השלם גדול מסך חלקיו: ראייה הוליסטית בהשקעות

למה, ועד כמה, הפך ניהול השקעות הוליסטי לכה חשוב בימינו? | צילום: Shutterstock
למה, ועד כמה, הפך ניהול השקעות הוליסטי לכה חשוב בימינו? | צילום: Shutterstock
מנהלי ההשקעות מסתכלים בדרך כלל על הנכסים הפיננסיים של הלקוח, ובונים לו תיק השקעות בהתאם ⋅ אבל כשלוקחים בחשבון גם את הנכסים הפנסיוניים, מקבלים תמונה רחבה יותר של צורכי הלקוח – וממקסמים את השקעותיו

Contributors

דרך המחשבה ההוליסטית היא פילוסופיה בבסיסה עומד הרעיון כי המכלול השלם גדול מסך חלקיו וכי תכונות מערכת – כל מערכת – לא נקבעות רק על ידי המרכיבים שלה. צירוף של כל חלקי הפאזל יוצר תמונה שלמה, מגוונת ומורכבת יותר.

וכך גם בעולם ההשקעות, הראייה ההוליסטית משקללת את כלל הנכסים – מפיקדונות ומזומנים, תיקי השקעות, נדל"ן – עד החסכונות הפנסיוניים – על מנת להגיע לניהול ההשקעות האופטימלי אשר ייצור לבסוף שלם שגדול מסך חלקיו.

זאת בדיוק דרך החשיבה של הגישה המודרנית בניהול השקעות מתקדם – על פיה ניתן להתאים השקעות לחוסך על ידי ניתוח כולל ומעמיק של התמונה בכללותה. גישה זו עומדת בניגוד לניהול ההשקעות הקונבנציונאלי, שבו מנהלי התיקים פועלים מתוך ראייה צרה יותר שאינה משקללת את כלל הפרמטרים.

אז למה, ועד כמה, הפך ניהול השקעות הוליסטי לכה חשוב בימינו, בעיקר במדינה כמו ישראל בה יש פנסיה חובה? לשם המחשה ניקח לדוגמה שני חוסכים, תאומים ממש: האחים רון ותומר. תומר הקים עסק ועובד כעצמאי, ואילו רון עובד כשכיר. שניהם מצליחים ומשתכרים היטב, את אותו הסכום בדיוק, עם אותם תנאים. שניהם נשואים עם שני ילדים.

דרך המחשבה ההוליסטית היא פילוסופיה בבסיסה עומד הרעיון כי המכלול השלם גדול מסך חלקיו

במהלך 20 שנות קריירה הצליחו האחים לחסוך סכום בלתי מבוטל של 4 מיליון שקלים כל אחד, אותו הם מבקשים כעת להשקיע. לכאורה קשה למצוא הבדל בין שני החוסכים ועל הנייר אסטרטגיית ההשקעות הקונבנציונלית תציע עבור שניהם את אותו פרופיל השקעה ואותו תמהיל סיכונים.

אבל ראייה מעמיקה קצת יותר מגלה הבדל מהותי בין שני האחים, שמשנה את כל התמונה: בעוד שתומר העצמאי הזניח את נושא הפנסיה ולא הפריש בצורה מסודרת, רון כשכיר זכה לביטוח מנהלים ולהפרשה קבועה לקרנות פנסיה, קופות גמל וקרן השתלמות, בזכותם צבר במהלך השנים הון פנסיוני מכובד. הוא אומנם לא נזיל, אך בהחלט משמעותי ובעל השפעה ישירה על תיק ההשקעות הנוכחי שלו.

במקרים רבים, מנהלי השקעות הבונים תיק השקעות לוקחים בחשבון את כלל הנכסים הפיננסיים של החוסך – כמו השקעות, נדל"ן או מזומנים – אבל מתעלמים מהנכסים הפנסיוניים של הלקוח. אסטרטגיית ההשקעה ההוליסטית משקללת את כלל הנכסים – פיננסיים ופנסיוניים כאחד.

בדוגמה שלנו, מדובר בהבדל מהותי בין האחים ולכן גם בהתאמת תיק השקעות לכל אחד מהם. לרון יש, כמו לאחיו, 4 מיליון שקלים פנויים להשקעה – אבל בנוסף יש לו גם נכסים פנסיוניים, כמו למשל ביטוח מנהלים עם מקדם מובטח או קרן פנסיה עם תשואה מובטחת, כך שכלל הנכסים שלו עומדים למעשה על 8 מיליון שקלים. 

מנחם קלי, נשיא ומייסד קבוצת קלי | צילום: עדי אורני

בניית התיקים עבור שני האחים תהיה שונה בתמהיל ההשקעות, מכשירי ההשקעות, גיוון וביזור ההשקעות והחלוקה לאפיקי השקעות שונים – כל זאת תוך שקלול יכולת נטילת הסיכון והמרווח הגדול יותר שמאפשר התיק של בעל החסכונות הפנסיוניים. לרון למשל ניתן לבנות תיק השקעות עם חשיפה גבוהה יותר למניות, כיוון שהוא יכול ליטול על עצמו ״סיכון״ גבוה יותר, בצד הסיכוי לתשואה גבוהה יותר. תומר לעומת זאת יצטרך להתנהל בשמרנות גבוהה יותר, יאלץ לקחת פחות סיכונים עם פוטנציאל לתשואה נמוכה יותר.

 ניהול ההשקעות ההוליסטי תופר חליפה מיוחדת עבור כל לקוח ולקוח בהתחשב במלוא הנכסים הפיננסיים והפנסיוניים של הלקוח. הראייה ההוליסטית בהשקעות, המתבצעת תוך בקרה על הנכסים ואופן ניהולם, מדייקת את אסטרטגיית ההשקעות המתאימה לכל לקוח, על מנת להשיא עבורו את התשואה הטובה ביותר, בניהול האפקטיבי ביותר, אשר לבסוף יצור את ההשקעה והתשואה אשר גדולה יותר מסך המרכיבים הפיננסיים.


הכותב הוא נשיא ומייסד קבוצת קלי

*האמור לעיל אינו מהווה יעוץ או שווק השקעות ואינו מהווה המלצה לרכישה, החזקה או מכירה של ני"ע ו/או המלצה למדיניות השקעות. האמור לעיל הינו הצגת מידע בלבד. בחירה של מדיניות השקעות או ני"ע תעשה רק לאחר הליך שיווק השקעות ו/או פנסיוני לפי העניין, בהתאם לצרכיו האישיים של כל אדם ואדם.

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן