Forbes Israel Logo

האימפריה מכה שנית: כך הגיעו איל ועידן עופר לצמרת עשירי העולם

שני האחים, שמנהלים את עסקיהם בנפרד, הם בניו של איל הספנות המנוח סמי עופר. עידן עופר (מימין) ואיל עופר | צילומים: Sophie Heist ו־Idan Ofer Media
שני האחים, שמנהלים את עסקיהם בנפרד, הם בניו של איל הספנות המנוח סמי עופר. עידן עופר (מימין) ואיל עופר | צילומים: Sophie Heist ו־Idan Ofer Media
למרות שדרכיהם העסקיות נפרדו לפני שנים רבות, קצת יותר מעשור אחרי שירשו כ־10 מיליארד דולר, הצליחו האחים עופר - כל אחד בדרכו - לשלש את שווי נכסיהם. סיפורה של המשפחה העשירה בישראל

ברשימה העולמית של פורבס מופיעים השנה לא מעט מיליארדרים ישראלים, שמספרם הכולל הוכפל בעשור השנים האחרון. מי שמככבת בצמרת הרשימה היא מרים אדלסון – הישראלית העשירה בעולם, הישראלית היחידה המדורגת בין 50 עשירי תבל ומי שנמנית גם בין חמש הנשים העשירות בעולם.

ד"ר אדלסון, אלמנתו של שלדון אדלסון שנפטר לפני כשנתיים, מחזיקה כיום ביותר ממחצית ממניות לאס־וגאס סנדס, אימפריית המלונאות והימורים שהקים בעלה המנוח. בשנה שעברה איבדה המיליארדרית הישראלית כרבע משווי נכסיה, עקב צלילת מניית החברה בכ־40% מערכה. אולם במהלך השנה האחרונה השלימה המניה התאוששות מרשימה – בעקבותיה קפץ הונה האישי של אדלסון, המדורגת כעת 35 בעולם, לשווי של 35.6 מיליארד דולר.

לצד אדלסון, אפשר למצוא גם את איש העסקים והאוליגרך היהודי משה ויאצ׳סלב קנטור בין המרוויחים הישראלים הגדולים של השנה. בעל השליטה בענקית הדשנים העולמית אקרון (Acron) הרוויח סכומי עתק בשנה החולפת הודות לזינוק במחירי הסחורות. הונו האישי הנקי מוערך כעת ב־11.3 מיליארד דולר, כמעט 7 מיליארד דולר יותר משוויו אשתקד. חרף זאת, השנה החולפת לא הייתה כולה סוגה בשושנים עבורו. על קנטור, המכהן גם כיו"ר הקונגרס היהודי־אירופי ונשיא קרן פורום השואה העולמי, הוטלו סנקציות אישיות על ידי ממשלת בריטניה, בשל קשריו עם ממשלת רוסיה והעומד בראשה, ולדימיר פוטין – טענות שהוכחשו מצידו.

אוליגרך יהודי נוסף המדורג בצמרת הרשימה ואשר הואשם אף הוא בהיותו 'פרו־קרמלין' ותומך פוטין, הוא המיליארדר היהודי־רוסי בעל האזרחות הישראלית רומן אברמוביץ׳. אברמוביץ איבד אשתקד כמעט מחצית מהונו האישי בעקבות הסנקציות שהטילו עליו בריטניה והאיחוד האירופי. הראשונה אף האשימה אותו ישירות ב״מעורבות בערעור יציבותה של אוקראינה״. כיום מוערך הונו האישי בכ־9.2 מיליארד דולר, כ־5 מיליארד דולר פחות משוויו רק לפני שנתיים.

עשירי ישראל שבלטו ברשימת העושר העולמית של פורבס | צילום: Shutterstock
עשירי ישראל שבלטו ברשימת העושר העולמית של פורבס | צילום: Shutterstock

השנים הטובות בחייהם

מבין המיליארדרים הישראלים ברשימת העושר העולמית, נראה כי סיפור ההצלחה הגדול של השנים האחרונות רשום על שמם של שני אחים – איל עופר ועידן עופר. שני האחים, שמנהלים את עסקיהם בנפרד, הם בניו של איל הספנות המנוח סמי עופר. שניהם ירשו אומנם הון גדול לאחר פטירת אביהם ב־2011, אך הצליחו להפוך, כל אחד בתחומו, את הון הירושה לעצום.

