Forbes Israel Logo
במעמקי מכרה הקריפטו. צילום: shutterstock
במעמקי מכרה הקריפטו. צילום: shutterstock

שינוי מהותי במבנה שיתוף הפעולה: הכירו את הלהיט החדש של עולם הקריפטו

לכלים שטכנולוגיית הבלוקצ'יין מציעה יש פוטנציאל השפעה עצום על חיינו. אחד היישומים הוא DAO, תאגיד בבעלות קולקטיבית עם מערכת כללים ועקרונות פשוטים המציע מבני שיתופי פעולה שמאפשרים גישה לשווקים גדולים ותחרות נגד ענקים

Contributors

בשורת הבלוקצ'יין הביאה עימה מושגים ורעיונות חדשים לעולם הפיננסים. למרות שהביטקוין וה-NFT כבשו את השוק בשנתיים האחרונות, הבלוקצ'יין טומן בחובו גם את WEB3, חוזים חכמים, DEFI ועוד. אבל נראה כי אחד המושגים המרתקים ביותר בתחום הוא ה-DAO (Decentralized Autonomous Organization, ארגון אוטונומי מבוזר), מבנה שיתוף פעולה חדש המתאפשר על ידי טכנולוגיית הבלוקצ'יין.

לכלים שטכנולוגיית הבלוקצ'יין מאפשרת יש פוטנציאל השפעה עצום על חיינו, ואף לשינוי התבניות ומבני שיתופי הפעולה שאנו מורגלים לפעול בהם. בארגונים מסורתיים יש מדרג או היררכיה, ב-DAO כולם שווים ואין תחרות, השותפים סומכים אחד על השני שכל אחד מהם ימלא את תחומי אחריותו. בנוסף, הם יכולים לשתף פעולה ולתמוך אחד בשני בדרך לקידום המטרות המשותפות להם.

בחודשים האחרונים אני עובדת ב-DAO בהקמה. שמו הוא הקולקטיב (The Collective) והוא עוסק ראשית בביסוס תשתית איתנה שתאפשר פעילות שוטפת ויעילה לDAO בכלל ולקולקטיב בפרט, ובהמשך גם בהשקעות בפרויקטים בתחומי הקיימות. כשותפה ומייסדת, אני בונה ומקדמת את הקולקטיב בהתאם ל-Road Map של הפרויקט, תוך כדי הנגשת מידע וידע על הטכנולוגיה של הבלוקצ'יין והיישומים האפשריים הנובעים ממנה לציבור ולשותפים בקולקטיב.

מהו DAO?

ארגון אוטונומי בניהול מבוזר. בעיני הוא נושא את בשורת הפוטנציאל לשינוי העמוק ביותר בדרך שבה אנו בוחרים לשתף פעולה. אין לי ספק כי זוהי תחילתה של דרך חדשה לקידום מטרות קבוצתיות. קבוצת אנשים שחוברים יחד על מנת להשיג מטרות משותפות, אולם אופן הפעולה והמבנה שלו שונה בתכלית מאלו של ארגונים וחברות מסורתיים.

ראשית, בכך ש-DAO הם אוטונומיים ואינם כפופים לסמכויות חוקים או מיסוי של מדינה כלשהי, כלומר ה-DAO קובע את החוקים והנהלים של עצמו, עבור עצמו, באמצעות מערכות ממשל ותקנון פנימי. מערכות הממשל מאפשרות לשותפים בו להצביע ולקדם את מטרותיו תחת החוקים שהשותפים בו התוו.

קבוצת אנשים מתארגנת למטרה מסוימת ומי שמנהל אותה הוא קוד, שמקבל החלטות לפי תנאים שנקבעו מראש. האם אפשר לנהל את העולם כשהקוד הוא החוק?

כך למשל, בדאו כל שותף מחזיק במטבע ממשל שהוא בעצם מטבע קריפטוגרפי של ה-DAO. יכול להיות ששם המטבע יהיה שם ה-DAO וניתן להשיג את המטבע בדרך כלל על ידי עבודה בו, כלומר תרומה או ערך ל-DAO, או על ידי רכישתו. זהו בדרך כלל מטבע מסוג TOKEN (מטבע שיושב על בלוקצ'יין של צד שלישי) אבל יכול להיות גם NFT או מודל משולב של השניים.

מאחר והם יוצרים מיני כלכלות וממשל עצמאי, DAO פועלים יותר כמו מדינות מאשר כמו ארגונים וחברות. יש להם מטבע ומערכת חוקים עצמאית ובכך הם מהווים ישות חדשה ומיישמים מבנה שיתוף פעולה ייחודי.

שנית, הוא מבוזר, לא ריכוזי. בפועל זה אומר שאין דרגים, מנהלים, גוף או קבוצת אנשים שמקבלים החלטות או שולטים ומכוונים לאן יתקדם ה-DAO אלא, לחילופין, הכוח והשליטה מחולקים לקצוות הארגון, לאנשים. אנשים אלו יכולים להיות בכל מקום בעולם ולמרות שנהוג לקיים מפגשים פיזיים (מה שמכונה IRL- In Real Life) ומפגשי אונליין, מרבית הזמן השותפים אינם נפגשים או נמצאים במרחב משותף כלשהו.

