מארגני תחרות הסייבר העולמית CyTaka קיימו לאחרונה תחרות סייבר ייחודית בנגב המדמה מתקפת סייבר אמיתית. התחרות, שכללה צוות אדום (תוקף) מול צוות כחול (מגן), נערכה במשך יומיים והתקיימה במלון שרמנ'ס במדרשת שדה בוקר. הצוות התוקף ישב במשרדי CyTaka שבהרצליה, בעוד צוות ההגנה התמקם בנגב.
התחרות כללה שימוש במוצר חדשני של החברה בשם CyTaka-Cube. המוצר התקיף באופן רנדומלי את הצוותים כתוקף אנונימי (גרסה כחולה להגנה וגרסה אדומה למטרות תקיפה אשר יתאפשר לשימוש מחוץ לישראל רק בכפוף לאישור משרד הייצוא ומדינת ישראל).
במעמד פתיחת התחרות עלה לבמה יגאל אונא, לשעבר ראש מערך הסייבר הלאומי, והסביר על חשיבות תחום הסייבר במדינה כמו ישראל. "אני שלושה חודשים מחוץ לתפקיד ראש מערך הסייבר הלאומי, הייתי בתפקיד הזה ארבע שנים, אבל בסך הכל אני 33 שנה בתחום שהיום קוראים לו סייבר", שיתף אונא.
"פעם קראו לו בשמות אחרים אבל הוא לא השתנה. דורון אמיר, מנכ"ל CyTaka, תיאר את זה מצוין: 'אקשן בלתי פוסק'. בזירה של מערכות מידע, בזירה של מערכות מחשוב, בזירה של הביטים. אחרי 33 שנה הג'וק הזה לא נרגע ונעלם, נהפוך הוא. ולכן אני נורא שמח על ההזדמנות לבוא ולהיות איתכם פה ולראות את ההתלהבות.
"אנחנו נמצאים כמה מאות מטרים מקברו של בן גוריון, שהוא בעצם ה-Co-Founder של מדינת ישראל. אתם וכולנו חלק ממעצמת סייבר. לו רק בן גוריון היה זוכה לעוד כמה שנים, לראות את העוצמה שיש לישראל בתחום הזה".
העולם מסתכל עלינו
"צריך לזכור: אין דבר כזה הגנת סייבר, אין דבר כזה התקפת סייבר: Red team, blue team – it’s one team", הוסיף אונא. "יש משמרות, יש חלוקת תפקידים ומשימות, אבל בסוף זו אותה צורת חשיבה: איך הצד התוקף יכול לחדור ואיך אני יכול to outsmart him, להיות יותר טוב ממנו, וזו המשמעות של מעצמה ושל עליונות, וזה מה שמייחד את ישראל על פני כל האחרים. אנחנו במאבק יומיומי קיומי. בסייבר זה יתרון גדול.
"אסור לנו לשכוח: אנחנו חלק מדבר הרבה יותר גדול שנקרא עוצמת ישראל בסייבר. תחרותיות זה לא דבר רע. נהפוך הוא: זה מה שמחזק אותנו בתחום הזה. תאמינו לי, כל העולם מסתכל עלינו, לומד ורוצה להיות כמונו. אנחנו נמשיך להיות טובים יותר. בזכותכם".
חשיבותו של הדור הצעיר
בתום התחרות נשא דברים הרמטכ"ל לשעבר, רא"ל (במיל') גדי איזנקוט, והעניק לצוות המנצח את הפרס ע"ש ראש המוסד לשעבר, האלוף מאיר דגן ז"ל. "העובדה שמדינת ישראל נתפסת בעולם כסטארט-אפ ניישן, עם יכולות גבוהות מאוד בממד הזה, מקנה יתרונות ענקיים לצה"ל, גם באופן שבו הוא פועל ובאפקטיביות שלו, וגם ברצון לשתף פעולה עם מדינת ישראל בממד הזה", הסביר איזנקוט.
"יש לזה תרומה למה שקורה בעולם, ואולי זה בא לידי ביטוי בצורה מאוד יפה בדגלים של כל מי שלוקח חלק במיזם הסייבר של דורון אמיר. יש חשיבות ענקית לדור צעיר, סקרן, שחושב מחוץ לקופסה, מניח את ההצטיינות כדרך חיים, ומנסה להצטיין בכל דרך. ואני ראיתי את התרומה הגדולה מאוד של צעירים וצעירות למאמץ הזה, ואני מקווה מאוד שבשנה הבאה נראה לפחות מחצית נשים בתוך הקבוצה הזאת ובאופן שיבטא את כל חלקי החברה הישראלית.
"כראש המוסד, מאיר דגן ז"ל הצטיין והוביל את הלחימה מול הגרעין האיראני. אני חושב שהוא האיש המרכזי בעשורים האחרונים בתרומה למניעת יכולת גרעינית איראנית, כשהמאבק והלחימה היו בכל הממדים, ובהם הממד החדש שעלה על המגרש – והוא ילך ויתחזק בעתיד – זה הממד הקיברנטי", אמר איזנקוט.
דורון אמיר, מנכ"ל CyTaka, מסר: "ישראל מנהיגה את הסייבר העולמי ביצירתיות, וניתן לראות את זה בא לידי ביטוי בביטחון, בתעשייה ובחינוך. אליפות הסייבר העולמית CyTaka מביאה את המודעות והחשיבות לייצר הישגים ומצוינות בסייבר גם באופן גלובלי ועולמי. ככל שתחום הסייבר יהיה מפותח יותר, ביותר מדינות בעולם, אנו נקבל עולם בטוח יותר ומוגן יותר. היוזמה לשיתוף הפעולה בגזרה הבינלאומית מקשרת ומגשרת בין לאומים שונים הרואים בסייבר ההתקפי בעיה משותפת ומדאיגה כאשר היא נמצאת בידיים הלא נכונות ואף עלולות להזיק לכולנו בביטחון, בכלכלה ובאיכות החיים המודרניים. היא מצריכה כיום יותר שיתופיות ויותר תלות בין האדם לטכנולוגיה, לכן אנו מאפשרים לכולם, מכל לאום ומדינה, להשתתף בתחרויות הסייבר של CyTaka אשר מתקיימות גם בזירה הבינלאומית ומאפשרת לכולם להוכיח מצוינות וכישורים מיוחדים בסייבר".