טלסקופ החלל המדובר של השנה החולפת – ג'יימס ווב (JWST) – שוגר לחלל בחג המולד 2021, החל לעבוד במהלך השנה האחרונה וסיפק לנו כמה תמונות עוצרות נשימה. עם זאת, היו מקורות רבים נוספים לתמונות חלל מדהימות – מטלסקופ החלל האבל, טלסקופ שמש חדש ומשימות של נאס"א, הכוללות ריסוק אסטרואיד וריחוף על פני הירח.
המאפיינים הטכניים העיקריים של הטלסקופ הם: מראה ראשית בעלת קוטר של 6.5 מטרים, עמדת תצפית רחוקה ביחס לכדור הארץ והשמש ולא מושפעת מאטמוספירת כדור הארץ. הכלים האלו יאפשרו לו לממש את שתי מטרותיו המדעיות העיקריות – חקר היווצרות והתפתחות גלקסיות, וחקר הגורם לתצורה של כוכבים וכוכבי לכת.
להלן 15 תמונות החלל הטובות ביותר לשנת 2022, מדורגות:
15. התמונה האחרונה של Mars InSight
InSight, הנחתת של נאס"א על מאדים סיימה את משימתה לאחר שהתכסתה באבק אדום. הנחתת המצוידת בסיסמוגרף הוכרזה כהצלחה יוצאת דופן, ולאחר 6 ימים של נתק בתקשורת ב-19 לספטמבר השנה היא פרסמה את תמונתה אחרונה בטוויטר.
14. החללית אוריון על פני הירח
משימת ארטמיס 1 של נאס"א יצאה לדרך בנובמבר 2022 והייתה טיסת ניסוי לא מאוישת של החללית אוריון שהקיפה את הירח. ב-5 בדצמבר היא צילמה את התמונה הזו של הירח, וחזרה בבטחה לכדור הארץ כשצנחה במימי האוקיינוס השקט כמה ימים לאחר מכן.
13. הגלקסיה הספירלית המלכותית של האבל
טלסקופ החלל האבל צילם את הגלקסיה הספירלית 6956 NGC בשנת 2022. הגלקסיה קיימת במרחק של 214 מיליון שנות אור בקבוצת הכוכבים דלפינוס, "הדולפין".
12. הצל של גנימד
חללית ג'ונו של נאס"א ממשיכה לרחף סביב צדק, כוכב הלכת הענק. בשנת 2022 היא התקרבה לאירופה, איו וגנימד, ירחיו של צדק. ב-25 בפברואר 2022 היא צילמה את התמונה הזו של הצל של גנימד על ראשי העננים של צדק. בזמן הצילום החללית הייתה במרחק של מעל 70 אלף קילומטרים מכוכב הלכת, קרובה פי 15 ממסלולי הירח הענק.
11. 'טיל הירח' של נאס"א על משטח ההמראה
ב-16 בנובמבר 2022 שוגרה לראשונה רקטה של מערכת שיגור החלל (SLS) של נאס"א, שהטיסה את החללית אוריון אל מעבר לירח ובחזרה למשימתה המוצלחת, ארטמיס 1.עם זאת, כמה מהתמונות האייקוניות ביותר של המשימה צולמו למעשה בזמן שהטיל המתין על משטח ההמראה במשך רוב קיץ 2022.
10. אדוות מים על הכוכב האדום
ה-Mars Reconnaissance Orbiter של נאס"א צילם ביוני תמונה זו של מכתש גמבואה על מאדים המראה דיונות חול, פסגות וכיפות.
9. 'דלת החייזר' של קיוריוסיטי
במאי 2022 חשף Curiosity, הרובר של נאס"א את מה שנראה כמו "דלת של חייזר" באזור הר שארפ שהוא חוקר. התמונה הפכה ויראלית ברשתות החברתיות עם טענות שהחריץ נראה מלאכותי, אך הוא לא- זו כנראה תוצאה של שחיקה טבעית. בנוסף, הוא ברוחב של כ-27 ס"מ בלבד.
8. נאס"א מכוונת מחדש אסטרואיד
איך מפנים אסטרואיד ממסלול ההתנגשות עם כדור הארץ? שולחים חללית שתתרסק לתוכו, כמובן. זה מה שעשתה נאס"א ב-26 בספטמבר 2022 – ניסוי הסטת אסטרואיד כפול (DART), שהשפיע על אסטרואיד התרגול דימורפוס. תמונה זו היא התמונה השלמה האחרונה שצולמה על ידי המצלמה המובנית בלווין הזעיר שנשאה הגשושית, שתי שניות בלבד לפני הפגיעה באסטרואיד.
7. הענן הקוסמי של האבל
JWST אולי קיבל את כל תשומת הלב, אבל טלסקופ החלל האבל המשיך לספק תמונות מדהימות במהלך 2022. בתמונה מופיע חלק מערפילית הלגונה 6530 NGC הנמצאת בקבוצת הכוכבים קשת.
6. תקריב של הירח הקפוא אירופה
ירח אירופה של כוכב הלכת צדק צולם בספטמבר 2022 מקרוב על ידי החללית ג'ונו כשהיא הייתה רק 352 ק"מ ממשטח הקרח השבור שלו. בגלל השילוב הלא סדיר של הרכסים והרצועות החוצים את הירח, הוא מכונה לעיתים קרובות "שטח כאוטי" ע"י גיאולוגים פלנטריים.
5. 'צוקים קוסמיים'
קבוצת התמונות הראשונה שהתקבלה מטלסקופ החלל ג'יימס ווב ופורסמה בקיץ 2022, "צוקים קוסמיים", מציגה את אחד התכשיטים של שמי הלילה הדרומי של חצי הכדור, ערפילית קארינה. היא נמצאת במרחק של 7,600 שנות אור ובמרחב של 300 שנות אור והיא אחת הערפיליות הגדולות ביותר בשמיים.
4. תמונות ראשונות של טלסקופ סולארי חדש
טלסקופ השמש החדש Inouye בהוואי ראה "אור ראשון" ביוני 2022 וחגג את המאורע על ידי פרסום ארבע תמונות תקריב חדשות ומדהימות של השמש. הוא מציג את התמונות הראשונות של הפוטוספירה, השכבה המהווה את פניה הנראים של השמש. ביותר של אטמוספירת השמש.
3. יופיטר באינפרא אדום
JWST לא מצלם רק גרמי שמיים עמוקים. באוגוסט 2022 הוא פרסם את תמונת הניסוי הראשונה של צדק – תמונת אינפרא אדום שמראה את הסערות בכוכב הלכת, את פסי העננים, זוהר השמש הקלושה, הטבעות והירחים הזעירים שלו.
2. החור השחור שלנו
במאי 2022 נראתה התמונה הראשונה אי פעם של החור השחור העל-מאסיבי שנמצא במרכז הגלקסיה שלנו – המכונה קשת A* – שפורסמה על ידי טלסקופ אופק האירועים (EHT). התמונה הגיעה מאותו צוות של למעלה מ-300 מדענים בינלאומיים שיצרו את התמונה הראשונה אי פעם של חור שחור בגלקסיה אחרת בשנת 2019. התמונה צולמה באמצעות רשת של 11 טלסקופים על פני הגלובוס, שיצרו טלסקופ "בגודל כדור הארץ", ומראה למעשה לא את החור השחור עצמו, אלא את הצל של אופק האירועים סביבו – ומכאן שמו של ה-EHT.
1. 'עמודי הבריאה'
"עמודי הבריאה" צולמו לראשונה על ידי טלסקופ החלל האבל בשנת 1995, וזה היה רק עניין של זמן עד ש-JWST יקבל את תורו איתם. בסוכנות החלל האמריקנית הסבירו כי עמודים אלו מורכבים מגז בין-כוכבי קריר ואבק הנראים לעיתים שקופים למחצה באור אינפרא אדום. בנאס"א הוסיפו כי הצילומים החדשים יעזרו לחוקרים לדייק את המודלים שלהם להיווצרות כוכבים על ידי זיהוי ספירות הרבה יותר מדויקות של כוכבים שזה עתה נוצרו, יחד עם כמויות הגז והאבק באזור.