Forbes Israel Logo
אפל תסרוק את התמונות במכשירי האייפון - דבר שמקומם את מומחי הפרטיות ברחבי העולם. צילום: shutterstock
אפל תסרוק את התמונות במכשירי האייפון - דבר שמקומם את מומחי הפרטיות ברחבי העולם. צילום: shutterstock

אפל פועלת למניעת התעללות בילדים – מדוע מומחי האבטחה מתנגדים למהלך?

המדיניות החדשה של ענקית הטכנולוגיה למניעת התעללות בילדים הובילה לסערה תקשורתית וביקורת בקרב מומחים לאבטחת סייבר הטוענים כי מדובר בפתח לגישה נרחבת למידע אודות משתמשים, שיכול להפוך לכלי נשק בידיהם של משטרים וממשלות ברחבי העולם

אפל הצליחה להרגיז הרבה מומחי פרטיות לאחרונה, לאחר שהכריזה על תכניותיה לסרוק את התמונות בכל מכשירי האייפון לצורך איתור חומרים שיכולים לחשוף התעללות מינית בילדים.

לשם כך, היא תשווה את כל התמונות במכשיר התומך ב-iCloud (כולל אייפדים ומחשבי Mac) למסדי נתונים של תמונות באמצעות בדיקת פונקציות גיבוב (Hashes). ניתן לחשוב על פונקציית הגיבוב כמספר המייצג תמונה. מספר זה, שנוצר כאשר נתוני התמונה מופעלים ונסרקים באמצעות אלגוריתם קריפטוגרפי חד-כיווני, אמור להיות ייחודי לתמונה, מה שהופך את תהליך ההתאמה למהיר וקל. לאחר מכן, עובדי אפל יסרקו את התמונה וישתפו את ההתאמה עם המרכז הלאומי לילדים נעדרים או ילדים הסובלים מניצול (NCMEC).

apple by shutterstock
סריקה ובדיקה של כלל התמונות באייפון | צילום: Shutterstock

על פי חוק, חברות טכנולוגיות חייבות לדווח על התעללות וניצול ילדים שמתועדים בשרתים שלהן ל-NCMEC, שמעבירה את המידע לרשויות אכיפת החוק על חקירה. ענקיות טכנולוגיה אחרות עושות את אותו הדבר כאשר הודעות דוא"ל או הודעות מידיות נשלחות דרך הפלטפורמות שלהן. זה כולל בין היתר את הענקיות גוגל, מיקרוסופט ופייסבוק.

על אף שמדובר על פניו במטרה מבורכת, הרבה תומכי פרטיות הביעו כאמור ביקורת רבה נגד המהלך. הסיבה לכך היא שאפל סורקת ובודקת את התמונות במכשירי האייפון, לא רק בשרתים שלה ב-iCloud. בכך היא הולכת צעד אחד רחוק יותר ממה שעושות חברות אחרות בתחום, לבדוק כל תמונה במכשיר ולא רק בשרת החברה.

אפל מכחישה את הזכות לפרטיות

אלק מאפט, מומחה הצפנה ועובד אבטחת מידע לשעבר בפייסבוק, הסביר בפוסט שהעלה לחשבון הטוויטר שלו שכאשר מישהו קונה טלפון, הוא מצפה לשלוט על המתרחש בו. אפל מכחישה את הזכות הזו, ולדבריו משתמשת במכשיר לצרכיה, על אף שמדובר במטרה חיובית.

מאפט ומומחי הצפנה אחרים כמו פרופסור ג'ון הופקינס, מאט גרין ואדוארד סנודן, מזהירים שמדובר בתקדים עבור אפל שכעת תוכל לחפש חומרים אחרים במכשירי המשתמשים, במידה והממשלה תדרוש זאת ממנה.

מומחים בתחום הצפנת המידע, לרבות אדוארד סנודן, מזהירים שגם אפל תוכל כעת לחפש חומרים אחרים במכשירי המשתמשים שלה, אם הממשלה תדרוש זאת

"קל לחזות שימוש בתוכנה כזו בכל מיני מצבים, חלקם חיוביים פחות מהמטרה הנוכחית. אפל מבצעת מעקב יזום על מכשירים שנרכשו על ידי לקוחות על מנת להגן על האינטרסים שלה, וכעת גם בשם הגנת הילדים", הוסיף מאפט. "אך מה יקרה אם ממשלות יבקשו מאפל לחסום תכנים של משתמשים בשטחיה, לצורך העניין? זה פתח לרעידת אדמה מוסרית", הסביר.

קרן Electronic Frontier Foundation (EFF) כי "הפשרה של אפל על הצפנה מקצה לקצה עשויה להרגיע את סוכנויות הממשל בארה"ב ומחוצה לה, אך חושפת צד מזעזע עבור משתמשים שהסתמכו על מנהיגות החברה בתחום הפרטיות והאבטחה".

יש גם תומכים

לא כולם מוטרדים מהמהלך האחרון של ענקית הטכנולוגיה. ניקולס וויבר, מומחה לאבטחת מחשבים ומרצה באוניברסיטת ברקלי בקליפורניה, כתב בנושא בטוויטר וציין שהוא לא מאשים את החברה שבחרה לנקוט עמדה נוקשה ואקטיבית יותר במניעת התעללות בילדים.

"העוינות הזו כלפי אמצעי בטיחות סבירים שיגנו על ילדים לא מובנת לי. גם אם זה פוגע בפרטיות – והנתונים שתועדו בנושא מראים שלא כך הדבר – יש נזקים אחרים בעולם שיש לאזן", סיכם וויבר.

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן