ForbesPro
סיפורו של יקב כישור הנמצא בכפר כישורית מתחיל ממפגש בין נדיבות ויזמות. נדבן מאנגליה שנתבקש לתרום להקמת מקלטים אחרי מלחמת לבנון השנייה, העדיף לנתב את התרומה שלו לענף יצרני. כך נולד היקב, שמייצר מקומות עבודה וגם תרומה לשוהי הכפר בעלי הצרכים המיוחדים, שמפתחים עצמאות וגם נהנים ממפעל ריווחי שיכול לסייע לניהולו. “לעתים, הזדמנויות משנות חיים נוצרות דווקא מתוך סירוב לפעול בדרכים שגרתיות ומוכרות”, אומר היינן ריצ’ארד דיוויס, שמציין כי היקב עבר מייצור צנוע של 9,000 בקבוקים בשנת 2010 למספר מרשים של 100 אלף בשנה המופקים מ-170 דונם, ואף ממשיך לגדול.
הענבים המיוחדים גדלים בגובה 500 מטר מעל פני הים בגליל המערבי. הם נהנים מתנאים ייחודיים, הפרשי טמפרטורות משמעותיים בין היום לבין הלילה, ואדמת טרה רוסה המאפשרים הבשלה איטית וארוכה, המעניקה ליינות את צבעם, ריחם וטעמם הייחודי. בין 11 הזנים נמצאים קברנה סוביניון, מרלו, ויונייה, ריזלינג ועוד, המשמשים לייצור שתי סדרות עיקריות: סדרת כרם כישור וסדרת היינות המובילה שלנו TEFEN.
“זהו יקב בוטיק המפיק יינות מצויינים ונחשב בין הטובים בארץ”, מספר דייויס. “התגובות עליו מעולות, והיין כשר ומופק על פי כל כללי ההלכה. לא רצינו נדבות, לא רצינו שמישהו יבוא בגלל מסכנות, או מתוך תרומה. רצינו לעמוד בפני עצמנו, להוכיח שאנחנו טובים באמת. הצלחנו לעשות משהו איכותי שעובד ואנשים אוהבים. האתגר לייצר יין איכותי, היה משמעותי ודרש חזון ואמונה עמוקה”.
הצלחה עם משמעות חברתית
כישורית הוא ביתם של כ-175 בוגרים בעלי צרכים מיוחדים. תושבי הכפר משתלבים בעבודה בכרמים ובמרכז המבקרים, שנפתח ב-2014. במרכז המבקרים האורחים יכולים לסייר בין חביות עץ האלון, ללמוד על תהליך הפקת היין, לצפות בסרט אודות “כישורית” וכמובן לטעום מהיינות המיוחדים, לצד ארוחות חלביות, קישים, סלטים וכריכים.
טכנולוגיות חדשות לייצור יין
המודל הייחודי הזה מוכיח שעסק יכול לשלב הצלחה מסחרית עם תרומה חברתית משמעותית, וכיום
היינות של יקב כישור משווקים גם בארצות הברית, אנגליה, צרפת, גרמניה ואפילו ביפן. דיוויס, שנעזר ביועץ היין המנוסה איתי להט, מוביל את היקב להישגים מרשימים, כאשר הטכנולוגיות החדישות ביותר משולבות בתהליך הפקת היין המפוקח בקפידה. יצירת קשרים בינלאומיים אלה מעידה על ההכרה העולמית באיכות היוצאת דופן של היינות המקומיים. “אנחנו רוצים לגדול לחו”ל ולהגדיל את הייצור”, חולק דיוויס את חזונו, ומציב יעד של 150 אלף בקבוקים בשלוש השנים הקרובות.
דיוויס, שעלה מדרום אפריקה, עסק במשך שנים בחקלאות ובניהול משקים קיבוציים. בשלב מסוים, הוא מספר, מאס בעבודה הזו והבין שהוא רוצה לעשות יותר למען הקהילה. “החלטתי שאני עושה הפסקה של כמה חודשים מהעבודה ומחפש מקום להתנדב בו. חברה הכירה לי את המנהל של כפר כישורית, הגעתי לפגישה זמן קצר אחרי שהתקבלה התרומה והרגשתי שזה ממש בינגו”.
אמנם אתה חקלאי אבל לא היה לך ניסיון ביננות, לא חששת?
“לא, כי בסוף יש לי את הבסיס, זו חקלאות ומה שצריך ללמוד – לומדים. כשיש רצון ועושים את הדברים באהבה ובתשוקה הכול מסתדר”.
ForbesPro הוא מותג התוכן השיווקי בתשלום של פורבס ישראל