״תמיד הייתי הילד שמעדיף אנציקלופדיות ותוכניות מדע פופולרי", מחייך שקד רייך, 26, כשהוא מתאר את ילדותו בהוד השרון. כתלמיד בכפר הירוק, מצא את דרכו לקבוצת הרובוטיקה, שם גילה את הקסם שבשילוב טכנולוגיה ועבודת צוות. במקביל, בכיתה ט׳, החל ללמוד קורסים אקדמיים באוניברסיטת תל אביב.
“פשוט אהבתי לשאול שאלות ולהעמיק בדברים", הוא מספר. היום, אותה סקרנות הפכה לכוח מניע בקריירה יוצאת דופן המשלבת חדשנות ביטחונית, מחקר מדעי פורץ דרך ועשייה חברתית.
כראש מדור במפא"ת מוביל רייך מהפכה שקטה במערכת הביטחון הישראלית ואחראי לפיתוח הדור הבא של רכיבים אלקטרוניים שיעצבו את עתיד מערכות ההגנה של ישראל. "אנחנו מביטים 10 שנים קדימה", הוא מסביר, "מפתחים את אבני הבניין הטכנולוגיות שיאפשרו למערכות העתידיות להיות הרבה יותר חזקות".
המסלול לתפקיד משמעותי זה עבר דרך תוכנית תלפיות היוקרתית, שם גילה את הכוח שבשילוב בין מצוינות טכנולוגית לערכים. בחיל הים הוביל מחקרים אסטרטגיים שהשפיעו ישירות על הגנת הגבולות הימיים של ישראל. "היה שיתוף פעולה הדוק בין חקר ביצועים למטה המבצעי. כשהגענו לבכירים, הגענו עם משהו קוהרנטי, שהתגבש מתוך עבודה משותפת עם השטח".
במקביל לקריירה הביטחונית, הוביל רייך מחקר פורץ דרך בביופיזיקה. מחקרו, בשיתוף עם פרופ׳ נטלי בלבן שפורסם בכתב העת היוקרתי Nature, מציע זווית חדשה להבנת עמידות חיידקים לאנטיביוטיקה. "לקחנו גישה שונה לגמרי", הוא מסביר. "במקום להסתכל על זה כתהליך אבולוציוני, בחנו את זה כמערכת פיזיקלית".
בתחילת המלחמה התנדב רייך בתוכנית "16 הקווים המנחים" של 'בית חולמים', המעבירה סדנאות חוסן בבתי ספר. "הרגשתי שמעבר לעשייה הביטחונית בצבא, שהיא חזונית וארוכת טווח, חשוב לי גם לתרום לחוסן החברתי כאן ועכשיו", הוא מסביר.
את העתיד הוא רואה בתעשיית הטכנולוגיות הרפואיות. "לקחת את אותן מיומנויות של הסתכלות אסטרטגית מהעולם הביטחוני ולחבר אותן לעולם הרפואי", הוא מסביר. לצעירים ששואפים להשפיע, המסר שלו ברור: "להאמין שאפשר לעשות שינוי, כל אחד מתוך החוזקות של עצמו. מתוך הלב של מה שאנחנו אוהבים ושמחים לעשות – משם לקחת את הנתינה שלנו החוצה".