בית החולים ברזילי | צילם: דוברות ברזילי
בית החולים ברזילי | צילם: דוברות ברזילי

הסוד של ברזילי: בית החולים בתנופת בנייה והתחדשות שצוברת תאוצה משנה לשנה

המרכז הרפואי האוניברסיטאי ברזילי מתמודד בכמה חזיתות בו זמנית, אבל הצליח להתרחב באופן משמעותי בשנים האחרונות, לעמוד בחוד החנית הטכנולוגית ולספק שירות ללא תחרות • אין פלא שהוא עקף במדד האיכות של משרד הבריאות כמה בתי חולים נחשבים במרכז

BrandVoice

לאחרונה זכה המרכז הרפואי האוניברסיטאי ברזילי באשקלון בציון הגבוה ביותר בדוח משרד הבריאות, המציג את מדדי האיכות של בתי החולים, בקרב קבוצת בתי החולים הגדולים בארץ. הישג זה משמעותי במיוחד משום שברזילי, המשרת כחצי מיליון תושבים מהעיר אשקלון רבתי, עם מציאות ביטחונית מורכבת ומאיימת ונאלץ בתקופות מסוימות לטפל בחולים תחת התקפות של ירי רקטי מעזה.

התחדשות בכל המחלקות

בית החולים מצוי בחמש השנים האחרונות בתנופת בנייה והתחדשות שצוברת תאוצה משנה לשנה. לדברי פרופ' חזי לוי, המוכר לנו מכהונתו כמנכ"ל משרד הבריאות בשיאה של תקופת הקורונה: "אין שום סיבה שבית חולים באשקלון לא יוכל להציע שירותי בריאות מתקדמים, בדיוק כמו במרכז הארץ. זה תקף לשגרה ולחירום. אנו גאים בכך שהמרכז הרפואי האוניברסיטאי ברזילי מוכיח יום יום כי לא רק שניתן לצמצם את הפערים מגוש־דן, אלא שאפשר להשתוות אליו ואף לעקוף אותו בחלק מהפרמטרים".

אז מה מציע בית החולים היום?

650 מיטות אשפוז ומגוון שירותי רפואה מתקדמים וגם צוות מיומן המעניק יחס אנושי ושירות ללא תחרות. המרכז הרפואי אוניברסיטאי הכפיל את שטחו ב־5 השנים האחרונות: יש בו מבנים חדשים ומחודשים, חדר מיון, חדרי ניתוח, טיפול נמרץ ילדים ומבוגרים, מחלקת אורתופדיה, נוירולוגיה, כירורגיה, ילדים, מכון שיקום מהמרהיבים בארץ, מכון המטולוגיה, חדר לידה, בית ספר לסיעוד ומכון שינה חדש ומתקדם.

בימים אלה נבנה במרכז הרפואי מכון הלב החדיש על שלוש קומותיו, יחד עם פגייה חדשה וממוגנת, מכון נפרולוגיה (דיאליזה), מכון גסטרו חדש, מרפאות עיניים, מרכז לבריאות האישה ועוד מתקנים חדישים, הנמצאים כולם כבר בשלבי ביצוע. גם מערך הריאות בבית החולים השתדרג בשנים האחרונות ומציע מכון שיקום, שירות פיזיותרפיה וצוות אחיות המלווה את המטופלים לאורך כל הדרך. במסגרת זו מוצע אבחון מהיר למטופלים עם חשד לגידול ריאתי, הכולל רופא בכיר תוך 72 שעות לכל היותר, במטרה לאבחן את הממצאים ולהכין תוכנית רפואית בהתאמה אישית לצרכי המטופלים, כולל ביצוע בדיקות בזמינות מיידית.

"אין שום סיבה שבית חולים באשקלון לא יוכל להציע שירותי בריאות מתקדמים, בדיוק כמו במרכז הארץ" | צילום: דוברות ברזילי

מחלקות בית החולים השונות הצטיידו באחרונה גם בציוד דימות חדיש: מכשיר MRI ושני מכשיר C.T מתקדמים, מכשור מיוחד מסוג NGS בתחום הפתולוגיה, כמו גם מכשירי הדמיה לחדר ניתוח המסייעים לרופאים הכירורגיים בביצוע פרוצדורות פולשניות (arm-O ו־C-arm). בית החולים גם עומד לרכוש "רובוט דה וינצ'י", כוח עזר טכנולוגי לביצוע הליכים כירורגיים שעלותו מוערכת בכ־3 מיליון דולר.

בתחום הדאטה, הועברו כל המחלקות והטיפולים לתיק קליני ממוחשב (קמיליון), המאפשר שקיפות מלאה לצוות הרפואי ולמטופלים של כל הבדיקות וההערכות הרפואית של המטופלים, בצורה מאובטחת ובאופן שמייעל ומקצר את השירות בצורה משמעותית.

פרויקט הדגל השירותי והחדשני של המרכז הרפואי I-BARZILAI מאפשר למטופלים לקבל לנייד שלהם את תוצאות הבדיקות שלהם באופן מהיר ונוח, וזכה בפרס בתחרות מצטייני המחשוב לשנת 2020 של המגזין "אנשים ומחשבים", בקטגוריית טרנספורמציות דיגיטליות וחדשנות. השירות כולל גם מיזם תורים אונליין עבור כל השירותים האמבולטוריים, בלחיצת כפתור בכל זמן ומקום.

בגלל המציאות הביטחונית באזור, בית החולים מספק לכלל העובדים והמאושפזים מיגון איכותי בכל יחידות בית החולים, בדגש על מעבר מיידי משגרה לחירום. בברזילי מפעילים בית חולים תת־קרקעי עם 300 מיטות, חדר מיון ממוגן עם 73 עמדות, טיפול נמרץ עם 12 עמדות ומכון דימות מתקדם. המשותף לכולם הוא עצם הימצאותם עשרות מטרים מתחת לפני הקרקע תוך שמירה על סטנדרט רפואי גבוה.

ציוד חדיש | צילום: דוברות ברזילי

פריצת הדרך של ברזילי בניתוחים בעמוד השדרה

המחלקה האורתופדית הפכה לחלוצה בניתוחי פריצות דיסק בשיטה האנדוסקופית, המצמצמת התערבות כירורגית, מאיצה החלמה ומשפרת את התוצאות. להישג ההיסטורי אחראים שיתוף פעולה עם מומחים מהעולם והצגת יעדים שאפתנית

ניתוחי גב נחשבו שנים לכרוכים בסיכון, בסיבוכים ובתקופת החלמה ארוכה. אבל בשנים האחרונות קיבלו המטופלים אפשרות לקיצור של הסבל, באמצעות מהפכת הניתוחים האנדוסקופיים. השיטה מתאימה לשלל ניתוחים אבל בניתוח עמוד השדרה היא דורשת מיומנות מיוחדת, ובמחלקה האורתופדית במרכז הרפואי ברזילי שבאשקלון מציעים בדיוק את המומחיות הנדרשת.

ניתוח אנדוסקופי מאפשר גישה ישירה לחללי הגוף דרך חתכים זעירים, שדרכם מוחדר אנדוסקופ, טלסקופ ממוזער המחובר למצלמת וידיאו זעירה, לתוך האזור המנותח. דרך חתכים נוספים מוחדרים מכשירי ניתוח, והמנתחים צופים במסך המציג את אזור הניתוח.

כניסת השיטה גרמה לשינוי פורץ דרך בעולם הכירורגי, אך ניתוחי עמוד שדרה הם מאתגרים יותר: בעמוד השדרה אין חלל פנוי, כך שמדובר בהליך מורכב הדורש מומחיות, למידה ותרגול משמעותי. ד"ר רוסטם דז'ברוב, מנהל תחום עמוד השדרה במחלקה האורתופדית: "השיטה המסורתית דורשת לבצע חתך של 3 ס"מ. כעת ניתן לעשות זאת בחתך של 8 מ"מ וחדירה מינימלית לגב. הצלקות כמעט בלתי מורגשות וההחלמה מהירה".

בברזילי הצליחו לפתח את השיטה ולהפוך לחלוצים בניתוחים האנדוסקופיים בישראל. לדברי דז'ברוב, "המרכז הרפואי ברזילי, בראשותו של פרופ' חזי לוי, חרת על דגלו להיות מוביל בתחום הרפואה המודרנית. שיתוף הפעולה המקצועי עם מומחים מהעולם מאפשר לנו להיות מובילים בתחום הכירורגי-אורתופדי ולהביא לשיפור באיכות החיים למטופלים הסובלים מבעיות גב".

המרכז הרפואי ברזילי, בראשותו של פרופ' חזי לוי, חרת על דגלו להיות מוביל בתחום הרפואה המודרנית. פרופ' חזי לוי | צילום: דוברות ברזילי

שיתוף הפעולה החל ב־2019, עם הגעתו למרכז של ד"ר וינקלר פיוטר, מומחה עולמי מפולין, שחבר לד"ר דז'ברוב ולד"ר יבגני לי, מומחה בניתוחי גב זעירים פולשניים. העבודה נקטעה זמנית בשל משבר הקורונה אך חודשה בשנה האחרונה. ההצלחה הובילה להטמעת השיטה החדשנית בחלק מהפרוטוקול הרפואי המוצע למטופלים.

הניתוח האנדוסקופי בעמוד השדרה מתאים לטיפול בפריצת דיסק או להיצרות בעמוד השדרה, שהיא למעשה לחץ על שק העצבים, שמאפיין בעיקר אוכלוסייה מבוגרת וגורמת לה לקושי בהליכה.

איך מתבצע ההליך? בניתוח אנדוסקופי מחדירים צינור דק לחוליות בעמוד השדרה, ולאחר זיהוי המיקום המדויק, בעזרת מכשיר שיקוף, מתחיל הניתוח עצמו שבו מוחדרת מצלמה לתוך תעלת השדרה ואז ניתן להוציא את פריצת הדיסק או לטפל בהיצרות תעלת השדרה. בסוף הפעולה ניתן לזהות אם שק העצבים משוחרר ולסיים את הניתוח.

ווייז לעמוד השדרה

גם בניתוחי קיבוע החוליות המרכז הרפואי ברזילי עושה שימוש בשיטות חדשניות, המאפשרות קיבוע של החוליות תוך שמירה על הרקמות והכנה מדויקת של המשתלים. במצבים שבהם נדרש קיבוע לעמוד השדרה בגלל שבר בחוליה או לחץ מתמשך על מבנים עצביים ניתן לנתח בשיטה המסורתית או באמצעות שיטה חדשנית העושה שימוש במערכות מחשב מתקדמות היוצרות תמונה תלת ממדית של עמוד השדרה.

"הודות לשיטה זאת אנו יכולים לבצע את ההליך בחתך קטן המפחית את הנזק לשרירי הגב", אומר ד"ר דז'ברוב. "מיקום מדויק של ברגי הקיבוע מבטיח את הצלחת הניתוח. כל זאת תוך חשיפה מזערית של החוליות המנותחות, בדומה למערכת GPS המאפשרת ניווט בכביש. בסיום ההליך אנו מוודאים באמצעות CT את הצלחתו, כך שהמטופל משוחרר רק לאחר שההליך הסתיים על הצד הטוב ביותר".


BrandVoice הוא מותג התוכן השיווקי של פורבס ישראל

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן