לא רק אמנות: אחרי שיגעון ה-DALL·E (מנוע יצירת התמונות מטקסט) הציגה OpenAI את מודל השפה האחרון שלה, ChatGPT לציבור בשבוע שעבר. עם התחברות פשוטה כל אחד יכול לדבר עם ה-AI בחינם, ובניגוד לקודמו, ChatGPT יכול לענות על שאלות המשך, להודות בטעויות, לדחות בקשות בלתי הולמות ולערער על אי דיוקים.
הבינה המלאכותית החדשה כבר העניקה השראה לשפע של מאמרים המציגים את מה שהיא יכולה – ולא יכולה – לעשות, החל מיצירת שפה חדשה ודמיונית, דרך איתור נקודות תורפה בקוד וכלה בכתיבת פסוקים מקראיים על כל נושא לבחירתכם.
הטכנולוגיה החדשה עלולה להוות אתגר עבור הממונים על הקבלה למכללות שנאלצים להסתמך יותר ויותר על חיבורים אישיים בתהליך, מכיוון שמוסדות רבים ביטלו ציוני מבחנים סטנדרטיים כדרישה לקבלה. זה נכון במיוחד עבור מוסדות סלקטיביים יותר שרוצים "לקבל תחושה של מי הוא הפונה, אילו תכונות אופי הוא מציג ומה התלמיד עשוי להביא למוסד", אומר בוב מאסה, מנהל ומייסד שותף של Enrollment Intelligence Now, חברת ייעוץ להשכלה גבוהה.
עבור רוב המכללות, המאמר פחות חשוב מכיוון שפקידי הקבלה נמצאים תחת לחץ לקבל את הסטודנטים העומדים בכישורים הבסיסיים של המוסד. והמועמדים האלה, שחיבור ראשוני שלהם יכול להראות עניין במוסד, הם שיפיקו הכי הרבה תועלת מ-ChatGPT. "מבחינתם, חיבורי הבינה המלאכותית האלה יהיו אידאליים, מכיוון שהם בנויים היטב ומבליטים את התלמידים מכווני המטרה", אמר מאסה. אבל במכללות שמקבלות יותר ממחצית מהמועמדים, החיבור האישי הוא רק לעתים נדירות מרכיב קריטי, הוא הוסיף.
לא רק ש-ChatGPT יכתוב לכם חיבורים ברורים, אלא שהוא גם יכול להוסיף פרטים אישיים והישגים, אותם קשה לאמת, שיכולים להגביר את הסיכויים לקבלה.
רמאות בבחינת הקבלה אינה חדשה, אומרת שרה איליין איטון, פרופסור באוניברסיטת קלגרי ומומחית ליושרה אקדמית. אם האחראים על הקבלה רוצים להימנע מחיבורים שנוצרו באמצעות בינה מלאכותית בעתיד, עליהם לשנות את כלי ההערכה שלהם, היא מציעה. "אנחנו יודעים שיש שוק עולמי חזק למדי עבור אנשים שכותבים חיבורי קבלה לקולג'", אמרה איטון. "אני חושבת שחיבורי קבלה לקולג' הם דרך ממש מיושנת להעריך מועמדים והתאמתם לתוכנית".
פורבס ביקש מ-ChatGPT לכתוב שני חיבורי קבלה לקולג', האחד מבוסס על הנחיה מוכרת מהשנים 2023-2022, ואחר על סמך מאמר קיים מאוניברסיטת ויסקונסין-מדיסון. השלמת כל חיבור לקחה פחות מעשר דקות. עבור החיבור הראשון, פורבס ביקש מ-ChatGPT להוסיף פרטים על הרקע של הסטודנט ועבודתו הזמנית. "מבחינה מבנית, החיבורים בנויים בדיוק כפי שמורה לאנגלית בחטיבת הביניים היה מבקש – פסקת מבוא, בה אתה מתאר את הנקודות שאתה רוצה להעלות, פסקה לכל אחת מהנקודות, ופסקה מסכמת לסיכום הכל", אמר מאסה.
הבינה המלאכותית אינה מושלמת. היא נאבקת בספירת המילים, ולעתים קרובות מסרה חיבור שהיה קצר בכמה מאות מילים ממה שהתבקשה, גם אם התבקשה להגיע למגבלת המילים. בקשות להפוך את החיבורים ל"ארוכים" או "קצרים" יותר הניבו תוצאות טובות יותר. ChatGPT גם לא הצליחה להתייחס לחברי סגל אמתיים שלימדו ב-UW-Madison, ובמקום זאת הוציאה שמות של פרופסורים ממגוון אוניברסיטאות אחרות, שרבים מהם סיימו את לימודיהם באוניברסיטת UW-Madison.
זה הגיוני, בהתחשב בכך שתוכנת ChatGPT למדה את כל מה שהיא יודעת לפני 2021 ואינה יכולה לחפש באופן פעיל באינטרנט כדי למלא פערים במידע. היא עשתה טעויות דומות עם כמה בניינים ותוכניות בקמפוס, אם כי הייתה יכולה להתייחס במדויק לציוני דרך שונים, פארקים ומסעדות באזור מדיסון.
"החיבורים האלה בנויים בצורה מושלמת כל כך, שחסרה להם נשמה", אומר מאסה, שניהל את תהליך הקבלה במוסדות כמו אוניברסיטת ג'ונס הופקינס ומכללת דיקינסון. "האם אוכל לזהות מי מהם נכתב על ידי מחשב? לא, אלא אם קיבלתי שלושה חיבורים וביקשתי לזהות מתוכם את זה שנכתב על ידי בינה מלאכותית".
לג'ים ג'אמפ, מנהל ייעוץ אישי לאוניברסיטאות בבית הספר סנט כריסטופר ואחראי קבלה לשעבר במכללת רנדולף-מקון בווירג'יניה, החיבורים של GPT נראים כמו חיבורים של סטודנטים שנערכו יתר על המידה על ידי מבוגרים. "כנראה שלא הייתי מבחין שהחיבור נכתב על ידי בינה מלאכותית, אבל הוא דומה למאמרים 'קלישאתיים' שסטודנטים כותבים בסיוע יועצי חיבור אישי", אומר ג'אמפ.
בהצהרה לפורבס, דוברת UW-Madison, קלי טירל, הדגישה כי החיבור המשלים הוא רק חלק אחד בתהליך הגשת הבקשה, וכי פקידי הקבלה שלה מחפשים "קול אישי חזק ומיוחד שלא יכול להיות משוכפל בקלות".
"הרעיון שתלמיד מרגיש שהוא צריך להשתמש בצ'טבוט של בינה מלאכותית כדי לכתוב את החיבור שלו מדאיג, לא רק בגלל שהתוצאה לא תהיה אותנטית או מקורית – ולכן לא טובה כמו העבודה שלו – אלא גם בגלל שהתלמיד מרגיש שהוא צריך להשתמש בו", אמרה נשיאת ומנכ"לית The Common App, ג'ני ריקארד, בהצהרה. The Common App היא אפליקציה המאפשרת לסטודנטים להגיש בקשה ליותר מ-1,000 מהמכללות החברות בה. "כמה מחיבורי הקבלה המשפיעים והבלתי נשכחים ביותר שקראתי כדיקנית קבלה בקולג' נגעו בחוויות אישיות ובנקודות מבט שהיו חשובות במיוחד לסטודנט והעבירו את קולו. המאמר (של ChatGPT) הוא בהחלט לא אחד מהם" הסבירה ריקארד.