אז מה עושים ב-DAO ומה מייחד אותו מארגונים מסורתיים?

מהות ומטרה

רוב ה-DAO מתמקדים במשימה או מטרה מסוימת ומתוקף זה כיוון הפעולה שלהם ברור, דבר המייתר את הצורך במנכ"ל, למשל, שיקבל החלטות לגבי מטרות הארגון.

ב-DAO שאני שותפה בו המטרה היא לאפשר פרויקטים ומיזמים מתחומי הקיימות. לצורך זה תוקם קרן השקעות שתנתב את משאביו למיזמים בתחומי הקיימות. משאבי הDAO כוללים בדרך כלל מאגר הון נזיל (Liquidity pool) ואולם, לטעמי המשאב העיקרי הוא השותפים.

איכות האנשים מבחינת מגוון תחומים, ידע והמוטיבציה שלהם להשקיע ב-DAO, מהווים חלק מרכזי בהצלחתו או כישלונו של DAO בהשגת מטרותיו. אנשים יכולים להיות שותפים בכמה DAO בו זמנית דבר שעשוי לעודד שיתופי פעולה בין DAO's.

הצבעות

המטבע או ה-NFT מקנה לשותפים זכות הצבעה, בדרך כלל כמות המטבע שמחזיק השותף תקבע את משקל הקול שלו בהצבעה. המטרה במודל זה של ניהול מוניטרי היא שאנשים שמחזיקים כמות מטבעות גדולה יהיו בעלי אינטרס גדול יותר בהצלחת ה-DAO, הם ישקיעו יותר ולכן ירצו להרוויח יותר מהמטבעות שברשותם.

אולם, אין זה חד משמעי ואפילו שנוי במחלוקת שכן העולם הזה עדיין בתחילת דרכו ומודלים של DAO,  בהם כאלו שכל שותף מחזיק בקול שווה, מתפתחים כל הזמן. בנוסף, זו גישה שעשויה לאפשר השתלטות על ה-DAO ועומדת בניגוד לעקרון הביזור.

אמון ואחריות

Trastless – קונספט מוביל בבלוקצ'יין לפיו אין צורך באמון. חוזה חכם, כמו למשל למשל אית'ריום (ETH) או סולנה (SOL) מאפשר לצדדים רמת בטחון גבוהה באשר לתנאי קיומו בכך שהוא מספק מערך חוקים ש"מחליף" את הצורך האנושי באמון. אני חושבת שכבר שנים מתרחש תהליך של אובדן אמון גלובלי במערכות המסורתיות ובייחוד אלו הקשורות בפיננסים, והטכנולוגיה הזו נותנת לכך מענה. בחוזה חכם ניתן להגדיר תמלוגים, פעולות ותנאים אחרים ושונים מראש ובכך להתוות מהלכים או ליישם אסטרטגיות.

כשהשותף מצביע, התוצאות מתועדות על הבלוקצ'יין והן בלתי ניתנות לשינוי או מחיקה, נגישות ומוצגות בשקיפות. בכך מאפשרים החוזים החכמים מבני שיתופי פעולה חדשים בין אנשים, כמו גם ישויות חדשות, בין אם ליוצרי תוכן ב-NFT, בפיננסים ומימון, הלוואות, ביטוח (DEFI- Decentralised Finance), ניהול ארגונים ואולי גם חברות, רשויות או ישויות חדשות במבנים של DAO.

אנונימיות וגמישות בניהול המשימות והזמן

זהות WEB היא עניין מקובל ב-DAO. לא כל השותפים מזדהים. בין אם זה שמם האמיתי או תמונת פרופיל שלהם. בנוסף, השותפים לא בהכרח נפגשים פיזית. לעתים יש כנסים או מפגשים בחיים האמיתיים (IRL- In Real Life), אולם הפעילות השוטפת מתבצעת ממוקדים שונים, במקביל. שותפים יכולים  להיות בכל מקום בעולם, לנהל את הזמן והמשימות שלהם באופן עצמאי תחת תקנון וחוקי ה-DAO.

תשלום

ה-DAO הפעיל, בדרך כלל ישלם במטבע קריפטוגרפי ולא במטבע פיאט, כך שהשותפים בו מחזיקים בארנקים דיגיטליים ותמורת העבודה ב-DAO הם מקבלים מטבע קריפטו כלשהו, דבר שמעודד הצטרפות שותפים ללא תלות במיקום גיאוגרפי, מכל מקום בעולם.


ליטל אוגוסט הראל אשת עסקים ויזמת, שותפה ב-The Collective DAO, מנהלת הנפקות והשקעות לשעבר ובעלת MBA במנהל עסקים. Thecollectivenft.net

ה-Contributors של פורבס ישראל הם כותבים עצמאיים שנבחרו על ידי מערכת פורבס, מומחים בתחומם, המספקים פרשנות וסקירת תופעות עכשוויות בתחום התמחותם. התוכן הוא מטעמם ובאחריותם והוא אינו תוכן ממומן.

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.