כשבוחנים את גרף התשואות השנתיות של קופות התגמולים והפיצויים, אפשר לקבל מושג עד כמה השנים האחרונות היו תנודתיות וחריגות בנוף הכללי. אחרי שנת השיא של 2021, במהלכה השיאו הקופות תשואה שנתית ממוצעת של יותר מ־12% – הטובה ביותר מאז 2009 – הגיעה 2022 עם תשואה שלילית של 8% – הגרועה ביותר ב־13 השנים האחרונות. 2023 היתה מבחינה זו שנת תיקון, במהלכה זינקו התשואות בחזרה מעלה וסיכמו שנה חזקה עם תשואה של 8.8% בממוצע.
בשנים תנודתיות כאלו עולה במיוחד חשיבותם של מדדים ונתונים אמפיריים – מי ניהל ביעילות והשיג את התוצאות הטובות ביותר לטווח הארוך, ואילו קופות גמל בכל מסלול השיגו את הביצועים הטובים ביותר במגוון פרמטרים של תשואה, סיכון ויעילות לאורך זמן.
גמל כללי
מבין קופות הגמל שנבחנו במסלול הכללי של קופות הגמל – המנצחת הברורה של השנה בדירוג היא אנליסט גמל ישראל, קופת הגמל הכללית של אנליסט, שהשיגה השנה תשואות עדיפות באופן מובהק מיתר הקופות במסלול (11.7%), וכך גם בשלוש השנים האחרונות (20.7%) ובחמש השנים האחרונות (45.8%).
קופת הגמל בר של כלל, המנהלת נכסים בהיקף כולל של כ־4.4 מיליארד שקל, ודורגה ראשונה במסלול אשתקד, ירדה השנה למקום השני אחרי שהשיאה תשואת חסר בטווח הקצר (6.2% בשנה אחרונה).
גמל מנייתי
במסלול המנייתי מדורגת קופת הגמל של מור אלפא מור תגמולים מניות במקום הראשון, בעיקר בזכות התשואה הפנומנלית שהשיגה בחמש השנים האחרונות במצטבר – 144.6%. חרף התשואות המרשימות לטווח הבינוני (5 שנים אחרונות) הביצועים לטווחים היותר קצרים, נעו סביב הממוצע.
בשנה האחרונה השיאה הקופה המנייתית של מור תשואת חסר יחסית לממוצע הקופות במסלול וכמעט מחצית מהתשואה השנתית שהשיגה קופת הגמל של אנליסט – ׳אנליסט גמל מניות׳ – המדורגת השנה במקום השני.
גמל אג"ח
במסלולי האג״ח המדורגת ראשונה היא קופת הגמל של מיטב גמל אג"ח ללא מניות, בזכות תשואה עודפת שהשיאה השנה (5.3%) לעומת יתר הקופות במסלול. גם בבחינת התשואות בשלוש השנים האחרונות (10.9%) ובחמש השנים האחרונות (21%) ניצבת מיטב בראש ובפער ניכר מול המתחרות, תוך שהיא מציגה מדדי יעילות טובים יותר.
גמל מסלול תלוי גיל
בדירוג ניהול קופות הגמל במסלולי תלויי הגיל ניצבו אשתקד בראש מיטב והפניקס. גם השנה השניים האלה הצטיינו, אך את הפסגה כובש השחקן החדש שמדורג השנה בפעם הראשונה וניצב נכון להיום במקום הראשון – מור. כפי שכבר הוזכר, השנה האחרונה לא היתה הטובה ביותר עבור בית ההשקעות מבחינת התשואות, שנעו בסיכום הכולל סביב הממוצע בענף, אך הפער מהמתחרות הצטבר בזכות הביצועים בשנים קודמות.
במסלול לבני 50 ומטה השיג מור בחמש השנים האחרונות תשואה של 77.3% – כמעט כפול מאלו של ילין לפידות (44.5%) ואנליסט (46.6%), שדורגו מיד אחריה והשיגו תשואות עדיפות בטווחי זמן קצרים יותר (שלוש שנים אחרונות ושנה אחרונה). גם במסלול לבני 50 עד 60 ובמסלול לבני 60 ומעלה דורגה קופת הגמל של מור במקום הראשון בזכות תשואות עודפות בחמש השנים האחרונות וביצועי יעילות וסיכון טובים יותר.
בתי ההשקעות מיטב וילין לפידות אשר הגיעו למקום השני והשלישי בהתאמה בדירוג הכללי של קופות הגמל בלטו גם הם בתשואות גבוהות מהממוצע בענף בטווח הקצר והבינוני.
קופות הגמל להשקעה
קופות הגמל להשקעה הפכו בשנים האחרונות למוצר חיסכון מבוקש מאוד בקרב ציבור החוסכים, בעיקר הודות להטבות המס, גמישות הניהול וכמובן התשואות הגבוהות שהשיגו הקופות בהשוואה לשאר אפיקי החיסכון. ב־2023 השיגו הקופות תשואה ממוצעת של 13%, מה שהופך את השנה לאחת השנים החזקות ביותר מאז הושקו לראשונה לפני שבע שנים. מאז זרמו מיליארדי שקלים מדי שנה לאפיק החיסכון, ונכון להיום מנוהלים בו יותר מ־43 מיליארד שקל – גידול של יותר מ־22% לעומת אשתקד.
קופת הגמל להשקעה במסלול הכללי, שבו מנוהלים קרוב למחצית מסך הכספים באפיק הגמל להשקעה (כ־20 מיליארד שקל), מדורגת מור קופות גמל להשקעה כללי עם תשואה של 56% בחמש השנים האחרונות. בהתאם למגמה הכללית, גם כאן קופות הגמל של בית ההשקעות לא התבלטו בשנה האחרונה והשיגו תשואת חסר לעומת הממוצע בענף (9.2% בשנה האחרונה). קופות הגמל להשקעה של אנליסט וילין לפידות דורגו במקומות השני והשלישי בהתאמה, בעיקר בזכות תשואה של יותר מ־12% בשנה האחרונה.
במסלול המנייתי, בו מנוהלים נכסים בהיקף כולל של כ־12 מיליארד שקל, זכתה אנליסט קופת גמל להשקעה מניות לציון הגבוה ביותר. בשנה האחרונה צברה הקופה תשואה של יותר מ־22% – כמעט כפול מקופת הגמל המתחרה של מור. גם קופת הגמל להשקעה של ילין לפידות הציגה תוצאות חזקות עם תשואה שנתית של כ־21% בשנה האחרונה וכמעט 30% בשלוש השנים האחרונות.