מעשר שנים בעסקאות פרטיות וליווי של מאות חברות הייטק בשלביהן השונים. 

ה-Contributors של פורבס ישראל הם כותבים עצמאיים שנבחרו על ידי מערכת פורבס, מומחים בתחומם, המספקים פרשנות וסקירת תופעות עכשוויות בתחום התמחותם. התוכן הוא מטעמם ובאחריותם והוא אינו תוכן ממומן.

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן