החורף כבר כאן. יש ימים קרים וגשומים ואחרים שמשיים וחמימים. כך או כך, נדמה כי שותים פחות בחורף, ויש העדפה לשתייה חמה, אולי אפילו מחממת…
אחת ההחלטות שחוזרת על עצמה יותר מפעם ביום, במיוחד בימי החורף בבית, בעבודה או בבית הקפה היא מה נשתה. חם או קר? קפה או תה? יש בינינו שמעדיפים קפה – ותה אינו מהווה אופציה בכלל. יש שבדיוק ההיפך: רק תה, ואין שום דילמה. ויש גם אופציה שלישית: חצי תה, חצי קפה. כך או כך זו הזדמנות להתייחס למשקאות החורף בכלל ולהשוות בין שני המשקאות ה"מתחרים" קפה VS תה.
תה נתפס כמרגיע – קפה כמעורר. עבור חלק תה נתפס כמשקה בריא, וקפה כלא בריא ושיש להמעיט בצריכתו אם בכלל.
לסוגייה קפה או תה יש היסטוריה ארוכה. מספרים על גוסטב השלישי, מלך שוודיה במאה ה-18, שהיה מוטרד מה יותר בריא עבורו – קפה או תה? הוא מצא דרך מקורית לבדוק את העניין. המלך בחר שני נידונים למוות, תאומים, והמתיק את עונשם למאסר עולם. אחד התאומים נדרש לשתות מדי יום קפה ואחיו תה. זו הייתה משימה לכל החיים. גוסטב השלישי בחר גם שני רופאים לעקוב אחר התאומים ולבדוק מי מבין שני האחים יאריך ימים. למרבה האירוניה שני הרופאים מתו ראשונים ואחריהם המלך (שנרצח). אחרי שלושתם הלך לעולמו בגיל 83 האסיר ששתה תה – ואחרון היה אחיו ששתה קפה.
אמנם לא ניסוי קליני מבוקר במסגרת אקדמית, אך הוא מלמד בעיקר על הסקרנות שעוררו משקאות אלו מאז ומתמיד, ועל הרצון לענות על השאלה איזה מבין השניים עדיף. מאות שנים אחר כך – עם מאות מחקרים מבוקרים על קפה ועל תה – מה אנחנו יודעים היום?
מה בין קפה לתה?
תה וקפה הם משקאות עתיקים ואהובים, עם תרבות עשירה ומגוון רחב של סוגים וטעמים. מקורו של התה, בסין או הודו, והוא עבר התפתחות רבה עם השנים. הוא מופק מעלי שיח הקמיליה סיננסיס וקיים בצורות רבות כגון תה לבן, ירוק, אולונג ושחור, כשכל אחד מתאפיין בתהליך ייצור שונה.
גוסטב השלישי מלך שוודיה בחר שני נידונים למוות, תאומים, והמתיק את עונשם למאסר עולם. אחד התאומים נדרש לשתות מדי יום קפה ואחיו תה. זו הייתה משימה לכל החיים. שני רופאים בדקו מי מבין האחים יאריך ימים. הרופאים מתו ראשונים ואחריהם המלך (שנרצח). בגיל 83 מת האסיר ששתה תה, והאחרון – האח ששתה קפה…
מקורו של הקפה לעומת זאת הוא באתיופיה, והוא מופק מפולי צמח הקפה. ישנם עשרות זנים של פולי קפה, והמקובלים ביותר הם ערביקה(Coffea Arabica) ורובוסטה (Coffea Canephora). הראשון עדין יותר ומעט חמוץ והרובוסטה חזק ומר יותר.
ללגימה מספל הקפה קודמים מספר שלבים של עיבוד הפולים. לאחר כארבע שנים מפיק עץ הקפה פירות אדומים דמויי דובדבנים, שהזרעים שלהם הם הפולים, העץ יניב פירות כ-40 שנים נוספות.
לאחר איסוף הפירות וייבושם, מסירים את הקליפה החיצונית ונחשפים הפולים שצבעם ירוק. הם עוברים מיון וטעימה – ובהמשך קלייה, שמשפיעה באופן משמעותי על הטעם והארומה, כמו גם על גווני הצבע החום. אחר-כך טוחנים אותם ובכך מעצימים את הריח והטעם.
