אין דרך טובה לסיים מערכת יחסים. מחקר פסיכולוגי, לעומת זאת, מראה שאסטרטגיות סיום יחסים מסוימות פוגעות יותר מאחרות.
מחקר חדש שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה בחן את התופעה המתהווה של 'גוסטינג' (Ghosting) – סיום יחסים פתאומי הכולל ניתוק חד-צדדי של הקשר ללא הודעה מוקדמת, הצדקה או הסבר, תוך התעלמות מניסיונות התקשרות של הצד השני.
החוקרים מצאו כי חוויית הגוסטינג גורמת לנזק פסיכולוגי כבד עבור הצד הנפגע, ומונע ממנו לחפש מערכות יחסים רומנטיות חדשות בשל חוסר הוודאות שנגרמה לו.
"עם העולם הטכנולוגי ההולך ומתרחב העומד לרשותנו, יש לנו גישה כמעט בלתי מוגבלת למספר עצום של אנשים ואפשרויות", אומרת קתרין הולמס, המחברת הראשית של המאמר. "זה הופך שותפים פוטנציאליים לניתנים להחלפה ונותן ל'גוסטינג' רמה מסוימת של לגיטימציה ואנונימיות."
כשדיברה על ההשראה שלה למחקר, הולמס שיתפה:
"קיבלנו השראה לחקור גוסטינג לא רק מההתנסויות האישיות שלנו עם התופעה והרלוונטיות הגוברת שלה לכל קבוצות הגיל, אלא מההשפעות האפשריות שלה על אנשים צעירים, איכות מערכות היחסים העתידיות שלהם וחוויות היכרויות בכלל."
כדי לקבל הבנה מעמיקה יותר של חווית הגוסטינג, המחברים ערכו ראיונות עם 21 צעירים ש"נפלו קורבן" לתופעה. הם זיהו ארבעה נושאים רחבים שהגדירו אותה:
1. בלבול. אנשים רבים שחוו גוסטינג מוצאים את עצמם מבולבלים בזמן שהם מנסים להבין מי היה אחראי לכישלון מערכת היחסים. הם נאבקים נפשית בניסיון להבין "למה" זה קרה להם ולעיתים קרובות מפחיתים מערכם בתהליך. "האם עשיתי משהו לא בסדר?" היא שאלה שרודפת "קורבנות" גוסטינג, מה שהופך אותה לחוויה טראומטית עבורם.
2. הצדקה. אנשים רבים שחוו גוסטינג ינסו למצוא הצדקה כלשהי לסיבה שהקשר הסתיים. למרות שזהו תהליך הישרדותי של "שימור עצמי", הוא יכול למנוע מהנפגעים להתאבל כמו שצריך על האובדן של בן הזוג הפוטנציאלי. הרגשות האמתיים שלהם, כמו אכזבה או עצבות – מודחקים.
3. הימנעות מפגיעות עתידיות. אולי התוצאה המטרידה ביותר של גוסטינג היא ההימנעות מפגיעות עתידיות. הפגועים יהססו לחפש מערכות יחסים רומנטיות חדשות. זה עשוי למנוע מהם ליצור קשר משמעותי עם מישהו חדש.
4. התרומה הטכנולוגית. נפגעי הגוסטינג מזכירים שאפליקציות היכרויות מקוונות הופכות את ה-Ghosting לקל יותר וללא כל השלכות. עם האנונימיות של האינטרנט, מבצעי הגוסטינג לא צריכים להתמודד עם ההשלכות של מעשיהם.
החוקרים מציינים כי מאפייני אישיות מסוימים גורמים לאנשים להיות יותר בעלי נטייה לגוסטינג.
"הנוכחות של תכונות האישיות של "השילוש האפל" (בפסיכולוגיה, השילוש האפל כולל את תכונות האישיות נרקיסיזם, מקיאווליזם ופסיכופתיה) וסגנון "התקשרות נמנעת" יכולים להעלות את הסבירות לגוסטינג", אומרת הולמס.
גורמים נוספים שמגבירים את הסבירות שמישהו ישתמש בגוסטינג כאסטרטגיית סיום מערכת יחסים, הם חוסר עניין או חוסר אינטימיות במערכת היחסים, אנשים בעלי הלך רוח מקובע, ואנשים בעלי אמונות רוחניות חזקות.
המחברים מציעים את דרכי ההתמודדות הבאות למי ש"חטא" באסטרטגיית הגוסטינג בעבר:
- קחו צעד אחורה, חשבו על מעשיכם, ונסו לראות אותם דרך עיני הנפגעים. זה עשוי לעזור לכם לשבור את ההרגל המגונה, במידה ואתם מוצאים את עצמכם כ"רוחות רפאים" כרוניות.
- עבדו על היכולת שלכם לתקשר ישירות עם אנשים גם כשהנושאים עשויים להיות קשים או לא נוחים.
- בקשו עזרה ממטפל בבריאות הנפש שאולי יוכל לספק לכם כלים להגברת רמת האמפתיה שאתם מביא ליחסים הבין אישיים שלכם.
יתר על כן, הולמס מציעה כמה מילות חוכמה למי שחוו גוסטינג על בשרם:
- זכרו שאתם לא לבד בחוויה הזאת.
- נסו לא ליפול להאשמה עצמית.
- נסו לא ליצור קשר עם הנעלם.
- אל תשתמשו בגוסטינג כאסטרטגיית סיום מערכת יחסים בעצמכם.
- לכו לקראת קבלה.
- חפשו תמיכה נפשית אם אתם זקוקים לכך.