פחות משלושה שבועות חלפו מאז אותה שבת נוראית של ה-7 באוקטובר אשר הציתה את המלחמה שנכפתה על ישראל, וכבר ברור שזו תהיה מערכה ארוכה. ייתכן שתימשך חודשים ארוכים, אם לא שנים. ועדיין, למרות הזמן הקצר שעבר מאז, אחת המסקנות החשובות שכבר ניתן להסיק במלחמה נגד ארגון הטרור הרצחני היא חשיבותה של זירת הלחימה ההסברתית.
תעמולת חמאס בנוגע ל״הפצצה הישראלית של בית החולים אל-אהלי״ הציתה מהומת אלוהים ברחבי המזרח התיכון. התעמולה השקרית, שנשענה על כזבים ומניפולציות ציניות ומרושעות, התפשטה במהירות כאש בשדה קוצים, הצליחה להבעיר מחאות נרחבות ברחבי העולם הערבי וגרמה לנזק תדמיתי ופוליטי קשה – עד שתוקנה במאמצי הסברה עילאיים.
סיפור ׳אל-אהלי׳ רק חידד עוד יותר את חשיבות זירת קרב ההסברה ואת האמצעים השונים שמופעלים כיום בזירת הלחימה המשתנה.
העניין סביב נושא ההסברה התפרץ שוב בתחילת השבוע בעקבות הדברים שאמרה במסיבת עיתונאים מאולתרת החטופה יוכבד ליפשיץ בת ה-85 ששוחררה משבי החמאס. מומחים בתחום התקשורת וההסברה הגדירו את האירוע כ"פיגוע הסברתי".
אז כיצד נלחמים במלחמת ההסברה של המאה ה-21? אחד מהכלים הטכנולוגיים, האפקטיביים והמתקדמים המשתתפים בקרב העכשווי רותם את טכנולוגיית הבינה המלאכותית למען ההסברה הישראלית. כיצד? בעיקר באמצעות הסרטת קטעי ווידאו של משפיענים וידוענים ישראלים המסבירים את הצד הישראלי בפני עשרות מיליוני עוקבים, צופים וגולשים בעשרות מדינות ברחבי העולם – ובשפה שלהם.
איך כל זה קורה? כאן בדיוק נעוצה החדשנות הגדולה. באמצעות טכנולוגיית AI מתקדמת מעובדים סרטוני ההסברה המצולמים בעיקר באנגלית לעשרות שפות שונות – צרפתית, גרמנית, איטלקית, ספרדית, יפנית ואפילו ערבית. כך, תוך כמה שניות משועתקים הסרטונים לעשרות גרסאות, בעשרות שפות שונות ומשוגרים באמצעות הרשתות החברתיות למיליוני גולשים.
בצד השני נחשפים העוקבים לסרטוני הסברה של נועה קירל מתארת בצרפתית ובספרדית מרגשת את זוועות הטבח שביצעו מחבלי החמאס בתינוקות, ילדים, נשים וקשישים, את אורי גלר משווה בגרמנית וביפנית שוטפת את זוועות החמאס לפשעי הנאצים או את יאיר לפיד נואם בספרדית לגבי זכות ההגנה העצמית של ישראל והצורך של כל העולם החופשי לעמוד לצידה בחזית המלחמה הגלובלית.
מי שעומד מאחורי היוזמה הזו שכבר גרפה מיליוני צפיות הוא אלכסנדר קפ, העוסק בייעוץ לעסקים בתחום הבינה המלאכותית. ״יומיים אחרי שפרצה המלחמה ישבתי וחשבתי איך אפשר להתגייס ולעזור בלחימה – במיוחד בתחום ההסברה. ואז עלה לי הרעיון: לפתוח חמ״ל הסברה באמצעות בינה מלאכותית״.
קפ הבין שבאמצעות רתימת הטכנולוגיה החדשנית הזו ניתן להגיע בשניות לכל העולם, בכמה שיותר שפות ובמהירות אדירה – והתחיל מייד לעבוד. ״בין ראשוני המשפיענים שפניתי אליהם היה יוסף חדד. אמרתי לו שאני יכול לתרגם אותו לשפות זרות והוא מייד נענה בחיוב״, מתאר קפ.
״בהמשך גייסתי משפיעני רשת נוספים כמו אקי אבני, אורי גלר, יאיר לפיד, אלון גל וגם נועה קירל. התחלנו להמיר את סרטוני ההסברה שלהם לספרדית, צרפתית, יפנית, גרמנית וערבית. התוצאה הייתה מדהימה. קיבלנו חשיפה אדירה לדוברי שפות בכל העולם – אורי גלר, שמוכר בין השאר גם ביפן, ׳דיבר ביפנית׳ והגיע לעיתונות ביפן״, מספר קפ.
לצורך המשך פעילות ההסברה ממשיכים בחמ״ל ההסברה שהקים קפ לגייס עוד ועוד משפיענים כדי להגדיל את כמות המסרים, החשיפה וההשפעה, ולהגיע לכמה שיותר מדינות ואנשים. ליצירת קשר עם החמ"ל ניתן לפנות לדף הפייסבוק של אלכס קפ.