חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
Forbes Israel Logo

מיקור חוץ: יציאה מהמיתון מחייבת חשיבה יצירתית

הפתרון לתמיכה בענף ההייטק הוא ברור - העסקת עובדים במיקור חוץ | איור: Shutterstock
הפתרון לתמיכה בענף ההייטק הוא ברור - העסקת עובדים במיקור חוץ | איור: Shutterstock
עד שהמלצות ועדת פרלמוטר ישיגו את יעדן לצמצום פערי ההשתלבות הקיימים בין תתי האוכלוסיות – העסקת כוח אדם באמצעות מיקור חוץ הוא הפתרון המידי למשבר כוח האדם וליציאת המשק הישראלי מהמיתון

Contributors

המלצות ועדת פרלמוטר מתחילת יולי מצביעות בבירור כי הביקוש בהייטק עולה על ההיצע – פער גדול ומשמעותי אשר יחצה את רף ה-100 אלף עובדים בטווח של חמש השנים הקרובות.

לאור הנתונים, המליצו חברי הוועדה והציבו יעדים ממשלתיים לשלושה מצבי צמיחה בענף ההייטק: צמיחה מהירה, צמיחת ביניים וצמיחה איטית. כיום, כאשר מצב הצמיחה מוגדר כ'צמיחה איטית' היעד של חברי הוועדה הוא הסתה של בין 18 ל-20 אחוזים מכלל עובדי המשק לתחומי ההייטק עד 2035.

המלצות הוועדה אמנם מתייחסות לעתיד הרחוק, אולם על מנת שענף ההייטק יוביל את ישראל החוצה והרחק מהמיתון יש צורך בפתרון מידי למשבר האמיתי – משבר כוח האדם.

ישנם פיטורים אך אין אבטלה

המשק הישראלי נמצא במיתון, וירידות המחירים, צמצום המסחר והירידה בתעסוקה הם תוצאה ישירה של פעילות כלכלית מואטת. הדרך הבטוחה ליציאה מהמשבר הכלכלי היא באמצעות ענף ההייטק בכלל וחברות הטכנולוגיה החדשניות המתאימות עצמן לתנאי השוק המשתנים.  

אולם, כדי שהאחרונות תוכלנה לבצע את המשימה עליהן למצוא פתרון למשבר כוח האדם אליו נקלעו. גל הפיטורים ומשבר הגיוסים בחברות ההייטק, עליו מדווחים כלי התקשורת, איננו המשבר האמיתי – אלא דווקא היעדר כוח האדם. כתוצאה מהיעדר עובדים, נוצר ביקוש למתכנתים ממזרח אירופה אשר עונים על תנאי הצריכה ועלות העסקתם היא אטרקטיבית יותר.

העסקת כוח אדם באמצעות מיקור חוץ הוא הפתרון המיידי למשבר כוח האדם | צילום: Shutterstock

היקף שוק כוח האדם הטכנולוגי בפולין עומד על כ-430 אלף מהנדסים ואנשי תוכנה, בשאר מדינות מרכז ומזרח אירופה, לרבות – צ׳כיה, אוקראינה, בולגריה, סלובקיה, רומניה, ספרד ופורטוגל כ-600 אלף מומחים נוספים. מדובר כאן בשוק המהווה פתרון מידי ועד חמש שנים (בו מצופה כאמור כי בישראל יהיה מחסור של למעלה מ-100 אלף עובדים) למצוקת כוח האדם בהייטק הישראלי. בנושא העלויות – העסקת מומחים במזרח אירופה מוזילה לחברות הישראליות את שורת ההוצאה ב-25% עד 50%.

בחיבור פשוט של הנתונים הנ"ל, הפתרון לתמיכה בענף ההייטק הוא ברור – העסקת עובדים במיקור חוץ ממדינות מזרח אירופאיות. מדובר בדרך היעילה, המהירה והטובה ביותר להעסיק טאלנטים שיתרמו לאיכות העבודה של החברה ולהשאיר את החברה עצמה בארץ ובכך לייעל בצורה משמעותית את פעילות ענף ההייטק הישראלי באופן מידי.

לסיכום, עד שהמלצות ועדת פרלמוטר כאמור, תשגנה את יעדן לצמצום משמעותי בפערי ההשתלבות הקיימים בין תתי האוכלוסיות השונות; תגבור וחיזוק של תחומי לימודים – מתמטיקה, פיזיקה, מדעי המחשב באנגלית כבר בתיכון; והגדלת מספר הסטודנטים במקצועות הרלוונטיים לעבודה בתחום ההייטק – חשיבה מחוץ לקופסה ופתרון יצירתי של העסקת כוח אדם באמצעות מיקור חוץ, הם הפתרונות המיידים למשבר כוח האדם וליציאת המשק הישראלי מהמיתון.


שלמה (סולומון) עמר הוא מנכ"ל AllSTARSIT, חברת פיתוח תוכנה ומיקור חוץ, הפועלת בפולין, אוקראינה, צ'כיה, רומניה, סלובקיה, בולגריה, פורטוגל, האמירויות, קולומביה. עמר הוא חבר רשמי במועצת פורבס.

ה-Contributors של פורבס ישראל הם כותבים עצמאיים שנבחרו על ידי מערכת פורבס, מומחים בתחומם, המספקים פרשנות וסקירת תופעות עכשוויות בתחום התמחותם. התוכן הוא מטעמם ובאחריותם והוא אינו תוכן ממומן.

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן