בזמן שבוורלי בהתה בסורק גלגלי העיניים, המכשיר המשיך להציג תקלה. הכדור הכסוף שסורק גלגלי עיניים עבור Worldcoin, פרויקט מטבעות הקריפטו של סם אלטמן, לא הצליח לקלוט את קשתית העין שלה, למרות כמה ניסיונות.
זה היה באוגוסט 2021, כשבוורלי, מנהלת בכירה ב-Tools For Humanity, החברה שמאחורי Worldcoin, הגיעה לארלנגן, גרמניה, לביקור במטה הסטארט-אפ החדש. חודשיים קודם לכן, עוד לפני שהפרויקט הוכרז, דלפו ידיעות על המיזם החדש והנועז של אלטמן: מאמץ ליצור "מטבע גלובלי בבעלות קולקטיבית שיחולק בצורה הוגנת לכמה שיותר אנשים", הכנסה בסיסית אוניברסלית בבלוקצ'יין. סריקת גלגל העין שהיא נאבקה להשלים הייתה אמורה לאמת אותה כאדם ייחודי, כך שתוכל לתבוע את הקצאת אסימוני ה-Worldcoin שלה, פעם אחת בלבד.
הסטארט-אפ שלח צבא קבלנים, או "מפעילי כדורים" בעגה של החברה, לאסוף סריקות גלגלי עיניים מרחבי העולם, מקניה ועד אינדונזיה. המטרה הייתה להפיץ את בשורת הקריפטו – אוטופיית ה-Worldcoin, אבל באותם ימים מוקדמים הייתה נסיגה: לפי מקורות המעורבים בחברה, הכדור התקשה במיוחד לסרוק את עיניהם של אנשים אסייתים.
במקרה של בוורלי, המכונה נאבקה שוב ושוב לבצע את הסריקה, וציוותה עליה בקול רובוטי נשי "לפתוח את עיניה", סיפרו לפורבס עדים לתקרית. ההנחיה עוררה צחוק מעמיתיה לעבודה. בוורלי, אסייתית אמריקנית, צחקה לצדם. עובד אחד, ששמע על התקרית לאחר מכן, אמר לפורבס כי למרות שזה היה משעשע עבור חלקם, המקרה "נמצא מאוד לא מצחיק על ידי אנשים אסייתים". בוורלי לא ענתה לבקשת התגובה. (פורבס לא משתמש בשמה האמיתי כדי להגן על פרטיותה. מקורות אחרים קיבלו אנונימיות מחשש לנקמה).
היעדר נתוני הכשרה
מספר אנשים המעורבים בחברה אישרו לפורבס כי הכדור התקשה לפעמים לסרוק את עיניהם של עובדים אסייתים אחרים באותה תקופה. אבל הם גם ציינו שהכדור היה מועד לתקלות בימים הראשונים. עובד לשעבר ב-Worldcoin ייחס את הקושי בסריקת עיניים אסייתיות להיעדר נתוני הכשרה מגוונים, וציין שהמערכת הוכשרה בעיקר על עיניהם של אנשים לבנים ושחורים. Tools For Humanity סירבו להגיב ספציפית על התקרית בה הייתה מעורבת המנהלת הבכירה, אך מנהלת התקשורת רבקה האן אמרה בהצהרה כי הכדור הפגין "הכלה עולמית" במהלך בדיקות שדה, וסרק "יותר משני מיליון אנשים על פני אוכלוסייה מגוונת המשתרעת על פני חמש יבשות, כולל אסיה".
הכדור הסורק התמודד עם בעיות אחרות. בסוף השנה שעברה, Worldcoin גילו פרצה בה השתמשו מפעילים כדי לרמות את המכשיר וליצור מספר הרשמות (חשבונות עם סיסמה) עבור אותו אדם. הטריק כלל המתנה עד שסריקת הקשתית כמעט הושלמה, ואז חילוף באדם אחר שיעמוד מול הכדור עם סיום הסריקה. מקור אמר לפורבס שהנוהג היה בשימוש תכוף בקניה במשך זמן מסוים. אחר טען שעמית לשעבר יצר לעצמו כ-100 הרשמות באמצעותו.
לפחות שלושה מפעילים בקניה שהשתמשו בשיטה כדי להגדיל את מספרי ההרשמה שלהם בניסיון לגבות תשלומים גבוהים יותר פוטרו בגלל השימוש בפרצה. הסטארט-אפ הוציא עדכון תוכנה לתיקון הבעיה מוקדם יותר השנה. אבל ניצול הבאג היה כה חמור עד שמנהלים בכירים כולל המנכ"ל אלכס בלניה קיבלו התראה, אמר עובד לשעבר ב-Worldcoin. חלק מעובדי הסטארט-אפ ראו את המצב כ"משבר קיומי", אמר אותו עובד, כי הוא היה עשוי לבטל את כל הפואנטה של החברה – להוכיח שמישהו הוא אדם ייחודי. לא ברור כמה הרשמות מזויפות נוצרו באמצעות התקלה.
Tools For Humanity לא ענו על שאלות ספציפיות לגבי הבאג, אך ראש המחלקה המשפטית, תומס סקוט אמר בהצהרה שהחברה וקרן Worldcoin "עורכים חקירות לגבי טענות בנוגע להתנהגות או פעולות הונאה פוטנציאליות ונוקטים בפעולות מתקנות בהתאם לצורך". בדיקות אלה עלולות להוביל לפעולות משמעתיות ו"הורדת" מפעילים וצוותיהם, הוא הוסיף.
בעיות זהות
עבור חברה שזהו עיסוקה העיקרי, Worldcoin התמודדה עם בעיית זהות. הנושא התגלגל למאבקים טכנולוגיים כמו תקרית העיניים האסיאתיות, אבל הוא גם התבטא בבעיה גדולה יותר: ככל ששוק הקריפטו התפורר – הרוס בחלקו על ידי בורסת הקריפטו המושחתת FTX, שהוקמה על ידי סם בנקמן פריד, שהשקיע ב-Worldcoin – החברה נאבקת להגדיר את מטרתה.
מטבע Worldcoin הושק לבסוף בחודש יולי, להקלתם של בודקי הבטא, במיוחד אלה במדינות בעלות הכנסה נמוכה שסחרו בקשתיות שלהם עבור קריפטו שלוש שנים קודם לכן, וחששו שלעולם לא יקבלו תשלום. אבל ההשקה הראשונית הייתה מעורערת. אפליקציית Worldcoin סבלה מבאגים, וכמה אנשים שנסרקו לא הצליחו לתבוע את האסימונים שלהם. לא ברור עד כמה הבעיות הטכניות נפוצות, אבל מפעיל אחד בקניה אמר שהם קיבלו מאות תלונות. נציגי Worldcoin לא הגיבו גם בערוצי שירות הלקוחות, אמר המפעיל. מוקדם יותר החודש, ממשלת קניה השעתה את פעילות Worldcoin במדינה בגלל חששות אבטחת מידע.
באמצע כל זה נמצא אלטמן, אחת הדמויות החזקות ביותר בטכנולוגיה כיום בגלל החברה הנוספת שלו, OpenAI. אבל אפילו כש-OpenAI, שמייצרת את בוט הבינה המלאכותית הפופולרי ChatGPT, הפכה לחד הקרן המפורסם בעמק הסיליקון, Worldcoin, רשת זהות ביומטרית גלובלית עם כוונות לחדש את המערכת הפיננסית בעולם, היא ללא ספק ההימור הנועז ביותר של אלטמן. עם זאת, לאחרונה, החברה הזיזה את ליבת עיסוקה, וביססה אותה באימות ביומטרי במקום בהון כלכלי. "ה-DNA החדש של החברה הוא כל עניין הזהות", אמר עובד לשעבר. "הם כבר לא מגדירים את עצמם חברת קריפטו".
בתגובה לשאלות על Tools For Humanity והמטרה המשתנה של Worldcoin, בלניה אמר בהצהרה כי "Worldcoin נוסדה לפני יותר משלוש שנים, מתוך שאיפה ליצור זהות חדשה ומשמרת פרטיות יחד עם רשת פיננסית בבעלות כולם".
אבל מאחורי דלתיים סגורות, אפילו אלטמן הודה ש-Worldcoin לא הצליחה להסביר מה זה יהיה בסופו של דבר. "נראה שעדיין לא תפסנו את זה. וזה בסדר – זה קשה וזה ממש חדש", אמר בחודש מאי האחרון בכנס פסגת כלל החברה בקנקון, לפי הקלטות שהגיעו לידי פורבס. "ברגע שהחלטנו באופן פנימי לאיזה כיוון אנחנו רוצים ללכת – ואני חושב שעדיין יש שם הרבה דעות – ברגע שזה נאמר, ואם זה באמת מהדהד באנשים, אז דברים באמת יכולים להתלקח". בין רשימת היישומים האפשריים למערכת הזיהוי של Worldcoin: עסקאות פיננסיות, הצבעות, הוצאת קריפטו, העברות וכניסות לאתר.
סיכונים ברורים וקטסטרופליים
בסיס החברה הוא הכדור, והיכולת שלו לכאורה לספק "הוכחה לאישיות", כדי להבטיח שאתה מי שאתה אומר שאתה, מבלי להסתמך על צורות זהות מהאסכולה הישנה – כמו דרכונים. "הרעיון ש-Worldcoin יכולה לעשות זאת ללא אישור ממשלתי בקנה מידה עולמי הוא באמת מרגש", אמר אלטמן בפסגה. אבל יש גם סיכונים ברורים, אולי אפילו קטסטרופליים. בכנס החברה, בלניה תהה בקול האם המצאה המחודשת של המערכת הפיננסית עלולה להוביל למצב שבו "אולי אפילו מדינות לאום שלמות יקרסו".
זו השערה מפוארת ומטרידה – במיוחד עבור חברה שמתקדמת כל כך מהר. כפי שאמר אלטמן לעובדים במפגש, אחד מעקרונות הפעולה האישיים שלו הוא "להגדיל את זה ולראות מה קורה", עקרון שהוא מצא יעיל עם כל דבר, מרשתות עצביות גדולות ועד לכורי היתוך. וכמה שיותר מהר – יותר טוב.
ב-24 ביולי סוף סוף השיקה Worldcoin את מטבע הקריפטו שלה, WLD, יותר משלוש שנים לאחר שאלטמן ייסד את הסטארט-אפ. כשהחברה חגגה את ההשקה, היא חגגה גם את מספר המשתמשים שלה: 2.1 מיליון הרשמות ו-500 אלף משתמשים פעילים חודשיים שהוכרזו במאי. אבל הנתונים נפלו באופן דרמטי מהיעדים של החברה, על פי תזכיר אסטרטגיה מתחילת השנה שעברה שנצפה על ידי פורבס. עד סוף 2022, החברה צפתה 30 מיליון הרשמות ו-5 מיליון משתמשים פעילים חודשיים. השקת האסימון עצמו, שאינו זמין בארה"ב, החמיצה גם כמה יעדים, כולל הדדליין – אוגוסט עד ספטמבר 2022, בזמן כתיבת מסמך האסטרטגיה.
בנוסף, Worldcoin טיפחה אתוס אגרסיבי אצל העובדים, על פי התזכיר. בעת שכירת חברי צוות, החברה הדגישה גיוס אנשים "יותר פיראטים מחיל הים". "זה לא נכון לכל תפקיד, אבל בכל מקום שאנחנו יכולים, אנחנו מחפשים אנשים שיש להם את האינטליגנציה, הדחף והאופי להצטיין בחברה, אבל לעתים קרובות בדרך מחליטים לשבור את הכללים מכל הסיבות הנכונות", המסמך אומר. "אנחנו מחפשים מייסדים והאקרים".
שאלות אחרות שמטרידות את Worldcoin לא נדחות כל כך בקלות. במרץ, על פי הדיווחים, האקרים גנבו את אישורי האבטחה של קומץ מפעילי כדורים וקיבלו גישה מלאה ללוח המחוונים של מפעיל Worldcoin, שלא היה מוגן על ידי אימות דו-שלבי. חודשיים לאחר מכן, נתונים שדלפו מסריקות קשתית החלו להופיע בשוק השחור בסין, שעלו על פי הדיווחים רק 20 דולר. ולמרות שהיא שומרת על מערכת הזהות שלה "פרטית לחלוטין" ו"כדי לאפשר פעולות אנונימיות", Worldcoin עומדת בפני חקירות פרטיות במספר מדינות, כולל גרמניה, בה מטה החברה, בריטניה, צרפת וקניה.
סקוט, ראש המחלקה המשפטית ב-Tools for Humanity, אמר בהצהרה כי החברה ופרויקט Worldcoin "מעולם לא מכרו ולעולם לא ימכרו נתונים אישיים של משתמשים. אנו מצייתים לחוקים ולתקנות המסדירים את עיבוד הנתונים האישיים בשווקים שבהם Worldcoin זמינה".
אבל בעוד ב-Worldcoin מבטיחים לעולם לא למכור נתוני משתמשים, מדיניות הפרטיות של החברה שומרת לעצמה את הזכות לחלוק אותם "בין ההורים הנוכחיים והעתידיים שלנו, השותפים, והחברות הבנות שלנו וחברות אחרות בשליטה ובעלות משותפת", "בשילוב עם משא ומתן למיזוג " ו"על מנת להיענות לדרישות משפטיות מחייבות".
בכנס, עובד שאל את אלטמן ובלניה מה צריך לקרות כדי שהחברה תסגור מרצונה את Worldcoin. קטסטרופה גיאופוליטית, השיב בלניה. "אם זה באמת יעבוד, ויתרחב בצורה דרמטית, יהיו השפעות כלכליות מאוד מאוד מוזרות שאנחנו פשוט לא יכולים לחזות כרגע", אמר. " אפילו מדינות לאום שלמות שיקרסו או משהו כזה, ואנחנו באמת צריכים לשנות את הכלכלה של המערכת כדי שזה לא יקרה". בלניה אמר שלחברה אין מדיניות קיימת לטיפול באסונות כאלה. "זה עדיין לא כתוב איפשהו," הוא העיר. "אבל אולי כדאי לדאוג לזה". Worldcoin לא הגיבו לשאלה אם מדיניות כזו נוסחה.
הכדור הוא הכל
ככל שהחברה מעבירה את המיקוד שלה יותר לאימות הזהות, הצלחתה עטופה בדבר אחד: הכדור. המכשיר עוצב על ידי בן חסותו של ג'וני אייב, תומס מאיירהופר, שטען בפסגת החברה כי הוא "הרבה יותר מתקדם מרבים מהמחשבים שאפל יצרה". כדור כרום עם סורק גלגלי עיניים נראה כמו משהו שתמצא על סיפון חללית או ב-Spencer's Gifts.
הכדור סורק קשתית תוך מספר שניות, יוצר תמונה ביומטרית, ואז ממיר את התמונה למחרוזת מספרים הקשורים למשתמש; לאחר מכן תמונת הקשתית נמחקת (אלא אם כן המשתמש מצטרף לאחסון של Worldcoin). זו חתיכת טכנולוגיה מרשימה, אם כי לפי בלניה זו לא תמיד הייתה הבחירה הראשונה של החברה לאימות אישיות. לפני שהסטארט-אפ התקבע על הסורק הכדורי, הוא שקל קוראי כף היד וזיהוי פנים. הוא אפילו בחן בקצרה את רצף ה-DNA לפני שנטש את הרעיון. "קודם כל זה מפחיד", אמרה בלניה בנסיגה של החברה, "דבר שני, זה לא ניתן להשוואה".
אלטמן משתמש במוניטין מ-OpenAI כדי להציג את Worldcoin והכדור בפומבי. בחודש מאי הוא פרסם תמונה שלו סורק את עיניו באירופה. כמה ימים לאחר השקת האסימון, הוא צייץ סרטון של אירוע הרשמה בו שורה של מאות אנשים, כאשר אלטמן טוען שהחברה מאמתת משתמשים חדשים בקצב של אדם אחד כל שמונה שניות.
בסן פרנסיסקו בחודש שעבר, הסצנה הייתה הרבה יותר מאופקת – לא מפתיע מכיוון שהאסימון אינו זמין בארה"ב. ב-Shack15, חלל עבודה משותף ונוצץ בבניין המעבורת ההיסטורי של העיר, הפופולרי בקרב סטארט-אפים, ההרשמות נערכו בתיאום מראש במשרד פרטי. גבר בסווטשירט ישב מאחורי שולחן עם שני כדורים עליו, ובקבוק תמיסת עדשות מגע בקרבת מקום (עדשות מגע עלולות להפריע לסריקה "חלקה", הוזהרו משתמשים באימייל).
ג'יימס צ'ן, בן 42 שהגיע מבייג'ין כדי לבקר חברים, נמצא לפגישה עם אשתו ובתו הצעירה. כל אחד מבני הזוג סרק את עיניו, אבל לא את הילדה בגלל שהיא מתחת לגיל 18, הגיל המינימלי שמותר על ידי החברה בארה"ב. צ'ן אמר שהוא רוצה להצטרף ל-Worldcoin כי הוא מאמין בהצהרת המשימה של הכנסה בסיסית אוניברסלית ורצה להיכנס לתחום מוקדם אחרי שהוא "פספס את הזדמנות הביטקוין".
הוא אמר שהוא לא מודאג מהשלכות הפרטיות של מסירת נתוני הקשתית שלו לסטארט-אפ, אבל התבדח, "בעתיד, אולי ה-AI, הבוטים, יוכלו להשתמש במערכת הזו כדי לזהות 'האם אתה אנושי?' ולהרוס אותנו. זה אפשרי," אמר וצחק. "אז הבת שלי לא נרשמה. נראה מה יקרה".
כמה דקות לאחר מכן, צ'ן ישב ליד שולחן בבית הקפה של חלל העבודה המשותף, אכל ארוחת צהריים עם משפחתו. כשההורים שוחחו, בתם ישבה בשקט ושיחקה עם סחורה ממותגת של Worldcoin שניתנה למשתמשים לאחר סריקת הקשתית – גליל מדבקות עם המילים "אנושי ייחודי".