BrandVoice
בביקור שערכו לאחרונה נשיא המדינה יצחק הרצוג ורעייתו מיכל בעיר עכו, אמר להם אורי ירמיאס, מלונאי ומסעדן – שמסעדתו "אורי בורי" נשרפה כליל במהומות במבצע שומר החומות – כי "את כל ילדותי ביליתי בעכו. אף אחד לא האמין שאני הולך להשקיע פה, אבל אנחנו – בכוחות משותפים, אמונה בלב וכמובן יחד עם ראש העיר שמעון לנקרי שהאמין ותמך – נמצאים היום במקום אחר.
"אנחנו לא יכולים לתת לקבוצה של קיצונים לטרלל לנו את החיים", הוא אומר, "אחרי השריפה של המסעדה, פתחתי מסעדה חלופית תוך שבועיים, כדי לשמור על הצוות. שמרנו על הצוות במהומות וגם בקורונה – אני לא חושב שיש הרבה מסעדות שעובדות עם הצוות המקורי מתחילת המגיפה ועד היום".
הדברים האלה של המסעדן הוותיק מבטאים היטב את ה-DNA העכואי, של העיר שהצליחה – רק 8 חודשים אחרי מהומות "שומר חומות" – לשים את האירועים הקשים והאלימים מאחוריה ולהיכנס לתנופת צמיחה בכל התחומים.
זכייתה של העיר בפרס Traveller Review Awards לשנת 2021 של אתר בוקינג, כעיר החמה והמזמינה ביותר בישראל, ודירוגה במקום השני בדירוג הערים הפופולריות לשנת 2022 מטעם האתר, מסמלים את כניסתה לתנופת פיתוח תיירותית, זאת לצד התפתחות נדל"נית, כלכלית ועסקית.
האטרקטיביות של העיר נעוצה בקרבתה היחסית לתל אביב – מרחק נסיעה של כשעה ורבע – ושילוב בין עיר תיירות וחוף, הכוללת גם אתרים היסטוריים עתיקים ומספקת חוויה אותנטית של שוק מקומי לצד סצנה קולינרית ונופים עוצרי נשימה.
לאחרונה מנשבת רוח חדשה בעיר: פסטיבלים, גלריות אמנות חדשות, אירועי תרבות ופיתוח נרחב. עשרות חדרי אירוח, מלונות וצימרים נמצאים בתהליכי הקמה במטרה לספק מקומות לינה למספר הרב של התיירים הפוקדים את העיר מדי שנה.
העיר כאמור מציעה אתרים היסטוריים כמו אולמות האבירים שנחשפו מתחת לאדמה ומספקים הצצה להיסטוריה עשירה, מסעדות שף – על גגות מבנים, במבנים היסטוריים, בתוך השוק ומחוצה לו – שמשלימים את החוויה התיירותית של העיר.
בביקור בעיר שמעו הנשיא ורעייתו מהנוכחים בביקור על התקווה המחודשת לאחר המהומות של מבצע שומר החומות. "אירועי שומר החומות הם אמנם אירועים קשים אבל זה לא אומר שאי אפשר להתגבר עליהם בכוח הרצון, בכוח האהבה ובכוח האמונה", אמר הנשיא הרצוג.
"אני מנסה בכל מאודי לשדר לעולם כולו, ובפרט למזרח התיכון, שיהודים, נוצרים ומוסלמים ובני כל הדתות האחרות יכולים לחיות ביחד בחבל הארץ הזה ובמזרח התיכון כולו".
"אחד מההישגים הגדולים שלנו בעיר עכו בעשור האחרון הינו הקמת קמפוס רימון – בית הספר למוסיקה כאן בהיכל התרבות בעיר עכו", אמר במפגש ראש העיר עכו, שמעון לנקרי, "לקמפוס רימון ולהיכל התרבות החדש, תפקיד מרכזי בהחזרת החיים למסלולם. קמפוס רימון וההיכל הזה ישמשו בית מזמין ויוצר לכל תושבי עכו ולכל התרבויות הפורחות כאן".
היסטוריה עשירה
עכו היא אחת מערי הנמל העתיקות בעולם. בשנת 2001 הוכרזה עכו העתיקה כאתר מורשת עולמית על ידי אונסק"ו, וב־2008 הוכרזו גם המקומות הבהאים הקדושים בחיפה ובגליל המערבי כאתר מורשת עולמית נוסף.
חלק מהם, ובכלל זה המקום הקדוש ביותר לדת הבהאית – אל-באהג'ה – שוכנים בעכו ובסביבותיה, ולפיכך עכו היא האתר היחיד בישראל המופיע בשתי הכרזות שונות כ"אתר מורשת עולמית" של אונסק"ו.
העיר מציעה חוויות אירוח ייחודיות, כמו לדוגמה מתחם דירות עלמא בלב העיר העתיקה, בסמוך לשוק; מתחם עכותיקה, שבנה היזם ואיש הנדל"ן מאיר דודסון, הכולל דירות נופש מפוארות שבהן מרפסות עם נוף לים, הממוקמות בבניינים שנבנו בתקופה העות'מאנית; הצימר הייחודי זידאן סראי, שדורג באתר בוקינג כמקום הלינה השני המומלץ בישראל לשנת 2020, ומשתרע על פני 80 מ"ר של קירות אבן מקומרים, ומאובזר כמו ארמון טורקי.
אתר ייחודי נוסף הוא מלון האפנדי (שגם הוא בבעלות ירמיאס, הוצת במהלך המהומות ונפתח מחדש), השוכן בתוך שני בתים עתיקים ששוחזרו, וכולל חמאם טורקי ומרפסת גדולה שבה האורחים יכולים ליהנות מנוף עוצר נשימה של הים בשילוב היופי של העיר העתיקה.
בשנתיים האחרונות חלה התפתחות עצומה בתחום הלינות בעיר, ועשרות צימרים ייחודיים, בין חומות העיר וליד החופים, נפתחו בהשקעות אדירות ונהנים מתפוסה משמעותית. האחים נקש, בעלי רשת המלונות אורכידאה, מקימים בימים אלה מלון יוקרה בלב העיר העתיקה בצמוד לנמל עכו, בהשקעה של כ־100 מיליון שקל. המלון יכלול לפחות 50 חדרים וישתרע על שטח של כ־5,500 מ"ר.
פרויקט בלו עכו על שפת הים, שיוקם בקרוב, יכלול 400 חדרי מלון, 180 יחידות דיור, 500 מ"ר מסחר ואולם כנסים בשטח של 2,000 מ"ר. פרויקט בלה ריביירה יכלול 1,300 מ"ר מסחר בקומת הקרקע וכ־23 סוויטות מלונאיות בקומות העליונות, בשטח של כ־500 מטר, המשקיפות לים, וכוללות בריכה ומתחם ספא. הפרויקט נמצא בימים אלו בשלבי תכנון.
גם בסביבת המלונות יש התפתחות מואצת. בימים אלה החלו העבודות לשיפוץ משמעותי ונרחב של כל אזור הנמל, שהוא אזור התיירות והדייג המרכזי בעיר, המושך אליו מיליוני תיירים בשנה. מדובר בתכנון מקיף וכולל, הממקסם את הפוטנציאל הנופי של הנמל תוך התייחסות מרחבית לתיירות, לדייגים ולתושבי האזור. עבודות הפיתוח אמורות להסתיים בתוך כשנתיים.
התחדשות נמל עכו תיצור מרחב ציבורי חדש ופתוח, שיהווה אתר מרכזי בעיר. התכנון הכולל להתחדשות הנמל, יכלול את הנמל, כיכר הדייגים, חאן אל-עומדאן, רחבת המגדלור, הטיילת המקיפה את הנמל, מסלעת שובר גלים, מחסן הדייגים, דוכני הממכר ועוד.
התנועה באזור הנמל תוסדר וייווצרו מרחבים נוחים ונגישים למטיילים ואף יורחב אזור שובר הגלים. תוכננו ספסלי עץ רבים ובמות ישיבה יפהפיות ומוצלות, הבנויות מבמבוק רב שכבתי, המאפשרות ישיבה נוחה וצפייה בנמל ובים. קיוסקים בעיצוב שונה וייחודי יוקמו במרחבי הטיילת, כמו גם מגדל פעמוני רוח, שינעים את חוויית הביקור בנמל.
תנופת בנייה
לצד השגשוג בתחום התיירות, נמצאת העיר גם בתנופת בנייה וחווה עלייה משמעותית בביקושים לדיור, מסחר והשקעה. קבלנים, חברות גדולות המקימות בעיר פרויקטים נדל"ניים, יזמים בתחום התיירות והמגורים וגם מתווכים – כולם מדווחים על עלייה של מאות אחוזים בביקוש לדירות מגורים ברבעון האחרון, לצד נכסים להשקעה בעיר העתיקה וברחבי העיר.
הסכם הגג שחתמה עליו העירייה ב־2017 כולל פיתוח אינטנסיבי לאורך הצירים הראשיים. ההסכם, שנחתם בין משרד הבינוי והשיכון, משרד האוצר, רשות מקרקעי ישראל ועיריית עכו, כולל פיתוח של כ־17,780 יחידות דיור, מסחר ותעסוקה, בשמונה מתחמים (בקרקע מדינה). חלק מהמתחמים שהוקמו בזכות הסכם זה כבר שווקו לציבור.
פרויקט המגדלים הראשון בעכו, מגדלי אפגד, כולל שלושה מגדלים בני 24־25 קומות כל אחד ובסך הכול 292 יחידות דיור. הבניינים כולם במפרט גבוה, לובי כניסה כפול, מועדון דיירים, חדר כושר, פארק מרכזי בין הבניינים, חניון תת קרקעי וגן עירוני בצמידות לפרויקט.
בצמוד לפרויקט מגדלי אפגד ייבנה מתחם של 625 יחידות דיור בשישה מגדלים, הגבוה שבהם בן 35 קומות, של היזם משעולים. שני המגדלים הראשונים נמצאים בהליכי רישוי בוועדה המקומית. הפרויקט נמצא בסמיכות לכביש עוקף קריות, כביש 6 צפון, וסביבו נמצאים גני הבהאים, מרכז הטניס האזורי, פארק אתגרי, פארק לילי שרון ותל נפוליאון.
בצפון הכרם נבנו בימים אלה כ-1200 יחידות דיור כאשר חלק מהבניינים קיבלו טופס 4 והחלו באכלוס. כך למשל, בפרויקט MAX בשכונת הכרם, הכולל שני מגדלים, בני 27 ו־23 קומות, דווח על עלייה של 20% במכירות בחצי השנה האחרונה ביחס לחצי השנה הקודמת. כחלק מהסכם הגג של העירייה, 60% מהדירות (133 במספר) מיועדות למחיר למשתכן.
בפרויקט מנרב מול הים, בכניסה הדרומית לעכו, הותרו לשיווק המגדל האחרון מבין שישה. חן כרמי, בעלי חברת Housestory Holdings LTD, המתמחה באיתור נדל"ן למשקיעים מהארץ ומחו"ל בישראל, מסר כי בחודשים האחרונים ניכרת עלייה של יותר מ־10% בביקושים להשקעה בעיר עכו בקרב משקיעים ויזמים מהארץ ומחו"ל.
אבל ההתפתחות לא עוצרת רק בשוק למגורים – גם בתחום הנדל"ן מניב מורגשת צמיחה של ממש. בקניון עזריאלי עכו, שנפתח ב־2011 בהשקעה של 130 מיליון שקל, הושלמה בניית שתי קומות משרדים בשטח של 10,000 מ"ר.
בצמוד לתחנת הרכבת מוקם פרויקט מגדל התחנה – פרויקט משרדים חדשני בן 17 קומות בעלות הקמה של כ־130 מיליון שקל שבנייתו אמורה להסתיים תוך שלוש שנים. הפרויקט כולל 11,000 מ"ר משרדים ו־956 מ"ר מסחר, ועתיד לשנות לחלוטין את פני האזור. ואילו בכניסה המזרחית לעיר, מעל קניון עכו, מקימה קבוצת סאמיט כ־2,000 מ"ר משרדים.
חינוך במקום הראשון
אבל מעבר לכל תנופת ההשקעות בנדל"ן ובפיתוח התיירותי והתעסקותי, עכו משקיעה מאמצים אדירים גם בתחום החינוך לילדי העיר. וגם להשקעה הזאת – כמו בתחומים אחרים – יש כבר תוצאות בשטח: ועדת השיפוט לפרס החינוך המחוזי החליטה להעניק לעיר את פרס החינוך המחוזי לשנת 2021, בפעם השלישית. ב־2016 זכתה העיר בפרס החינוך הארצי ומועמדותה בקטגוריה זו נבחנת בימים אלה.
בד בבד ישנה פעילות ענפה ומגוונת של חינוך בלתי פורמאלי כמו מתנ"סים, מרכזי נוער וקהילה, מרכז צעירים ועוד. כ־90% מילדי העיר נהנים מפעילות חינוכית בלתי פורמאלית ועשרה אחוז מילדי העיר לומדים מוזיקה בקונסרבטוריון העירוני. כמו כן, ישנה פעילות קהילתית אדירה לצעירים, לבני 50 ולמבוגרים.
בימים אלה מגבשת העירייה תוכנית אב אסטרטגית למערכת החינוך בעיר, שאמורה להתוות את התפתחותה בעשר השנים הקרובות במגוון רחב של נושאים – פדגוגיה, מיומנויות המאה ה־21, מצוינות, חינוך ערכי, תכנון הרצף הגילאי, חינוך בלתי פורמלי, בינוי מוסדות ועוד.
