סם אלטמן פוטר מענקית הבינה המלאכותית OpenAI לאחר בדיקה פנימית שמצאה כי הוא לא היה "כן בתקשורת" עם הדירקטוריון שלו.
"עזיבתו של מר אלטמן מגיעה לאחר תהליך בדיקה שיטתי של הדירקטוריון, שהסיק כי הוא לא היה עקבי בתקשורת שלו עם הדירקטוריון, מה שפגע ביכולתו לממש את אחריותו", נכתב בהודעה לעיתונות של החברה. "הדירקטוריון איבד אמון ביכולתו להמשיך ולהוביל את OpenAI".
סגנית המנכ"ל לטכנולוגיה של OpenAI, מירה מוראטי, תיכנס לתפקיד המנכ"ל הזמני. מייסד החברה גרג ברוקמן אמור היה לעזוב את תפקידו כיושב ראש הדירקטוריון ולדווח למנכ"ל, אך הוא התפטר שעות ספורות לאחר מכן.
OpenAIלא הגיבה מיד לבקשת תגובה. אלטמן צייץ, "אהבתי את הזמן שלי ב-OpenAI. זה שינה אותי אישית, ואולי את העולם קצת. בעיקר אהבתי לעבוד עם אנשים כל כך מוכשרים. יהיה לי עוד מה להגיד בהמשך".
מאוחר יותר פרסם ברוקמן ב-X גרסה של פעולות הדירקטוריון. "אנחנו עדיין מנסים להבין בדיוק מה קרה", כתב ברוקמן, לפני שתיאר כיצד הדירקטוריון הפתיע את אלטמן ואותו ועדכן אותם בנפרד על הפיטורין.
הדירקטוריון מורכב מהמדען הראשי של OpenAI והישראלי לשעבר איליה סוצקבר, הדירקטורים העצמאיים מנכ"ל קוורה אדם ד'אנג'לו, יזמת הטכנולוגיה טשה מק'קולי, והלן טונר ממרכז ג'ורג'טאון לטכנולוגיה וביטחון. הודעה לעיתונות שפורסמה על ידי החברה ציינה כי "רוב הדירקטוריון הוא עצמאי, ולדירקטורים העצמאיים אין אחזקות הון ב-OpenAI".
OpenAI, שהושקה ב-2015 כארגון ללא כוונת רווח עם המטרה לבנות בינה מלאכותית ש"בטוחה ומועילה באופן רחב", גדלה לאחת מחברות הבינה המלאכותית החזקות בעולם. היא נפרדה מהמשקיע אילון מאסק על רקע חילוקי דעות לגבי העתיד של החברה, אבל אלטמן הצליח לבנות את החברה למובילה בגל חדש של בינה מלאכותית בעמק הסיליקון.
החברה התפרסמה בנובמבר 2022 עם ChatGPT שהנגיש את הבינה המלאכותית לציבור הרחב – מכתיבת קוד ועד לכתיבת עבודות בבית ספר. זמן קצר לאחר מכן, מיקרוסופט הכפילה השקעה קודמת עם 10 מיליארד דולר נוספים. היא ביססה את מעמדה של OpenAI בחזית גל הבינה מלאכותית הג'נרטיבית, שמייסד מיקרוסופט ביל גייטס אמר שהיא "חשובה בדיוק כמו המחשב האישי, כמו האינטרנט".
המהלך של OpenAI תפס בהפתעה את ענקיות הטכנולוגיה הגדולות, מה שגרם למנכ"ל גוגל לשחרר שדרוג לצ'אטבוט שלה בארד. המייסד המשותף סרגיי ברין אפילו חזר לחברה כמהנדס כדי לחזק את המאמצים של גוגל. לאחר שמיקרוסופט התאחדה עם OpenAI כדי להניע את מנוע החיפוש שלה בינג', מנכ"ל מיקרוסופט סטיה נדלה צייץ, כי המהלך גרם לגוגל "לרקוד".
הצלחת החברה תיארה את אלטמן כפנים של חזית בינה מלאכותית חדשה, והציבה אותו מול מנהיגי ממשל וראשי תעשייה כמוביל וחלוץ בתחום. אלטמן אף ביקר השנה בישראל. לאחרונה, הוא מילא תפקיד בולט בייעוץ לבית הלבן על צו נשיאותי לרגולציה של טכנולוגיית בינה מלאכותית.
לאלטמן, שהיה בעבר נשיא אינקובטור הסטארטאפים היוקרתי Y Combinator, היה חלק במספר מיזמים מחוץ ל-OpenAI. הוא מייסד שותף של Worldcoin, פרויקט הקריפטו השנוי במחלוקת שמנסה ליצור הכנסה בסיסית אוניברסלית.
תדמיתו של אלטמן כמנהיג בתחום הבינה המלאכותית בלטה עוד השבוע, כשישב בפאנל בפסגה בסן פרנסיסקו. הוא אמר לנוכחים, שלמרות שהאנושות "נמצאת על מסלול להרס עצמי", בינה מלאכותית יכולה להיות פתרון.
אבל ביום שישי אחר הצהריים הוא פוטר מתפקיד המנכ"ל, באופן מיידי. "אנו מודים לסם על תרומותיו הרבות לייסוד וצמיחת OpenAI", כתב דירקטוריון החברה בהצהרה על עזיבתו. "באותו זמן, אנו מאמינים שהנהגה חדשה הכרחית, ככל שנתקדם".