האח הבכור לבית משפחת עופר, איל, נמנה כיום בין 100 עשירי תבל עם שווי נכסים כולל המוערך ב־18.9 מיליארד דולר – מקום 86 בדירוג העולמי. איש העסקים הבינלאומי, המתגורר במונקו, צבר בשנים האחרונות הון של מיליארדים רבים – רבות בזכות עליית מחירי האנרגיה, הנדל״ן והתובלה הימית.

בשנות ה־70' בנה עופר לצד אביו את חטיבת הספנות בעסקי המשפחה. הוא הצליח בהמשך להרחיב באופן עצמאי את עסקיו והפך את הקבוצה שהוא עומד בראשה – עופר גלובל – לקבוצה בינלאומית הפעילה כיום בעיקר בתחומי הספנות, הנדל"ן, האנרגיה והטכנולוגיה.

קבוצת הספנות זודיאק, שהוא עומד בראשה, ובסיסה בבריטניה, מפעילה נכון להיום צי של כ־190 אוניות ונחשבת אחת מחברות הספנות הימית הגדולות בעולם. Global Holdings, פורטפוליו הנדל"ן הענק שלו, משתרע על פני יותר מ־120 נכסים ברחבי העולם וכולל בין השאר החזקות במספר פרויקטים אייקונים במנהטן, כמו ה-'Central Park West 15' וה־'UN Plaza'.

על אף שעסקיהם נפרדים וכל אחד מהם הצליח לגוון את פורטופליו ההשקעות, מגמת ההתעשרות של שני האחים דומה ומצביעה על כיוון ברור אחד – למעלה

עופר הוא גם בעל השליטה בבנק מזרחי טפחות בו הוא מחזיק נתח של 21%, ובמקביל מכהן כדירקטור של רויאל קריביאן קרוז, חברת השיט השנייה בגודלה בעולם, בה הוא מחזיק כ־5%.

תיק הנכסים שלו כולל גם את חטיבת האנרגיה, O.G. Energy, המשקיעה במיזמים של אנרגיה מתחדשת והחזקות בחברות טכנולוגיה צעירות באמצעות O.G. Venture Partners המשקיעה בסטארט־אפים בשלבים מוקדמים. לצד עסקיו מרכז עופר פעילות פילנתרופית באמצעות קרן משפחתית – קרן משפחת איל ומרילין עופר – המתמקדת בחינוך, אומנות ובריאות.   

גם אחיו הצעיר, עידן עופר, הרוויח הון גדול מהתמורות הכלכליות שהביאה עימה האינפלציה בשנים האחרונות והרוויח סכומי עתק הודות לעלייה התלולה שחלה במחירי התובלה, האנרגיה והסחורות. במהלך שנים אלה רשם עלייה חדה בעושרו אשר כיום מוערך בשיא שווי של 14 מיליארד דולר. הוא מדורג כיום גבוה מאי פעם בדירוג המיליארדרים – מקום 127 בעולם.

עסקי הספנות הרווחיים שלו כוללים את Eastern Pacific Shipping המפעילה צי של כ־210 אוניות והחזקות בשתי חברות ספנות נוספות XT Shipping ו־Ace Tankers. כבעל השליטה בחברת ההחזקות Kenon Holdings, הוא גם מחזיק בשליטה בחברת התובלה הימית צים, כשבמקביל שולט על החברה לישראל, ובאמצעותה על קבוצת בז״ן ו־ICL (לשעבר כימיקלים לישראל).

לצד השקעות בסטארט־אפים ומיזמים טכנולוגיים, ביצע לאורך השנים השקעות בענפי ספורט – הוא שותף בקבוצת פורמולה 1, מחזיק ב־32% ממניות אתלטיקו מדריד ובעל השליטה בקבוצת כדורגל פורטוגלית מהליגה הראשונה.

על אף שעסקיהם נפרדים, וכל אחד מהם הצליח לגוון את פורטפוליו ההשקעות שלו, מגמת ההתעשרות של שני האחים בשנים האחרונות דומה ומצביעה על כיוון ברור אחד – למעלה.

איל עופר, ששווי נכסיו הנקי הוערך בשנת 2020 בכ־7.5 מיליארד דולר, הכפיל את הונו מאז פי 2.5 וצבר הון של 11.4 מיליארד דולר. עידן עופר, שהוערך באותה שנה בכ־3.7 מיליארד דולר, הכפיל מאז את שוויו פי ארבעה והתעשר ביותר מ־10 מיליארד דולר. בשורה התחתונה, בתוך שלוש שנים בלבד, צברו השניים – בנפרד – הון אדיר המסתכם ב־21.7 מיליארד דולר.

"הסכם החלוקה"

צבירת העושר הפנומנלית שרשמו האחים איל ועידן עופר בשנים האחרונות מסכמת עוד פרק מוצלח במיוחד בסיפור ההצלחה הייחודי של המשפחה העשירה בישראל. את האימפריה המשפחתית, שחלשה על עסקים מגוונים בתחומי הספנות, הבנקאות, הנדל״ן, האנרגיה והמינרלים, הקימו האחים עופר, סמי – אביהם של איל ועידן – ויולי – אביהם של ליאורה ודורון.

15 סנטרל פארק ווסט. אחד הפרויקטים היוקרתיים של איל עופר בניו יורק | צילום: Global Holdings Group
15 סנטרל פארק ווסט. אחד הפרויקטים היוקרתיים של איל עופר בניו יורק | צילום: Global Holdings Group

עוד בשנת 2002 החליטו האבות לסמן את גבולות הטריטוריה של האימפריה. וכך, השליטה בחברה לישראל – אשר נרכשה על ידם ממשפחת אייזנברג שנים אחדות קודם לכן – והחזיקה ביצרנית האשלג העולמית, כי"ל, וביצרנית תזקיקי הנפט, בז״ן – עברה לבניו של סמי. מן הצד השני חלק הארי של עסקי הנדל״ן המשפחתיים עברו ליורשיו של יולי.

״הסכם החלוקה״ אומנם הותיר שליטה שווה בבנק מזרחי טפחות בין שני הצדדים. אולם "חוק הריכוזיות" אשר נחקק ב־2013 והורה על הפרדה ברורה בהחזקות תאגידים ריאליים ופיננסיים, כפה על הצדדים חלוקת נכסים נוספת. בסופו של תהליך גובשה הסכמה אשר הותירה את השליטה בבנק בידי איל (לצד משפחת ורטהיים) ואת השליטה במליסרון בידי ליאורה, בתו של יולי.

עסקי הנדל״ן אומנם פרחו ושגשגו תחת ניהולה של ליאורה עופר והפכו אותה לאחת הנשים העשירות בישראל. אך שורת הרווח התחתונה – בעיקר בשנים האחרונות – הותירה צד אחד שהרוויח באופן ניכר יותר מן הצד השני. נכון להיום מוערך שוויו הנקי של סך נכסיה של עופר ב־1.6 מיליארד דולר, ירידה לעומת אשתקד אז הוערך השווי הנקי ב־1.8 מיליארד דולר. אחיה, דורון, שקיבל חלק קטן יותר בירושה המשפחתית לא נכלל בדירוג המיליארדרים של פורבס.

מעט לאחר מותו של האב סמי עופר בשנת 2011 הוערכו נכסי המשפחה על ידי פורבס ב־10.2 מיליארד דולר. מאז הצליחו איל ועידן עופר, כל אחד בתחומו, להעצים את ההון שירש – ולהקים אימפריה משלו. צמד האחים נמנים כיום בין העשירים הגדולים בתבל עם שווי נקי מצרפי של קרוב ל־33 מיליארד דולר – פי שלושה מהסכום שירשו.

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.