מיליארדרים מובילים בשווי מצטבר של 1.2 טריליון דולר – כולל ארבעה מתוך חמשת האנשים העשירים בעולם – הגיעו להשבעתו של הנשיא דונלד טראמפ, כשרבים מהם מחפשים לחזק את יחסיהם עם הנשיא עם כניסתו לתפקיד.
שלושת האנשים העשירים בעולם נכחו במספר אירועי ההשבעה: מייסד אמזון ג'ף בזוס (ששווי הונו מוערך ב-239.4 מיליארד דולר לפי הערכות פורבס), מארק צוקרברג ממטא (211.8 מיליארד דולר) ואילון מאסק (433.9 מיליארד דולר), מנכ"ל טסלה, האדם העשיר בעולם ומקורבו של הנשיא, אשר הוציא יותר מרבע מיליארד דולר כדי לעזור לטראמפ לנצח בבחירות בנובמבר.
מנכ"ל OpenAI סם אלטמן (1.1 מיליארד דולר) ומנכ"ל אפל טים קוק (2.2 מיליארד דולר), שתרמו אף הם, היו בקפיטול בבוקר ההשבעה, כמו גם המיליארדרית הישראלית-אמריקנית מרים אדלסון (31.9 מיליארד דולר) ויו"ר פוקס ניוז לשעבר רופרט מרדוק (22.2 מיליארד דולר).
מצרפת ועד הודו
ברנאר ארנו (179.6 מיליארד דולר), ראש אימפריית מוצרי היוקרה LVMH, והאדם העשיר ביותר בצרפת, נכח בהשבעה יחד עם בנו, אלכסנדר. מוקש אמבאני (98.1 מיליארד דולר), האדם העשיר ביותר בהודו, דווח כי נכח באירועי ההשבעה. טראמפ עצמו שווה כ-6.7 מיליארד דולר הודות לאחזקותיו בחברת האם של Truth Social, השקעותיו בנדל"ן ונכסים אחרים.
הקרן להשבעה של טראמפ גייסה יותר מ-170 מיליון דולר, כמעט פי שלושה מה-62 מיליון דולר שגויסו להשבעת הנשיא ג'ו ביידן לפני ארבע שנים, והרבה יותר מהשיא הקודם של 107 מיליון דולר, שנקבע בהשבעת טראמפ ב-2016. תורמים ומגייסי תרומות של מיליון או שני מיליון דולר קיבלו, לפי הדיווחים, שישה כרטיסים לסדרת אירועים בימים שלפני ההשבעה, כולל "ארוחת ערב לאור נרות" עם דונלד ומלניה טראמפ. עשרות מיליארדרים אחרים תמכו בטראמפ בדרכו לכהונה שנייה אך נוכחותם לא אושרה באירועי ההשבעה.
חלק מהמיליארדרים תמכו במערכת הבחירות של טראמפ, בעוד אחרים נמנעו מהמרוץ לנשיאות או היו יריביו של טראמפ לפני שהחלו לנסות להתפייס עמו. מטא של צוקרברג חסמה בעבר את טראמפ באינסטגרם ובפייסבוק – וטראמפ אף איים פעם לשלוח אותו לכלא – לפני שהתיישר עם תוצאות הבחירות.
מאז, צוקרברג תרם מיליון דולר לקרן ההשבעה שלו, נפגש עם טראמפ במאר-א-לאגו, ערך שינויים באופן שבו הפלטפורמות שלו בודקות עובדות ומינה את חברו של טראמפ, דיינה וויט, לדירקטוריון מטא. בתקופה שקדמה לבחירות צוקרברג לא תמך במועמד ספציפי אך כינה את תגובתו של טראמפ לניסיון ההתנקשות בו "מגניבה".
התקרית של בזוס
לבזוס גם היה עבר של עימותים עם טראמפ: אמזון האשימה ב-2019 את "השנאה האישית" של טראמפ לבזוס בהפסד חוזה מחשוב ענן בשווי מיליארדי דולרים עם הפנטגון, וטראמפ מתח ביקורת על הוושינגטון פוסט שבבעלות בזוס. בזוס לא תמך בטראמפ בשנה שעברה, אך אמר שהוא "הפגין חסד ואומץ יוצאי דופן תחת אש ממשית" לאחר ניסיון ההתנקשות, ותרם מיליון דולר לקרן ההשבעה.
אחרים תמכו בו לאורך כל הדרך. מאסק הוא בין התורמים הגדולים ביותר של טראמפ, לצד אדלסון, אלמנתו של מנכ"ל לאס וגאס סנדס המיליארדר המנוח שלדון אדלסון, שתרמה 100 מיליון דולר במהלך מסע הבחירות. טילמן פרטיטה (10.2 מיליארד דולר), בעלי יוסטון רוקטס וקבוצת המסעדות Landry's, מונה לשגריר ארה"ב באיטליה לאחר שהמיליארדר מטקסס אירח אירוע גיוס כספים עבור טראמפ בשנה שעברה.
מנהלי תאגידים אחרים תכננו להשתתף בהשבעה, כולל מנכ"ל פייזר אלברט בורלא ומנכ"ל וולמארט דאג מקמילון, על פי הוול סטריט ג'ורנל. מנכ"ל טיקטוק שו זי צ'יו נכח, לאחר שהפלטפורמה שלו השביתה את עצמה ביום ראשון בשל איסור ארצי שנכנס לתוקף – ושבה לפעילות כאשר טראמפ הבטיח לדחות את האיסור עם כניסתו לתפקיד.
תומכים אחרים מארגנים אירועים ברחבי וושינגטון במהלך סוף שבוע ההשבעה, כולל "נשף הקריפטו של ההשבעה" שכולל את סנופ דוג ומסיבה שאורגנה על ידי אובר. ג'יימס קווינסי, מנכ"ל חברת קוקה-קולה, הגיש לטראמפ את "בקבוק דיאט קולה הנשיאותי הראשון לרגל ההשבעה". מיקרוסופט, פורד, גוגל וסטארטאפ ה-AI פרפלקסיטי תרמו אף הם מיליון דולר לקרן ההשבעה. ריפל, חברת קריפטו, תרמה 5 מיליון דולר במטבע הקריפטו שלה.