ברברין, הידוע גם בשם "האוזמפיק של הטבע", כבש את טיקטוק בסערה, עם מספר עצום של 84 מיליון צפיות להאשטאג Berberine#, המלא בתיעוד מסעות הרזייה של משתמשים תוך כדי נטילת התוסף. למרות זאת, מספר מחקרים מראים שיעילותו מוטלת בספק והוא עלול לגרום לתופעות לוואי מסוכנות.
ברברין הוא כימיקל מריר בצבע צהוב שנמצא במספר צמחים כמו ענבי אורגון, ברברית מצויה וכורכום, על פי Medline Plus, אתר המנוהל על ידי הספרייה הלאומית לרפואה. התוסף הפך ויראלי ברשתות החברתיות, כשיוצרי התוכן מתהדרים ביתרונות הגלולה, כמו ירידה במשקל ושיפור המטבוליזם. הפופולריות שלו עלתה על רקע מחסור התרופה לירידה במשקל ובתרופות לסוכרת, כמו אוזמפיק, ווגובי ומנג'רו שכרגע חסרות במלאי בתי המרקחת מסביב לעולם.
ב-Medline Plus התוסף מתואר כ"אולי יעיל" – כלומר ישנן עדויות קליניות מוגבלות – לטיפול בסוכרת, כולסטרול גבוה, לחץ דם גבוה ותסמונת שחלות פוליציסטיות (PCOS) – אך האתר אינו מפרט ירידה במשקל כאחד מתסמיני השימוש.
מלבד יתרונות הירידה במשקל המדווחים, התמחור הנמוך של ברברין בהשוואה לתרופות להרזיה הופך אותו למושך – אספקה של 30 יום של אוזמפיק עולה כמעט 1,200 דולר, אמר הרוקח וולטר אורונסאיי ל-WebMD, בעוד שניתן למצוא ברברין ב-10 דולר.
ברברין נלקח בדרך כלל באמצעות בליעה, ומשמש באופן מסורתי בסין לטיפול בשלשול, על פי מחקר שפורסם ב-Therapeutic Advances in Gastroenterology. מחקר שפורסם ב-Fitoterapia עקב אחר השפעות הברברין בעכברים עם משקל עודף: חוקרים מצאו שהתוסף מביא לירידה במשקל, בצריכת המזון וברמות הכולסטרול בעכברים. מטה-אנליזה של 12 ניסויים מצאה שאנשים בדרך כלל מאבדים בערך ארבעה וחצי קילו ממשקל הגוף וחצי סנטימטר מהמותניים שלהם בזמן שהם נוטלים ברברין.
אוזמפיק ועמיתיו מובילים בדרך כלל לירידה במשקל דראסטית יותר: המשתתפים בניסוי קליני לסמגלוטיד – השם הגנרי של התרופה, ראו ירידה ממוצעת של 15% שומן בגוף, ובניסוי נפרד, אלו שנטלו טירזפטיד – השם הגנרי למנג'רו – ראו ירידה של כ-22% שומן בגוף.
בניגוד לכינוי שלו, ברברין פועל בצורה שונה מאוזמפיק, ווגובי ומונג'רו, המדכאים את התיאבון על ידי האטת תהליך העיכול ומסייעים לגוף לייצר יותר אינסולין. ברברין פועל על ידי הפעלת חלבון קינאז המופעל על ידי אנזים בתאים המסייע לווסת את הוצאת האנרגיה ומטבוליזם השומן, על פי מחקר שפורסם ב-Biomolecules.
תופעות הלוואי
תוספי תזונה מוגדרים על ידי ה-FDA (מנהל המזון והתרופות האמריקני) כמזונות, לא כתרופות, ועלולים להיות משווקים בצורה כוזבת ולסכן את הצרכנים, על פי ה-FDA. ה-FDA ממליץ להתייעץ עם רופא לפני נטילת תוסף כלשהו. למעשה, המרכז לבקרת מחלות ומניעתן מדווח כי תוספי תזונה צמחיים המיועדים לירידה במשקל הם התוספים הגורמים ביותר לאשפוז חולים, כאשר חלק מהמטופלים מדווחים על תופעות לוואי כמו כאבים בחזה.
תופעות הלוואי של ברברין כוללות בעיקר בעיות במערכת העיכול כמו שלשולים, עצירות וקלקול קיבה, על פי WebMD. מומלץ כי אנשים בהריון לא יצרכו את התוסף מכיוון שהוא יכול לחלחל לתוך השליה ולגרום לקרניקטרוס, סוג של נזק מוחי בילודים. התוסף לא בטוח לנטילה בזמן הנקה כי הוא יכול לעבור לתינוק דרך החלב ולגרום לנזק מוחי. בנוסף, יכולות להופיע אינטראקציות שליליות אם נלקח עם תרופות אחרות.