ההתרגשות בעיצומה עבור 80 אלף איש שיגיעו לאירוע ה־Burning Man במדבר הסלע השחור בנבדה, ארה"ב. המטרופולין הזמני, המוקדש "לקהילה, אומנות, ביטוי עצמי וקיימות", נפתח ב־28 באוגוסט והסתיים ב־5 בספטמבר, והוא המפגש הרשמי הראשון מאז פרוץ מגפת הקורונה.
אירוע "האיש הבוער" החל לראשונה ב־1986 ועבר למשכנו הנוכחי בנבדה בשנת 1991. האירוע המרכזי, במסגרתו שורפים דמות עשויה מעץ, נערך לקראת סופו של השבוע ומתואר כאקט של ביטוי עצמי. משתתפי האירוע שוהים כל שנה בקרוונים, אוהלים או מבנים ניידים, ויצירות האומנות המוצגות בו כוללות בין השאר פסלים ניסיוניים ואינטראקטיביים, מבנים, מיצגים ורכבי אומנות.
בישראל, האירוע האייקוני זכה לגרסה מקומית משלו – המידברן, אשר מוגדר כאירוע האזורי הרשמי של קהילת האיש הבוער העולמית. המידברן הוא האירוע השני בגודלו בעולם מחוץ לארצות הברית, אחרי דרום אפריקה.
הנושא של האירוע השנה הוא "חלומות בהקיץ", והוא מתואר כהזדמנות לחקור את כוחם הטרנספורמטיבי של חלומות, הן במובן המילולי והפיגורטיבי, ולחגוג עם ה"חולמים" שמתעלים את האנרגיה שלהם בדרכים מאירות עיניים, סוריאליסטיות, או אף משנות חיים. לדברי המארגנים של הפסטיבל, "לאחר טשטוש מעורפל וארוך של נדודי שינה בזמן המגפה, הגיע הזמן להתחיל לדמיין את העתיד שוב".
אחת התצוגות המרהיבות ביותר של חשיבה עתידנית בפסטיבל הן רכבי האומנות שנוצרו ונבנו על ידי כמה מהמעצבים והאומנים המוכשרים בעולם. מכיוון שכלי רכב אסורים בעיר "הסלע השחור", רק כמות מוגבלת של רכבי אומנות מותרת, והם אף מחויבים בהרשמה מראש במחלקת רכבי האומנות של הברנינג מן.
לברנינג מן יש תקנות מחמירות עבור רכבי האומנות. לפי אתר האינטרנט שלהם, "רכב אמנות הוא יצירה ייחודית וממונעת, והוא יכול להיבנות מאפס או להשתנות באופן קיצוני מרכב הבסיס שלו". השנה התקבלו 829 פניות – עלייה עצומה משנים קודמות.
הצלם סקוט לונדון, מוותיקי הברנינג מן, לכד בעדשת המצלמה שלו אינספור כלי רכב ומתקנים שונים לאורך השנים ושום דבר כבר לא מפתיע אותו: חייזרים, קרנף או אפילו דרקון נושף אש, המסתובבים באין מפריע בפסטיבל.
"לאחר הפסקה של כמה שנים בגלל המגפה, יש הרבה אנרגיה יצירתית עצורה בקהילת הברנינג מן", מספר סקוט. "רבים מאיתנו כבר חסרי סבלנות לחזור למדבר. וזה בא לידי ביטוי במספר רב של פרויקטים אומנותיים חדשים, רכבי אומנות רבים שיופיעו לראשונה בברנינג מן 2022".
סלון על גלגלים
"לא כל מכונית יכולה להיחשב כיצירת אומנות", הוא מוסיף. "העבודות לא נוצרות בין לילה, נדרשת המון אהבה, צוותים מסורים, מחסנים גדולים וציוד מתוחכם לבנייה. פרויקט אחד שאני מתרגש לגביו במיוחד הוא ה־Y Knot Saloon שיצר שון אורלנדו והצוות שלו ב־Enginered Artworks. מדובר בסוג של סלון על גלגלים המזכיר את המערב הפרוע של המאה ה־19. להיכנס אליו יהיה כמו להישאב לממד אחר ולמצוא את עצמך פתאום בשנת 1895, אבל עם טוויסט של הברנינג מן כמובן".
לונדון עובד בימים אלה על מהדורה מעודכנת ומורחבת של הספר "Burning Man: Art on Fire" (שיתוף פעולה עם ג'ניפר רייזר וסידני ארת'ל), ויראה אור בהוצאת Quarto בקיץ הבא.
אלכסנדרה לייר, ילידת פרנקפורט, היא אומנית עטורת פרסים הפועלת בכמה כלי תקשורת שונים. במהלך העשור האחרון, היא בנתה לעצמה מוניטין מרשים בזכות התמונות הדרמטיות והקולנועיות שלה אשר הוצגו בספרים שונים שפרסמה, ביניהם "המקום המהיר ביותר בעולם" ו"רכבי אומנות". כיום, אלכסנדרה עובדת על ספר שני סביב רכבי האומנות.
"השתתפתי בפסטיבל הברנינג מן במשך שנים", שיתפה לייר. "שמעתי עליו לראשונה כשחבר שלי נסע ב־1999, למה שהיה באותה תקופה פסטיבל קטן מאוד. הוא הראה לי תמונות וכחובבת רכב, הוקסמתי מיד ממה שבנו האומנים. מעולם לא ראיתי דבר כזה, אז החלטתי שאני חייבת ללכת".
"אני חושבת שהשנה זה יהיה משהו מיוחד", היא מוסיפה. "הפסטיבל לא התקיים כבר שנתיים, וכל האומנים מלאים באנרגיה ורוצים להציג את העבודות החדשות או הישנות שלהם. אני ממש מחכה לזה. בשבילי, הברנינג מן הוא פסטיבל האומנות הגדול בעולם. אני חושבת שהאווירה הולכת להיות מיוחדת מאוד אחרי כל כך הרבה זמן. אני גם מצפה לראות שוב את החברים".
ומהו הזיכרון המוטנטי האהוב עליה?
"לכל רכב מוטנטי יש סיפור, ואם אתה מכיר אותו, כל רכב הוא נפלא. אני חושבת שה Monaco־נהדרת. זוהי סירה שנבנתה כך שניתן ממש להשיט אותה. רכב מדהים נוסף הוא ה־Pulpo Mecanico, תמנון ענק שיורק אש בקצב המוזיקה. הוא מורכב מחלקים רבים שנאספו ממגרשי גרוטאות שונים".
תוצרת הארץ
שיגעון רכבי האומנות, ה״ארט קארס״, לא פסח גם על המידברן בישראל. ב־2018 אף התקיים אירוע ייחודי שעסק בנושא בפארק המוטורי בערד. למידברן, שיתקיים בנגב בסוכות הקרוב, מעריכים כי צפויים להגיע יותר מ־30 רכבי אומנות, שנבנים ומורכבים בימים אלה ברחבי הארץ.