תהליך גיבוש האסטרטגיה אמור להסתיים בסוף שנת הלימודים הנוכחית ובכוונת העירייה להתחיל ביישומה כבר בשנת הלימודים הבאה. בביקור שערכה לאחרונה ועדת פרס החינוך הארצי בעכו אמר ראש העיר לנקרי כי "בכל כיתה יש ילדים שזקוקים לנו ואנחנו כאן בשבילם. לא מוותרים על אף תלמיד בעיר. המערכת מזמנת לכל התלמידים אפשרויות לצמוח", הוסיף ראש העיר, "והשותפות עם הקהילה ועם אנשי החינוך הם אלה שמובילים להצלחות".
מנהלת משרד החינוך במחוז צפון, ד"ר אורנה שמחון, אמרה בזמן הביקור כי "יש בעיר חזון ואסטרטגיה עירונית עשויה לתלפיות. העיר מבינה שהמחר הוא כאן והשינויים דרמטיים. העיר מובילה חדשנות וקידמה ומשקיעה משאבים רבים כדי לפתח את העיר ולבנות תכניות חינוכיות מותאמות. בעבר סבלה העיר מהגירה שלילית – אך ראש העיר הצליח להפוך את הקערה על פיה, וכיום ישנה הגירה חיובית לעיר".
תרבות וחינוך
מהפכת החינוך של עכו מתבטאת גם בעוד הישג מרשים של העיר. בית הספר רימון – בית ספר למוזיקה, שבמהלך 37 שנותיו הוציא תחת ידיו כוכבים כמו מירי מסיקה, אביב גפן, אחינועם ניני, נטע ברזילי ורבים נוספים – פותח לראשונה בתולדותיו שלוחה שתציע מסלול משולב עם תואר אקדמי – והנהלת המוסד בחרה לפתוח אותה בעכו.
ההחלטה על הקמת השלוחה הראשונה של רימון דווקא בעכו גובשה כחלק מחזון ערכי להנגשת המוזיקה העכשווית לדור הצעיר והיצירתי בצפון ובמטרה לחזק את עכו כמרכז תרבות ואמנויות הבמה. ההרשמה ללימודים בקמפוס החדש נפתחה והם יחלו באוקטובר 2022.
שלוחת רימון בעכו תאפשר ליוצרים מכל אזור הצפון ללמוד לכתוב, להלחין ולהקליט שירים בצורה מקצועית ולקדם אותם בתעשיית המוזיקה. בקמפוס ילמדו טובי המורים של רימון, וטובי המוזיקאים של ישראל יתארחו בו ויעבירו סדנאות אורח.
תוכנית הלימודים בעכו כוללת שלושה תחומים מקיפים: כתיבת והלחנת שירים, נגינה על כלי (ביצוע) והפקה מוזיקלית באולפן. מטרתה להכשיר מוזיקאים מקצועיים, בעלי יכולות רחבות, המסוגלים להשתלב בתעשיית המוזיקה בישראל על ענפיה השונים.
משך הלימודים במסלול זה הם שלוש שנים, וניתן לשלב אותם עם לימודים לתואר ראשון בחינוך מוזיקלי ותעודת הוראה במכללת לוינסקי; תואר ראשון באמנויות מהאוניברסיטה הפתוחה; וגם תואר ראשון ממכללת ברקלי הנחשבת בבוסטון ארה"ב, שאיתה יש לרימון שיתוף פעולה ייחודי, המתבטא במלגות לימודים ובהכרה בנקודות זכות.
הקמפוס ממוקם בהיכל התרבות החדש בעכו והוא כולל חדרי לימוד אקוסטיים, כלי נגינה ואולפני הקלטה המצוידים בטכנולוגיות המפותחות ביותר ללימודי מוזיקה, בהשקעה של כ־3 מיליון שקל.
לדברי נשיא רימון וממייסדיו, יהודה עדר: "כבר שנים שמבקשים מאיתנו לפתוח עוד שלוחות של רימון ואני נרגש מאוד שהגענו לרגע ההיסטורי שבו זה קורה. אנחנו מתרחבים צפונה. נביא לעכו ולכל אזור הצפון את כל העוצמה והאיכות של רימון. הקמפוס יהווה חממה לקריירות של המוסיקאים הכי מוכשרים בצפון המדינה".
"אנו מתרגשים לקראת פתיחת קמפוס רימון בעיר ומקבלים בברכה את תלמידי רימון החדשים, המורים והמנהלים", אומר ראש העיר לנקרי, "עכו היא עיר של מוזיקה ואחוז לומדי המוזיקה בעירנו גדול משמעותית מהממוצע באוכלוסייה. אנו מקיימים מדי שנה פסטיבלי מוזיקה ומופעי תרבות מהשורה הראשונה. אני מאמין שפתיחת קמפוס רימון תאפשר לתלמידים רבים מהעיר ומכל אזור הצפון לרכוש חינוך מוזיקלי בבית הספר הטוב ביותר".
BrandVoice הוא מותג התוכן השיווקי של פורבס ישראל