חברת המידע העסקי BDI פרסמה היום נתונים מדאיגים לגבי המגזר העסקי והפרטי במשק. מספר השיקים החוזרים בשל אי כיסוי מספק עלה בשנה החולפת לצד זינוק של 54% במספר התאגידים בעלי חשבונות מוגבלים. בנוסף, עלו בשנה החולפת הסכומים הממוצעים של השיקים החוזרים.
מנתוני BDI עולה שסכום שיק חוזר ממוצע בשנת 2012 עמד על כ-8,250 שקל, גידול של כ-6% בהשוואה לשנת 2011; סכום שיק ממוצע שלא כובד בשל אי כיסוי מספק (אכ"מ) נאמד בכ-4,180 שקל, גידול של כ-3% בהשוואה ל-2011.
לקבלת כל העדכונים, הדירוגים והניתוחים – עשו לנו לייק בפייסבוק
עוד מעריכים ב-BDI שמספר השיקים החוזרים של פרטים ותאגידים יחדיו ב-2012 הסתכם בכ-3.65 מיליון שיקים, כאשר מספר השיקים החוזרים מסיבת אי כיסוי מספק (אכ"מ) מוערך בכ-1.53 מיליון שקים. סכום השיקים שחזרו מסיבת אכ"מ נאמד ב- 6.4 מיליארד שקל, גידול של כ-1% בהשוואה לשנת 2011.
צילום: IngImages A.S.A.P
למתן שיקים שאינם מכובדים על ידי הבנק ישנן כמובן השלכות: בשנה החולפת, נרשמו 6,962 חברות, אשר הוטלו מגבלות משמעותיות על חשבונות הבנק שלהן. זאת, לאחר ש-10 שיקים ומעלה שנתנו – סורבו, ובין הסירוב הראשון לאחרון עברו לפחות 15 יום, ונשלחה התראה לחברה לאחר 5 שיקים מסורבים ראשונים.
"הגבלת החשבון מהווה כתם משמעותי על כל חברה עסקית כיוון שגם בתום השנה נותר הרישום והוא עלול לפגוע בהתנהלות מול גופים פיננסיים בעתיד", מסבירה תהילה ינאי, מנכ"ל משותף ב-BDI. "גם אם יינתן אשראי לעסק שהוגבל חשבונו בעבר, רוב הסיכויים שהמלווה ידרוש בטחונות גבוהים יותר ופרמיה גבוה יותר עבור תוספת סיכון", היא אומרת.
ינאי מוסיפה כי ב-2013 צפויה להיות עלייה נוספת במספר השיקים החוזרים והחשבונות המוגבלים של חברות ועסקים. זאת על רקע מצוקת אשראי שחווים רבים מהעסקים והאקלים העסקי הבעייתי המתבטא בירידה במוסר התשלומים, ובאותו אופן בעלייה במספר השיקים החוזרים בשל אי כיסוי מספק".
|