המהגרים שצברו מיליארדים מסכימים: ארה"ב עדיין ארץ ההזדמנויות הבלתי מוגבלות

מימין: אורן זאב, מאקי זנגנה וחורחה פרז | צילומים: מוריסיו קנדלה, פורבס, Related Group ואורן זאב
מימין: אורן זאב, מאקי זנגנה וחורחה פרז | צילומים: מוריסיו קנדלה, פורבס, Related Group ואורן זאב
125 מיליארדרים מרשימת פורבס הם מהגרים לארה"ב שבנו את הונם במדינתם החדשה. חלקם לא היו יכולים להיכנס למדינה תחת המדיניות החדשה, אך בקרב אלה מהם ששוחחו איתנו יש הסכמה כללית: בעד הגירה, נגד הגירה בלתי חוקית לא מרוסנת – והחלום האמריקאי עדיין חי

"אם זה היה תלוי בממשל הנוכחי, התקווה של המשפחה שלי לחיות בארץ של חופש והזדמנויות היו מאותגרות באופן משמעותי", אומר יזם הנדל"ן המיליארדר חורחה פרז, כשהוא מדבר על הממשל של חברו לשעבר ושותפו העסקי, הנשיא דונלד טראמפ. "המשפחה שלי – ואינספור משפחות קובניות אחרות שנמלטו ממשטר קסטרו – לא היו מורשות להיכנס לארץ הזו… ואני לא יכול לתרום לפיתוח של ערים כמו מיאמי, שהפכה מעיירת תיירות ופרישה ישנונית למרכז עולמי משגשג".

פרז, בן 75, נולד ב-1949 להורים קובניים בארגנטינה. מאז שעבר למיאמי ב-1968 בנה הון מוערך של 2.6 מיליארד דולר. הוא הפך לאזרח אמריקאי ב-1976 והתחבר לכמה עסקאות נדל"ן בפלורידה עם טראמפ, שבהקדמה לספרו משנת 2008 של פרז כינה את פרז "האדם היחיד שיכול ללמד אותי משהו על נדל"ן".

פרז הפך למבקר גלוי של טראמפ מאז 2017, כשאמר ל-CNN שהוא דחה בקשה מהנשיא לעזור לבנות חומת גבול מקסיקנית וקרא לרעיון "עלבון לכל ההיספנים ואולי לכל המהגרים במדינה הזו". שמונה שנים מאוחר יותר, את כהונתו השנייה כנשיא פתח טראמפ עם הבטחות לחדש את בניית חומת הגבול ולהשיק את מאמץ הגירוש הגדול ביותר של מהגרים בלתי חוקיים בהיסטוריה האמריקאית.

פרז מסכים שצריך לעשות משהו עם ההגירה הבלתי חוקית, ושמהגרים לא חוקיים שמפרים את החוק לאחר שהגיעו לארה"ב "צריכים לשאת בתוצאות, כולל גירוש". אבל הוא גם מבהיר שלטעמו "הפעולות של הממשל הזה מגעילות" ושהוא מאמין ש"לאלה [מהמהגרים הלא חוקיים] שעבדו קשה, פעלו לפי החוק ותרמו לקהילות שלנו מגיע נתיב הוגן לאזרחות".

בנו אימפריות כלכליות של מיליארדים

שהאיד קאן, 74, הבעלים של Jacksonville Jaguars, הגיע לארה"ב מפקיסטן בגיל 16 וכמעט מיד מצא עבודה כשוטף כלים בשכר של 1.20 דולר לשעה ("יותר מ-99% מהפקיסטנים בבית"). הוא אינו ישיר כל כך, אבל אומר שהרבה אנשים "חפים מפשע" נתפסו ב"רשת" ההגירה של טראמפ וזה פוגע במדינה. "אנחנו צריכים מהגרים כדי לשרוד", אומר קאן, שיצרנית חלקי הרכב שבבעלותו מעסיקה פליטים ומהגרים ממדינות כמו בנגלדש, תוניסיה ומרוקו במפעלים בארה"ב.

פרז וקאן הם שניים מ-116 מהגרים לארה"ב שבנו הון בהיקף של מיליארדי דולרים מאפס מאז שעברו לאמריקה. תשעה מיליארדרים מהגרים נוספים ירשו חלק או כל הונם. פורבס פנה לרבים מהם כדי לקבל את נקודות המבט שלהם על ההגירה לארה"ב היום, והאם הם חושבים שארה"ב היא עדיין ארץ ההזדמנויות הבלתי מוגבלות – והאם עדיין היו בוחרים להגיע דווקא אליה. 12 מהם סיפרו על חוויותיהם, כיצד היותם מהגרים תרם להצלחתם – וגם עצות לאלה שמקרוב באו.

נראה שהמיליארדרים המהגרים הללו הגיעו לאמריקה באופן חוקי – אם כי יש סימני שאלה מסוימות לגבי האם יליד דרום אפריקה אילון מאסק התחיל לעבוד בחברת טכנולוגיה לפני שהיה לו ויזת עבודה מתאימה. לאחרונה, כזכור, נשמעה אחת מהתבטאויותיו של טראמפ כאיום בגירוש, כחלק מהריב המתמשך בין שני בעלי הברית הפוליטיים לשעבר סביב התקציב שהעביר טראמפ.

כנראה שכמה מהמיליארדרים שבין המהגרים לא היו מורשים היום להיכנס לארה"ב תחת ממשל טראמפ, שהקשה גם על הגירה חוקית במספר דרכים. בינואר, לדוגמה, טראמפ חתם על צו שהשעה לזמן בלתי מוגבל את תוכנית קליטת הפליטים האמריקאית, שקלטה יותר מ-100 אלף איש במהלך השנה האחרונה של ממשל ביידן. ביוני חתם טראמפ על צו נוסף, שהחזיר הגבלות או איסורי כניסה מכהונתו הראשונה על אזרחים מ-19 מדינות. זה כולל את ארץ הולדתם של הוריו של פרז, קובה. וגם איראן ברשימה – מולדתם של 6 מיליארדרים  אמריקאים, כולל אדם פורוגי מ-AppLovin ובהדד אגבאלי מ-Clearlake Capital. ממנה גם הגיעו המייסד והמנכ"ל לשעבר של חברת הטכנולוגיה הרפואית Masimo Corporation, ג'ו קיאני, והמשפחה שלו.

"לא היינו באים [לארה"ב תחת ממשל טראמפ] כי לא רק שיש איסור נסיעות על ארץ המוצא שלי היום, אלא גם שאנחנו באנו בתקופה שבה קיבלו אותנו בזרועות פתוחות והרגשנו רצויים", אומר קיאני, בן 60, שהיגר עם משפחתו כילד בשנות ה-70 כדי שאביו יוכל ללמוד באוניברסיטת אלבמה בהאנטסוויל; הם גרו בפרויקט דיור במשך שנים. "אם אבא שלי היה חושב לקבל את התואר שלו בהנדסה היום, הוא היה נוסע למדינה חמה וידידותית לסטודנטים זרים, כמו שארה"ב היתה ב-1973".

מהגרת איראנית נוספת שהיתה למיליארדרית – מאקי זנגנה, 54, שותפה-מנכ"לית של חברת הביוטכנולוגיה Summit Therapeutics – סרבה להגיב על מדיניות הנשיא טראמפ אבל היא דווקא לא מסכימה עם קיאני, ואומרת שהיא עדיין הייתה עוברת לארה"ב תחת הממשל הנוכחי: "בסופו של דבר, שום דבר לא משתווה לערכים האמריקאים של חדשנות, הזדמנות והנכונות לממן ולתמוך ברעיונות הטובים ביותר".

"להיות אמריקאי זו זכות"

לטראמפ יש גם שפע של תומכים בקרב מיליארדרים מהגרים, כולל אחד מהתורמים הגדולים ביותר שלו – מרים אדלסון, ילידת ישראל, שתרמה כמעט 6 מיליון דולר לקמפיין שלו ב-2024 – ומארק ג'ונס, נהג משאית לשעבר שנולד וגדל בקנדה, שהיה שותף מייסד ומנהל את Goosehead Insurance שבסיסה בטקסס. "ממשל ביידן עשה מעשה מלוכלך ונזק גדול בכך שפתח את הגבולות ואפשר הצפה פנימה", אומר ג'ונס, בן 63, שאשתו והשותפה המייסדת שלו רובין ג'ונס גם היא מיליארדרית ילידת קנדה. "אני מאוד בעד מהגרים, אבל אני כן חושב ש…אם יש לך אנשים שנכנסים למדינה ואז הולכים לסיוע ממשלתי, זה מאוד שונה מאנשים שבאים למדינה ו[הופכים] חברים תורמים בחברה, משלמים מסים [ומחזיקים] מקומות עבודה".

"שוחחתי עם הנשיא ממש לפני הבחירות, ושאלתי 'למה שלא נפטר מכל הפושעים קודם?'",  אומר המיליארדר ג'ון קטסימטידיס, בן 76, כשנשאל על מדיניות ההגירה של חברו. "תפטרו מסוחרי הסמים, תפטרו מהרוצחים, תפטרו מהאנשים שדוחפים אנשים מתחנות הרכבת התחתית. אם יש מהגר שעובד שבעה ימים בשבוע – רשות ההגירה יכולה להעלים עין, ולתת לו לעבוד".

קטסימטידיס, בעל רשת סופרמרקטים מניו יורק, הגיע עם משפחתו מיוון כשהיה תינוק; הוא גדל בדירה בהארלם, ואביו עבד שבעה ימים בשבוע כעוזר מלצר, מלצר ואז שף במסעדות בעיר. כשנשאל אם הוא לא סבור שמדניות הגירוש של טראמפ גורפת מדי ופוגעת גם באנשים הגונים וחרוצים יחד עם הפושעים, קטסימטידיס אומר שהוא חושב ש"טעויות נעשות בתום לב". והוא גם לא חושב שהקמפיין של טראמפ נגד מהגרים לא חוקיים מעורר שנאת זרים. "אני בעד מהגרים. אני בעצמי מהגר. אבל אנשים רוצים מהגרים שיעבדו קשה כמו האבות והסבים שלהם, לא אוכלי חינם. אני לא רוצה לשלם 300 דולר ליום לחדר המלון שלהם, כשהוותיקים שלחמו למען המדינה שלנו נשארים על המדרכות של ניו יורק. זה לא הוגן", אומר קטסימטידיס.

משקיע ההון סיכון יליד ישראל, אורן זאב, בן 60, תומך גם הוא בהתמקדות של טראמפ בנושא ההגירה הבלתי חוקית, ואומר שלהיות בעד הגירה חוקית בלבד זה בכלל לא אנטי-מהגרים. "במקביל לקמפיין נגד הגירה בלתי חוקית, הגירה חוקית צריכה להיבחן ולהיעשות קלה יותר למועמדים שיכולים לתרום למדינה. ארה"ב יכולה רק להרוויח ממשיכת מהגרים מיומנים ובעלי מסוגלות", אומר זאב, ומוסיף שמהגרים חדשים לעולם לא צריכים לשכוח שלהיות אמריקאי זו זכות. "אם אתה בוחר להגר, אתה לא צריך לנסות לפגוע או להרוס את המדינה שאליה הגרת. אם אתה תומך באידיאולוגיות רדיקליות, תישאר בבית", אומר זאב.

לא משנה איפה הם עומדים על מדיניות ההגירה של טראמפ, המיליארדרים המהגרים שנסקרו על ידי פורבס מסכימים כמעט פה אחד שארה"ב עדיין המקום הטוב ביותר להיות בו. "הדבר הנהדר באמריקה הוא שאתה עובר עליות וירידות, ובסוף הכל מסתדר כמו שצריך", אומר קאן, "זו עדיין הארץ המובטחת, ואף אחד לא יקלקל את החלום האמריקאי".

השתתפו בהכנת הכתבה: איתי זהוראי, קרי דולן, לואיזה קרול, צ'ייס פיטרסון-ויתורן, ג'אקומו טונייני

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן