פרויקט מיוחד – שנה לפלישת רוסיה לאוקראינה
כמעט שנה חלפה מאז התחייב האיש העשיר באוקראינה, רינאט אחמטוב, לעשות כל שביכולתו – לא משנה באיזה מחיר – כדי לעזור לארצו להילחם ברוסיה, שהכריזה מלחמה ב־24 בפברואר 2022. מאז, לפי הערכות, המתקפות הרוסיות הרגו או פצעו 100 אלף אוקראינים.
המתקפה הרוסית פגעה כמובן באופן משמעותי בתשתיות, במפעלים ובכלכלה האוקראינית, ובתוכם גם בלא מעט מהחזקותיו של אחמטוב. צבא רוסיה השמיד מפעלים שנשלטים על ידי חברת הפלדה והכרייה מטינווסט שבבעלותו, ופגעו גם בתחנות משנה של חברת ייצור החשמל שלו, DTEK. והגרוע מכל: מאות מעובדיו נהרגו במהלך הלחימה, ויותר מ־1,000 נפצעו.
למרות זאת, אחמטוב – בנו של כורה פחם שגדל בדונייצק – נותר מחויב להתמודד עם הנזק, לסייע במאמץ לנצח את המלחמה, ואף לפעול באפיקים משפטיים כדי להכריח את רוסיה לשלם על מעשיה. המיליארדר בן ה־56 – שהונו המוערך צנח מ־14 מיליארד דולר לפני המלחמה לכ־4.3 מיליארד כיום – ענה לשאלות פורבס בהתכתבות אימייל ממקום מושבו (הלא ידוע) באוקראינה. הוא מספר שמטינווסט עדיין פועלת, אם כי בצורה מצומצמת.
לדבריו, הוא ממשיך לשלם משכורת ל־150 אלף עובדיו וקבוצת ההשקעות SCM (שהוא מחזיק %100 ממנה) שילמה מסים בשווי 2 מיליארד דולר בשנת 2022. (הוא גם הזמין סופר־יאכטה שנמצאת כעת בבנייה, במחיר מדווח של 500 מיליון דולר).
האם כבר רואים באופק את סיום המלחמה? מה ייחשב לניצחון עבור אוקראינה?
"המלחמה התפתחה בדרך שפוטין לא צפה. הוא לא חשב שאוקראינה תעמוד במלחמה, אבל עשינו זאת, שיחררנו חצי מהשטחים שנכבשו בידי החיילים הפושעים שלו, ואנחנו מתקדמים לעבר ניצחון. הוא לא האמין שהעולם המערבי יישאר מאוחד – אבל המערב מאוחד מתמיד בתמיכתו באוקראינה. לנו מספקים תמיכה כלכלית וצבאית, ועל רוסיה מוטלות סנקציות חסרות תקדים.
פוטין לא ציפה שאוקראינה תשרוד את החורף ללא חשמל וחימום. אבל לא רק שהצלחנו לשקם את רשת החשמל ולשרוד, הוכחנו לו שאנחנו לעולם לא נפסיק להילחם על חירותינו. הוא חשב שהאוקראינים יקבלו אותו עם פרחים, אבל נתקלו בנו חמושים ונכונים להגן על כל סנטימטר במולדת שלנו.
"ניצחון, מבחינתי, פירושו להשיב את האחדות הטריטוריאלית של אוקראינה בתוך הגבולות של 1991, כולל דונבאס וחצי האי קרים. זה אומר להעניש את המדינה הפולשת על פשעיה כנגד האנושות, לקבל פיצויים מרוסיה ולהשית תוכנית מרשל חדשה על אוקראינה, כחברת האיחוד האירופי ונאט"ו".
איך אתה מנהל את עסקיך בתקופה כזאת?
"בכל הקשור לניהול העסק, הרבה דברים השתנו. הנסיבות השתנו באופן קיצוני. ההנהלה והדירקטוריון של העסקים שלנו עובדים 24 שעות ביממה ומתמודדים עם הבעיות הכי מאתגרות של עתות מלחמה: מפעולות תיקון ואספקת אנרגיה ועד לייצור של מאות אלפי וסטים חסיני כדורים ומקלטים ממוגנים עבור הצבא האוקראיני. החברות שלנו פועלות בתנאים קשים ביותר, מספקות תעסוקה ומשכורות, מבטיחות יציבות כלכלית, משלמות מסים ועומדות בהתחייבותן למשקיעים. בשנת 2022, חברות SCM שילמו מסים בהיקף העולה על 2 מיליארד דולר".
התפוקה של חברת הפלדה שלך, מטינווסט, עומדת לפי הערכות על 30% עד 50% מפוטנציאל התפוקה המקסימלי.
"המצב של תאגיד SCM דומה למצב של הכלכלה האוקראינית – הוא חמור מאוד. חלק מהנכסים של מטינווסט נפגעו קשות, או נכבשו באופן זמני. הנכסים של אחזקות האנרגיה DTEK חשופים להפגזות בלתי פוסקות ולתקיפות כטב"מים רוסיים. נכון לרגע זה, מטינווסט אכן פועלת בהיקף של 30%־50% לאור הפגזות אלה וכתוצאה מכיבוש אזור הים השחור, כולל הנמלים.
אנחנו ממשיכים לכרות פחם ועפרות ברזל, להפיק גז, לייצר פלדה ולהשקיע בעתיד. אחד מהאירועים האחרונים: רכישת הזיכיונות לפיתוח שדה גז באזור פולטבה תמורת סכום שיא של 26 מיליון דולר, אשר שולם לתקציב הלאומי. הזיכיונות נרכשו על ידי חברת האנרגיה שלנו DTEK, ובכוונתנו להשקיע יותר מ־20 מיליון דולר בשדה הספציפי הזה".
האם עוד יש לך יכולת לשלם לעובדים שלך?
"קבוצת SCM מעסיקה כרגע כ־150 אלף עובדים, וכולם מקבלים משכורת מלאה. יותר מ־13 אלף עובדים גויסו לצבא ההגנה והמשמר הלאומי של אוקראינה. המלחמה גבתה את חייהם של 517 מעובדי החברה, ו־1,000 אחרים נפצעו. אנחנו עובדים ללא הפסק כדי לספק את הסיוע הכלכלי וכל סיוע אחר לעובדים שנפצעו ולמשפחות ההרוגים".
למה סגרת לאחרונה את כל פעילות המדיה שלך ואת ערוצי הטלוויזיה?
"אוקראינה החילה חוק על 'אוליגרכים', שאיני מסכים איתו. טענתי, ואני עדיין טוען: מעולם לא הייתי ולעולם לא אהיה אוליגרך, ובכדי לא להיכלל תחת הגדרה זו על פי החוק הזה, נאלצתי לסגור את החזקות המדיה שלי: 4,000 אנשי צוות מוכשרים, היסטוריה של 22 שנה והשקעות בהיקף של 1.5 מיליארד דולר. זה היה בלתי אפשרי למכור אותן במצב הזה".
בול פגיעה
כך הפך ציור קיר של אומן הרחוב המפורסם בנקסילבול אוקראיני רשמי ולסמל המאבק ברוסיה
ברחבי העולם ציינו באינספור דרכים את יום השנה לפלישתה של רוסיה לאוקראינה. בפריז האירו את מגדל אייפל בצבעי דגל אוקראינה, נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הגיע לקייב לביקור היסטורי, ואילו נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ניתק את אספקת הגז לפולין בתגובה לתמיכתה באוקריאנה.
אבל אף אחד מהאירועים האלה לא סימל את יום הפלישה בצורה כה סאטירית, חיה ונוגעת, כמו הבול שהשיק שירות הדואר האוקראיני ב־ 24 בפברואר, עליו מתנוסס ציור של אומן הרחוב הפופולרי בנקסי. בציור מבוסס השבלונה שצייר בנקסי באזור מופגז בבורודיינקה, בזמן שהתגורר בקייב בסוף שנה שעברה, מוצג ילד לבוש בחליפת ג'ודו, המצליח להשליך גבר מבוגר.
חגורה שחורה
הבחירה של בנקסי במיקום הספציפי הזה, כ־ 30 קילומטר צפון־מערב לקייב, לא היתה מקרית. מוקדם יותר באותה השנה התרחש שם קרב עקוב מדם, שהסתיים בנסיגתו של הצבא הרוסי. עוד תורמת להקשר האומנותי והפוליטי העובדה שנשיא רוסיה הוא ג'ודאי בעל חגורה שחורה. סופה של המלחמה עוד לא ידוע, אבל הצבת ציור הקיר בבורודיינקה פירושו שבנקסי חיפש מיקום שיוכל לסמל את הנקודה שבה המלחמה שינתה כיוון.
דמות הג'ודאי הצעיר הפכה במהרה מוכרת ברחבי המדינה, כפי שקורה ברוב המדינות שבהן פועל בנקסי, ולא חלף זמן רב עד שהממשל אימץ אותה הוא לחיקו, באישור האומן. הבול אף נושא את זכויות היוצרים של בנקסי.
הגדילו לעשות אנשי הקריאייטיב או הגרפיקה של שירות הדואר האוקראיני, שלא הסתפקו בשימוש באומנות של בנקסי, אלא טרחו והוסיפו גם כתובת בתחתית הבול. שש אותיות, שתי מילים וסימן קריאה אחד. שלוש האותיות הראשונות הן ראשי התיבות של שמו של נשיא רוסיה, ואילו את ההמשך ניתן לתרגם – בשיא העדינות – כ"לך לעזאזל". הבול הפך ללהיט באופן מיידי.
אומן בינלאומי
בנקסי, אומן הרחוב הבריטי החריף שזהותו אינה ידועה (אם כי רבים מאמינים כי מדובר ברובין גנינגהם), אוהב לשלב ביצירותיו מתיחות גרנדיוזיות, מטובלות באירוניה חסרת רחם. כך ב־ 2018 , השמיד את עצמו ציור שלו שהוצע למכירה בסותביס, רגע לאחר שנמכר תמורת סכום של 1.4 מיליון דולר. בשנים האחרונות אופי יצירתו תפס נופך בוגר יותר והוא מקפיד לפעול ברמה הבינלאומית.
