ערכם של האירו והדולר האמריקני השתווה לראשונה מזה 20 שנה, בתקופה שבה רוסיה מאיימת לנתק את הגז למערב ושיעורי האינפלציה מזנקים לרמות שלא נראו ב-30 השנים האחרונות, מה שמעורר באופן טבעי חשש מפני מיתון כלכלי באירופה.
גרג מקברייד, אנליסט פיננסי ראשי בחברה הפיננסית הניו יורקית Bankrate, אמר לפורבס כי ההשפעה על הייבוא והייצוא צפויה לייקר את העלות של סחורות אמריקניות הנמכרות באירופה מצד אחד, ולהוזיל מן הצד השני את הסחורות האירופיות הנמכרות בשוק האמריקני.
"נסיעה לאירופה תהפוך להרבה יותר זולה עבור האמריקנים בהשוואה לקיץ שעבר", אמר הכלכלן הראשי של Moody's Analytics, מארק זנדי, ל-USA Today, וציין שדולר חזק יותר יכול לקזז את העלות של עליית מחירי הטיסה ב-10% עד 20%.
אותה השפעה צפויה גם עבור הצרכן הישראלי לאור התחזקות המטבע המקומי מול האירו שרשם השנה שפל היסטורי מול השקל. עבור הישראלים היחלשות האירו יכולה להיות חיובית במובן מסוים. גם אם היבואנים לא צפוים לגלגל את הירידה במחירי הסחורות המיובאות לצרכן הסופי, דווקא הישראלים שינפשו באירופה בקיץ הקרוב למשל צפויים בהחלט להרוויח ולשלם פחות על כל אירו שיוציאו.
"לחץ פיננסי גדול"
האירו נמצא בירידה מתמדת מאז חודש מאי האחרון – כאשר אירו אחד היה שווה 1.22 דולר. מלחמת רוסיה-אוקראינה נמשכת ורוסיה מאיימת לנתק את אספקת הגז למערב אירופה. הדולר, לעומת זאת, ממשיך לזנק, למרות שיעורי האינפלציה וכוח הקנייה המקומי שנשחק – זהו סימן טוב לאמריקנים המבלים מעבר לאוקיינוס האטלנטי, שם לדולר יש משקל רב יותר, אך זה עשוי להיות אינדיקטור ל"לחץ פיננסי גדול" עבור חברות אמריקניות בחו"ל.
לאחרונה סגרה רוסיה את צינור Nord Stream 1 – המוביל גז מרוסיה לגרמניה דרך הים הבלטי – לצורך תחזוקה שוטפת, מה שעורר חשש שרוסיה עלולה להאריך בכוונה את הסגירה כנקמה על הסנקציות המערביות. זה יכול להעלות את עלויות האנרגיה ברחבי אירופה. שר הכלכלה של גרמניה, רוברט האבק, הזהיר בחודש שעבר את הכלכלנים מפני השבתות בתעשייה ואובדן מקומות עבודה אם עתודות האנרגיה של גרמניה יהיו דלילות עוד יותר.
האם ערך האירו ישקע מתחת לערך הדולר? זהו דבר שלא קרה מאז 2002, אז ירד האירו ל-0.99 דולר, שלוש שנים בלבד לאחר יצירת המטבע.