ForbesPro
"לפני ארבע שנים, כשהתגייסתי לצבא, נאלצתי למכור את שני העסקים שהקמתי. זה היה הזוי, אבל את העסקים לבסוף מכרתי דרך פייסבוק מרקט פלייס, מפאת לחץ הזמן והידע, שעוד לא היה לי בשלב הזה – אותה זירה ברשת החברתית פייסבוק שמיועדת למכירת חפצים ורהיטים", נזכר אילון צור (21).
כשלא מצא פלטפורמות ראויות בהן ניתן למכור עסקים, הוא הבין על בשרו את הצורך העסקי, ומאז שהשתחרר עסוק בשנה וחצי האחרונות בהקמת גלובסיטי – פלטפורמה מבוססת בינה מלאכותית שתסייע לכל בעל עסק קטן עד בינוני, עד שווי של 10 מיליון דולר, במציאת פתרונות עסקיים והתרחבות ארגונית, כמו כן מכירת העסק כולו.
"ממספרה, חומוסיה ואפילו חברת הייטק קטנה – הפלטפורמה שלנו תדע לתת לך את כל השירותים שאתה צריך על מנת למקסם את הפוטנציאל העסקי של העסק שלכם, והתהליך הוא ממש חדשני ומגניב. מעבר לכך, יש פה אפקט חברתי עצום", אומר צור. "למי מאיתנו לא היה את אותו מקום שכונתי אשר היה מבלה בו בילדות, או את החלום העסקי שחלם כל חייו להקים, היום אותו בעל עסק או מיזם יכול להימצא בקשיים מסויימים, אנחנו כאן בשבילו, עם הכוח של הרשת".
המושבניק שהפך לסטארט-אפיסט
צור נמשך לעסקים כבר מילדות, ואת העסק הראשון הקים כשהיה בן 15.5, כנער במושב רגבה. "באותה תקופה לא היה נפוץ השימוש בפלטפורמות סחר אונליין. אז יצרתי קשרים לבדי עם יצרנים מעבר לים, וככה הבנתי את הכוח של האינטרנט", הוא מספר. לדבריו, הוא גילה כי תחום האקסוסוריז בעולמות הקוסמטיקה הוא מאוד יקר – והחליט להתמקד בו, ולהוזיל עלויות. כך נכנס צור לעולמות הקוסמטיקה, ובגיל 18, כאמור, היה כבר בעלים של שני עסקים עולמיים בתחום.
מושב שיתופי זה הדבר הכי רחוק מטכנולוגיה וחדשנות. מה גרם למושבניק צעיר כמוך לפנות לכיוון היזמות הטכנולוגית?
"אני חושב שתמיד הייתה בי המשיכה והרצון לעשות משהו אחר. תמיד פחדתי ממתכונת ה-9:00 עד 17:00 של אנשים. בניגוד לחברים – אני לא שיחקתי בכדור, אבל התעסקתי בפרויקטים אחרים. אז נכון שלא תמיד סיפרתי לחברים במה אני עוסק, כי הם לא תמיד הבינו. מי שכן הבין – התפעל".
את עסקיו הפרטיים ניהל ממש עד הרגע האחרון. "את המכירה של העסקים סגרתי ממש ערב לפני הגיוס. אני זוכר שהתגייסתי ביום ראשון, ובמוצאי שבת עוד חתמתי על חוזי המכירה".
לא לפחד מהקדמה
בימים אלה, בעיצומו של סבב הגיוס הראשון שהוא מוביל עבור הסטארט-אפ הצעיר גלובסיטי, אילון צור הוא גם סטודנט למשפטים. ואם ניתן להכניס סיכה בלו"ז העמוס שלו – הוא מנצל את חלון הזמנים עבור ייעוץ לעסקים ומיזמים בתחומים שונים.
"עוד בתקופת הקורונה, ועד היום, אני פוגש בעלי עסקים שזקוקים לטכנולוגיה שלנו. יש לה ביקוש מטורף, ואנו מעריכים כי מדובר בשוק עולמי של מיליארדי דולרים".
והעיסוק של צור הוא גם התחביב שלו: "אני אוהב לפגוש אנשים, להזמין אותם לקפה השכונתי ופשוט להכיר, לעזור, להעניק עצות מקצועיות ולשמוע על חידושים טכנולוגיים. מטבע הדברים אני לומד הרבה גם על בינה מלאכותית, בין כל שאר התחומים הרלונטיים גם עבורי".
כשנשאל על חדירתה של הבינה המלאכותית לשלל תחומי העיסוק, מבקש צור להרגיע: "אסור לפחד מהכלים השונים. גם מהטרקטור פחדו שיחליף את החקלאי האנושי", אומר המושבניק לשעבר, "והנה, בני האדם עדיין עובדים עם הטרקטור. גם הבינה המלאכותית היא כלי שנועד לשרת את בעלי העסקים, וחבל שאנשים לא ידעו לנצל את הטכנולוגיה. בעלי עסקים בשנת 2023 צריכים לעשות את ההתאמה, אם לא – הם יישארו מאחור".
מהו המוטו שמלווה אותך לאורך שנות הקריירה שלך?
"להבין שיש המון מכשולים בדרך, להסתכל על כל מכשול בנפרד ולפרק אותו, כל אתגר נצליח לפתור בדרך כזו או אחרת. חשוב להבין שבסוף אתם עושים משהו גדול מכם. התרכזו במטרה הסופית, ותעשו מה שנדרש כדי להגיע אליה. גם כשאומרים לכם לא – חשוב להמשיך להיות בטוחים בעצמכם ובפרויקט ותגיעו למקום שאתם רוצים.
"אני רוצה לעזור ליזמים צעירים להשיג תובנות טובות יותר, לייעץ להם בדילמות קשות. אני הייתי שם: כשהייתי בעלים של עסקים, ואני רק בן 16-17, הייתי צריך להוכיח את עצמי פעמיים – פעם אחת שהמוצר שלי עובד, ופעם נוספת שכדאי להקשיב לנער בגיל צעיר. את הכאב העמוק שחוויתי – אני רותם כדי לעזור לאחרים".
יש טיפ אחד שאתה יכול להעניק לקוראים הצעירים?
"לטעמי, ההשקעה הכי טובה שאתם יכולים לעשות בגיל שלכם, היא בעצמכם ובהון האנושי הסובב סביבכם. זו ההשקעה שתחזיר את עצמה בצורה המשתלמת ביותר ותתגמל אתכם מאוד בהמשך הדרך. זו לא ריצה קלה אלא הדרך היא מרתון שלם, וחשוב שיהיו לצידכם אנשים שאתם סומכים עליהם, מקצועית ואישית".
ForbesPro הוא מותג התוכן השיווקי של פורבס ישראל