The World's Billionaires List – רשימת המיליארדרים העולמית של מגזין Forbes – מתפרסמת כעת זו השנה ה-38 ומסכמת שנה חלומית עבור עשירי העולם. בניגוד כמעט גמור למה שהתחולל כאן בשנה האחרונה, בזירה הגלובלית, זו הייתה דווקא אחת התקופות הטובות והחזקות בעשורים האחרונים – במהלכה כמעט כל התחזיות האופטימיות התגשמו. התפוגגות חששות המיתון, התממשות תרחיש ״הנחיתה הרכה״ של הבנק הפדרלי, חזרתה של האינפלציה לסביבה נורמלית, שוק התעסוקה החזק והתאוששות מגזרי התעשייה, הנדל״ן הטכנולוגיה והפיננסיים – כל אלה הטיסו מעלה את הבורסות בעולם, את שווי החברות ועימם גם את שווי המיליארדרים הגדולים בתבל, שהפכו לעשירים יותר מאי פעם.
מספיק לבחון את מדדי הבורסות המובילים בארה״ב שרשמו השנה שיאים חדשים, כדי לקבל אינדיקציה למפנה החד שהביאה עימה השנה האחרונה. מדד הנאסד״ק, המאגד את ענקיות הטכנולוגיה הגדולות בעולם כמו טסלה, אמזון, מיקרוסופט, אלפבית או מטה, נסחר כעת בשיא של כל הזמנים. כך גם מדד ה-S&P500, בו נסחרות החברות המהוות את מקור ההון של 9 מתוך 10 העשירים ביותר בעולם, שהשלים את רצף העליות הארוך ביותר ב-20 השנים האחרונות וקבע שיא חדש 23 פעמים בשנה הנוכחית.
בהתאם לכך קפץ בחדות שווי המניות וההחזקות בתיקי הפורטפוליו של עשירי תבל – טייקוני ההיי-טק בעיקר – שצברו בשנה החולפת, על הנייר, סכומי עתק. שווים המצרפי של 10 המיליארדרים העשירים בעולם עומד כעת על טריליון וחצי דולר (או במילים אחרות 1,500 מיליארדי דולרים) לאחר שבשנה החולפת הוסיפו להונם יותר מ-420 מיליארד דולר. כשכוללים ברשימה גם את המיליארדרים בעשירייה השנייה מגיעים לשווי כולל של 2.5 טריליון דולר – זהו השווי המצרפי של 20 האנשים העשירים בעולם אשר שווים כיום כמעט 700 מיליארד דולר יותר בשנה שעברה.
זו ללא ספק הייתה שנה חסרת תקדים מבחינת המגה-עשירים. ברשימת המיליארדרים העולמית של פורבס לשנת 2024 נמנים לא פחות מ-2,781 מיליארדרים – 141 מיליארדרים יותר מאשר ב-2023 ו-26 יותר מהשיא הקודם שנקבע בתקופת הגאות של 2021. עשירי העל גם עשירים יותר מאי פעם, כשהעושר המשותף שלהם מגיע להיקף חסר תקדים של 14.2 טריליון דולר. מדובר בתוספת לשווי של 2 טריליון דולר לעומת אשתקד ו-1.1 טריליון דולר יותר מהשיא הקודם, גם הוא נקבע ב-2021.
וכמו תמיד, הכסף מרוכז בקודקוד הפירמידה. נכון להיום ברשימה הנוכחית מופיעים 14 מגה-מיליארדרים, או ״הקטו-מיליארדרים״ – קבוצת עילית של עשירים ששווים הנקי מסתכם ביותר מ-100 מיליארד דולר. הקבוצה הזו שווה לבדה כמעט 2 טריליון דולר או במילים אחרות, מחצית האחוז (0.5%) מתוך 2,781 המיליארדרים בעולם מחזיקים ב-14% מסך כל ההון.
עשירים יותר מאי פעם | ההון המצרפי של המיליארדרים בעולם, 2005-2024
מהפך בפסגה, ושוב מהפך
2023 התחילה בצורה חלומית עבור היזם והמולטי-מיליארדר אילון מאסק, שרכב על גל עליות פנומנאלי במניית טסלה היישר אל צמרת רשימת העושר העולמית. ב-8 ליוני 2023 אחרי ראלי של 130% במנייה אף החזיר לעצמו מאסק את תואר האיש העשיר בעולם מידי ״יריבו״ הצרפתי – ברנאר ארנו, מלך מותגי היוקרה, אולם מאז זרמו הרבה מים בנהר הסן. דו״חות מאכזבים, תחזיות מסירה מתחת לציפיות והשבתות במפעלי הייצור, דרדרו את מי שנחשבה עד לשנים האחרונות כמניית הזהב של וול סטריט ויחד עמה גם את שוויו של המיליארדר האקסצנטרי, מאסק.
מנגד, ארנו, שניצב גם אשתקד בצמרת רשימת עשירי תבל, מוצא את עצמו שוב בפסגה – עם שווי כולל של 233 מיליארד דולר (22 מיליארד דולר יותר מבשנה שעברה). המיליארדר הצרפתי הוא בעל השליטה ומי ששמו חתום על הקמת אימפריית מותגי היוקרה – LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton). המנכ"ל והיו"ר של הקבוצה, אותה ייסד בשלהי שנות ה-80׳, הפך את החברה לקונצרן יוקרה בינלאומי החולש כיום על 75 מותגי אופנה וקוסמטיקה שונים, ושווה כיום יותר מ-400 מיליארד דולר.
כאמור, לאור התנודתיות החריפה במניית טסלה, מאסק מוצא את עצמו מודח מראש רשימת המיליארדרים העולמית לשנת 2024 – זו השנה השנייה ברציפות. אך זו לא ההחזקה היחידה שלו. בנוסף להחזקה החשובה ביצרנית המכוניות החשמליות השנייה בגודלה בעולם, בפורטפוליו של היזם המוכשר והממציא המבריק מאסק, רשומות כמה חברות מבטיחות ודומיננטיות מאוד. כמו למשל חברת החלל הפרטית SpaceX, אותה הקים לפני 20 שנה וכיום שווה כבר כ-150 מיליארד דולר; סטארט-אפ התחבורה Boring Company שמוערך כיום בשווי של כ-5.7 מיליארד דולר; וכמובן, פלטפורמת המדיה החברתית X (טוויטר לשעבר) אותה רכש אשתקד עבור 44 מיליארד דולר. כל אלו, יחד עם החזקה של 21% מהון המניות של טסלה (למעלה ממחציתן משועבדות כנגד הלוואות שנטל), מסתכמים לשווי כולל של 195 מיליארד דולר.
מי שנושף חזק בעורפו הוא ג׳ף בזוס, יו״ר ומייסד אמזון, שברשימה הנוכחית מדורג צמוד אליו עם שווי כולל של 194 מיליארד דולר. בזוס, אשר הודח מהפסגה על ידי מאסק עצמו ב-2022, ראה במהלך אותה שנה כיצד החברה שייסד והפך לענקית הקמעונאות והסחר הגדולה בעולם, מאבדת מחצית משוויה – והוא באופן אישי, עשרות מיליארדי דולרים מהונו הפרטי. אולם השנה החולפת הייתה סיפור אחר לגמרי. אמזון, יחד עם התאוששות הסחר הגלובלי והסנטימנט האופטימי שדבק בשווקים, השלימה רצף של עליות שהסתכם בזינוק של כמעט 80% בשוויה בשנה האחרונה. בזוס, שמחזיק כ-10% ממניות הענקית הגלובלית צבר בזכות הראלי במנייה, כ-80 מיליארד דולר בתוך שנה.
אל החמישייה המובילה חוזר שוב אחרי היעדרות ארוכה, מארק צוקרברג – מייסד ענקית המדיה החברתית ׳Meta Platforms׳. ״הילד המתבגר״ רגע לפני שחוגג יומולדת 40, שווה נכון להיום 177 מיליארד דולר – השווי הגבוה ביותר שלו מאז ומעולם, המציב אותו כיום כאיש הרביעי בעושרו בעולם. בשנה האחרונה צבר (על הנייר) סכום מדהים של 113 מיליארד דולר, הודות לזינוק מטאורי של 130% במניית ׳מטא׳ (המחזיקה בפלטפורמות החברתיות פייסבוק, אינסטגרם וווטסאפ).
את הטופ-5 של חמש האנשים העשירים בעולם סוגר לארי אליסון שתופס את המקום החמישי ברשימה העולמית עם הון אישי של 141 מיליארד דולר. אלו 34 מיליארד דולר יותר ממה שהיה לו אשתקד, המצטרפים להונו הכולל בזכות החזקה של קרוב ל-40% בענקית התוכנה אורקל, שהרוויחה מטרפת ה-AI העולמית וזינקה בשיעור של 30% בשנה האחרונה.