כאשר ג'ניפר גראף בת ה־45 אובחנה כחולה בסרטן השד באוגוסט, אחת מהמחשבות הראשונות שלה הייתה על המטופלות שהיא רואה כרופאה גינקולוגית. גראף ידעה שהיא תהיה מסוגלת לעבור את 12 סבבי הכימותרפיה שנקבעו עבורה, אך דאגה מהאופן שבו המטופלות שלה יגיבו כשיראו את אחת מתופעות הלוואי של הטיפול – נשירת שיער.
"דאגתי שהן יראו אותי בלי שיער ויחשבו שאני נראית חולה, ואולי יתהו 'איך היא יכולה לטפל בי ובתינוק שלי?'", אומרת גראף. אבל במהלך שמונה סבבי הכימותרפיה שעברה, איבדה גראף פחות מ־10% משיערה: היא משתמשת ב־Amma cap, מכשיר נייד לקירור הקרקפת שהוא פרי יצירתם של היזמית קייט דיליגאן והסטארט־אפ שלה, Cooler Heads.
דיליגאן הקימה את Cooler Heads ב־2018 לאחר ששילמה 8,000 דולר כדי להציל את שיערה במהלך הטיפול בסרטן השד שעברה בשנה שלפני כן. קירור הקרקפת, שחלק מהמטופלים אומרים שמרגיש כמו שקית קרח על הראש, יכול לעזור במניעת נשירת רוב או כל השיער, תופעת לוואי שכיחה של כימותרפיה. הקור במכשיר מכווץ את כלי הדם ומונע מהכימיקלים הנלחמים בסרטן להגיע לזקיקי השיער. הניסיון של קייט היה מסורבל ויקר, והצריך את עזרתו של שירות שליחויות כדי להניח חבילות קרח חדשות על ראשה כל 20־30 דקות בזמן שכימיקלים הוזרמו לגופה. התהליך עבד, אבל הותיר אותה משוכנעת שתוכל למצוא דרך טובה יותר.
"איך יוצרים מכשיר נייד, זול ונוח לחולה?", תהתה – והוציאה 40 אלף דולר מחסכונותיה כדי לקבל תשובה. דיליגאן, בוגרת בית הספר לעסקים של סטנפורד ובעלת קשרים בין אישיים בעולמות הטכנולוגיה, ניצלה את ההיכרות שלה כדי למצוא מהנדסי שבבים שיחקרו את הפיזיקה סביב מערכת כזאת ולאחר מכן יבנו אב טיפוס. היא רצתה כיסוי ראש גמיש ומאובטח מספיק כדי להישאר על ראשו של כל אדם, ויחידת קירור שתהיה מחוברת למכסה ותישאר כמעט קפואה גם לאחר שנותקה ממקור חשמל.
דיליגאן הצטרפה לתוכנית האצה בסן דייגו, בה היא מתגוררת, וגייסה 1.4 מיליון דולר בסבב Seed ב־2019, מה שעזר לה להשלים את אב הטיפוס. בדצמבר 2021 אושרה הקסדה על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) והפכה מסחרית – מה שאיפשר לה לגייס עוד 2.4 מיליון דולר מקרנות הון סיכון. היא השיקה את המוצר ביולי האחרון במטרה להשכיר קסדות ישירות לצרכנים או למכור אותן למרכזים אונקולוגיים, כדי שיוכלו להשכיר אותן לחולים. בשל שילוב של ביקוש ושינויים בתוכנית הביטוח האמריקנית (Medicare), מתמקדת דיליגאן כעת אך ורק במכירה למחלקות אונקולוגיות.
Cooler Heads הכניסה יותר מרבע מיליון דולר ממכירות בחודשיים הראשונים שלה בשוק, מספרת דיליגאן, "הביקוש מאוד גבוה", היא מוסיפה.
ג'ולי גרלו, המנהלת הרפואית הראשית וסגנית הנשיא של האגודה האמריקנית לאונקולוגיה קלינית אומרת ש־Cooler Heads הוא מוצר חכם שיוצא לשוק בזמן הנכון. שניים מהמתחרים של החברה, שמוציאים קסדות שאינן ניידות, Paxman ו־Dignicap, קיבלו אישור FDA ב־2017, ושינוי בתנאי Medicare ב־2021 עזר להרחיב את הגישה לשוק. גרלו, שהייתה רופאה אונקולוגית במשך שלושה עשורים, אומרת ש"קירור הקרקפת התחיל להיות מעשי רק בחמש השנים האחרונות של התרגול שלי".
לדבריה, אחת הבעיות במערכות הקיימות היא שהן תופסות מקום יקר במחלקות האונקולוגיות. "צריך לחבר אותן לחשמל כדי שנוזל הקירור יזרום, לחבוש אותן בין 30 דקות לכמה שעות לפני תחילת הטיפול ולהמשיך לחבוש אותן גם לאחר שהוא מסתיים", היא אומרת. עם מספר מצומצם של כסאות, וחולי סרטן נוספים הזקוקים לכימותרפיה, לבתי החולים יש בעיה לאפשר לחולים בעמדת הקסדה המקררת להישאר לאחר סיום העירוי שלהם. המכשיר הנייד של Cooler Heads פותר את הבעיה הזו.
"אני חושבת שזו התקדמות חשובה", אומרת ננסי מרשל, המייסדת השותפה של העמותה The Rapunzel Project. בשנת 2010, מרשל וחברתה שירלי ביליגמאייר הקימו את פרויקט רפונזל כדי להפיץ את בשורת קירור הקרקפת לחולי סרטן שלא היו מודעים לאפשרות או לא ידעו איך לממן את הטיפול. ביליגמאייר עצמה השתמשה בה בהצלחה כדי לשמור על שיערה במהלך טיפול בסרטן השד בשנת 2009. מרשל ראתה יזמים אחרים מנסים להתמודד עם בעיות הניידות והעלות, ומספרת שדיליגאן היא הראשונה שהצליחה לפתח מוצר בר־קיימא בפועל ולהביא אותו לשוק.
דיליגאן מוכרת את קסדת הקירור למרכזים אונקולוגיים תמורת 1,250 דולר, והעלות למשתמשים תלויה בכיסוי הביטוחי שלהם. לדברי מרשל, ביטוח על קירור הקרקפת "עדיין בחיתוליו. אנחנו ממליצים לכולם להגיש בקשה לכיסוי ולערער במקרה של דחיייה – אבל לא לבנות על כך שזה יאושר".
"נותנת כבוד ובטחון"
דיליגאן טוענת שקירור הקרקפת הוא הכרח רפואי. היא מציינת מחקרים שמראים כי אחוז גדול מחולות הסרטן רואות בנשירת השיער הנגרמת על ידי הכימותרפיה את ההיבט הטראומתי ביותר של הטיפול, וכמעט 10% מהן אומרות שידחו את הטיפול רק כדי להימנע מכך.
אבל זה לא רק המראה החיצוני. נשים רבות אומרות שזה קשור לזהות. דיליגאן "נותנת כבוד וביטחון לכל מי שעוברת כימותרפיה וסרטן", אומרת סילביה מה, שותפה בסטלה אימפקט קפיטל ואחת המשקיעות ב־Cooler Heads. "והיא עושה את זה בצורה שממריצה את המחלקות האונקולוגיות לשרת יותר חולים ברמת טיפול גבוהה יותר", היא מוסיפה.
דיליגאן מספרת שישבה לאחרונה עם מטופלת שעברה כריתת שד והשתמשה בקסדת הקירור. "היא אמרה שהמחשבה על איבוד שיערה מטרידה יותר מאשר כריתת החזה שלה", מספרת דיליגאן.
ד"ר גראף וחולים אחרים שהשתמשו בקסדת הקירור אומרים שקירור הקרקפת נותן למטופלים את היכולת להחזיר מעט שליטה לחייהם בתקופה שבה כל כך הרבה דברים אחרים אינם ידועים.
"אנחנו מאבדות כל כך הרבה, במיוחד אלה שעוברות כריתת שד, והרבה דברים קורים ממש מהר", אומרת גראף. "אחרי שהייתה מטופלת בעצמה, מבינה קייט כמה תקווה ארוזה במכשיר הקטן הזה והיא לא לוקחת את זה בקלות ראש".