תוצאות היסטוריות לבחירות שהתקיימו אתמול בבריטניה, כאשר מפלגת הלייבור בהנהגת קיר סטרמר זכתה ברוב המושבים בפרלמנט הבריטי. התוצאות מסמנות שינוי דרמטי בנוף הפוליטי של הממלכה המאוחדת, לאחר 14 שנים של שלטון המפלגה השמרנית.
על פי התוצאות הסופיות, מפלגת הלייבור זכתה ב-412 מושבים מתוך 650 בבית הנבחרים, מה שמעניק לה רוב מוחלט. המפלגה השמרנית, בראשות ראש הממשלה היוצא רישי סונאק, ספגה מפלה קשה וירדה ל-121 מושבים בלבד.
הליברל-דמוקרטים עלו ל-71 מושבים – התוצאה הטובה ביותר של מפלגת המרכז אי פעם. המפלגה הלאומית הסקוטית התרסקה ל-9 מושבים בלבד, לעומת 43 במושבים שהיא מחזיקה היום בפרלמנט. מפלגת שין פיין של צפון אירלנד קיבלה 7 מושבים ושאר המפלגות הקטנות חילקו ביניהן את יתרת המושבים.
קיר סטרמר, מנהיג הלייבור, נשא נאום ניצחון נרגש בלונדון, בו הבטיח "עידן חדש של שגשוג, צדק חברתי וחידוש היחסים עם אירופה". סטרמר הדגיש את כוונתו לטפל במשבר יוקר המחיה, לחזק את מערכת הבריאות הלאומית (NHS) ולהוביל מדיניות אקלים אגרסיבית יותר.
רישי סונאק, ראש הממשלה היוצא, הודה בתבוסה והודיע על התפטרותו מראשות המפלגה השמרנית. בנאומו אמר סונאק: "העם הבריטי הביע את רצונו, ואנו מכבדים את החלטתו. אני מאחל הצלחה לממשלה החדשה בהובלת המדינה".
מומחים פוליטיים מייחסים את המפנה הדרמטי למספר גורמים:
- עייפות מהשלטון השמרני הממושך ושורת משברים פוליטיים.
- הטיפול הכושל במשבר יוקר המחיה והאינפלציה הגבוהה.
- תוצאות הברקזיט והשפעתן על הכלכלה הבריטית.
- מסע בחירות מוצלח של מפלגת הלייבור, שהציגה חזון ברור לעתיד המדינה.
- וגם פיצול הקול השמרני בין השמרנים למפלגת הרפורמה בשיטה שבה המנצח לוקח הכל במחוזות גרמה לאובדן גדול של מושבים
השווקים הפיננסיים הגיבו בחיוב לתוצאות הבחירות, עם עלייה של 2.5% במדד FTSE 100 והתחזקות של הליש"ט מול הדולר והיורו. משקיעים מקווים כי הממשלה החדשה תביא ליציבות פוליטית וכלכלית לאחר שנים של אי-ודאות.
הרצוג בירך
בזירה הבינלאומית, מנהיגי העולם מיהרו לברך את סטרמר על ניצחונו. נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הביע תקווה לחיזוק "היחסים המיוחדים" בין המדינות, בעוד נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין רמזה על אפשרות לשיפור היחסים בין בריטניה לאיחוד האירופי. גם הנשיא יצחק הרצוג בירך את סטרמר. "נפעל יחד איתו ועם ממשלתו החדשה על מנת להשיב את החטופים לביתם, ליצור עתיד טוב יותר לאזור ולהמשיך לחזק את החברות הקרובה בין ישראל לבריטניה", כתב הרצוג לסטרמר.
האתגרים העומדים בפני הממשלה החדשה הם רבים ומורכבים. סטרמר יצטרך להתמודד עם אינפלציה גבוהה, צמיחה איטית ומערכת בריאות במשבר. בנוסף, הוא יידרש לנווט את היחסים המורכבים עם האיחוד האירופי בעידן שלאחר הברקזיט, ולטפל בסוגיית העצמאות הסקוטית.
עם זאת, הניצחון המשמעותי מעניק לסטרמר מנדט חזק לקדם את סדר היום שלו. צפוי כי בימים הקרובים יחל בהרכבת ממשלתו, עם מינויים צפויים של דמויות מפתח כמו רייצ'ל ריבס לתפקיד שרת האוצר ודיוויד למי לתפקיד שר החוץ.
מועמדים פרו-פלסטיניים
בתוך כך דיווחו עיתונים בבריטניה, כי מספר מועמדים פרו-פלסטיניים נבחרו רק בגלל הקמפיין שניהלו נגד ישראל במלחמה בעזה. הגרדיאן ציטט בכירים במפלגת הלייבור שטענו, כי עמדת המפלגה בנוגע למלחמה בעזה גבתה מחיר אלקטורלי בבחירות. ארבעה חברי פרלמנט של המפלגה הפסידו באופן מפתיע למועמדים עצמאיים פרו-פלסטיניים.
וס סטריטינג, בכיר במפלגה, ניצח במחוז אילפורד צפון ברוב של 528 קולות בלבד. מספר חברי פרלמנט נוספים של הלייבור באזורים עם אוכלוסייה מוסלמית גדולה איבדו את מושביהם או ניצחו ברוב זעום. בין הקורבנות הפוליטיים הבולטים היה ג'ונתן אשוורת', בכיר נוסף בלייבור, שהפסיד את מושבו למועמד עצמאי בשם שוקט אדם. אדם הצהיר לאחר ניצחונו: "זה בשביל עזה".