ב- 2015, אבי אייל המייסד-שותף של ׳אנטרי קפיטל׳, ערך התערבות מיוחדת עם ערן זינמן, השותף-מייסד של מאנדיי.קום: לבנות אפליקציה לניהול פרויקטים. סכום ההתערבות: 50,000 דולר. "כבר למחרת התחלנו עם הגרסה הראשונה של האפליקציה," אומר זינמן. "האם היא הייתה מושלמת? לא, אבל למדנו ממנה המון״.
שמונה שנים אחרי, עם שווי שוק של 8.2 מיליארד דולר ו-8 מיליון הורדות של האפליקציה לגרסת ה-iOS – ההימור של אייל הוכח כמוצלח במיוחד. וזה בהחלט לא היה 'ההימור' היחיד. השקעות מוקדמות של אייל, העומד בראש קרן ההון סיכון ׳אנטרי קפיטל׳, בענקית הפינטק ׳Stripe׳, באתר המסחר האלקטרוני הקוריאני ׳Coupang׳ או בסטארטאפ הספרדי למשלוחי מזון ׳Glovo׳ – הניבו גם הן תשואות יפות. השקעות מוצלחות מעין אלו הביאו את המשקיע הישראלי לכבוש את המקום הראשון ברשימת מידאס אירופה, הדירוג המוביל של משקיעי הון סיכון באירופה, ישראל והמזרח התיכון.
המסלול שלו לפסגה היה עקבי. כמעט ליניארי. אייל טיפס במשך השנים בהדרגה במעלה רשימות מידאס אירופה והעולמית עד לקודקוד. זה קרה בעיקר הודות לאסטרטגיית ההשקעות המיוחדת שלו, אקלקטית ואנרגטית, אשר השקיעה בכישרונות מישראל בשלב הסיד, אך גם ידעה לכתוב צ'קים לסטארטאפים בשלב הגדילה – מסן פרנסיסקו ועד סיאול. ״אבי הוא אחד הציידים הכי טובים בביזנס״, אומר הארי סטבינגס, מייסד קרן ההון סיכון הלונדונית 20VC, שקרנותיו בהווה ובעבר זכו להשקעות של אייל. ״הוא פשוט חוטף עסקאות מעולות״.
אייל הוא אחד מארבעה משקיעים ישראלים שהגיעו לצמרת רשימת מידאס אירופה השנה הכוללת את 25 המשקיעים הטובים באירופה, ישראל והמזה״ת. מלבד אייל נבחרו לרשימה היוקרתית שלושה ישראלים נוספים: גילי רענן מ-Cyberstarts, מיכאל אייזנברג מ-Aleph וגיל דבנר מ-Angular Capital. גם לורל בודן, שותפה בכירה ב-83North, גריילוק ישראל לשעבר, המחזיקה יותר ממחצית מכוח האדם בתל אביב – נבחרה לרשימה.
ההישג המרשים שרושמים המשקיעים הישראלים מגיע דווקא באחת השנים הקשות שידעה אומת הסטארט-אפ. עוד לפני המלחמה נגד ארגון הטרור חמאס ומתקפת הטרור הקטלנית של ה-7 באוקטובר, רבים מראשי ההיי-טק הישראלי – מייסדים, משקיעים ומנהלים – היו שקועים עד צוואר במאבק נגד הרפורמה המשפטית.
לא מעט עובדים ב׳אנטרי קפיטל׳ גויסו למילואים, שותפים לעבודה נהרגו או נפצעו, ואייל – כמו רבים ממשקיעי הון סיכון ויזמים ישראלים – התגייס גם הוא למאמץ המלחמתי: תיאם מתנדבים, איתר בתים לפליטים וארגן סיוע לנפגעים. "אני תומך גדול בשלום אבל לא יכול להיות שלום בלי ביטחון", חשוב לו להדגיש.
כמו באסטרטגיית ההשקעה שלו – אייל תמיד דואג להרים מבט ולצפות לטווח הרחוק. הוא תומך, כמו רבים בישראל, בהסכמי אברהם ובהרחבת מעגל השלום ונירמול היחסים עם מדינות ערביות נוספות באזור. קרן רווחה ריבונית מהמפרץ היא משקיעה באנטרי קפיטל, אשר תמכה בסטארט-אפים הפועלים באיחוד האמירויות. "ראינו אנשים טובים שרצו לבנות", מתאר אייל.
המעבר לדרבן
אף שנולד בישראל, כאשר היה אייל בן שש, פרש אביו מחיל האוויר ועבר לעבוד כמהנדס בדרבן, דרום אפריקה. שם פגש אייל לראשונה את מרטין מושל, שהפך לימים להיות שותפו בהקמת אנטרי קפיטל, ולאחר מכן תמך בחברה שהפכה לענקית ההימורים המקוונים ׳סופר גרופ׳ (Super Group), הרשומה למסחר בבורסה של ניו יורק. במהלך לימודיו בקולג' ביוהנסבורג, אייל השתמש בכספי המלגה כדי להקים את העסק הראשון שלו – פיתוח תוכנה ותשתית רשתות – שנמכר לאחר תשע שנים בשמונה מיליון דולר לחברה הנסחרת בבורסת לונדון. בעשור הבא הקים וניהל עוד תשעה עסקים – מדרום אפריקה דרך סן פרנסיסקו ועד לונדון.
