ג'אנג יימינג. מייסד ByteDance | צילום מסך: Youtube
ג'אנג יימינג. מייסד ByteDance | צילום מסך: Youtube

ידה בכל: ענקית הטכנולוגיה הסינית ByteDance לא שולטת רק בטיקטוק

חברת האם של אפליקציית שיתוף הסרטונים חולשת על שלל חברות במגזרים שונים, כולל: בתי חולים, חדשות, משחקי וידאו וחינוך. העוצמה האדירה שצבר הקונגלומרט הסיני מעלה חששות לאור מעורבותה האדירה של בייג'ין בחברה

מוקדם יותר החודש, בייטדאנס רכשה את Amcare Healthcare, אחת מרשתות בתי החולים הפרטיים הגדולות בסין, תמורת 1.5 מיליארד דולר. עובדה מפתיעה, בהתחשב בכך שהחברה מבייג'ין הפכה למוכרת בזכות שליטתה בטיקטוק, פלטפורמת המדיה החברתית שצומחת הכי מהר בעולם. אבל הכניסה של בייטדאנס לעולם הרפואה היא רק הדוגמה האחרונה לאופן שבו ענקית הטכנולוגיה מתרחבת הרבה מעבר לאפליקציית הווידאו הפופולרית.

לפי אתר האינטרנט שלה, בייטדאנס מחזיקה בשבעה מוצרים בלבד, כולל TikTok ומקבילתה הסינית, Douyin. אבל נכון להיום, בייטדאנס דוחפת את דרכה ללפחות חצי תריסר תעשיות אחרות בקנה מידה מסחרר, החל מסטארט-אפים של משחקי וידאו ועד לאתרים רפואיים, מעבדי תשלומים, ואף אפליקציות חינוך ועסקי נדל"ן. חברת ניתוח הנתונים Sensor Tower דיווחה לפורבס כי זיהתה לפחות 70 אפליקציות פעילות שונות מבית בייטדאנס. ובל נשכח ש-Maner Coffee, רשת בתי קפה שבסיסה בשנחאי, ו-Ning Ji, מותג תה לימון סיני, קיימים בזכות השקעה משמעותית של בייטדאנס.

כמה מומחים טוענים שההתפשטות של ענקית הטכנולוגיה מעבר לעולם הרשתות החברתיות מדאיגה בעיקר בגלל ההשקעה של ממשלת סין בבייטדאנס והחוקים הגורפים של בייג'ינג המחייבים חברות להעביר להם מידע של משתמשים מסיבות של ביטחון לאומי ומודיעין. ובייטדאנס היא "ספינת האם של צבירת נתונים", אמר לפורבס ראש חיל הריגול הנגדי לשעבר של ממשלת ארה"ב, וויליאם אוונינה.

לא רק בייטדאנס

ההבדל העיקרי בין בייטדאנס לאמזון, שמתרחבת באופן דומה לתחום שירותי הבריאות עם רכישת OneMedical, הוא ש"אמזון לא משתפת פעולה עם ממשלת ארה"ב ולא מקבלת כסף מהממשלה", הוסיף אוונינה. "בייטדאנס מחויבים לספק מידע למפלגה הקומוניסטית." (בייטדאנס לא הגיב לבקשה להגיב על קביעה זו).

משרדי ByteDance בבייג'ינג, סין | צילום: Shutterstock

מומחים אחרים סבורים שאיסוף הנתונים של בייטדאנס אינו שונה כל כך מהתנהלות ענקיות ההייטק בארה"ב. "אני לא חושב שלנתונים של בייטדאנס או TikTok יש יותר השלכות ביטחוניות לאומיות מאשר לנתונים שבידי פייסבוק או גוגל", אמר שיאומינג לו, מנהל הפרקטיקה הגיאו-טכנולוגית ב-Eurasia Group.

למרות שהשווי של בייטדאנס ירד מתחת ל-300 מיליארד דולר עם צניחת שוק הטכנולוגיה, הסטארט-אפ בן העשור ממשיך לגדול ולהוות תחרות לענקיות הטכנולוגיה הסיניות עליבאבא ו- Tencent.

"בייטדאנס, אשר הופכת לגדולה מספיק כדי לקבל תשומת לב ופוטנציאל השקעה עבור סין, בדומה לעסקה שיש להם עם ,Tencent היא גורם לדאגה", אמר וויל דאפילד, מנתח מדיניות במכון קאטו המתמקד בממשל באינטרנט. "ככל שחברה סינית גדולה יותר, כך היא משפיעה יותר על הכלכלה הסינית, ובהתאם – עולה חשיבותה בעיני המפלגה הקומוניסטית".

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן