טייקוני ההייטק (שוב) עשירים יותר מאי פעם

צילום: איתן פיינס, פורבס
צילום: איתן פיינס, פורבס
ג'נסן הואנג מייסד אנבידיה הוביל השנה את גל ה־AI, עליו רכבו מיליארדרי הטכנולוגיה. הם הוסיפו בשנה החולפת להונם (העצום ממילא) סכום מדהים של 750 מיליארד דולר

יש עשירים, ויש עשירים מאוד. וככל שחולפות השנים מוצאים את עצמם אילי הטכנולוגיה יותר ויותר בקבוצה השנייה. רשימת המיליארדרים העולמית של פורבס מונה נכון להיום 342 מיליארדרים שעשו את הונם בסקטור הטכנולוגי הרותח. אשתקד מספרם עמד על 313. כקבוצה, הם שווים יחד לא פחות מ־ 2.6 טריליון דולר, יותר מכל תעשייה אחרת. בשנה החולפת זינק הונם המצרפי ב־750 מיליארד דולר ־ שוב, קפיצה גדולה יותר מזו שרשמה כל תעשייה אחרת.

ובתוך כל העושר הזה לאיש לא הייתה שנה טובה יותר ממנכ"ל מטא. מארק צוקרברג, ״הילד״ בן ה־40, ראה בשנה החולפת כיצד השווי האישי שלו נוסק מעלה יחד עם מניית החברה שייסד. הוא צבר סכום עתק של 113 מיליארד דולר וכעת ההון שלו מוערך ב־177 מיליארד דולר. קפיצה של 182% במניית מטא הקפיצה את המולטי־מיליארדר, המחזיק ב־14% מהחברה, מהמקום ה־16 למקום הרביעי בדירוג המיליארדרים של פורבס, הדירוג הגבוה ביותר שלו אי פעם.

המהלך של צוקרברג, אותו כינה כ״שנת היעילות״ של מטא אשר כלל פיטורים, קיצוצים בעלויות והתמקדות בפרסום ובעסקי הליבה, התקבל על ידי השווקים הפיננסים במחיאות כפיים סוערות. החברה התבגרה, נכנסה לשנתה ה־20 ושילמה לראשונה דיבידנדים למשקיעים. צוקרברג באופן טבעי משקיע בכבדות גם בתחום הבינה מלאכותית, אותו תיאר בראיון לפורבס ב־2023 כטכנולוגיה אשר ״תחדור לכל דבר" במטא.

זו גם הסיבה העיקרית לקפיצה הגדולה בהון של עשירי ההיי־טק, בשעה ש׳טירוף הבינה מלאכותית׳ מניע המוני משקיעים לחברות הבונות מוצרי AI או מוכרות מוצרים לחברות AI. נער הפוסטר של התופעה הזו הוא על פי כל הדעות מייסד שותף ומנכ"ל אנבידיה ג'נסן הואנג, אשר חווה שנה מזהירה. זינוק של יותר מ־700% במניות החברה דחף את שווי השוק של יצרנית שבבי הגרפיקה, אנבידיה, אל מעבר לרף ה־3 טריליון דולר. זה הקפיץ את הונו של הואנג, המחזיק כ־3% מסך מניות החברה, לשווי כולל של יותר מ־77 מיליארד דולר ומיקם אותו בפעם הראשונה בין 20 העשירים בעולם.

על רקע הרתיחה הכללית, לא מפתיע להיווכח כיצד ענקיות הטכנולוגיה האמריקאיות נכנסות לפעולה בתחום, בזו אחר זו – משקיעות בכבדות במודלים בעלי שפה רחבה של בינה מלאכותית או מזרימות מיליונים רבים להשקעה בכוח העיבוד הנדרש להם. מיקרוסופט חתמה על שותפויות עם OpenAI ו־Inflection AI, אמזון ואלפבית השקיעו בכבדות ב־Anthropic AI ואלפבית פיתחה מודל משלה – ג'מיני (Gemini).

מיליארדרים ״כבדים״ נוספים כמו ביל גייטס, סטיב באלמר (מיקרוסופט), לארי פייג', סרגיי ברין (אלפבית), ג'ף בזוס (אמזון), לארי אליסון (אורקל) או מייקל דל (דל טכנולוגיות) ־ כולם עשירים השנה לפחות ב־20 מיליארד דולר יותר מאשר היו רק לפני שנה. אילון מאסק, האדם השני בעושרו בעולם, אמנם מתבסס על הרבה טכנולוגיה בטסלה, ההחזקה הרווחית ביותר שלו, אך הוא אינו נכלל בין מיליארדרי הטכנולוגיה, אלא כמיליארדר של תעשיית הרכב.

על גב הדרקון

"המהפכה התעשייתית הבאה כבר החלה". על ההצהרה הבומבסטית הזו חתום מי שמזוהה בתקופה הנוכחית יותר מכל עם מהפכת ה־AI, ג'נסן הואנג. "חברות ומדינות משתפות פעולה עם אנבידיה. הן עוברות מבסיסי ההתקנה של מרכזי נתונים מסורתיים בשווי טריליון דולר, למחשוב מואץ, לבנייה של סוג חדש של מרכזי נתונים", שיתף המייסד־שותף את חזונו עם המשקיעים, במהלך שיחת וועידה שקיים בחודש שעבר לרגל פרסום התוצאות הכספיות של החברה, ששוב היכו את התחזיות – "הכל נועד כדי לייצר סחורה חדשה", הדגיש, "בינה מלאכותית״.

עסקי ה־AI מתקדמים בקצב מהיר. מהיר מאוד. בהתאם זינק גם שוויה של ענקית השבבים, שסימנה לאחרונה שיא היסטורי נוסף, לאחר שעקפה את מיקרוסופט וקטפה את התואר ״החברה בעלת השווי הגבוה ביותר בעולם״, עם תג מחיר שחצה את רף ה־3.3 טריליון דולר.

באופן טבעי, כמי שייסד את החברה ב־1993, הפך אותה לציבורית ב־1999 ומאז הקמתה משמש כנשיא וכמנכ״ל – הואנג הוא המרוויח הגדול ביותר מהזינוק המטאורי בשווי המנייה של ענקית השבבים, שהפכה ללהיט ההיסטרי של וול־סטריט.

למעשה, את מסלול הצמיחה התלול של החברה אפשר לשרטט במדויק בקורלציה מושלמת לגרף השווי הנקי של מייסדה אשר מחזיק בנתח של כ־4% מהון המניות הכולל של החברה. במהלך חמש השנים האחרונות השלימה המנייה של ״הענקית הירוקה״, אנבידיה, תשואה נדירה של כמעט 3,500%. הואנג, באותה נקודת ציון של יוני 2019, היה שווה כ־4 מיליארד דולר, ודורג במקום ה־546 העשירים ביותר ברשימת המיליארדרים העולמית של פורבס. ארבע שנים מאוחר יותר, לפני קצת יותר משנה, השווי הנקי שלו כבר עמד על 21 מיליארד דולר והוא דורג במקום ה־76 בעולם. ברשימת המיליארדרים הנוכחית, שנחתמה באפריל האחרון, דורג במקום ה־19 עם הון של 77 מיליארד דולר.

אך גרף המנייה טס מאז בחדות והוסיף להונו האישי עוד עשרות מיליארדים נוספים תוך פרק זמן קצר להפליא. בזמן שמעצמת השבבים רכבה על גל הבינה מלאכותית כדי להפוך לחברה הציבורית בעלת הערך הגבוה ביותר בעולם, מנכ"ל אנבידיה ג'נסן הואנג הוא מי שרוכב על גב הדרקון היישר אל המקום ה־11 ברשימת עשירי העולם המתעדכנת בזמן אמת. שווי הנכסים הנקי שלו עלה ביותר מ־40 מיליארד דולר בתוך חודשים בודדים והקפיץ את שוויו הכולל המעודכן לקרוב ל־120 מיליארד דולר, נכון לסוף מחצית השנה הראשונה של 2024. מוקדם יותר השנה דיווחה החברה לרשות לניירות ערך על כוונתו של המנכ״ל־מייסד למכור חבילה רצינית של 600 אלף מניות עד סוף הרבעון הראשון של 2025 – מה שצפוי להכניס לכיסו הפרטי יותר מ־80 מיליון דולר במזומן.

הואנג כאמור משמש כמנכ"ל ונשיא אנבידיה מאז שייסד את החברה בתחילת שנות ה־90'. תוך שנים ספורות תחת ניהולו, הפכה יצרנית המעבדים הגרפים לציבורית ובשנים האחרונות זינקה במסחר – כשהיא מבססת שליטה כמעט אבסולוטית בשוק השבבים הדרושים להפעלת תוכנות בינה מלאכותית. ההישג החשוב ביותר של הואנג, עד כה, הוא ללא ספק הפיכת אנבידיה לענקית שבבים עולמית, קיבועה כחברה הדומיננטית ביותר בתחום ה־AI כיום – וכמובן, הכתרתה הסימבולית – אך החשובה – כחברה הגדולה בעולם מבחינת שוויה. 

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן