פרחי הצבעוני, המוכרים כטוליפים גם אצלנו בישראל, מזוהים בעיקר כסמלה הלא רשמי של הולנד. בשנים האחרונות הם נמכרים במיליונים רבים ברחבי העולם, בכל הצבעים שניתן להעלות על הדעת, וכעת הם מוכתרים באופן רשמי לפרחים הנמכרים ביותר בארצות הברית.
לפי הדו"ח האחרון של משרד החקלאות האמריקני, בשנת 2020 נמכר בארצות הברית צבעוני אחד לכל זוג במדינה, מה שמיתרגם ליותר מ-175 מיליון פרחי טוליפ שנמכרו באותה שנה, והכניסו 4.8 מיליארד דולר. פלורידה וקליפורניה הן המדינות המובילות בגידולם, ומהוות 44% מהיבול הכולל. למרות שמיני פרחים אחרים נמכרים במספרים עצומים – 83 מיליון גרברות ו-69 מיליון שושנים באותה השנה – אף אחד מהם לא מתקרב לפופולריות של הצבעוני.
בשנת 2022, על פי דו"ח Eurostat, סוכנות הסטטיסטיקה של האיחוד האירופי, אירופה ייצאה בשווי של יותר מ-100 מיליון יורו של פקעות צבעונים, סחלב, יקינתון ונרקיס. הולנד, בירת הצבעונים, ייצאה 81% מסכום זה. בשנים האחרונות ירד מחירם של הפרחים הפופולריים, וכיום תוכלו למצוא בסופרמרקטים באירופה תריסר מהם ב-2.5 אירו.
למרות שהביטוי "שיגעון הצבעונים" יכול להיות מיושם בקלות על השיגעון העולמי הנוכחי לטוליפים, הוא מתייחס, למעשה, לתקופה בהיסטוריה ההולנדית שהחלה בשנת 1634. במהלך תקופה זו עלה מחירם של בצלי הפרח באופן לא פרופורציונלי, וגרם לבועה הכלכלית הראשונה, על רקע תור הזהב ועלייתן של החברה המעמדית והכלכלה הקפיטליסטית.
במאה ה-17 הפך גידול צבעונים לאחד הענפים החקלאיים המרכזיים בהולנד. הדרישה לפרחים בעלי הצבעים הייחודיים העלתה את הביקוש, ומחיר הפקעות החל לעלות. עד שנת 1633 המסחר בפקעות הצבעוני היה מוגבל למגדלים ומומחים בתחום, אך האפשרות להתעשר במהירות ובקלות קרצה לרבים.
עד מהרה משפחות ממעמדות נמוכים הצטרפו להימורים על הפקעות – שנקנו, נמכרו, נקנו ונמכרו שוב, מבלי שהוצאו מהקרקע. בשיא שגעון הצבעונים, הגיע שווי פרח בודד ל-10 משכורות שנתיות.
בחורף 1637 לא נמצא קונה לזכויות על צבעונים באחד מפונדקי העיר הארלם שבצפון הולנד. הידיעה המרעישה התפשטה במהירות, ומחיר הפקעות צנח בחדות, מה שהוביל להתנפצות הבועה. כאשר התמוטטה בורסת הפקעות באופן פתאומי וגררה אחריה את השוק כולו, מצאו עצמן משפחות רבות חסרות כל.
אצלנו בישראל ניתן לראות את הצבעונים במלוא הדרם גם בטבע. נכון להיום ישנם כ-150 מיני צבעונים בעולם, כאשר בין ארבעה לשישה מהם גדלים בישראל. הם פורחים מסוף החורף ועד סוף האביב בהדרגה.
הפרחים בישראל מהווים עשירית מסך היצוא החקלאי של ישראל, ולפי דו"ח משרד האוצר – בשנת 2022 הכניסו 90 מיליון דולר. בעבר היה נפוץ הצבעוני במישור החוף, בהרים ובשפלה – אך בשל קטיף מוגבר ובנייה – הוא הוכרז כפרח מוגן. בטורקיה ובאיראן הוא אפילו מוגדר כ"פרח הלאומי". בישראל, אגב, זו הכלנית המצויה.