חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
Forbes Israel Logo
הרעיון של החברה היה של אדם נוימן ואשתו. אדם נוימן | צילום: Jamel Toppin for Forbes
הרעיון של החברה היה של אדם נוימן ואשתו. אדם נוימן | צילום: Jamel Toppin for Forbes

שוב מסתבך? השקת מטבע הקריפטו פחמן של אדם נוימן נכשלה – והחברה מחזירה כסף למשקיעים

הסטארט אפ Flowcarbon גייס עשרות מיליוני דולרים כדי להפוך יחידות זיכוי פחמן למטבע קריפטו ובכך להקל על המסחר - אך המטבע הדיגיטלי המובטח -"Goddess Nature Token" - לא הושק

חברת סטארט-אפ הטכנולוגיה האקלימית, Flowcarbon, שנוסדה במשותף על-ידי אדם נוימן מ-WeWork, החלה להחזיר בשקט כספים למשקיעים, לאחר שבמשך שנים נכשלה בהשקת ה-"Goddess Nature Token" שלה, כך נודע לפורבס.

מאז שהושקה לפני יותר משנתיים, התקשה הסטארט-אפ בהגשמת משימתו, לחבר בין זיכויי פחמן לבלוקצ'יין. ב-2022 הודיעה החברה על גיוס של 70 מיליון דולר לצורך בניית מטבע דיגיטלי חדש, המגובה ביחס של 1:1 על ידי זיכויי פחמן, תעודות שחברות בדרך כלל קונות בכמויות גדולות כדי לקזז את פליטות גזי החממה שלהן. כל זיכוי מייצג טון מטרי של פחמן דו-חמצני שהוסר או נמנעה כניסתו לאטמוספירה. הפיכתם לטוקנים היתה אמורה, תיאורטית, להקל על כל אחד להשתתף ולפעול בשוק זיכוי הפחמן, שיטה שלטענת כמה דוחות גורמת למטרה – הפחתת פליטות הפחמן – יותר נזק מתועלת.

בשבועות האחרונים החלה החברה להחזיר כספים למשקיעים ששילמו והמתינו להשקה שמעולם לא התרחשה. החברה תלתה את הכשלון בתנאי השוק ובהתנגדות מצד גופים בשוק. כחלק מתהליך החזר הכספים, הרוכשים התבקשו לחתום על טפסי שחרור, הכולל ויתור על תביעות נגד Flowcarbon ושותפיה, וכן על סודיות, על פי חוזה שנבחן על ידי פורבס.

החברה לא התייחסה למספר שאלות של פורבס לגבי ההחזרים הכספיים, אך אמרה כי "כידוע, מהשנה שעברה אנו מציעים החזרים לרוכשי GNT קמעונאיים, בשל עיכובים בתעשייה, עם תנאים סטנדרטיים ומקובלים, בזמן שאנו ממשיכים לפתח את Flowcarbon כמובילה במימון פחמן."

Flowcarbon אינה הפרויקט היחיד המשלב קריפטו ופחמן, אך היא היתה המוכרת ביותר, בזכות נוימן ושורה של תומכים גדולים. "החזון של אדם ורבקה הוא חלק מרכזי בסיפור וזה מה שהוליד את החברה", התלהבה אריאנה סימפסון, שותפה כללית ב- Andreessen Horowitz במהלך סבב הגיוס של 70 מיליון דולר בסדרה A שהובילה, כשהיא מתארת את Flowcarbon כ"טובה ביותר בתחומה". ברשימת המשקיעים נמצאים גם Samsung Next,  מפיקי הוליווד סם ואשלי לוינסון וקווין טורן, שנפטר בנובמבר האחרון. "היה כל כך הרבה ביקוש למכירה המוקדמת שכולם התבקשו לעזור", סיפר עובד לשעבר בסטארטאפ.

תקופת השיא של הקריפטו הולידה מספר סטארט-אפים שביקשו להפוך זיכויי פחמן לטוקנים: הרעיון היה שהבלוקצ'יין יוכל להקל על קנייתם ומכירתם. בשוקי פחמן מסורתיים, זיכויים בדרך כלל נפדים לאחר הרכישה, כדי לממש את יתרונות הפליטות שלהם ולהוציא אותם ממחזור. אך ב-2021, מיליוני זיכויי פחמן שנפדו הפכו לטוקנים על ידי פרויקטים כמו Toucan ו KlimaDAO-מה שגרם לכמה מרשמי הפחמן הגדולים בעולם – גופי תקינה המפקחים על מאגרי נתונים עצומים של קיזוזים – לחשוש שערכם נספר פעמיים. בנובמבר 2021, עוד לפני ש-Flowcarbon  הושקה באופן פומבי, הרשם הבולט Verra הזהיר מפני הנוהג.

שוק הפחמן הוולונטרי, שלכאורה מאפשר לחברות ויחידים לבטל את טביעת הרגל הפחמנית שלהם, צמח לכ-2 מיליארד דולר ב-2021. אך בשנים האחרונות, סדרה של חקירות מצאה שחלק מהפרויקטים המספקים זיכויים לרשמים כמו Verra הגזימו בתועלות שלהם, נכשלו בפועל בהסרת פחמן דו-חמצני מהאטמוספירה או קושרו להפרות זכויות אדם לכאורה. ערך זיכויי הפחמן ירד באופן דרמטי בשנה שעברה כתוצאה מטענות אלה, ובמאי הכריז ממשל ביידן על סדרה של הנחיות פדרליות שנועדו לכוון קונים לקיזוזים באיכות גבוהה יותר.

בעוד ש- Flowcarbon הצהירה כי רק זיכויים מאושרים שלא נפדו יגבו את הטוקן שלה, כלומר רק מחזיקי הטוקן יוכלו לטעון לקיזוזים שלהם, ההכרזה של Verra ציננה את ההתלהבות סביב ההשקה. ההשקה נדחתה מינואר לפברואר ואחר כך מרץ, ואז הודיעה Verra כי אסרה לחלוטין על הפיכת זיכויים שנפדו לטוקנים כדי שתוכל לחקור פתרון ש"מונע הונאה ושומר על יושרה סביבתית". חודשיים לאחר מכן, אמרה מנכ"לית Flowcarbon דנה גיבר כי ההשקה הושעתה כדי "לחכות שהשווקים יתייצבו."

בעוד שלניהול היומיומי של Flowcarbon אחראיות גיבר וסמנכ"לית התפעול קרוליין קלאט – שהן אחיות – הרעיון מאחורי החברה מקורו בנוימן ואשתו, רבקה נוימן. במהלך הנפקת המניות הציבורית שבוטלה של WeWork ב-2019, חשפו הזוג נוימן כי התחייבו לתרום מיליארד דולר למטרות צדקה, וטענו כי מימנו מאמצים לשימור "מעל 80 מיליון דונם של יער טרופי שלם". הם לא אמרו היכן בדיוק היער הזה.

גיבר וקלאט אמרו כי Flowcarbon מומנה על ידי הפמילי אופיס של נוימן, שהשקיע סכום לא ידוע בחברה. לאחר שייסדו ומכרו פלטפורמת שיווק לקרן השקעות פרטית ב-2020, קיבלו האחיות טלפון "מאדם קרוב לנו שעבד בפמילי אופיס של נוימן", כך לדברי גיבר, בפודקסט ב-2020. הן התבקשו לחקור את שוק הפחמן – ומשם התפתח הסטארטאפ Flowcarbon. אותו "אדם קרוב" עשוי להיות אילן שטרן, מנהל ההשקעות הראשי של הפמילי אופיס של נוימן, שהוא גם בן דודן של האחיות. אגב, גם אחיהן של השתיים עובד בסטארטאפ.

​​​​​​​

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן