בימים הקרובים צפוי יו״ר מפלגת ימינה להתמנות לתפקיד ראש הממשלה ה-13 של ישראל ולהחליף את ראש הממשלה הנוכחי בנימין נתניהו שמחזיק ברסן השלטון כבר למעלה מעשור שנים. כפי שפורסם לראשונה בחשיפה של פורבס ישראל, צפוי בנט לשלשל לכיסו רווח של כחמישה מיליון דולר בזכות השקעתו המוצלחת בחברת הפינטק פיוניר (Payoneer), שמתכננת לבצע הנפקת ספאק לפי שווי של יותר משלושה מיליארד דולר.
במרוצת השנים הרוויח בנט במהלך קריירת ההייטק הקצרה והמוצלחת שלו עשרות מיליוני שקלים, כשגם לאחריה, אחרי שנכנס לפוליטיקה ומסר את תיק ההשקעות שלו לנאמנות עיוורת, שלשל לכיסו סכומים נכבדים. האקזיט הצפוי מהנפקת פיוניר מצטרף לשורה של עסקאות נוספות בזכותן הרוויח בנט עשרות מיליוני שקלים אשר על פי הערכת פורבס הקפיצו את שוויו האישי לכ-100 מיליון ש״ח. בכך עוקף ראש הממשלה המיועד, את ראש הממשלה המכהן בנימין נתניהו, שהונו מוערך על ידי פורבס כיום בכ-70 מיליון ש״ח.
את הונו הגדול התחיל לצבור בנט כבר לפני עשור וחצי בזכות עסקת מכירת סאיוטה (Cyota), כשכיהן אז כמנכ״ל החברה. ב־2005, שש שנים לאחר שהקים יחד עם ד״ר מיכל צור שלו, בן אנוש וליאור גולן את חברת אבטחת המידע שהעסיקה תחת ניהולו 140 עובדים, מכרו אותה בנט ושותפיו לחברת אבטחת המידע האמריקאית RSA תמורת 145 מיליון דולר. על פי ההערכות, בנט הרוויח מהעסקה כחמישה מיליון דולר.
בשנת 2009 כאיש עסקים פרטי התמנה בנט לתפקיד מנכ״ל סולוטו – הסטארט-אפ הצעיר של היזמים ישי גרין ותומר דביר שפיתחו שירות תמיכה מרחוק למחשבים אישיים ומכשירים ניידים. בנט לא בילה זמן רב כמנכ״ל סולוטו והמשיך לפתח את הקריירה הפוליטית דווקא כמנכ״ל מועצת יש״ע, אך זכה בזכות התפקיד הקודם לחבילת אופציות יפה. ב-2013 עם מכירת החברה לאמריקאים ב-130 מיליון דולר מקבל בנט – שבתקופה זו כבר מכהן כשר הכלכלה וחשבונו כבר מנוהל בנאמנות עיוורת – שלושה מיליון דולר.
סטארט-אפ נוסף שנפתלי בנט השקיע בו כבר ב-2010 הוא Wisestamp שמספקת פתרונות לבעלי עסקים קטנים. הסטארט-אפ הישראלי נמכר לפני כשנתיים לחברה ישראלית מתחרה בסכום לא ידוע. אך על פי הערכות פורבס ישראל גם מעסקה זו שלשל בנט לכיסו סכום של כ-2.5 מיליון דולר.
מלבד השקעות מוצלחות בסטארט-אפים, זכה בנט להצלחה גם בזכות השקעת נדל״ן לא רעה. הווילה ברעננה, אותה רכש בנט ב־2007 תמורת 8.3 מיליון שקל, רגע אחרי האקזיט שעשה, כבר הכפילה את ערכה מאז והיא מוערכת כיום ב-17 מיליון שקל – תשואה של יותר מ-100%.
סך הכל נאמד הונו הכולל של נפתלי בנט בכ-100 מיליון ש״ח, גבוה בעשרות מיליוני שקלים מהאדם אותו הוא אמור להחליף בקרוב בבלפור. הונו של ראש הממשלה נתניהו מוערך כיום על ידי פורבס ישראל בכ-70 מיליון שקל.
נתניהו: רווחי נדל"ן
נתניהו, להבדיל מבנט, לא צבר את עיקר הונו בזכות השקעות היי-טק נוצצות בסטארט-אפים מצליחים שנמכרו בעסקאות ענק מתוקשרות אלא דווקא בעסקאות נדל״ן, מסורתיות ושמרניות.
נתניהו כפי הידוע מחזיק היום בשלושה נכסים –וילה של שתי קומות בקיסריה, המשתרעת על שטח של 1.4 דונם ושטח בנוי של 500 מ”ר וכוללת שתי קומות מרתף ובריכת שחיה; דירת דופלקס בשטח 240 מ”ר בשכונת רחביה בירושלים ואחזקה של 50% בבית הבנוי על מגרש של כחצי דונם בשכונת קטמון בירושלים, נכס אשר קיבל בירושה.
פרט לנכסי הנדל”ן מחזיק ראש הממשלה בהון שצבר כאשר יצא למספר שנים מהחיים הפוליטיים, אז פנה לשוק העסקי, העביר הרצאות ושימש כיועץ אסטרטגי של החברות BATM ואלקטריק פיול. משתיהן קיבל לצד משכורות נאות גם אופציות – המוערכות בכ־2.5 מיליון דולר. כמו כן, ההערכה היא שהרוויח תמורת הרצאותיו לא פחות מ־5 מיליון שקל.
לנתניהו יש גם תיק השקעות, אשר מנוהל בנאמנות על פי החוק. על פי פרסומים שונים כלל תיק ההשקעות מניות במפעל פלדה (SeaDrift) אותן מכר לאחר שנבחר לראש הממשלה, במחיר של כ-16 מיליון שקל.
ניר ברקת: הח"כ המיליארדר הראשון
ועם כל הכבוד לפורטפוליו ההשקעות המרשים של שני הפוליטיקאים הבכירים, בנט ונתניהו, המקום הראשון מבין הפוליטיקאים העשירים בישראל שמור לניר ברקת – ובפער ניכר. ברקת, מי שכבר הוכתר בעבר כראש העיר העשיר ביותר וכפוליטיקאי העשיר ביותר על פי דירוג הפוליטיקאים העשירים בישראל של פורבס ישראל, הפך השנה גם חבר הכנסת המיליארדר הראשון בישראל.
ברקת, שהיה איש אמיד מאוד עוד לפני ההתפתחויות האחרונות, הפך למיליארדר בזכות הנפקת ה-SPAC המיועדת של איטורו (eToro), פלטפורמת ההשקעות הדיגיטלית, שהכפילה בחודשים האחרונים את שוויה פי ארבעה – והוא העומד כיום על 10.4 מיליארד דולר. ההשקעה המוקדמת באיטורו צפויה להניב לקרן ההשקעות BRM קפיטל כמיליארד דולר בזכות אחזקה של 10% מסך הון המניות הכולל של החברה המונפקת.
ברקת אשר מחזיק בנתח שווה של 33%, בדומה לאחיו, אלי ברקת ולשותפו יובל רכבי, צפוי לשלשל לכיסו רווח נקי של כ-230 מיליון דולר, לאחר מס (כ-750 מיליוני שקלים). בכך ההון הכולל של חבר הכנסת, שהוערך על ידי פורבס לפני המכירה בכ-600 מיליון ש״ח, יותר מהוכפל והוא מוערך כעת בכ-1.4 מיליארד שקל.
את הונו העצום צבר ברקת בזכות מספר השקעות מוצלחות שביצע באמצעות קרן ההשקעות BRM קפיטל שהקים יחד עם אחיו אלי ועם שותפו יובל רכבי המחזיקים כולם בנתח שווה – השקעות אשר הניבו להם רווחים עצומים.
את הפריצה הראשונה והגדולה ביותר (עד כה) בעולם השקעות הון הסיכון עשו השלושה בזכות השקעה בצ׳ק פוינט, כשזו עוד הייתה סטארט-אפ קטן ולא מוכר. השקעה ראשונית של 400 אלף דולר בחברת הסייבר הקטנה אי שם בתחילת שנות ה-90׳ תפחו בתוך עשור עם נסיקת החברה והפיכתה לענקית אבטחת מידע גלובלית ל-400 מיליון דולר. בהמשך הגיעו רווחים רבים נוספים מהשקעות שביצעו בחברות שנמכרו לבסוף בעסקות גדולות, בין השאר, למייקרוסופט, אינטל ואיביי – מהלכי השקעה שהניבו לקרן רווחים של עשרות מיליוני דולרים לאורך השנים.