בדרך כלל כשחושבים על תעשיות מזהמות, התמונות הראשונות שקופצות לראש הן אלו של ארובות ענק מפויחות, ענני עשן סמיכים מרחפים מעל תחנות כוח ומפעלים תעשייתיים כבדים או טור ארוך של מכוניות משתרכות בפקק אינסופי. ספק אם רבים עושים את ההקשר המתבקש שבין מסחר במטבעות קריפטוגרפיים לבין זיהום אוויר, ההתחממות הגלובלית או משבר האקלים העולמי.
אך מסתבר שיש קשר הדוק בין הדברים והוא כרוך במתאם שלילי. שגשוגה של תעשייה אחת מהווה פגיעה ישירה במאמצים להיאבק בתופעה השנייה – כך לפחות פוסק דו״ח ממשלתי מיוחד שיוצא לאור בארה״ב.
הטבעת מתהדקת
הלבנות הון בהיקפים אדירים, מימון גורמי פשיעה וארגוני טרור, מניפולציות מסחר והונאות משקיעים. אם לא היה די בשלל הסופרלטיבים השליליים שנקשרו אל שוק הקריפטו, נוסף כעת לתדמית השלילית אשר דבקה בתעשייה (ולא בכדי) סופרלטיב נוסף כתעשייה בזבזנית, המעודדת בזבוז של משאבים לאומיים בהיקפים גדולים וכזו הפוגעת באופן ישיר באיכות הסביבה וחותרת תחת המאבק הגלובלי של התחממות כדור הארץ.
בכלל, 2022 מסתמנת עד עתה כשנה איומה עבור שוק הקריפטו, אשר מחק מתחילתה קרוב ל- 2 טריליון דולר מערכו. מלך המטבעות הקריפטוגרפים – הביטקוין – איבד עד עתה יותר ממחצית מערכו וצלל לאחרונה לשפל שנתי חדש, אל מתחת רף ה-19 אלף דולר. זאת כאשר מחקר חדש שפורסם בפורבס מראה כי יותר ממחצית מכל עסקאות המסחר במטבע הדיגיטלי מזויפות.
הטבעת הרגולטורית הולכת ומהדקת סביב המערב הפרוע המתחולל סביב המסחר במטבעות הדיגיטליים, בשעה שגופי רגולציה וממשל בעולם מקשיחים עמדות ומעמידים חומות הגנה אל מול השוק הפרוץ הנתון למניפולציות מסחר שונות, הונאות משקיעים והלבנות הון.
כעת המגמה תופסת תאוצה ומקבלת דחיפה רצינית דווקא מצד מחוקקים ליברלים ירוקים, פעילים וארגוני סביבה שונים. במדינת ניו-יורק למשל, המהווה 20% מייצור הביטקוין בארה"ב – כבור הוגשה הצעת חוק שנועדה להגביל את כריית הקריפטו במדינה. גם מעבר לים באירופה נרשמת תופעה דומה. בשוודיה כבר פועלים מחוקקים להוציא את כריית הביטקוין אל מחוץ לחוק ופעולות של רגולטורים נוספים באירופה, ליישם איסור דומה ברחבי היבשת, צוברת מומנטום ותמיכה רחבה.
כרייה מזהמת
על רקע הגידול החד שנרשם בשנים האחרונות בערך המטבעות הדיגיטליים (עד השנה), נרשמה בהתאמה קפיצה מטאורית במספר פעולות כריית המטבעות בארה"ב אשר שואבות כוחות מחשוב אדירים וזוללות משאבי אנרגיה עצומים. דו״ח חדש של הבית הלבן מעריך כעת כי אם קצב הגידול המהיר הזה יימשך, צריכת תעשיית כריית המטבעות תשתווה לכמות האנרגיה הכוללת שצורכים כל המחשבים הביתיים במדינה.
התחזית הקודרת הזו מאלצת את גורמי הממשל להגיב ובמהירות על ידי שרטוט צעדים ופעולות שנועדו להסדיר את עצירת בזבוז משאבי המשק ולבלום את הזינוק המתמשך בביקושי האנרגיה של התעשייה.
כעת, דו"ח ממשלתי מיוחד שהתפרסם לאחרונה על ידי משרד המדע והטכנולוגיה האמריקני (Office of Science and Technology Policy), מצביע על ההשלכות הסביבתיות החמורות הנגרמות כתוצאה ישירה של פעולת הכרייה בתעשיית הקריפטו ומתריע כי פעולות אלו, המתנהלות בקנה מידה תעשייתי, עלולות להעמיס על תשתיות החשמל במדינה כולה – ואף לערער את מאמצי המאבק העולמי בשינויי האקלים.
במסקנות הדו״ח ממליץ המשרד הממשלתי להגביר את הפיקוח על חברות הכרייה, לעקוב באופן שיטתי וקבוע אחר פעולותיהן ולדרוש מהן לחשוף נתונים ומידע חיוני רלוונטי בפני הרשויות הרגולטוריות. אלו כמובן חדשות רעות בהחלט עבור אותן חברות, שעושות מאמצים כבירים להישאר מתחת לרדאר וכבר ביקשו בעבר לחסום מידע הנוגע להסכמי רכישות חשמל ושימושי אנרגיה.
זיהום כמו מדינה בינונית
זוהי גם פגיעה נוספת בתדמית המעורערת ממילא של הסקטור הפיננסי הפרוץ והבלתי מפוקח – זה שהתעצם באופן חסר פרופורציות בעידן הריבית האפסית, התנפחות הבועה הפיננסית והכסף הזול אשר תדלק את נסיקתם של המטבעות הקריפטוגרפים. ממצאי הדו״ח הרשמי מנחיתים מכה מפתיעה ומגיעה הפעם מכיוון לא צפוי. לאורך השנים דאגו חסידי הקהילה לדקלם בדיוק את המסרים ההפוכים – אלו שניסו להשריש את הנרטיב כאילו פעולות הכרייה הן סביבתיות וירוקות ומקדמות למעשה פיתוחם של מקורות אנרגיה חלופיים.
אמונה זו עוררה את המנטרה שביטקוין הוא למעשה משאב אנרגטי, כולל התפיסה שכריית קריפטו יכולה לעודד צריכה מאוזנת של אנרגיה – בדיוק כמו זו שקידמה ענקית הכרייה Foundry אשר טענה כי הענף מאיץ לכאורה את המעבר לאנרגיות מתחדשות. טענות אשר נסתרות בבסיסן על ידי כותבי הדו״ח המקצועי.
בשנים האחרונות עשו חברות הכרייה מאמצים גדולים כדי לשוות לעצמן תדמית סביבתית וירוקה. כך למשל הבטיחו חברות למחוקקים במדינת טקסס כי על ידי רכישת כמויות גדולות של חשמל, או מיקום פעילות כרייה ליד אתרים לייצור אנרגיות מתחדשות (כמו שדות סולאריים או טורבינות רוח) הן יכולות לעודד בנייה של מקורות מתחדשים חדשים. הבטחה זו נסתרת כעת על ידי משרד המדע והטכנולוגיה האמריקני אשר קובע כי אסטרטגיה זו עשויה דווקא להפחית את המוטיבציה לאחסון והובלת חשמל נקי לקהילות מקומיות – מה שמרמז כי הבטחות אלו נועדו מלכתחילה לשרת את האינטרסים של הכורים עצמם.
הדו"ח המיוחד מתפרסם על רקע צו מנהלי שהוציא הנשיא ביידן, במסגרתו הורה הנשיא למשרדי הממשלה ולסוכנויות נוספות לבחון האם ״כריית קריפטו מכשילה או מקדמת את המאמצים להתמודדות עם משבר האקלים בארה״ב ובעולם". ממצאיו כאמור אינם מספקים תמונה ורודה בכל הנוגע לתרומת תעשיית הכרייה לסביבה ולמלחמה בהתחממות הגלובלית.
על פי משרד המדע והטכנולוגיה האמריקני ביקושי האנרגיה העולמיים של תעשיית כריית הקריפטו, עצומים – ונעים בין 120 ל-140 קילוואט-שעה בשנה. שווה לערך לביקוש המצרפי של מדינה בינונית בסדר גודל של דנמרק או צ׳ילה. בשנים הקרובות אחת מכל שלוש פעולות כריית קריפטו בעולם תתרחש על אדמת ארה״ב. כבר כיום צורכת התעשייה 1.7% מצריכת החשמל הכוללת ומשתווה בהיקפה לצריכת האנרגיה הדרושה להאיר את כל משקי הבית במדינה הענק. פליטת המזהמים הכוללת של התעשייה ״הירוקה״ כבר משתווה לזו המיוצרת על ידי עשרות אלפי רכבות הדיזל שנעות על פסי הרכבת ברחבי ארה״ב.