ממש כמו DJ שמסתובב בעולם לפי דרישה, הוא פוקד אזורי קונפליקט ותומך במקומיים באמצעות אומנותו. בשלהי השנה שעברה התיישב בנקסי באוקראינה, וצייר על קירות בכמה מוקדים שונים. האלמנט המפתיע ביותר בעבודות שלו הוא שהן אינן עגומות, לעיתים אפילו משעשעות. שלא כהרגלו, אפשר לראות ביצירתו, האפלה בדרך כלל, גם שביב של תקווה.
העמותה שלך תרמה סכומים משמעותיים לרווחת תושבי אוקראינה. על אילו סכומים מדובר, ואיפה היה הכסף הכי נחוץ?
"אנחנו עושים כל שביכולתנו כדי לעזור לצבא לשמור על הגבולות ולסייע לאזרחים לשרוד. שנה לתוך המלחמה, עסקי SCM, העמותה שלי וקבוצת הכדורגל שחטאר דונייצק שבבעלותי, תרמו 150 מיליון דולר בשירותים ובסחורה כדי לתת יד לאוקראינה ולאוקראינים. העזרה שלנו באה לידי ביטוי בתחומים שונים: ממיגון גוף, כלי רכב, ציוד ומבנים צבאיים לצבא האוקראיני ועד תרופות וסיוע הומניטרי לאזרחים, זאת לצד ניסיון לשמור על התשתיות הקריטיות פועלות. כיום, לכל אחד מהעסקים שלנו יש את החזית שלו שמובלת בידי העובדים האמיצים שלנו.
"מטינווסט, לדוגמה, השתמשה במשאבים פנימיים כדי לייצר יותר מ־100 מקלטים ממוגנים – מקלטים שמסוגלים לספוג פגיעת פגזים – בקווי החזית. התחלנו גם לייצר פלדה משוריינת. נכון להיום, כל אפוד מגן עשירי באוקראינה מיוצר מהפלדה של מטינווסט. באופן כללי, ייצרנו ומסרנו לידי הצבא האוקראיני כ־170 אלף אפודים כאלה, בחינם. יותר מכך: החלטתי להקצות 25 מיליון דולר נוספים כדי לעזור ללוחמים שהגנו על מריופול. הפרויקט הזה כבר הושק ונקרא 'הלב של אזובסטל'. אנחנו ניתן יד לאלו שהגנו על העיר ולמשפחות של הרוגי ושבויי המלחמה".
האם הצלחתם להתחיל לבנות משהו מחדש?
"אנחנו ממשיכים לשקם את המתקנים שלנו מדי יום אחרי מתקפות הטילים הרוסיות. אנחנו נמצאים בקו הראשון. כל חברות האנרגיה האוקראיניות משקמות את המתקנים הפגועים או ההרוסים כדי לאפשר למדינה לשרוד את החורף. אנחנו מתכוננים לבנייה מחודשת בהיקף גדול של הנכסים שלנו במריופול ואנחנו מעורבים בפרויקט 'מריופול ריבורן', שמטרתו לבנות מחדש את העיר.
SCM : האימפריה של רינאט אחמטוב
"כדי לעשות זאת, אנחנו צריכים להשיב את השליטה על כל שטחי אוקראינה ולקבל פיצויים מהפדרציה הרוסית, ובזאת הצוות המשפטי שלנו עסוק כרגע. נוסף לפנייה שהגשתי דרך בית המשפט האירופי לזכויות אדם, הגישו גם הנכסים של SCM שהושפעו מהפלישה הרוסית 60 בקשות נוספות. הדרישות שלנו ברורות: הכרה בכך שבמעשיה הפרה רוסיה את האמנה האירופית לזכויות אדם, לצד פיצוי נאות מרוסיה. אנחנו בטוחים בצדקתנו ומקווים שבית המשפט יפעל בהגינות לטובת בקשותיה של אוקראינה.
"אנחנו רק בתחילת הדרך בכל הקשור לתביעות כנגד הפדרציה הרוסית. בית המשפט האירופי לזכויות אדם הוא המוסד הראשון דרכו אנחנו מבקשים להשיג צדק, אבל נגיש תביעות גם בארגונים אחרים. רוסיה חייבת לתת את הדין על כל מעשיה מאז 2014, במחוזות דונצייק ולוהנסק, כמו גם על מעשיהם של הטרוריסטים ששולטים ברוסיה. אנחנו נמשיך לעדכן בהתקדמות הפעילות המשפטית שלנו כנגד הפדרציה הרוסית. על רוסיה לשלם את מלוא המחיר על המלחמה שחוללה, המפעלים שהשמידה והתשתיות הפגועות".
איך נראה היום יום שלך?
"אני נשאר באוקראינה, כמו אוקראינים רבים אחרים. לא עזבתי את המולדת אף לא ליום אחד. אני מרגיש מה שכל האוקראינים מרגישים. כל מה שאני חושב עליו, מהרגע שאני קם בבוקר ועד לרגע שאני הולך לישון, זה על ניצחון אוקראינה, ואני עושה כל שביכולתי לקרב אותו".