Forbes Israel Logo
צילום: Shutterstock
צילום: Shutterstock

״להסיר את טיקטוק ואינסטגרם מהניידים״: בתי ספר קוראים למשפחות למחוק את הרשתות החברתיות

בתי ספר אמריקנים וישראלים מעודדים הורים לגרום לילדיהם למחוק את הרשתות החברתיות, לאחר שהחמאס העלה אליהן תוכן אלים. ב-X של אילון מאסק טוענים בינתיים, שהצגת התכנים המזעזעים היא ״אינטרס ציבורי״

בתי ספר ברחבי ארצות הברית וישראל קוראים להורים לוודא שילדיהם ימחקו אפליקציות חברתיות כמו טיקטוק, אינסטגרם, פייסבוק וטלגרם מיידית, מחשש שארגון הטרור חמאס יפרסם סרטונים המוציאים להורג בני ערובה שלקח במתקפה נגד ישראל.

דובר חמאס הזהיר כי הארגון יפרסם רצח של אזרחים שנחטפו אם ישראל תפציץ את אזרחי עזה ללא אזהרה. בנוסף ללפחות 150 ישראלים שנחטפו, כ-20 נעדרים אמריקנים עשויים להיות בין בני הערובה שנלקחו על ידי חמאס, לפי הודעת הבית הלבן. ממשלת ארה"ב הגדירה את חמאס כארגון טרור ואת מרבית חבריו כטרוריסטים.

"הורים יקרים: קיבלנו הודעה שבקרוב עלולים להישלח סרטונים של בני הערובה מתחננים על חייהם", כתב אחד מבית הספר באמריקה במזכר למשפחות שנבחן על ידי פורבס. "אנא הסירו את טיקטוק מהטלפונים של הילדים שלכם. אנחנו לא יכולים לאפשר לילדים לראות אותם".

1,000 מכתבים

בית ספר פרטי בניו ג'רזי הפיץ השבוע מכתב דומה לכמעט 1,000 תלמידיו והוריו.

"פסיכולוגים מקומיים פנו אלינו והודיעו לנו שממשלת ישראל דוחקת בהורים לומר לילדיהם למחוק את אינסטגרם וטיקטוק באופן מיידי", כתב המנהל באימייל. "אנו ממליצים לתלמידים שלנו לעשות את אותו הדבר בהקדם האפשרי. כפי שציין פסיכולוג ישראלי אחד, 'העדויות והסרטונים שאנחנו נחשפים אליהם גדולים ואכזריים יותר ממה שהנפש שלנו יכולה להכיל'".

פורבס השמיט את שמות בתי הספר השונים. במדיה החברתית, עשרות הורים מאריזונה, ניו יורק, קנדה, בריטניה ועוד, סיפרו שגם הם קיבלו את הנחיית המחיקה מבתי הספר.

מאז שחמאס ביצע את מתקפת הפתע שלו על ישראל בשבת, סרטונים מבעיתים של האלימות הפכו במהירות לוויראליים בפלטפורמות המדיה החברתית הנפוצות ביותר בעולם. סרטונים של נשים מדממות שנאנסו, נחטפו או נהרגו – וגופותיהן מוצגות ברחבי עזה, כשחיילי חמאס מחללים אותן – נמצאו במהירות ברשתות הפופולריות. 

אם ובנה בהפגת תמיכה בישראל ליד בניין האו"ם בניו יורק | צילום: Shutterstock
אם ובנה בהפגת תמיכה בישראל ליד בניין האו"ם בניו יורק | צילום: Shutterstock

"הורים יקרים: קיבלנו הודעה שבקרוב עלולים להישלח סרטונים של בני הערובה מתחננים על חייהם", כתב אחד מבית הספר במזכר למשפחות. "אנא הסירו את טיקטוק מהטלפונים של הילדים שלכם. אנחנו לא יכולים לאפשר להם לראות אותם"

"קיבלנו דיווחים על תינוקות שנרצחו בפראות. ילדים נורו לעיני הוריהם. קשישים שנגררו ברחובות", אמר הסנטור האמריקני ריק סקוט. "חמאס, הנתמך על ידי איראן, רוצה להטיל טרור נוסף על ידי שיתוף סרטונים של בני ערובה מתחננים על חייהם בעזה. רשתות המדיה החברתית חייבות לפעול. למטא, טיקטוק, אינסטגרם ולכל פלטפורמה אחרת יש חובה למנוע מהמחבלים להפיץ תוכן המכיל אלימות ורצח ולקבל תמיכה כספית לפעולות הטרור שלהם״. 

טיקטוק ומטא (שבבעלותה פייסבוק ואינסטגרם) לא ענו מיד לבקשות התגובה לגבי חששות בתי הספר, והאופן בו הפלטפורמות מאפשרות למחבלי חמאס להפיץ את התוכן שלהם. 

"תמונות ועובדות מזויפות"

המדיניות של טיקטוק קובעת, שהיא אינה מאפשרת "לארגונים או יחידים אלימים ומפיצי שנאה" להתקיים בפלטפורמה, כולל קיצונים אלימים, ארגוני פשע או שנאה ומבצעים בודדים של אלימות המונית, הם אומרים. מטא גם אוסרת על ארגונים ויחידים "להתארגן או לתמוך באלימות נגד אזרחים… או לעסוק בפעולות פליליות שיטתיות", כולל קבוצות שהוגדרו כארגוני טרור על ידי ממשלת ארה"ב, כמו חמאס, או יחידים שהוגדרו כטרוריסטים. "אנו מסירים שבחים, תמיכה מהותית וייצוג של ישויות אלה כמו גם את מנהיגיהן, מייסדיהן או החברים הבולטים בהן", קובעים הכללים של החברה.

סרטונים ויראליים המציגים את האלימות הם לא הדבר היחיד המדאיג ברשתות החברתיות. מידע שקרי על המלחמה, כולל סרטונים מטעים על הרס, קורבנות והצלה, השתולל ברחבי האתרים. התופעה התפשטה כשמשתמשים רבים פנו לרשתות החברתיות, במיוחד ל-X (לשעבר טוויטר), לקבלת עדכונים בזמן אמת על מה שמתרחש מחוץ לדלתותיהם.

לדוגמה, הנציב האירופי, תיירי ברטון, דרש השבוע מ-X לפעול כדי לטפל ב"תוכן בלתי חוקי ודיסאינפורמציה" המופצים ברחבי האיחוד האירופי. במכתב לבעלים אילון מאסק קרא ברטון לחברה להיות ברורה יותר לגבי מה שהיא מאפשרת בכל הנוגע לתוכן טרור או אלימות – ולהסיר אותו מהר יותר. הפלטפורמה נגועה ב"תמונות ועובדות מזויפות שעברו מניפולציה", כולל "תמונות ישנות של סכסוכים מזוינים לא קשורים או צילומים צבאיים שמקורם בפועל במשחקי וידיאו, היוצרים סיכון לביטחון הציבור ולשיח האזרחי", כתב ברטון. מאסק השיב כי "המדיניות שלנו היא קוד פתוח ושקיפות, גישה שאני יודע שהאיחוד האירופי תומך בה".

ב-X, המלחמה בישראל היא ללא ספק האתגר הגדול ביותר של החברה מאז השתלטות מאסק לפני שנה. צוות הבטיחות של הפלטפורמה אמר השבוע כי הוא ראה גל של משתמשים פעילים באזור הסכסוך וכי בכירי X פורסים "רמת תגובה גבוהה ביותר" כדי להגן על השיח ככל שהמשבר מתגבר. זה כולל הסרת חשבונות חדשים המזוהים עם חמאס, מעקב אחר דיבור אנטישמי ועבודה בשיתוף הפורום אינטרנט העולמי למלחמה בטרור, כדי לעקוב אחר מגמות בעייתיות. ובכל זאת, נראה שהסובלנות של X לתכנים גרפיים נשארת גבוהה.

"אנחנו יודעים שלפעמים קשה להפליא לראות תוכן מסוים, במיוחד ברגעים כמו זה", נאמר בהצהרה של צוות הבטיחות. "במצבים אלה, X מאמינה שלמרות הקושי, להבין מה קורה בזמן אמת הוא אינטרס הציבור״. 

הרשמה לניוזלטר

באותו נושא

הרשמה לניוזלטר

מעוניינים להישאר מעודכנים? הרשמו לרשימת הדיוור שלנו.