ניתוח מיוחד: ישראל בצמרת העולמית בשיעור המיליארדרים לנפש

צילום: Shutterstock
צילום: Shutterstock
בשנים האחרונות זינק מספר המיליארדרים הישראלים והגיע השנה לשיא חדש - מה שממקם את ישראל בפסגת העושר העולמי, כאחת המדינות עם ריכוז המיליארדרים הגבוה ביותר בעולם

רשימת המיליארדרים העולמית של פורבס לשנת 2025 כוללת מספר שיא של מיליארדרים – לא פחות מ-3,028 מיליארדרים, הפזורים ב-78 מדינות בעולם. ישראל רושמת נציגות מרשימה, שלא לומר חריגה, הן בהשוואה נומינלית ליתר המדינות והכלכלות המובילות, ובעיקר בהשוואה על פי גודל אוכלוסייה.

נתחיל מלמעלה. ארצות הברית, הכלכלה הגדולה ביותר, היא גם באופן טבעי המדינה עם מספר המיליארדרים הגדול ביותר – 902. אלה מהווים כ-30% מכלל המיליארדרים בעולם, המחזיקים יחד בהון כולל של 6.8 טריליון דולר – יותר מ-40% מסך ההון הכולל של עשירי תבל.

בפער ניכר ממנה, במקום השני, ניצבת סין, עם מחצית ממספר המיליארדרים – 450 ״בלבד״. זה יותר ממספרם אשתקד (406) אך עדיין מהווה ירידה ניכרת לעומת השיא שנקבע לפני כשנתיים (495). האיש העשיר בסין נכון להיום הוא ג'אנג יימינג, שייסד את ByteDance,חברת האם של אפליקציית המדיה החברתית TikTok. הונו מוערך כיום בכ-65.5 מיליארד דולר. 

הודו, המדינה המאוכלסת בעולם המונה יותר מ-1.4 מיליארד בני אדם, סופרת השנה 205 מיליארדרים (לעומת 200 אשתקד), השווים יחד כ-941 מיליארד דולר. מוקש אמבאני (92.5 מיליארד דולר) נותר האיש העשיר בהודו, אחריו נמצא גאוטם אדאני (56.3 מיליארד דולר). שני המולטי-מיליארדרים ההודים חוו השנה ירידה חדה בהיקף ההון שלהם, יותר מ-20 מיליארד דולר, לאור הירידות החדות במניות הקונגלומרטים שלהם.  

את רשימת חמש המדינות עם הכי הרבה מיליארדרים חותמות גרמניה (171 מיליארדרים עם שווי כולל של 793 מיליארד דולר) ורוסיה, שחרף המלחמה והסנקציות החריפות שהטילו גורמים במערב על אוליגרכים רבים במדינה, מצליחה להנפיק 20 מיליארדרים יותר מבשנה שעברה (סך הכל 140 מיליארדרים המחזיקים בהון מצרפי של 580 מיליארד דולר).  

שיא ישראלי 

רשימת המיליארדרים העולמית של פורבס, הנערכת מדי שנה בשיתוף פורבס ישראל, מונה מספר חסר תקדים של מיליארדרים כחול לבן: 50 מיליארדרים בעלי אזרחות ישראלית. שווים המצרפי השנה טיפס לכ-250 מיליארד דולר (לעומת 206 מיליארד דולר אשתקד), כאשר לראשונה שלושה בעלי אזרחות ישראלית – מרים אדלסון (32.1 מיליארד דולר), איל עופר (28.2 מיליארד דולר) ועידן עופר (22.5 מיליארד דולר) -מדורגים כיום בין 100 עשירי תבל.

זהו לא השיא היחיד שנשבר מבחינת ״ההון הישראלי״. ישראל ניצבת במקום ה-13 בעולם מבחינת מספר המיליארדרים הנומינלי, ועוקפת בכך כלכלות ואומות גדולות בהרבה.

מקור נתונים: רשימת המיליארדרים של פורבס, ניתוח ועיבוד: פורבס ישראל

באינדונזיה למשל, על 282 מיליון תושביה (כמעט פי 30 מישראל) וכלכלה המייצרת 1.4 טריליון דולר תוצר בשנה (פי 2.5 מישראל) ישנם רק 33 מיליארדרים. אבל זה נכון גם למדינות מערביות הגדולות בהרבה מישראל, כמו ספרד (34 מיליארדרים) או דרום קוריאה (30 מיליארדרים). אפילו יפן – הכלכלה הרביעית בגודלה בעולם, עם תמ״ג של 4 טריליון דולר (פי ארבעה מישראל), מונה 42 מיליארדרים ״בלבד״.    

בהולנד, מדינה בעלת אוכלוסייה גדולה כמעט פי שניים ותוצר כפול מזה הישראלי, נספרים נכון להיום 13 מיליארדרים, וכך גם  אירלנד ובלגיה (11 מיליארדרים), דנמרק או אוסטריה (9 מיליארדרים בלבד). 

ריכוז עושר חריג 

כמובן שהמספרים מרשימים עוד יותר כאשר מנרמלים את המספר הנומינלי לגודל האוכלוסייה – ׳שיעור המיליארדרים לנפש׳ בישראל חריג באופן מובהק בהשוואה ליתר מדינות העולם.  

על פי נתוני קרן המטבע הבינלאומית, ישראל מדורגת במקום ה-28 בעולם מבחינת גודל הכלכלה (תמ״ג), לעומת מקום 95 מבחינת גודל האוכלוסייה. נתון זה כשלעצמו מלמד על ריכוז העושר בישראל, אולם כשבוחנים את מספר המיליארדרים בארץ רואים עד כמה ריכוז זה חריג – בשקלול גודל האוכלוסייה ממוקמת ישראל במקום השלישי במספר המיליארדרים, כשלפניה רק הונג קונג וסינגפור.

לשם השוואה, בהודו שיעור המיליארדרים לנפש נמוך מאוד – רק מיליארדר אחד לכל 7 מיליון איש, כך גם במקסיקו (יחס של מיליארדר לכל 6 מיליון איש), בברזיל (אחד לכל 3.8 מיליון איש) או סין – שם היחס בין מיליארדרים לתושבים עומד על שיעור של 1 לכל 3 מיליון בני אדם.  

במדינות המפותחות והעשירות, המדורגות בצמרת העולמית בבחינת נתוני התוצר לנפש, היחס עולה באופן טבעי. בספרד ובהולנד עומד היחס על אחד לכל 1.4 מיליון איש, ובבריטניה וצרפת היחס עומד על מיליארדר לכל 1.2 מיליון איש. 

בישראל לעומת זאת יש מיליארדר על כל 200 אלף איש בלבד. אפילו בארה״ב, אומת העושר, שיעור המיליארדרים לנפש נמוך יותר ועומד על מיליארדר לכל 375 אלף איש.  

מקור נתונים: רשימת המיליארדרים של פורבס, ניתוח ועיבוד: פורבס ישראל
(*)בקרב מדינות עם אוכלוסייה של מעל מיליון נפש

מדינות עושר נוספות המדורגות בצמרת העולמית הן שוויץ, המדורגת מיד אחרינו עם כ-211 אלף תושבים על כל מיליארדר – וסינגפור, המדורגת שניה בעולם עם יחס של מיליארדר על כל 121 אלף איש. בראש דירוג ריכוז העושר, המדינה עם ריכוז המיליארדרים הגבוה ביותר בעולם לנפש, ניצבת הונג קונג – עם מיליארדר על כל 115 אלף איש.  

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן