ביל גייטס בראיון מיוחד לפורבס: המטרה – לצאת מרשימת עשירי העולם

ביל גייטס | צילום: Gates Foundation
ביל גייטס | צילום: Gates Foundation
האיש שהיה פעם העשיר בעולם מסביר מדוע החליט, יחד עם אשתו לשעבר מלינדה, לתרום את רוב הונם עוד בחייהם • בראיון נרחב הוא מתאר את השותפות הפילנתרופית שלהם שממשיכה גם לאחר הגירושין ואת ההשראה שהוא מקבל מוורן באפט

לפי ביל גייטס, אנחנו נמצאים בתקופת שפל: מגפת הקורונה עדיין לא מאחורינו ומתנהלת מלחמה ממושכת באוקראינה. בתקופות כאלה, הנטייה לבצע מהלכים מורכבים נמוכה. את הדברים אומר המיליארדר והמייסד השותף של מיקרוסופט בראיון בלעדי לפורבס, יום לפני שהוא מתכוון להכריז על אחת התרומות המשמעותיות ביותר בתולדות הפילנתרופיה – 20 מיליארד דולר, שאותם יעביר החודש לקרן על שמו שהוא מנהל, לעת עתה, עם אשתו לשעבר, מלינדה פרנץ' גייטס.

מהלך זה מגדיל את התרומה של בני הזוג לשעבר לסכום של 55 מיליארד דולר, והופך אותם לפילנתרופים הגדולים ביותר בכל הזמנים. הם עוקפים את חברם וורן באפט, שתרם 48 מיליארד דולר, רובם לקרן גייטס.

המשמעות עצומה: קרן גייטס, הגדולה בעולם, תגדיל כעת את הוצאותיה ב־50%, ל־9 מיליארד דולר בשנה עד 2026; יותר מהוצאות הסיוע של כל מדינות העולם, למעט חמש מדינות, לפי החישוב של גייטס. "המהלך הולך להאיץ את כל העבודה שאנחנו עושים", הוא אומר.

מעבר לתוספת של 3 מיליארד דולר בכל שנה למען שוויון מגדרי, מיגור מחלות ותמותת תינוקות, ומטרות אחרות של קרן גייטס – זוהי הצהרה בת 11 ספרות על כך שעל עשירי העולם להשתמש בפילנתרופיה שלהם בצורה אינטנסיבית ומיידית, במקום לאפשר לדורות של מנהלים לתת אותה במשורה לאורך מאות שנים. "זה כאילו הם מנסים למקסם את הזמן שבו הקרן שלהם תוכל להתקיים", אומר גייטס, "במקום לחשוב על דברים בעלי השפעה גדולה שניתן לעשות עכשיו".

הזינוק בהוצאות הקרן מאשש את העיקרון "לתת בזמן שאתה חי", שגילם צ'אק פיני, מייסד הדיוטי פרי בן ה־91, שתרומה של 8 מיליארד דולר הסירה אותו מרשימת 400 עשירי ארה"ב של פורבס והפכה אותו לאדם כמעט חסר כל. במקום לחכות למותו, גייטס אומר כעת כי הוא מתכוון לתת מהונו עד שיוסר מרשימת המיליארדרים של פורבס, בעודו בחיים (הודות למתנה האחרונה הזו, הוא ירד מקום אחד למקום החמישי בעולם, עם שווי נקי של כ־102 מיליארד דולר מחוץ לקרן). "עם עוד שתי מתנות בסדר גודל כזה, הייתי מוריד את עצמי מהחלק העליון של הרשימה", אומר גייטס. "יקח זמן לצאת לגמרי מהרשימה, אבל הכיוון שלי הוא ברור".

"נוכל לנהל את הקרן יחד לנצח"

תרומה זו של 20 מיליארד דולר עשויה לשקף את המצב הנוכחי בין גייטס לגרושתו. בניגוד לפרידה של ג'ף בזוס ומקנזי סקוט – פיצול פיננסי נקי ששחרר את סקוט להיות ללא ספק הפילנתרופית המשפיעה ביותר של העשור, הזוג גייטס מנהלים יחד את הקרן הגדולה בעולם. לפיכך התפצלות הזוג היא עניין בעל חשיבות בינלאומית, במיוחד שהם אמורים להחליט בתוך שנתיים על עתיד שיתוף הפעולה ביניהם. אם אחד מהם יסרב להמשיך בסטטוס קוו, ביל גייטס יממן את הפעילויות הפילנתרופיות הנפרדות של מלינדה.

"אני חושב שלפי כל הסימנים, נוכל לנהל את הקרן ביחד לנצח", אומר גייטס. לדבריו, הוא התייעץ לראשונה איתה ועם מנכ"ל הקרן, מארק סוזמן, בנוגע להעברה של 20 מיליארד דולר לפני שלושה חודשים, ובסופו של דבר עירב גם את באפט ואת מועצת הקרן. אי היציבות הכלכלית במהלך אותה תקופה לא עצר אותו, בין השאר בעידודה של אשתו לשעבר.

ביל ומלינדה גייטס לפני הפרידה | צילום: Gates Foundation
ביל ומלינדה גייטס לפני הפרידה | צילום: Gates Foundation

"גם בתקופה הקשה של הגירושים, הצלחנו לעבוד בצורה בונה. זה תמיד הפתיע אותי עד כמה מלינדה ואני מסכימים על הדברים הבסיסיים, ויש כמה דברים שבהם היא מבינה טוב ממני. זכותה כמובן לדבר בשם עצמה, אבל נראה לי שאנחנו שותפים נהדרים"

"החדשות הטובות הן שגם בתקופה הקשה של הגירושים, שלמרבה המזל נמצאת מאחורינו כבר יותר משנה, הצלחנו לעבוד יחד בצורה בונה. זה תמיד הפתיע אותי עד כמה מלינדה ואני מסכימים על הדברים הבסיסיים, ויש כמה דברים שבהם היא מבינה טוב ממני, ואנחנו פשוט תומכים זה בזה. זכותה כמובן לדבר בשם עצמה, אבל נראה שאנחנו בשותפות נהדרת". גייטס הזכיר מסע שאשתו לשעבר עשתה לאפריקה לאחרונה. "היא נסעה לרואנדה, שם התכנסו ראשי מדינות חבר העמים הבריטי. היא נסעה לסנגל וכתבה לנו כל יום".

בהתחשב בכל זה, ובשפע הבעיות שצריך לפתור, מדוע קרן גייטס צריכה לעצור ב־9 מיליארד דולר בשנה? גייטס מכיר בכך ש־10 מיליארד דולר היו מייצרים מספר עגול, אך במקום זאת הוא ימתין עד 2026, כדי לבחון כיצד הקרן טיפלה בעליית ההוצאות. "אני לא קובע את 9 מיליארד הדולר כתקרה. אני אדע הרבה יותר על הנכסים ואיך הם מתפקדים מעכשיו ועד אז".

לגייטס יש גם את וורן באפט, שהורה על כך שהכסף שהוא נותן לקרן – הוא נתן או ייעד לקרן עד כה 56 מיליארד דולר – ינוצל במלואו תוך עשר שנים מפטירתו ("'תנו לעשירים של העתיד להתמודד עם בעיות העתיד', אמר לי באפט בהזדמנויות רבות"). זהו שטף של הוצאות פילנתרופיות שאורב מעל הקרן, אתגר

אלטרואיסטי שלפי הדיווחים מכונה על ידי המקורבים המתכננים אותה בתור "פרויקט לינקולן".

חשש מפוליטיקה רעילה לצד אופטימיות

יש רק תפנית אחת בסיפור: דוח אחרון של וול סטריט ג'ורנל מצביע על כך שבאפט עשוי להפנות נתח אחרון מכספו, שיכול להגיע בסופו של דבר לעשרות מיליארדים, לקרן Susan Thompson Buffett, שהקימה אשתו המנוחה, עם התמקדות גדולה בזכות להפלות. גייטס, שאומר: "אני אף פעם לא רוצה להתנהג כאילו אני לוקח את הנדיבות של וורן כמובנת מאליה", מאמין שהקרן שלו עדיין תקבל את עיקר הכסף הזה. "אין לי סיבה לחשוב שזה ישתנה. אני יודע ששלחתי לו את ההודעה הזו לפני כמה ימים, והוא מאוד מתלהב מהעניין".

וורן באפט. "לא לוקח את הנדיבות שלו כמובנת מאליה" | צילום: Shuterstock

"אני כל כך מושפע מוורן שאני בקושי יכול לטעון למחשבה מקורית בנוגע להבנה שלי בהשקעות או בגישה הכללית שלי לפילנתרופיה"

בלי קשר, לבאפט הייתה השפעה על ההחלטה. "אני כל כך מושפע מוורן שאני בקושי יכול לטעון למחשבה מקורית בנוגע להבנה שלי בהשקעות או בגישה הכללית שלי לפילנתרופיה". אף על פי שגייטס לא יתחייב לסגור את הקרן שלו באותה דחיפות שעליה הצהיר באפט, הוא אומר שהוא יכול לדמיין ניצול מלא שלה תוך רבע מאה, כדי לתת זמן לפרויקטים ארוכי הטווח.

העננים הגדולים ביותר באופק, מסביר גייטס, הם הפוליטיקה הרעילה הן מחוץ לארץ, במקומות שבהם הדמוקרטיה תחת איום, כמו לבנון וסרי לנקה, והן בתוך הארץ. הוא ציטט שיחה מארוחת צהריים משותפת עם ביל והילרי קלינטון כשאחד מילדיו שאל: "איך ארקנסו הפכה ממדינה כחולה למדינה אדומה?". "והם נתנו הסבר מבריק, אבל כששאלנו איך היא יכולה לחזור להיות מדינה כחולה?' הם ענו: 'אנחנו שמחים שיש כאן מישהו צעיר שאולי יש לו הסבלנות או דרך חדשה להסתכל בה על הפוליטיקה של ארה"ב'".

חוץ מכך, לאורך ריאיון זה ופרסום הבלוג שלו Gates Notes, ניסה גייטס להקרין אופטימיות בתקופה שבה העולם משתוקק לה. הוא מאמין במיוחד בפריצות דרך דיגיטליות אינדיבידואליות בחינוך, תחום שבו הקרן התעקשה לטפל לאורך השנים. "אני מלא תקווה בתחום זה. עם כמה מקורסי המתמטיקה החדשים האלה אנחנו באמת מתחילים לראות את ההשפעה שיכולה להיות לנו בתחום". כנ"ל בנוגע לתחומים כמו שירותים, הכללה פיננסית דיגיטלית ועוד. "יש הרבה דברים שאני אופטימי לגביהם", אומר גייטס.

הג'יימס בונד של הפילנתרופיה

נראה שוורן באפט וביל גייטס שאבו לא מעט השראה מהמיליארדר לשעבר צ'ארלס (צ'אק) פיני, ממייסדי רשת הדיוטי פרי שופרס. פיני, בן ה-91, מאמין בעיקרון Giving While Living – תרום כל עוד אתה חי. פורבס העריך בשנת 2020 כי פיני תרם במהלך ארבעת העשורים האחרונים יותר מ-8 מיליארד דולר לארגוני צדקה, אוניברסיטאות וקרנות ברחבי העולם. אחת מתרומותיו עוררה עניין בישראל, כשסייעה לטכניון ולאוניברסיטת קורנל לזכות במכרז להקמת קמפוס טכנולוגי בניו יורק.

פיני. תרם בחשאי | צילום: דיוויד קנטוול, פורבס

את רוב כספיו תרם פיני בצורה חשאית, ובשל כך כונה "ג'יימס בונד של הפילנתרופיה". ב-14 בספטמבר 2020, כשהוא בן 89, השלים פיני את משימת חייו, ולאחר שתרם את כל הונו הוא סגר את קרן הצדקה שהקים בשנת 1982 –Atlantic Philanthropies .

בשנים האחרונות גר פיני בדירה צנועה בסן פרנסיסקו, הדומה יותר לחדר במעונות סטודנטים. על הקירות תמונות של חברים ובני משפחה, ועל שולחן העץ הפשוט מוצב שלט קטן שעליו נכתב: "מזל טוב לצ'אק פיני על תרומה פילנתרופית בגובה 8 מיליארד דולר".

"צ'אק הוא אחד מאבני היסוד בהשראה ל-Giving Pledge", אמרבאפט כשהוא מתייחס לקמפיין שהשיק יחד גם גייטס שישכנע את עשירי העולם לתרום לפחות מחצית מהונם לפני מותם. "הוא מודל עבור כולנו. ייקח לי 12 שנים לאחר מותי לעשות את מה שהוא עשה במהלך חייו", סיכם באפט.

אלעד בלובשטיין

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן