חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
Forbes Israel Logo
דורון אמיר לצד ה-Cytaka cube | צילום: יוסי אלוני
דורון אמיר לצד ה-Cytaka cube | צילום: יוסי אלוני

הסכמי אברהם בממד הסייבר

שיתוף פעולה ייחודי בין הממשל האמירתי ובין יוניקורן סייבר ישראלי הוליד את אליפות העולם בסייבר לאומות. יזם 'הטובים לסייבר', דורון אמיר, מסביר על חשיבותו של האירוע ההיסטורי, מספר על אג'נדת הסייבר החיובי וחושף כלי אוטומטי חדש שיבטיח את מקצועיותו של אלוף העולם

ForbesPro

מי שהזדמן לדובאי בסופו של חודש ינואר, שפשף את עיניו בתדהמה: 100 האקרים מ-24 מדינות שונות, ביניהן גם מדינות ללא יחסים דיפלומטיים עם ישראל, התכנסו באולם אחד לתחרות סייבר שטרם נראתה כמותה – Cyber Nations Championship.

"זה היה מראה סוריאליסטי", אומר דורון אמיר, יזם 'הטובים לסייבר' ומנכ"ל CyTaka. "לראות האקר לבנוני שמשתף פעולה עם האקר ישראלי – זה לא מראה שגרתי. כשהשניים מזדהים זה מול זה אולי עולה חיוך קטן, אבל אין שום אמירה שקשורה למוצא או ללאום. מיד עובר השיח לנושאים מקצועיים הקשורים לתחרות", הוא מסביר. "אני לא מכיר אירוע שישראלים ייפגשו עם סורים, איראנים וגם לבנונים, ימחאו כפיים ויחלקו כבוד מקצועי אחד כלפי השני. זו אולי הייתה הבמה הסוריאליסטית ביותר במזרח התיכון – אבל אני אומר תמיד – It's all about people".

אליפות העולם בסייבר לאומות, שנערכה לאחרונה בדובאי בהובלת CyTaka ובשיתוף פעולה עם מערך הסייבר של האמירויות (Cyber security council, UAE), אירחה אנשי סייבר והאקרים מובילים ממדינות כמו מלזיה, לבנון, סוריה, פקיסטן, דובאי, ישראל ואיחוד האמירויות. אלה ואחרים התמודדו עם אתגרי סייבר מן המתקדמים בעולם: מתקפות סייבר על בתי חולים, על מערכות בנקאות ופיננסים, פריצה למכוניות אוטונומיות ותקיפה והגנה על עולם התעופה.

"זה אירוע היסטורי ראשון מסוגו שלא קרה מעולם. זהו לא עוד שיתוף פעולה מסחרי, אלא הזמנה מיוחדת של הממשל האמירתי", הוסיף אמיר. ואכן, מי שכיבד את האירוע הוא אחת מדמויות המפתח המוערכות בתחום, ד"ר מוחמד אל כווייתי שמשמש ראש מערך הסייבר של האמירויות: "האירוע משקף את האינטרסים המשותפים של שתי המדינות", הוא אמר במהלך התחרות. "לפני שנתיים אירועים כאלה לא יכלו להתקיים, היום אנחנו עובדים ביחד על מטרה משותפת של הגנה מפני מתקפות סייבר. אנחנו צריכים לפתח את הכישורים הללו וצריכים עוד אנשי סייבר".

"אני לא מכיר אירוע שישראלים ייפגשו עם סורים, איראנים וגם לבנונים, ימחאו כפיים ויחלקו כבוד מקצועי אחד כלפי השני. זו אולי הייתה הבמה הסוריאליסטית ביותר במזרח התיכון – אבל אני אומר תמיד – It's all about people"

עדות לחשיבותו של האירוע ניתנה בסופו – אז התרחש מופע אורקולי נדיר במסגרתו הוקרן הלוגו של CyTaka על המגדל הגבוה בעולם – הבורג' ח'ליפה ביחד עם הלוגו של מערך הסייבר הממשלתי של האמירויות.

סייבר אזרחי-חיובי

שלבי התחרות הראשונים החלו באפליקציית CyTaka, והמנצחים בשלב המוקדמות הוטסו לאליפות בדובאי. גם בכירי מערכת הביטחון והסייבר בישראל נכחו באירוע, ביניהם: בכירי מוסד, שב"כ, מערך הסייבר הלאומי, אינטרפול ובנוסף אנשי דיפלומטיה ושגרירות.

"אנחנו זוכים לתמיכה רחבה בקרב גופי הביטחון בעולם", אומר אמיר. "האינטרפול, המוסד, השב"כ וגופי ביטחון נוספים. הם מכירים את הרגולציות, ויודעים איך להנגיש את העולם המקצועי הזה לאזרח הפשוט ומעניקים עוד כוח לסייבר האזרחי".

לדבריו, CyTaka מקדמת בעולם 'סייבר חיובי' כאג'נדה של הזכות לדעת, הציבור צריך לדעת מהן סכנות הסייבר הטמונות במוצרים שהוא משתמש בהם ולבחור את האופן שבו הוא משתמש במוצרים לאחר שמבין גם את הסיכונים. זהו הדגל שמרים הסייבר האזרחי. כמו שהאינטרנט מגיע לכל מקום – כך תגיע השכבה שלנו, של סייבר אזרחי, לכל אזרח ותאפשר לכולנו לחיות באופן מודרני ובטוח יותר".

אמיר מדגיש שהידע בתחום לא צריך להישאר רק ביחידות המיוחדות אלא להגיע לכל ילד. וכך עושה חברת CyTaka שהוא עומד בראשה – כשיזמה רק בשנה האחרונה שורת אירועים ברחבי הארץ: אליפות הסייבר בנגב שנערכה בשדה בוקר, אליפות הסייבר של הצפון שנערכה בקריית שמונה, הכרזה על יום הסייבר הישראלי במסגרת תחרות מיוחדת שנערכה בקריית אתא. בכירי מערכת הביטחון ואנשי מפתח בתעשיית הסייבר הישראלית כיבדו את המשתתפים בנוכחותם בכל האירועים.

משמאל: אמיר וד"ר אל כווייתי. "אנחנו צריכים מומחי סייבר נוספים" | צילום: יוסי אלוני
משמאל: אמיר וד"ר אל כווייתי. "אנחנו צריכים מומחי סייבר נוספים" | צילום: יוסי אלוני

מן הצד השני מדגיש אמיר שסייבר שלילי לא בבית ספרו: "אנחנו מנפים מיד מי שמסומן כפעיל בדארק נט. אנחנו מדירים מאיתנו אנשים שרותמים את הסייבר עבור מטרות שליליות כמו טרור ופשע אבל בהחלט מאפשרים לשנות יעוד לכל האקר. אנחנו מטפחים האקרים שמעונייים לשנות כיוון ולהשתמש בכישורי הסייבר למטרות טובות".

סינרגיה מושלמת

מי ששימש ראש מערך הסייבר הישראלי בעבר, יגאל אונא, הסביר באירוע מדוע הפכה ישראל למעצמת סייבר. "ישראל נמצאת באופן תדיר על הכוונת של מדינות וארגונים כיעד לתקיפות סייבר", הוא אמר, אך הדגיש ששיתוף הפעולה חשוב מאין כמוהו: "אי אפשר לנצח סייבר לבד. רק בשיתוף בינלאומי של ידע, אבטחה, ניסיון וטכנולוגיה נוכל לנצח את התוקפים. רק בפיתוח כלים טכנולוגיים מתקדמים שמתבססים על חלוקת ושיתוף ידע בין גורמים חיוביים גלובליים נוכל להמשיך ולהוביל את הלוחמה המתמשכת בתחום הסייבר".

גם האלוף במיל' דני יתום, ראש המוסד לשעבר, התייחס באירוע לעניין שיתופי הפעולה: "ישראל חייבת להיות בחזית הטכנולוגיה של סייבר הגנתי. כמדינה שמותקפת תדיר על ידי אויביה, חברה כמו CyTaka – שמביאה מודל חדשני שגם מייצר שיתוף ידע וגם מפתח כלים הגנתיים – היא חוד החנית של המלחמה הבאה בזירת הסייבר".

ד"ר מוחמד אל כווייתי, ראש מערך הסייבר של האמירויות: "האירוע משקף את האינטרסים המשותפים של שתי המדינות. לפני שנתיים אירועים כאלה לא יכלו להתקיים, היום אנחנו עובדים ביחד על מטרה משותפת של הגנה מפני מתקפות סייבר"

אמיר מבקש להוסיף ששיתוף הפעולה עם הממשל האמירתי הוא מימוש של הסכמי אברהם והבעת אמון, תמיכה וחזון משותף של סייבר חיובי כנגד כלל האיומים בתחום. את הסכמי השלום עם איחוד האמירויות מדמה אמיר להיכרות עם חברים חדשים: "כל אחד מביא את הפירות שלו לשכנים החדשים", הוא אומר. "ישראל טובה בסייבר, והסייבר נמצא בקצה החדשנות. איחוד האמירויות היא מדינה מתקדמת מאוד, חדשנית מאוד, אחת האיכותיות במזרח התיכון. יש שם אנשים שחזקים במחקר, ומדובר במקום שאליו מתנקזים תחומים שונים. הסינרגיה בין העמים היא זו שמביאה לתוצרים איכותיים".

עומס של משקיעים

במהלך התחרות מתפנה אמיר לדבר איתנו גם על הנושאים האקטואליים הבוערים. מי שהוכתר לא פעם כ"מנהיג אומת הסייבר", מדבר בבהירות, משדר סמכותיות ויש לו כושר שכנוע נדיר. כשנשאל על החשש מבריחת המשקיעים מישראל בעקבות המהפכה המשפטית שמתכננת הממשלה – הוא מבקש לחלוק מניסיונו.

"כבעלים של חברת הייטק, וכמי שעשה היסטוריה באמצעות אליפות העולם בסייבר ושיתוף הפעולה ההיסטורי עם איחוד האמירויות, יש לי את הזכות לדפוק על השולחן", הוא אומר. "בניגוד לתחושות הרווחות, אני דווקא לא מרגיש בריחה. אני חש עומס של משקיעים. הם יודעים לזהות אטרקטיביות כספית, וזה מה שהם מחפשים. כוח המשיכה בתחום הזה לא מגיע מתחושות – הוא מגיע לאחר בחינה פשוטה אם יש פה משהו רווחי, ואני, כמי שפיתח מוצרי הגנה, יודע להעיד כמה המשקיעים מבינים את המודל הכלכלי והחכם".

סם לי (מלזיה), מהנדס אבטחה בכיר ב- Amazon Web Services USA, זכה בפרס במקום הראשון בסך 100,000 דולר. בתמונה איתו על הבמה (מימין לשמאל) ד"ר אל כוויתי, דורון אמיר, דני ירון, אמיר חאייק ומתחרים נוספים שהתחרו בסיבוב הראשון של אליפות העולם בסייבר בדובאי | צילום יוסי אלוני
סם לי (מלזיה), מהנדס אבטחה בכיר ב- Amazon Web Services USA, זכה בפרס במקום הראשון בסך 100,000 דולר. בתמונה איתו על הבמה (מימין לשמאל) ד"ר אל כוויתי, דורון אמיר, דני ירון, אמיר חאייק ומתחרים נוספים שהתחרו בסיבוב הראשון של אליפות העולם בסייבר בדובאי | צילום יוסי אלוני

"אבל יש לי גם ביקורת לחברות ההייטק", הוא אומר בכעס. "הן עשו גיוסים משמעותיים, הכינו את עצמן לתקופות קשות, ועכשיו הן מפטרות עובדים. בזכות אותם עובדים מסורים קיבלו החברות סיוע כלכלי במסגרת תוכניות חומש, ועכשיו הן אומרות לעובדים האלה ללכת הביתה?". על אותו המשקל מבקש אמיר להעביר מסר גם לעובדים: "אל תבקשו מחיר מופקע שלא מגיע לכם. אנשי סייבר צריכים להרוויח שכר גבוה, אבל הוא צריך להיקבע בהתאם לכישורים ולהישגים, ולא כאמצעי סחיטת המעביד על ידי העובד הטרי".

הגנה ולא רק תקיפה

בחזרה לאולם התחרות, שם מתגברים ההאקרים הצעירים על מגוון אתגרים. תוך כדי אליפות העולם בסייבר לאומות מספר אמיר על תוסף שהפעילה CyTaka ונועד לבחון את מקצועיות המתחרים. "הניסיון שצברנו הראה לנו שכל פרמטר צריך להימדד. בנינו רובוט שמדמה אוטומטית תקיפות והגנות. מעבר לפיצוח האתגרים, פתאום המחשב של התוקף ננעל במקביל, והוא צריך להתמודד גם עם זה. מנגנון הבינה המלאכותית שבנינו, CyTaka AI, יבטיח שאלוף העולם בסייבר ידע לעשות מחקר ואנליזה ולא רק יתקוף".

ויש גם פרסים: בפרס הראשון, בסך 100 אלף דולר, זכה Sam Lee ממלזיה אשר מתגורר בניו יורק, שם הוא עובד כמהנדס אבטחה באמזון; בפרס השני, בסך 10,000 דולר, זכה Sachin Kamath מהודו; ובפרס השלישי, 5,000 דולר, זכה Abdulwahab Al Gamhi מאיחוד האמירויות. אמיר מוסיף: "מדינות המוצא של הזוכים והמשתתפים מדברות בעד עצמן, מחזקות את המוטו שלנו 'לא משנה מאיפה אתה – אלא כמה אתה תורם לסייבר החיובי' ומוכיחות שהפלטפורמה שלנו גלובלית וחוצה לאומים ומחלוקות פוליטיות. בהיעדר המחלוקות הופך שיתוף הפעולה מהיר יותר ומקדם את האנושות למקום בטוח יותר".

לוגו CyTaka ומועצת אבטחת הסייבר של האמירויות הוקרנו על הבניין הגבוה בעולם, בורג' ח'ליפה | צילום יוסי אלוני
לוגו CyTaka ומועצת אבטחת הסייבר של האמירויות הוקרנו על הבניין הגבוה בעולם, בורג' ח'ליפה | צילום יוסי אלוני

כל הזוכים בעשרת המקומות הראשונים הבטיחו את השתתפותם בגמר אליפות העולם לסייבר שיערך בחודש מרץ, במסגרת ועידת הסייבר השנתית בדובאי – GISEC Global. בגמר יוכרז אלוף הסייבר העולמי שיזכה בפרס על סך מיליון דולר.


ForbesPro הוא מותג התוכן השיווקי של פורבס ישראל

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.

דילוג לתוכן