אייל חידש את קשריו עם חברו לספסל הלימודים, מושל בדיוק כאשר זה ביצע את ההשקעה כאנג'ל בסטארט-אפ העשירי שלו. לאחר שהחברה נרכשה ב-19 מיליון דולר על ידי חברת טכנולוגיה הודית ב-2009, החליטו שני השותפים להפוך את השותפות לרשמית תחת השם – ׳ Entrée Capital׳
ההון הראשוני לקרן הגיע מההון האישי של השותפים – מהאקזיטים המוצלחים של אייל ומההשקעות של מושל. כיום הוא מחזיק 46% בפלטפורמת ההימורים אונליין Betway, הנסחרת כיום בבורסת ניו יורק לפי שווי של כ-880 מיליון דולר. מושל, שלפי דיווחים הוא כיום התורם הגדול ביותר בפוליטיקה הדרום אפריקנית, שומר על פרופיל נמוך אך מעורב עמוקות באנטרי. "אני לא מקבל החלטות השקעה מבלי לשוחח עמו קודם. אנו מתייעצים בכל דבר״, אייל מדגיש. כדי ללמוד כיצד מתנהלים בעולם ההון סיכון, רכשו השניים מניות בקרנות הון סיכון מובילות כמו Founder Collective, Iconiq ו-Stride VC. ״אין בית ספר להון סיכון״, הוא פוסק, ״אז השקענו בכמה קרנות ולמדנו מהן״.
הקשרים שהם פיתחו בהשקעות הללו עזרו להם לזכות במקומות טובים בסיבובי השקעה מוצלחים כמו בסבבי הגיוס של Stripe (C) ושל Coupang (E) – כמה מהעסקאות המובילות של אנטרי. ״אבי הגיע לפגישות השנתיות שלנו כמו כל משקיע אחר, אבל ההבדל היה ש… אבי השקיע מאמצים כדי להכיר את היזמים״, אומר דיוויד פרנקל, שותף מנהל ב-Founder Collective, שגם השקיע ב-Coupang. ״כל אחד מהמשקיעים היה יכול לעשות זאת, אבל אבי… פשוט עבד קשה יותר״.
אנטרי קפיטל, ששמה מציין את תשוקתו של אייל לבישול, זכתה בכמה הצלחות ״מקומיות״ כמו Monday.com. החברה הישראלית, שהונפקה בבורסת ניו יורק על פי שווי של שבעה מיליארד דולר ביוני 2021, התקשתה בהתחלה למצוא את מקומה. ללא חילוץ מאנטרי קפיטל, היא הייתה נגמרת ללא כסף. "האמון הזה היה קריטי באותה עת", אומר השותף-מייסד זינמן.
מעבר ל-Monday.com, ועסקאות ענק כמו Stripe ו-Coupang, צבר איל סדרה של ניצחונות צנועים יותר כמו למשל מכירת הסטארט-אפ הסביבתי Breezometer בכ-200 מיליון דולר לגוגל בשנה שעברה, או הנפקה של 420 מיליון דולר של הפינטק האוסטרלי Prospa (שנוסד על ידי בן דודו של מושל).
משקיעים ומייסדים שעבדו עם אייל מרעיפים תשבחות על ניסיונו היזמי (”שני כישלונות עגומים“ ושמונה אקזיטים לדבריו), חדות השקעותיו – ונכונותו לקצץ בדמי הניהול. ״לצערי, מספר משקיעים גדולים הפכו לשמנים, והם חיים מדמי הניהול. התפיסה שלנו היא שאנחנו לא צריכים את דמי הניהול״, הוא מבהיר. זה נכון גם לגבי הוצאת כסף, אפילו מהשקעות מפתח כמו Stripe. ״אחד העקרונות שלנו הוא שכשההערכות השווי הופכות למנופחות, צריך למכור שליש״.
Monday.com היא חריגה לכלל זה. בניגוד למשקיע סיד רגיל, אייל השקיע בכל סבב, לכל אורך הדרך עד להנפקה. הוא יושב בדירקטוריון החברה ועדיין מחזיק במניות בשמו (אנטרי מכרה חלק מהמניות לפני ההנפקה). ״אבי הוא ה-VC הכי מוזר באופן שבו הוא משקיע״, אומר זינמן. ״קרנות מסורתיות יותר משקיעות רק בסבבי סיד או בסבבים מאוחרים, אבל מבנה ההשקעה של אבי גמיש יותר… הוא קובע את הכללים ולכן זה קל יותר״.