הקפה והתה מכילים רכיבים תזונתיים רבים, כאשר שניים מהם מעוררים עניין בריאותי, מדעי ותקשורתי: הקפאין ונוגדי החמצון.
קפאין: השפעתו נמשכת עד 5 שעות
קפאין, מרכיב פעיל הנמצא בקפה, עלי תה, קקאו, שוקולד, משקאות קלים (קולה), משקאות אנרגיה, ואולי מפתיע, גם בתרופות מסוימות, כמו משככי כאבים או תרופות להקלה על צינון.
הקפאין ידוע כחומר מעורר, המגביר את הריכוז והערנות, במיוחד כשעייפים. אולי מכאן ההרגל הנפוץ להתחיל את היום בבוקר עם קפה ולשתות קפה גם בשעות עייפות כמו צהריים או לקראת ערב, גם מבלי לייחס מחשבה לכך. הקפאין גם תורם לשיפור ביצועים גופניים על ידי המרצת המטבוליזם ודחיית העייפות. הוא נספג במהירות, בדרך כלל בתוך 30 דקות, והשפעתו נמשכת 2-5 שעות.
אך יתרונות אלו עלולים להוות גם חיסרון במקרים מסוימים. זו הסיבה לכך שמומלץ להימנע משתיית משקה עם קפאין סמוך לשינה.
חשוב להבין, כי ההשפעה של קפאין משתנה מאדם לאדם. ארגוני בריאות בעולם ממליצים לרוב על שתייה מתונה, כ-300 מ"ג קפאין ביום. בכוס קפה שחור 200-150 מ"ג קפאין, בכוס קפה נמס 100-50 מ"ג קפאין, תלוי בסוג הקפה ובכמות הקפאין במנה.
התה השחור ואף התה הירוק מכילים קפאין, אך ההבדל הוא בכמות: 50-40 מ"ג בכוס תה רגיל, תלוי עד כמה התה מרוכז, ו- 20-15 מ"ג קפאין בכוס תה ירוק.
יש קבוצות אוכלוסייה שחייבות בהגבלה של צריכת קפאין כמו אלה הסובלות מיתר לחץ דם, אסטמה (ונוטלות תרופות המכילות אמנופילין), רגישות לקפאין, נשים הרות וילדים בגלל משקל גופם הנמוך (יחסית). הגבלת קפאין מתייחסת לכמות שווה בדרך כלל לזו שבשני ספלי קפה, ויש מקרים בהם נדרשת הימנעות מוחלטת מקפאין.
חזקים בנוגדי חמצון
נוגדי חמצון (אנטי-אוקסידנטים) מאריכים את חיי התאים ומגינים עליהם מפני נזק של רדיקלים חופשיים. אלה נוצרים בגוף כתוצאה למשל מחשיפה לזיהום ולעישון, תוקפים את התאים ועלולים לגרום למחלות. נוגדי חמצון – שמקורם במזון, בעיקר פירות וירקות, ובמשקאות כמו קפה ותה – מחזקים את ההגנה הטבעית של הגוף. הקפה מכיל נוגדי חמצון מסוג פנולים וחומצה כולרגנית, התה השחור מכיל נוגדי חמצון מסוג פלבונואידים וקטכינים.
תה ירוק מכיל גם ECGC נוגד חמצון חזק אחר. תרבויות מזרחיות משתמשות בתה ירוק לתכונותיו הבריאותיות, והמחקרים מדעיים מאשרים את תרומתו לירידה במשקל, איזון רמות כולסטרול וצמצום הסיכון למחלות לב.
קפה ותה שחור תורמים רבות לכמות נוגדי חמצון בתזונה בשל צריכתם רחבת ההיקף.
והמנצח הוא…
מאחר שמגוון נוגדי החמצון משתנה בין קפה, תה שחור לתה ירוק, דווקא מההיבט התזונתי והבריאותי כדאי לגוון בסוגי המשקאות ולהיחשף לשפע של נוגדי חמצון ולהגנה רחבה יותר מפני מחלות. עם זאת לתה הירוק יתרון, שכן כמות נוגדי החמצון שבו גבוהה במיוחד וגם תכולת הקפאין נמוכה יותר, כך שרצוי לשתות ממנו יותר.