האינפלציה דוהרת, הריבית מזנקת והכלכלה העולמית גולשת לאיטה למיתון מאיים. אולם נראה כי לפחות מבחינת עסקי הכדורגל, כל זה מתנהל בספרה אחרת לחלוטין, מנותקת ממה שמתרחש על כר הדשא – שם סכומי הכסף מתגלגלים בכמויות ושוברים שיאים חדשים, גם בשנה קשה כמו זו הנוכחית.
רשימת הספורטאים המרוויחים בעולם שפרסמנו לאחרונה הצביעה בדיוק על כך. במהלך 12 החודשים האחרונים הכניסו הספורטאים הבכירים, יותר מ- 1.1 מיליארד דולר, שיא של כל הזמנים, כאשר בצמרת הגבוהה של הרשימה מככבים הסופר-סטארים הגדולים של ענף הכדורגל – כריסטיאנו רונאלדו, ליונל מסי וקיליאן אמבפה – אשר בשנה החולפת גרפו לכיסם הכנסות של כמעט חצי מיליארד דולר במצטבר.
אך לא רק שווי השחקנים זינק. גם שווי קבוצות הכדורגל הבכירות עלה דרמטית בשנה האחרונה בהתאמה כמעט מושלמת למגמה.
דירוג ה- World’s Most Valuable Soccer Teams לשנת 2023 ממפה את השווי הנקי של קבוצות הכדורגל היקרות בעולם ונוקב בתג מחיר מדויק – 2.9 מיליארד דולר. זהו השווי הממוצע נכון להיום של 20 הקבוצות העשירות בעולם – קפיצה של כ-14% לעומת שווין אשתקד.
המלכה הלבנה
למרות הפסד תואר האליפות בספרד וההדחה הכואבת בחצי גמר ליגת האלופות, ריאל מדריד זוכה גם השנה בתואר ׳הקבוצה היקרה ביותר בעולם׳ עם שווי נוכחי של 6.07 מיליארד דולר. המועדון הספרדי שבשנה שעברה קטף את האליפות ה-35 בתולדותיו וצרב עמוק עוד יותר את שליטתו ביבשת לאחר הזכייה ב-14 במספר בתואר אלוף אירופה – מסיים עונה מאכזבת למדי.
ולא רק מן הבחינה הספורטיבית. פיננסית-כלכלית זו בהחלט לא הייתה שנה מוצלחת עבור ׳הבאלנקוס׳ ממדריד. הכנסות שנתיות של יותר מ- 800 מיליון דולר לא הספיקו כדי לסיים את השנה ברווח והמועדון רשם הפסד תפעולי שהצטבר לכ-40 מיליון דולר.
אך חרף כל זאת השווי הנוכחי של ריאל מדריד גבוה ב- 19% משוויה בשנה שעברה – בעיקר בזכות הקפיצה בערך המותג. זהו המרכיב בהערכת שווי הקבוצה שלא נובע מהכנסות ממשחקים, תמלוגים וזכויות שידור, הסכמי חסויות ופרסומות או מכירה וקנייה של שחקנים. פורבס מעריך כיום את שווי המותג ׳ריאל מדריד׳ ביותר ממיליארד דולר (1,014 מיליון דולר) – מותג הכדורגל היקר ביותר בעולם.
מצבה הפיננסי של המלכה הלבנה ממדריד לא שונה מיתר קבוצות היבשת. מנצ׳סטר יונייטד שורפת מזומנים, פריס סן ז'רמן רשמה אשתקד רווח תפעולי שלילי של כמעט רבע מיליארד דולר וברצלונה, למרות תהליכי ההבראה עדיין נאנקת תחת חובות כבדים של למעלה ממיליארד יורו. חרף זאת שווי הקבוצות מרקיע שחקים ומכפילי השווי גדלו באופן חסר פרופורציות – בטח אם מנתחים את הביצועים הפיננסיים של הקבוצות.
המותגים הגדולים על המגרש | הערכת שווי מותג המועדונים הגדולים
ההכנסה השנתית הממוצעת של קבוצות הכדורגל היקרות בעולם המופיעות ברשימה עומד כיום על 386 מיליון דולר ורווח תפעולי של 23 מיליון דולר. מדובר אומנם על עלייה של 2.5% לעומת שנה שעברה – אך לא זו הסיבה לעלייה בשווי הקבוצות ולזינוק במכפילי השווי – אלא דווקא הקפיצה החדה בשווי הכלכלי של מותגי המועדונים.
לכך אחראי תמחור מחודש ונדיב במיוחד, המתודלק על ידי הכסף הגדול שזורם לענף בעיקר מכיוון אחד – כיסיהם העמוקים של אמירים מולטי מיליארדרים, נסיכים ושליטי מדינות נפט עשירות.
דרבי השייח׳ים
קחו למשל את השווי הנוכחי של מועדון הפאר האנגלי, מנצ'סטר יונייטד, אשר קפץ בשנה החולפת ב-30% ומוערך כיום בכ-6 מיליארד דולר (פי 7.7 מההכנסות) – מקום שני ברשימת קבוצות הכדורגל היקרות בעולם של פורבס.
הגורם העומד מאחורי קפיצת השווי האסטרונומית קשור, שלא במפתיע, ל(עוד) נסיכות נפט עשירה – קטאר. שייח' ג'אסים בין חמאד אל-ת'אני, אחיו של אמיר קטאר, הוא זה אשר חתום על הצעת המיליארדים שהונחה על שולחנם של בעלי הקבוצה הנוכחיים – משפחת גלייזר – במטרה לרכוש את הקבוצה מידם.
ב-2005 השתלטה המשפחה האמריקנית על המועדון האנגלי בעסקת מינוף מורכבת של 1.5 מיליארד דולר. העסקה המסובכת גררה את הקבוצה לחובות והציתה כנגדם מחאה קשה וארוכת שנים מצד האוהדים. כעת בחלוף כמעט שני עשורים ולא מעט דם רע, יכולים האחים לבית משפחת גלייזר לשים את הסיפור מאחור ולרשום תשואה של פי ארבעה על ההשקעה.
כבר כיום מחזיקה קטאר בשליטה, באמצעות קרן ההשקעות הממשלתית, על מועדון הפאר הצרפתי – פריס סן ז'רמן. על פי מקורות בנקאיים הקבוצה צפויה לגייס בקרוב במכירת מניות מיעוט, כשעסקת המכירה תשקף לקבוצה שווי של 4.2 מיליארד דולר, זינוק של כ-32% לעומת אשתקד ופי 5.7 מההכנסות.
השלמת עסקת הרכישה והפיכתו של השייח׳ הקטארי לבעלי מנצ׳סטר יונייטד, צפויה להפוך את הקרב מול היריבה העירונית – מנצ׳סטר סיטי – ליצרי ומורכב במיוחד עוד יותר ממה שנחשב היום.
בעלי הקבוצה המחזיק בשליטה במועדון מאז 2008 הוא השייח׳ מנסור בן זאיד, בורג מרכזי בממשלת איחוד האמירויות ובן למשפחת המלוכה של אבו דאבי. החזקה של 81% במניות המועדון שווה נכון להיום כ-4 מיליארד דולר (סכום פעוט בהשוואה לנכסי המשפחה) ומשקפים לקבוצה שווי של כ-5 מיליארד דולר- עלייה של 18% לעומת ערכה אשתקד.
אך מאבק האיתנים הזה נראה רק בתחילתו. בשנים האחרונות נכנסת לזירה ענקית נוספת – סעודיה שכבר השתלטה על מועדון הכדורגל האנגלי ניוקאסל יונייטד אותו רכשה אשתקד תמורת 378 מיליון דולר (300 מיליון פאונד). מאז זינק ערך המועדון ביותר מ-50% ושוויו נכון להיום נאמד ב- 794 מיליון דולר.
עם כל הכבוד לתשואה הפנומנלית שרשמו המשקיעים הסעודים בהשקעה במועדון הצפון-אנגלי בזמן כה קצר, זה אפילו לא מדגדג את קצה המחט בפורטפוליו ההשקעות של קרן העושר הממשלתית המנהלת נכסים בהיקף של מאות מיליארדי דולרים. הערך החשוב פה עבור מדינת הנפט העשירה – בדיוק כמו שכנותיה לאזור – הוא תדמיתי גרידא. הכסף הוא רק תוצר לוואי.
כוכבים להשכרה
תופעת ה״ספורט-וושינג״ (שימוש בספורט כדי לשפר תדמית בעייתית) אינה דבר חדש. בעשורים האחרונים ממשלות עתירות מזומנים ואמצעים כלכליים הפכו זאת לאומנות של ממש – תוך שהן רותמות את ענף הספורט הפופולארי בעולם לטובתן ומשתמשות בו עבור מימוש האינטרסים האישיים שלהן. מסובבות במקצועיות את תשומת הלב העולמית הרחק מדיכוי חופש ביטוי וזכויות אדם.
שיטת הפעולה של מירוק תדמית בעייתית באמצעות שימוש בכוכבים ומותגים נוצצים הפכה להצלחה מסחררת. היא הסיבה המרכזית לזינוק המטאורי בסכומי הכסף שמגלגלים ספורטאי הענק ולתגי השווי המאמירים של קבוצות הכדורגל המפורסמות והיקרות בעולם. שיאה בגביע העולם לכדורגל שנערך השנה בקטאר.
כעת סעודיה רוצה גם ושליט המדינה, מוחמד בן סלמאן, מוכן לרתום את כל האמצעים העומדים לרשותו לשם כך. קרן ההשקעות הציבורית הסעודית – על 650 מיליארדי הדולרים בנכסים שהיא מנהלת, מהווה זרוע ביצועית מושלמת לשם השלמת המשימה.
1.2 מיליארד יורו. זהו סכום העתק והבלתי נתפס שהציעה קבוצת כדורגל מסעודיה הנשלטת על ידי מקורב לממשל כדי להנחית במדינה המזרח תיכונית את הכוכב הארגינטאי ואלוף העולם הנוכחי ליואנל מסי. מסי הוא פיון נוסף, חשוב אומנם, אך כלי בקמפיין ממשלתי לזכות בכרטיס הזהב – אירוח אליפות העולם בכדורגל 2030.
הסכום המטורף וחסר הפרופורציות שמוכנים הסעודים לשלם עבור שכירת שירותיו של שחקן כדורגל לשנתיים הוא לא סוף הסיפור כאן. רק התחלה של פרק חדש בתופעה ישנה ובעייתית במיוחד.